Dieta przy boreliozie. Zasady, co można jeść?
Dieta przy boreliozie jest jednym z elementów leczenia choroby. Jadłospis przy boreliozie jest dość restrykcyjny. Wszystko dlatego, że boreliozę leczy się antybiotykami, co może mieć wiele skutków ubocznych, w tym zakażenia grzybicze. Dlatego w przebiegu leczenia boreliozy konieczna jest dieta przeciwgrzybicza. Sprawdź, jakie są zasady diety przy boreliozie.
Spis treści
- Zasady diety przy boreliozie
- Produkty zalecane w diecie przy boreliozie
- Co musisz wiedzieć o boreliozie?
- Produkty przeciwwskazane przy boreliozie
- Suplementacja witaminowa
- Zioła w walce z boreliozą
- Borelioza
Dieta przy boreliozie jest jednym z elementów leczenia choroby, jaką jest borelioza. Jadłospis w diecie przy boreliozie jest dość restrykcyjny. Długotrwała antybiotykoterapia, która jest stosowana w leczeniu, przynosi wiele skutków ubocznych, które nieraz stanowią większy problem niż sama borelioza.
Przewlekła antybiotykoterapia prowadzona u chorych z boreliozą bardzo często jest przyczyną rozwoju grzybic. Aby uniknąć powikłań związanych z leczeniem, można stosować również inne metody terapeutyczne - dietę przeciwgrzybiczą, suplementację witaminową i ziołolecznictwo.
Zasady diety przy boreliozie
- Naturalną pożywką dla drożdżaków są cukry proste i skrobia. Zbyt duża ilość tych cukrów w jelicie grubym pozwala na nadmierny rozrost grzybów. W związku z tym w pierwszym etapie diety przy boreliozie zalecana jest dieta niskowęglowodanowa: restrykcyjne wyeliminowanie z codziennej diety cukru i produktów zawierających cukry proste, produktów o wysokim indeksie glikemicznym oraz wysokoprzetworzonych produktów zbożowych.
- Należy spożywać produkty białkowe wysokiej jakości, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Produkty białkowe należy spożywać z warzywami gotowanymi lub surowymi, np. w postaci surówek.
- Oprócz warzyw, do diety należy włączyć soki z warzyw, pieczywo z pełnego przemiału i inne produkty pełnoziarniste.
- Warto rozważyć stosowanie odpowiednich suplementów diety, w tym probiotyków, witamin, składników mineralnych i preparatów podnoszących odporność organizmu.
- Wspomóc leczenie boreliozy mogą także zioła.
Produkty zalecane w diecie przy boreliozie
Produkty węglowodanowe (skrobiowe) dopuszczalne w niewielkich ilościach w pierwszym etapie diety przeciwgrzybiczej to np.:
- pieczywo z mąki z pełnego przemiału, żytnie, owsiane, bezglutenowe, najlepiej wypiekane samodzielnie
- kasze (gryczana, jęczmienna, inne)
- brązowy lub dziki ryż
Poza tym można spożywać:
- ryby i owoce morza
- mięso z drobiu, wołowinę, cielęcinę, chudą wieprzowinę, mięso królika, jagnięcinę
- jajka
- warzywa o niewielkiej zawartości skrobi, np. warzywa kapustne – każdy rodzaj kapusty, brokuły, kalafior, ponadto sałata, szpinak, rzodkiewki, seler, korzeń i natka pietruszki, szparagi, cukinia, a także cebula, czosnek, por
- kwaśne owoce - jabłka, grapefruity, kiwi
Mleko i jego przetwory można spożywać kilka godzin przed zażyciem lekarstwa lub po nim. Produkty te zawierają dużo wapnia, który utrudnia wchłanianie niektórych antybiotyków (zwłaszcza tetracyklin).
Problem w tym, że grejpfrut i owoce cytrusowe poza bogactwem witamin zawierają też związki utrudniające wchłanianie antybiotyku z przewodu pokarmowego, zmniejszając jego stężenie we krwi. Dlatego nie wolno popijać leków sokami cytrusowymi (najlepsza jest woda).
Należy pamiętać, że większość antybiotyków przyjmuje się na godzinę przed lub 2 godziny po jedzeniu. Niektórzy twierdzą, że grejpfruta nie powinno się jeść 4 godziny przed zażyciem leku i po nim. W trakcie kuracji nie przyjmuj preparatów zawierających wyciąg z grejpfruta (pomarańczy).
- ziarna, np. dyni, słonecznika, siemię lniane
- napoje - woda (niegazowana), herbata (najlepiej ziołowa, lub czarna słabo parzona), herbaty owocowe jednoskładnikowe, soki naturalne wyciskane z warzyw lub kwaśnych owoców
W kolejnym etapie diety przy boreliozie należy dołączyć specjalistyczne preparaty zawierające szczepy bakterii probiotycznych. Probiotyki, np. z rodziny Lactobacillus, korzystnie wpływają na układ odpornościowy, a niektóre z nich spowalniają rozwój drożdżaków. Do posiłków należy dołączyć także:
- surowe warzywa fermentowane (np. kapustę, ogórki, itp.)
