CEBULA - właściwości lecznicze. Cebula dobra na przeziębienie, kaca i zaparcia

2018-10-30 10:41 Bożena Zwolińska | Monika Majewska

Cebula od wieków jest doceniana ze względu na swoje właściwości lecznicze. Cebula jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C, dzięki czemu jest dobra na przeziębienie i poprawia odporność. Ponadto cebula znalazła zastosowanie jako środek na kaca, wrzody i blizny (w tym rozstępy). Sprawdź, jakie właściwości ma cebula.

Cebula to warzywo, którego właściwości lecznicze są znane są od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, syrop przy przeziębieniach, zaś wąchanie surowej cebuli odkażało zakatarzony nos i drogi oddechowe. Przez całe stulecia cebula należała do najcenniejszych leków przeciwszkorbutowych, czyli ostrych braków witaminy C. Zabierali ją w dalekie rejsy marynarze, kupcy, wielorybnicy. I choć cebula nie należy do najbogatszych źródeł tej witaminy, to jednak jej dostępność i skuteczność działania sprawiały, że należała do stałego zaprowiantowania wypraw. Zawdzięczała to przede wszystkim silnym bakteriobójczym substancjom, które potrafią zniszczyć bakterie, oporne na działanie antybiotyków. Ponadto pod łuskami cebuli kryje się fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Jednak cebula to nie tylko sprawdzony sposób na przeziębienie.

Spis treści:

  1. Cebula może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka
  2. Cebula zapobiegnie zakrzepom, nadciśnieniu i obniży poziom cholesterolu
  3. Wartości odżywcze cebuli surowej (w 100 g). Ile kalorii ma cebula?
  4. Cebula na trawienie i zaparcia
  5. Cebula po kuracji antybiotykowej
  6. Cebula - przeciwwskazania. Kto nie powinien jeść cebuli?
  7. Cebula dobra na kaca
  8. Cebula a cukrzyca
  9. Cebula na trądzik i blizny (w tym rozstępy)
  10. Przepis na syrop z cebuli na kaszel i wino cebulowe

Cebula może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka

U osób, które regularnie spożywają cebulę (a także czosnek), ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory jest niższe niż u osób, które nie przepadają za tymi warzywami - przekonują naukowcy z Włoszech i Szwajcarii. Na przykład, spożywanie min. siedmiu porcji cebuli w tygodniu zmniejszało prawdopodobieństwo wystąpienia raka jelita grubego o ponad 50 proc. (w porównaniu do osób, które nie spożywają czosnku i cebuli). Ponadto zarówno czosnek, jak i cebula obniżały także ryzyko rozwoju raka jamy ustnej, raka gardła, rak nerek i raka jajników.

Potwierdzają to naukowcy z Uniwersytetu Hawajskiego oraz Uniwersytetu Kalifornijskiego we współpracy z badaczami z Niemiec, którzy przekonują, że kwercetyna, związek, którego bogatym źródłem jest cebula, może zapobiegać rozwojowi raka trzustki.

Cebula zapobiegnie zakrzepom, nadciśnieniu i obniży poziom cholesterolu

Z bogatej listy cennych właściwości cebuli warto wymienić także jej działanie rozrzedzające krew i przeciwdziałające tworzeniu się zakrzepów. Ponadto cebula, dzięki wysokiej zawartości potasu (146 mg/100 g) może się przyczynić do obniżenia ciśnienia tętniczego. Z kolei amerykańscy badacze przekonują, że jedzenie codziennie jednej surowej cebuli minimum przez dwa miesiące powoduje wzrost "dobrego" cholesterolu - HLD, a obniżenie "złego" - LDL.

To ci się przyda

Wartości odżywcze cebuli surowej (w 100 g). Ile kalorii ma cebula?

Wartość energetyczna - 40 kcal
Białko ogółem - 1,10 g
Tłuszcz - 0,10 g
Węglowodany - 9,34 g (w tym cukry proste 4,24)
Błonnik - 1,7 g

Witaminy

Witamina C – 7,4 mg
Tiamina – 0,046 mg
Ryboflawina – 0,027 mg
Niacyna - 0,116 mg
Witamina B6 - 0,120 mg
Kwas foliowy -  19 µg
Witamina A – 2 IU
Witamina E – 0.02 mg
Witamina K - 0.4 µg

Minerały

Wapń – 23 mg
Żelazo - 0,21 mg
Magnez - 10 mg
Fosfor - 29 mg
Potas - 146 mg
Sód – 4 mg
Cynk - 0,17 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database

Cebula na trawienie i zaparcia

Surowa lub duszona na wodzie poprawia trawienie, działa przeciw zaparciom. W postaci surowej nie jest wskazana dla osób cierpiących na ostre dolegliwości wątroby lub woreczka żółciowego.

