Natka pietruszki: wartość odżywcza, uprawa, przechowywanie, przepisy

2020-12-16 13:04

Tęsknisz do nieszklarniowej zieleniny? Wyhoduj na parapecie natkę pietruszki. Nie traktuj jej tylko jako dodatku smakowego do potraw. Natka pietruszki odznacza się dużą wartością odżywczą: zawiera bardzo dużo witaminy C i beta-karotenu. Wzmacnia, oczyszcza organizm, poprawia cerę i humor. Wypróbuj przepisy z natką pietruszki.

Spis treści

  1. Natka pietruszki - jak założyć domową hodowlę?
  2. Natka pietruszki - przechowywanie
  3. Natka pietruszki - wartość odżywcza
  4. Przepisy na dania z natką pietruszki

Natka pietruszki jest nieoceniona w kuchni. Nadaje się do przyprawiania tradycyjnych zup, surówek czy mięs. Jest też niezastąpionym dodatkiem do wykwintnych dań z owocami morza. Oprócz walorów smakowych, pietruszka posiada wiele właściwości leczniczych. Aby zachować jej wartości odżywcze, pietruszkę warto hodować samodzielnie w domu.

Zioła w ogrodzie - lubczyk, pietruszka, kolendra, szczypior

Natka pietruszki - jak założyć domową hodowlę?

Do dość głębokiej doniczki wypełnionej ziemią (np. mieszanką uniwersalną) włóż korzenie pietruszki. Sadź je gęsto, mogą do siebie dotykać, ważne, by końce z zawiązkami liści nieco wystawały.

Doniczkę postaw na słonecznym parapecie i podlewaj, gdy ziemia będzie lekko przesuszona. Wkrótce pojawi się zielony pióropusz listków. Ścinaj je nożyczkami, siekaj i dodawaj do sałatek, past do pieczywa, dań z ryżu, kaszy. Posypuj nimi zupy, placki, omlety, kanapki.

Natkę można też wysiać z nasion (dla ozdoby polecamy odmianę o karbowanych listkach), ale w tym przypadku na żniwa trzeba będzie dłużej czekać. Jednak warto, bo łyżka posiekanych listków pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i witaminę C.

Natka pietruszki - przechowywanie

Najcenniejsza jest świeżo zerwana – i to zapewni ci własna uprawa. Trudniej zachować świeżość, gdy kupisz natkę w pęczku. W zimnej wodzie wytrzyma w dobrym stanie 2–3 dni, dłużej w lodówce: umyty i otrzepany z wody pęczek owiń ręcznikiem kuchennym i połóż w najcieplejszym miejscu lodówki.

Listki można też posiekać, zapakować do plastikowego pudełka i zamrozić – wrzucone np. do zupy będą jak świeże. Pojedyncze listki zalane wodą w pojemniku na lód po zamrożeniu ozdobią koktajle.

Natka pietruszki: wartość odżywcza, uprawa, przechowywanie, przepisy
Autor: Poradnikzdrowie.pl

Natka pietruszki - wartość odżywcza

Już żyjący ponad 400 lat temu botanik pisał, że natka „kamień wypędza, krusząc go w nerkach i pęcherzu”, pomaga na „krzyża bolenie i pacierza”.

W istocie łagodzi nerwobóle, działa moczopędnie, pomaga w leczeniu kamicy moczowej. Zawiera olejek eteryczny, którego główne składniki to apiol i mirystycyna. Obie substancje to dobre środki dezynfekujące i moczopędne. Zielone listki poprawiają trawienie, przynoszą ulgę przy gwałtownej fermentacji w jelitach, odtruwają organizm.

Nać pietruszki doskonale wzmacnia – w 100 g jest 5 mg żelaza i 177 mg witaminy C (więcej niż w cytrusach).

Świetnie wpływa na wzrok i cerę, bo ma aż 5510 µg beta-karotenu i 3,1 mg witaminy E.

Natka obfituje też w kwas foliowy (170 µg), a ponadto w sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan. Żucie listków poleca się palaczom, bo natychmiast poprawia nieświeży oddech.

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!

Przepisy na dania z natką pietruszki

Pietruszkowe pesto

    Natkę opłucz, dokładnie osusz, odetnij same gałązki, listki poszatkuj w blenderze, wrzuć obrany czosnek i uprażone na suchej patelni orzechy. Dodaj oliwę, trochę soli i pieprzu, dokładnie zmiksuj. Przypraw do smaku.

    Pieczarki faszerowane

      • 8 dużych pieczarek
      • pęczek natki pietruszki
      • 2 łyżki oliwy
      • sok z cytryny
      • sól, pieprz

      Pieczarki oczyść, odetnij trzony, posiekaj je drobno i przesmaż na oliwie. Natkę opłucz, osusz, drobno posiekaj. Trzony wymieszaj z natką, przypraw solą i pieprzem.

      Farszem wypełnij kapelusze, ułóż je na blasze wyłożonej folią aluminiową, przykryj folią i upiecz. Podawaj na gorąco skropione sokiem z cytryny.

      Sałatka tabouleh

        Kaszę zalej wrzątkiem, by była lekko przykryta. Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę. Tak samo pokrój paprykę, ogórek i cebulę. Natkę i miętę posiekaj.

        Kaszę wymieszaj z oliwą, dodaj zieleninę i warzywa. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schładzaj godzinę.

        Czytaj też:

        miesięcznik "Zdrowie"

        Czy artykuł był przydatny?
        Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.