- napoje fermentowane, np. kefir, jogurt. Fermentowane produkty mleczne, które oprócz bakterii fermentacji mlekowej zawierają probiotyki, a także specjalne napoje powstające w wyniku procesów fermentacji z udziałem wyłącznie bakterii probiotycznych. Są skuteczne, jeśli jada się je systematycznie, najlepiej codziennie.
- inne naturalne napoje fermentowane, np. kwas buraczany
Co musisz wiedzieć o boreliozie?
Produkty przeciwwskazane przy boreliozie
- cukier we wszystkich postaciach, a więc miód, dżem, soki, czekolada, cukierki, ciasta, torty, słodkie pieczywo, drożdżowe bułki i ciasta, soki i napoje gazowane z cukrem, budynie itp.
- mleko i produkty mleczne niefermentowane (niektóre osoby w ogóle nie powinny spożywać produktów mlecznych): śmietana, sery, napoje mleczne, np. maślanka
- produkty z białej mąki - białe pieczywo, tosty, makarony, naleśniki, niektóre wędliny, pierogi, również chleb z mąki mieszanej, zupy w proszku
- ocet i wszystkie produkty zawierające ocet (marynowane warzywa, oliwki, itp.)
- drożdże i i wszelkie produkty zawierające drożdże
- biały ryż
- alkohol
- słodkie owoce - banany, winogrona, pomarańcze, mandarynki, brzoskwinie, morele, śliwki, gruszki, owoce suszone, kompoty
- warzywa zawierające znaczne ilości skrobi: ziemniaki, bataty, warzywa strączkowe, gotowana marchew, gotowane buraki
- sery pleśniowe
- sery żółte
- kawa, kawa zbożowa, herbata czarna
Suplementacja witaminowa
Bardzo ważnym elementem leczenia boreliozy jest również suplementacja witaminowa. Przy długotrwałej terapii organizmowi należy dostarczyć więcej witamin w postaci suplementów, gdyż antybiotyki mogą hamować przyswajanie witamin z pokarmu. Ważne jest głównie dostarczenie organizmowi witamin D, A, E, C i B12.
Inne substancje wymagane w leczeniu uzupełniającym boreliozy to: koenzym Q10 (jego niedobór zwiększa podatność na infekcję), magnez (minimalizuje drżenia, kurcze mięśniowe i bóle mięśni obecne w boreliozie), niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT (zmniejszają objawy zmęczenia, słabości, bólu, zawrotów głowy; zawarte są w olejach roślinnych oraz w oleju z ryb).
Zioła w walce z boreliozą
Kolejną z metod leczenia uzupełniającego boreliozy i konfekcji jest fitoterapia, czyli leczenie za pomocą ziół.
Przed spożyciem jakichkolwiek ziół w czasie antybiotykoterapii skonsultuj się ze swoim lekarzem prowadzącym.
W leczeniu uzupełniającym należy stosować kuracje ziołowe z roślin wzmacniających układ immunologiczny i tym samym zwiększających odporność organizmu na infekcje. W pierwszej fazie zakażenia zaleca się stosowanie przez 3 tygodnie jeżówki (Echinacea), która działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i wzmacniająco na układ odpornościowy.
Olejek z oregano – działa przeciwgrzybiczo, wzmacnia układ odpornościowy. Warto również sięgnąć po preparaty z czosnku – allicyna zawarta w czosnku ma działanie blokujące dostęp glukozy do komórek grzyba, co uniemożliwia jego wzrost i rozwój.
Skuteczne są też napary ziołowe odtruwające organizm i usuwające toksyny, np. napar z pokrzywy, krwawnika, skrzypu polnego czy z liści brzozy.
Inne zioła, które mogą wspomóc leczenie w przebiegu boreliozy, to rdest japoński, koci pazur, andrographis, żeń-szeń, kolcorośl, traganek błoniasty.
Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci jeść zdrowo i smacznie, nawet gdy lekarz zalecił Ci dietę leczniczą. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online od Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się profesjonalnie skomponowanym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!
Borelioza
Borelioza to choroba bakteryjna, odzwierzęca, która jest przenoszona przez kleszcze. Zbyt późno zdiagnozowana, nieleczona borelioza może dawać groźne powikłania - neurologiczne, stawowe i sercowe. W jaki sposób diagnozuje się boreliozę i czy można ją skutecznie wyleczyć? Posłuchaj naszego eksperta.
Źródło:
1. Grzechowiak A. „Dieta w walce z kandydozą”, Naturoterapia w praktyce, 1 (01)2017
2. Godek A., Nowoczesne metody leczenia boreliozy z koinfekcją (antybiotyki, żywienie), "Medycyna Rodzinna" 2013, nr 3
Polecany artykuł:
Porady eksperta