Natka pietruszki: wartość odżywcza, uprawa, przechowywanie, przepisy

2015-07-23 7:57 Justyna Nowicka - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Tęsknisz do nieszklarniowej zieleniny? Wyhoduj na parapecie natkę pietruszki. Nie traktuj jej tylko jako dodatku smakowego do potraw. Natka pietruszki odznacza się dużą wartością odżywczą: zawiera bardzo dużo witaminy C i beta-karotenu. Wzmacnia, oczyszcza organizm, poprawia cerę i humor. Wypróbuj przepisy z natką pietruszki.

Jak założyć domową hodowlę natki pietruszki? Do dość głębokiej doniczki wypełnionej ziemią (np. mieszanką uniwersalną) włóż korzenie pietruszki. Sadź je gęsto, mogą do siebie dotykać, ważne, by końce z zawiązkami liści nieco wystawały. Doniczkę postaw na słonecznym parapecie i podlewaj, gdy ziemia będzie lekko przesuszona. Wkrótce pojawi się zielony pióropusz listków. Ścinaj je nożyczkami, siekaj i dodawaj do sałatek, past do pieczywa, dań z ryżu, kaszy. Posypuj nimi zupy, placki, omlety, kanapki.
Natkę można też wysiać z nasion (dla ozdoby polecamy odmianę o karbowanych listkach), ale w tym przypadku na żniwa trzeba będzie dłużej czekać. Jednak warto, bo łyżka posiekanych listków pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i C.

Natka pietruszki - przechowywanie

Najcenniejsza jest świeżo zerwana – i to zapewni ci własna uprawa. Trudniej zachować świeżość, gdy kupisz natkę w pęczku. W zimnej wodzie wytrzyma w dobrym stanie 2–3 dni, dłużej w lodówce: umyty i otrzepany z wody pęczek owiń ręcznikiem kuchennym i połóż w najcieplejszym miejscu lodówki. Listki można też posiekać, zapakować do plastikowego pudełka i zamrozić – wrzucone np. do zupy będą jak świeże. Pojedyncze listki zalane wodą w pojemniku na lód po zamrożeniu ozdobią koktajle.

Natka pietruszki - wartość odżywcza

Już żyjący ponad 400 lat temu botanik pisał, że natka „kamień wypędza, krusząc go w nerkach i pęcherzu”, pomaga na „krzyża bolenie i pacierza”.
W istocie łagodzi nerwobóle, działa moczopędnie, pomaga w leczeniu kamicy moczowej. Zawiera olejek eteryczny, którego główne składniki to apiol i mirystycyna. Obie substancje to dobre środki dezynfekujące i moczopędne. Zielone listki poprawiają trawienie, przynoszą ulgę przy gwałtownej fermentacji w jelitach, odtruwają organizm.
Nać pietruszki doskonale wzmacnia – w 100 g jest 5 mg żelaza i 177 mg witaminy C (więcej niż w cytrusach). Świetnie wpływa na wzrok i cerę, bo ma aż 5510 µg beta-karotenu i 3,1 mg witaminy E. Natka obfituje też w kwas foliowy (170 µg), a ponadto w sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan. Żucie listków poleca się palaczom, bo natychmiast poprawia nieświeży oddech.

Przepisy na dania z natką pietruszki

Pietruszkowe pesto

    • 2 małe lub 1 duży pęczek natki pietruszki
    • ząbek czosnku
    • 4 łyżki (ok. 60 ml) oliwy
    • 4 orzechy laskowe lub łyżeczka piniowych albo płatków migdałowych
    • 4–5 łyżek startego sera typu parmezan lub pecorino
    • sól, pieprz

    Natkę opłucz, dokładnie osusz, odetnij same gałązki, listki poszatkuj w blenderze, wrzuć obrany czosnek i uprażone na suchej patelni orzechy. Dodaj oliwę, trochę soli i pieprzu, dokładnie zmiksuj. Przypraw do smaku.

    Pieczarki faszerowane

      • 8 dużych pieczarek
      • pęczek natki pietruszki
      • 2 łyżki oliwy
      • sok z cytryny
      • sól, pieprz

      Pieczarki oczyść, odetnij trzony, posiekaj je drobno i przesmaż na oliwie. Natkę opłucz, osusz, drobno posiekaj. Trzony wymieszaj z natką, przypraw solą i pieprzem. Farszem wypełnij kapelusze, ułóż je na blasze wyłożonej folią aluminiową, przykryj folią i upiecz. Podawaj na gorąco skropione sokiem z cytryny.

