SZPARAGI - właściwości i wartości odżywcze

2019-05-09 10:18 Monika Majewska

Szparagi mają liczne właściwości i wartości odżywcze, a przy tym mało kalorii. Szparagi mogą zmniejszyć ryzyko powstawania nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu i odchudzają. Ponadto szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Sprawdź, jakie jeszcze działanie zdrowotne mają szparagi.

Spis treści

  1. Szparagi - witaminy i składniki mineralne
  2. Szparagi - wartości odżywcze
  3. Szparagi - właściwości zdrowotne
  4. Szparagi - jak obierać i gotować szparagi?
  5. Szparagi a ciąża i karmienie piersią
  6. Szparagi - dziwny zapach moczu po szparagach
  7. Szparagi jako afrodyzjak
  8. Szparagi - przeciwwskazania
  9. Szparagi - rodzaje

Szparagi oraz ich właściwości i wartości odżywcze powinny docenić przede wszystkim osoby, które zamierzają zrzucić wagę, ponieważ są niskokaloryczne i znajdują zastosowanie w diecie odchudzającej. Jaki jeszcze wpływ na zdrowie mają szparagi?

Szparagi - witaminy i składniki mineralne

Szparagi są dietetyczne, ponieważ 100 dostarcza tylko ok. 22 kcal. Mimo niskiej kaloryczności i zawartości 95 proc. wody szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych, takich jak:

Szparag lekarski jest warzywem charakteryzującym się niską wartością energetyczną, przy równoczesnej wysokiej zawartości składników odżywczych. Pędy szparagów zawierają także łatwostrawne białka, cukry.

  • kwas foliowy, który jest niezbędnym pierwiastkiem dla kobiet planujących ciążę, ponieważ odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Kwas foliowy spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia
  • witaminy C i witamina E oraz beta-karoten - poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci
  • asparagina - wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu
  • wapń, fosfor, potas. Dwa pierwsze pierwiastki odpowiadają za kondycję kości i zębów. Z kolei wysoka ilość potasu oraz niska zawartość sodu w połączeniu z asparaginą sprawiają, że szparagi mają właściwości moczopędne
  • glutation - wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera;
  • błonnik - poprawia perystaltykę jelit
  • inulina - prebiotyk odżywiający pożyteczne bakterie jelitowe, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego
To ci się przyda

Szparagi - wartości odżywcze

Wartość energetyczna - 22 kcal
Białko ogółem - 2.40 g
Tłuszcz - 0.22 g
Węglowodany - 4.11 g (w tym cukry proste 1.30 g)
Błonnik - 2.0 g

Witaminy

Witamina C – 7.7 mg
Tiamina – 0.162 mg
Ryboflawina – 0.139 mg
Niacyna - 1.084 mg
Witamina B6 - 0.079 mg
Kwas foliowy - 149 µg
Witamina A – 1006 IU
Witamina E – 1.50 mg
Witamina K - 50.6 µg

Minerały

Wapń – 23 mg
Żelazo - 0.91 mg
Magnez - 14 mg
Fosfor - 54 mg
Potas - 224 mg
Sód – 14 mg
Cynk - 0.60 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Szparagi - właściwości zdrowotne

  • szparagi obniżą ciśnienie, poziom cholesterolu, wzmocnią serce

Szparag jest także źródłem roślinnych steroli. Rola żywieniowa fitosteroli związana jest z ich zdolnością do obniżania poziomu cholesterolu we krwi.

  • szparagi na infekcje dróg moczowych

Szparagi mają właściwości moczopędne, dlatego są polecane w przebiegu infekcji dróg moczowych. Zawarta w szparagach asparagina wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu. W dietach oczyszczających zaleca się picie wody pozostałej po ugotowaniu szparagów.

  • szparagi dobre na wzrok

Szparagi są skarbnicą beta-karotenu, który nie tylko wspomaga funkcjonowanie układu krążenia, lecz także pracę oczu. Witamina A, w którą jest przekształcany beta-karoten, jest składnikiem barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka.

Ponadto beta-karoten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która jest główną przyczyną utraty wzroku w starszym wieku. Udowodniono również, że może hamować rozwój kseroftalmii (zespół suchego oka).

Szparagi - jak obierać i gotować szparagi?

Szparagi a ciąża i karmienie piersią

Szparagi są bogatym źródłem kwasu foliowego, który minimalizuje ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u dziecka. Ponadto szparagi świetnie zaspokajają większe zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne w czasie ciąży.

Kobiety karmiące piersią również bez obaw mogą spożywać szparagi.

CZYTAJ TEŻ:

Warto wiedzieć

Szparagi - dziwny zapach moczu po szparagach

Szparagi zawierają substancje, takie jak asparagina i S-metylmetionina. Podczas rozkładu asparaginy i S-metylmetioniny w moczu powstaje mieszania sześciu pochodnych alkilowych, które zawierają siarkę, tj: metanotiol, dimetylosulfid, dimetylodisulfid, dimetylosulfotlenek, dimetylosulfon i bis-(metyltio)metan. Wszystkie z nich mają charakterystyczne, odrażające zapachy. Większość z nas wydziela ten nieprzyjemny zapach, ale tylko kilkadziesiąt procent jest w stanie go wyczuć.

