Diety i żywienie

Bylica boże drzewko to stosunkowo mało u nas znane zioło o właściwościach wzmacniających cały organizm. Napar z bylicy bożego drzewka sprawdzi się przy problemach z trawieniem i przepływem żółci. Zioło to było znane już w starożytności. Z jego leczniczych właściwości korzystały też chętnie nasze babki, dziś niestety mało kto o nim słyszał.
Nalewka z czarnuszki to kolejny sposób przetwarzania nasion czarnuszki, które choć mają specyficzny smak, to są niesamowicie zdrowe. Właściwości bakteriobójcze nalewki z czarnuszki można docenić zwłaszcza w sezonie jesiennym i zimowym.
Gołąbek zielonawy to jeden z najsmaczniejszych grzybów występujących w polskich lasach. Co ciekawe, gołąbek zielonawy można spożywać również na surowo. Trzeba jednak bardzo uważać, ponieważ grzyb ten łatwo pomylić z trującym muchomorem sromotnikowym - taka pomyłka może nas kosztować życie.
Liście orzecha włoskiego również mogą być przez nas spożywane, podobnie jak owoce drzewa, czyli znane i cenione orzechy włoskie. Liście orzecha włoskiego działają antyseptycznie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo. Można je także stosować na trudno gojące się rany.
Miodówka, czyli innymi słowy nalewka z miodu, jest aromatyczna, świetnie rozgrzewa, a jej przygotowanie wcale nie jest trudne. Miodówkę robi się na bazie spirytusu, jednak nie każdy rodzaj miodu nadaje się do jej wykonania. Zobaczcie, czy miód po zalaniu go spirytusem nie straci swoich zdrowotnych właściowości!
Cydr gruszkowy jest coraz częściej widywany na sklepowych półkach. Czy jest zdrowy? Czy cydr gruszkowy ma jakieś właściwości zdrowotne?
Skorupki jajek najczęściej lądują w śmietniku. A to duży błąd - skorupki mogą bowiem dostarczyć nam dużo wapnia, który w dodatku świetnie się przyswaja. A to nie koniec zdrowotnych właściwości skorupek jajek. Znajdziemy w nich cynk, żelazo, krzem i miedź.
Opieńka miodowa to bardzo ciekawy gatunek grzyba. Z jednej strony jest pożądany przez smakoszy i ceniony jako jadalny gatunek grzyba, a z drugiej strony jest szkodnikiem, którego obawiają się leśnicy i właściciele sadów. Powoduje bowiem masowe obumieranie drzew.
Kiszone buraki nie są tak znane i popularne jak chociażby kiszona kapusta czy kiszone ogórki. Jednak ze względu na swoje właściwości odżywcze i prozdrowotne kiszone buraki powinny na stałe trafić do menu. W jaki sposób ukisić buraki, do czego można je wykorzystać i dlaczego warto jeść je jak najczęściej?
Ostrokrzew kolczasty jest piękną rośliną ozdobną, która wielu z nas kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Nie każdy jednak wie, że ostrokrzew kolczasty ma też bogate właściwości lecznicze. Jest naszym sprzymierzeńcem w walce z objawami przeziębienia, zapalenia oskrzeli, reumatyzmu, a nawet ospy wietrznej.
Herbata z bananów to niskokaloryczny przepis na bardzo zdrowy napój. Wystarczy pić go przed pójściem spać, a już po kilku dniach zobaczysz różnicę!
W ryżu możemy znaleźć niestety metale ciężkie, w tym szkodliwy dla zdrowia arsen. Spożywamy go wraz z ryżem, ale na szczęście są pewne metody pozwalające zmniejszyć jego ilość w ryżu lub całkowicie go wyeliminować.

Diety - kompendium wiedzy o dietach, wszystko na temat diet. Diety w chorobie i diety odchudzające, przemiana materii, kalorie. Zdrowe żywienie, zdrowa dieta, zdrowa żywność, skuteczna dieta. Popularne diety: dieta dukana, dieta kapuściana, dieta owsiana, dieta oczyszczająca, dieta kopenhaska, dieta 1000 kalorii, dieta cambridge, dieta 1200 kalorii. Dieta - za i przeciw. Diety, które wspomagają leczenie chorób przewlekłych. Zasady żywienia dla osób, które planują zrzucić zbędne kilogramy. Dowiedz się jak szybko schudnąć, jak uniknąć efektu jojo, jak utrzymać wagę. Diety dla każdego. Produkty dietetyczne, nawyki żywieniowe, produkty niskokaloryczne. Dowiedz się jak schudnąć, jak zrzucić zbędne kilogramy.