Diety i żywienie

W obecnych czasach żyjemy i odżywiamy się w pełni świadomie. Kupujemy wartościowe produkty, często z ekologicznych źródeł, unikamy czerwonego mięsa i produktów z dodatkiem chemii. Często zapominamy jednak, że to, gdzie przygotujemy posiłek ma kolosalne znaczenie. I nie mamy tu na myśli kuchni, tylko garnek!

Materiał sponsorowany

Koronawirusy reagują na ciepło, ale czy na zimno? Naukowcy są zgodni, że wirus musiałby być baaaardzo długo zamrożony, żeby nie przetrwać.
Czosnek to absolutny lider w świecie leczniczych roślin: jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Nawet te osoby, które nie lubią specyficznego zapachu czosnku, nie mogą mu odmówić niezwykłych właściwości.
Szalotka ma liczne właściwości lecznicze i wartości odżywcze. Szalotka wygląda i smakuje prawie jak cebula dymka, choć posiada również cechy czosnku, stąd jej inne nazwy - cebula szalotka, czosnek szalotka, czosnek askaloński czy cebuloczosnek. Sprawdź, jakie prozdrowotne działanie ma szalotka, jakie jest jej zastosowanie w kuchni.
Cebula od wieków jest doceniana ze względu na swoje właściwości lecznicze. Cebula jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C, dzięki czemu jest dobra na przeziębienie i poprawia odporność. Ponadto cebula znalazła zastosowanie jako środek na kaca, wrzody i blizny (w tym rozstępy). Sprawdź, jakie właściwości ma cebula.
Maliny to pyszne owoce - soczyste i aromatyczne. Cenione są też przez dietetyków i zielarzy, bowiem maliny (zarówno ich owoce, jak i liście) zawierają sporo witamin i minerałów - z magnezem, wapniem i żelazem na czele, a także wiele innych wartościowych dla zdrowia substancji. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości zdrowotne mają maliny.
Czarny czosnek to bez wątpienia hit - jest naturalnym antybiotykiem, zaliczamy go do żywności superfood. Czarny czosnek zawiera bardzo dużo witamin i minerałów oraz nie powoduje przykrego zapachu z ust!
Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości lecznicze imbiru są powszechnie wykorzystywane w Azji. Dla każdego Azjaty imbir to podstawowy dodatek do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo na infekcje wirusowe (herbata z imbirem), mdłości (napar z imbiru) czy bóle miesiączkowe (plastry korzenia imbiru). Przeczytaj albo posłuchaj, jakie jeszcze właściwości ma imbir.
Rozmaite cudowne diety obiecują szybkie pozbycie się nadmiaru ciała. Ale konia z rzędem temu, kto skutecznie i na zawsze pozbył się dzięki nim zbędnych kilogramów. Często wydaje się, że stosowanie takich diet daje przeciwny efekt. O tym, dlaczego tak się dzieje, zapytaliśmy specjalistę.
Sok z aronii warto mieć w domu przez cały rok. Owoce aronii są bogate w witaminy i związki roślinne, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, pomagając bronić się przed chorobami, także tymi najgroźniejszymi: rakiem i miażdżycą. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości lecznicze ma aronia i sok z aronii.
Domowa kwarantanna, której się teraz poddajemy dobrowolnie, lub z zalecenia służb medyczno-sanitarnych, aby zminimalizować ryzyko zarażenia koronawirusem siebie lub innych, to nie tylko czas izolacji od ludzi. To okres, kiedy zmienia się radykalnie nasz tryb życia, a więc i codzienne zwyczaje żywieniowe. Ta zmiana sposobu odżywiania może doprowadzić nas do niedoborów żywieniowych, problemów gastrycznych a także nadwagi i otyłości. Jakich zasad żywieniowych powinniśmy przestrzegać, aby podczas kwarantanny jeść zdrowo?
Rukiew wodna to roślina, której właściwości lecznicze znano już w starożytności. Współcześni naukowcy twierdzą, że to najzdrowsza roślina na świecie, która dodatkowo opóźnia proces starzenia skóry. W związku z tym koniecznie trzeba ją wykorzystać w kuchni, np. tak, jak zrobili to kucharze z pałacu Buckingham, którzy przygotowali potrawę z rukwią wodną na wesele księcia Williama z księżną Catherine. Sprawdź, jakie właściwości ma rukiew wodna, gdzie można ją kupić i jakie zastosowanie ma w kuchni.

Diety - kompendium wiedzy o dietach, wszystko na temat diet. Diety w chorobie i diety odchudzające, przemiana materii, kalorie. Zdrowe żywienie, zdrowa dieta, zdrowa żywność, skuteczna dieta. Popularne diety: dieta dukana, dieta kapuściana, dieta owsiana, dieta oczyszczająca, dieta kopenhaska, dieta 1000 kalorii, dieta cambridge, dieta 1200 kalorii. Dieta - za i przeciw. Diety, które wspomagają leczenie chorób przewlekłych. Zasady żywienia dla osób, które planują zrzucić zbędne kilogramy. Dowiedz się jak szybko schudnąć, jak uniknąć efektu jojo, jak utrzymać wagę. Diety dla każdego. Produkty dietetyczne, nawyki żywieniowe, produkty niskokaloryczne. Dowiedz się jak schudnąć, jak zrzucić zbędne kilogramy.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020