Szparagi jako afrodyzjak

Szparagi zawierają fitoestrogeny, które w organizmie kobiety działają podobnie do estrogenu - hormonu odpowiadającego za popęd płciowy. Jednak ilość fitoestrogenów w szparagach nie jest na tyle duża, by musiały wyeliminować je z diety kobiety w ciąży i karmiące.

Ważne

Szparagi - przeciwwskazania

Szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie, w związku z tym nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe. U osób z nieregularną perystaltyką jelit szparagi mogą powodować wzdęcia.

Szparagi - rodzaje

  • szparagi zielone – ich wypustki wyrastają wysoko nad powierzchnię ziemi i pod wpływem słońca zabarwią się na kolor zielony. Zielone szparagi są najcieńsze ze wszystkich odmian, bardziej aromatyczne, ostre i wyraziste w smaku. Zielone szparagi są miękkie i nie trzeba ich obierać przed gotowaniem. W związku z tym posiadają najwięcej prozdrowotnych właściwości, ponieważ pod skórką znajduje się całe bogactwo składników mineralnych, takich jak potas, magnez, fosfor czy wapń. Szparagi zielone są uprawiane na większości amerykańskich upraw. Popparność zyskały także we Francji

Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca.

  • szparagi białe rosną pod ziemią i nie dociera do nich światło słoneczne, w związku z tym nie mogą wytwarzać żadnego barwnika. Są średniej grubości i charakteryzują się delikatnym i łagodnym smakiem. Białe szparagi są twardsze od zielonych, w związku z tym przed gotowaniem należy je obrać, przez co tracą cenne wartości odżywcze. W Polsce białe szparagi są uprawiane w Wielkopolsce.
  • szparagi fioletowe rosną tylko kilka centymetrów nad ziemią i posiadają grubą łodygę o barwie purpurowo-fioletowej. Fioletowe szparagi różnią się od zielonych i białych tym, że zawierają więcej cukrów i mniejszą ilość błonnika. Ta odmiana szparagów jest trudna w uprawie, ponieważ mogą one rosnąć jedynie przez krótką chwilę i należy je zebrać, zanim pod wpływem słońca zabarwią się na kolor zielony. W związku z tym spotyka się je dość rzadko (głównie w Anglii i we Włoszech).
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019
KOMENTARZE
do polaczek
|

Plew, jest to odpad po czyszczeniu zboża. Gratuluje wiedzy i inteligencji kolego. A świnia je wszystko tak jak ty, nawet chipsy i jak jej polejesz to i coli się napije, a szparag nie spożywa bo jej na to nie stać !

Bożena
|

Do polaczek;jak przeczytałam treść twojego komentarza to wątpię w twoją inteligencję i kulture

Nika
|

nie je się surowych szparagów. Gotowane lub podsmażone. Może trafiłaś na jakieś spryskane...bo normalne szparagi nie są trujące. Albo na Ciebie źle zadziałały.

Mr.SzparaG
|

Czy ty madra jestes to powinien ktos inny ocenic, piszac jednak ze szparagi to trucizna, sama w sumie sobie wystawiasz ocene

Mądra Polka po szkodzie
|

Szparagi to trucizna. Zachęcona ich rzekomą zdrowotnością, przygotowałam pęczek szparagów zielonych na kolację (surowe +gotowane). Smakowo średnie, przeszkadzał mi gorzki posmak główek, ale da się zjeść. Natomiast późniejsze efekty: MASAKRA. Ostre bóle brzucha w nocy, intensywny zapach moczu mocno szparagowy (taki szklarniany), a następnego dnia... biegunki oraz stan podgorączkowy.

aa
|

"polaczek", współczuję słabo rozwiniętych kubków smakowych i zwojów mózgowych odpowiedzialnych za rozwój kultury osobistej. Myślę, że jesteś młody i jak popracujesz nad sobą to możesz to jeszcze zmienić.

uuu
|

szparagi zielone pyszne z masełkiem i bułeczka tarta

Jolina
|

Juz po niedzielnym obiedzie,pycha!
obgotowane szparagi ulozone na omlecie z szynka i zwiniete,wraz z sosem holenderskim i odrobinka ziol cietych..........

bonjour
|

Do Polaczka: Widocznie nigdy nikt ci nie przyrządził dobrze zrobionych szparagów, a sam nie potrafisz.
Więc nie pisz głupot i wsuwaj kluski z serem skoro jesteś taki smakosz. I nie zapomnij popić coca colą.

Polka
|

A flaczki lubisz, Polaczek? Jak te robale co na cmentarzach trupami sie zywia.