      Sałatka tabouleh

        • 25 dag kaszy kuskus
        • 6 łyżek oliwy
        • 3 pomidory
        • papryka czerwona
        • ogórek
        • cebula
        • pęczek natki pietruszki
        • 2 łyżki listków mięty
        • sok z cytryny
        • sól, pieprz

        Kaszę zalej wrzątkiem, by była lekko przykryta.
        Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę. Tak samo pokrój paprykę, ogórek i cebulę. Natkę i miętę posiekaj. Kaszę wymieszaj z oliwą, dodaj zieleninę i warzywa. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schładzaj godzinę.

        miesięcznik "Zdrowie"

        Czy artykuł był przydatny?
        Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

        NOWY NUMER

        W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

        Dowiedz się więcej
        Miesięcznik Zdrowie 10/2019
        KOMENTARZE
        Yeti
        |

        Zrobić smarowidlo na chleb.
        Roztopić smalec,podsmazyc na nim pokrojona cebulke i na koniec wrzucic pietruszke oraz mielona kokendre.mozns tez dodac koper,bazylie i inne zielone przyprawy lecz mi osobiscie z tymi trzema smakuje najlepiej a probowalem rozne kombinacje.no i wystarczy ze wystygnie do momentu ze mozna wziac na nóż i smarowac kanapki.mozna tez uzyc do smazenia miesa czy warzyw.tluszczyk od razu doprawiony.po ugotowaniu i odcedzeniu makaronu mozna dac lyzke takiego smalczyku aby sie nie przyklejal.zyska mega aromat i pyszny smak.taka kombinacja wbrew pozorom jest bardzo zdrowa.bylem przebadany w ostatnich 2 miesiacach 4 razy w niemczech i nie stwierdzili pogorszenua zdrowia.polepszylo sie cisnienie gorne z 145 na 126 mimo ze pale papierosy i mam cholernie niezdrowa prace jako spawacz.
        Taki smalczyk z powodzeniem zastapi nafaszerowane chemią masła popularnych koncernów.jest w 100% naturalny i zdrowy.pozdrawiam serdecznie.

        fk
        |

        zachowuje dlugo swiezosc gdy przejrzymy peczek,pousuwamy uszkodzone lodygi i liscie,caly oplukany "bukiet" wstawimy do sloika z woda i umiescimy na drzwiach lodowki.Wazne,by tylko lodygi byly zanurzone w wodzie,a nie liscie.Wode mozna co jakis czas zmieniac jesli metnieje.Mrozona pietruszka jakies wartosci jeszcze pewnie posiada,ale niestety specyficznie i nieapetycznie pachnie.

        rolnik
        |

        Poczytałem i zdumiałem się jakie głupoty można wypisywać w charakterze porad. Żniwa to okres zbioru zbóż i nijak ma się on do zbioru warzyw. Na przełomie lipca i sierpnia, gdy rozpoczynane są żniwa, pietruszka ma jeszcze słabą nać i lepiej poczekać z jej zbiorem. Żeby uzyskać duży plon naci należy siać pietruszkę naciową, która wytwarza mały korzeń i bujne listowie. Liście pietruszki najlepiej obcinać nożem od zewnętrznej strony (tam są najstarsze) zostawiając ich nieco w środku.
        Pietruszkę i inne rośliny uprawiamy. Hodujemy zwierzęta.

        cześć
        |

        nonono sprawa będzie u prokuratury

        BZ
        |

        piekac w foli aluminiowej wcale nie jecie zdrowej zywnosci chodz bym niewiem co w nia owineli jecie juz trucizne folia aluminiowa poddana wysokiej temp. wytwarza toksyczne sub. jesli nie wierzycie zaglebcie sie w temat osobiscie ktos tutaj nie ma dostatecznej wiedzy wypisujac takie bzdury

        nasturcja
        |

        listki pietruszki w zależności od ilości napoju może być sporo bez łodyżek, kilka listków melisy, kilka listków mięty, cytryna wycisnąć bez pestek cała lub dwie cukier najlepiej trzcinowy wszystko wg smaku jak lubimy dodać kostki lodu i wszystko razem do malaksera zmielić i dodać wody mineralnej tak aby smak był lekko słodko kwaśny. Woda może być gazowana lub nie wg uznania. bomba witamin i orzeźwia

        ula
        |

        Uwielbiam pietruszke za jej niesamowite wlasciwosci zdrowotne.

        Bożena
        |

        Bardzo interesujące przepisy. Spróbuję, bo dostałam całą reklamówkę natki pietruszki.