Cebula po kuracji antybiotykowej

Zjadanie przez kilka dni porcji tego warzywa szczególnie wskazane jest po kuracji antybiotykami, ponieważ cebula ma działanie grzybobójcze. Aby ją przygotować, wystarczy zalać wodą pokrojoną cebulę i wolno dusić. Doprawiona solą, pieprzem, smakuje doskonale, zwłaszcza gdy dodamy jeszcze 2 łyżki oliwy i wbijemy jajko.

Jak zrobić syrop z cebuli [WIDEO]

Ważne

Cebula - przeciwwskazania. Kto nie powinien jeść cebuli?

Z cebuli powinny zrezygnować osoby zmagające się z ciężkimi chorobami nerek i wątroby, zapaleniem jelit, a także innymi chorobami układu pokarmowego. Również osoby cierpiące na niewydolność serca powinny wykluczyć ją ze swojej diety. Ponadto zbyt duża ilość cebuli w diecie może przyczynić się do wzmożenia objawów zgagi u osób, które cierpią na tę dolegliwość.

Cebula dobra na kaca

Zupa cebulowa jest sprawdzonym sposobem na kaca, gdyż doskonale poprawia funkcjonowanie nadwyrężonej alkoholem wątroby.

Cebula a cukrzyca

Zawarty w cebuli hormon roślinny (glukokinina) zapobiega pojawieniu się i rozwojowi cukrzycy u osób znajdujących się w grupie ryzyka. Ponadto surowa cebula obniża poziom cukru we krwi i pozwala zmniejszyć dawkę insuliny, w związku z tym bez obaw mogą po nią sięgać diabetycy.

To ci się przyda

Cebula po ukąszeniu pszczoły i komara

Współczesna fitoterapia poleca przykładanie plasterka cebuli na 10-15 min. w miejscu po ukąszeniu osy, pszczoły czy komara. Cebula, dzięki bakteriobójczym, odkażającym i przeciwzapalnym właściwościom, złagodzi odczyn zapalny, zniweluje uczucie pieczenia i bólu.

Jak się pozbyć zapachu cebuli?

Cebula swój charakterystyczny, nieprzyjemny zapach zawdzięcza m.in. z dużej zawartości organicznych związków siarki. Aby się go pozbyć, można ją lekko skropić cytryną.

Cebula na trądzik i blizny (w tym rozstępy)

Z powodu jej wszechstronnego działania w medycynie ludowej była stosowana w wielu schorzeniach. I tak na przykład okłady z rozgotowanej cebuli stosowano przy leczeniu wrzodów na skórze, co zresztą jest skuteczne do dziś. Wystarczy obraną, pokrojoną cebulę włożyć do małego garnuszka, zalać wodą  i gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut, zwracając uwagę, by się nie przypaliła. Rozgotowaną zmiksować, chłodną masę nałożyć na chore miejsce i umocować opatrunek. Niekiedy terapia powinna trwać kilka dni, aż wrzód się wygoi. Istotny jest fakt, że po takim leczeniu nie zostają blizny.

Podobne okłady można z powodzeniem stosować  przy stanach zapalnych żylaków, okostnej, odmrożeniach, oparzeniach, czyrakach, także trądziku. Wprowadzenie takiej masy doodbytniczo leczy hemoroidy. Odrobina rozgotowanej cebuli wkładana na waciku do uszu zmniejsza znacznie szumy w uszach, tak częstej dolegliwości wielu starszych osób. Z kolei cienka błonka znajdująca się miedzy warstwami cebuli stanowi doskonały opatrunek antyseptyczny.

Zrób to koniecznie

Syrop z cebuli na kaszel

Syrop z cebuli to sprawdzony sposób na kaszel. Syrop z cebuli zawiera wiele witamin o działaniu silnie dezynfekującym i łagodzącym.

SPRAWDŹ: Syrop z cebuli – jak go zrobić i jakie ma działanie. Przepis na syrop z cebuli

    Wino cebulowe

    (chroni przed infekcjami i wzmacnia ogólną odporność):

    • butelkę wytrawnego białego wina zalej 30 dag pokrojonej cebuli
    • dodaj 10 dag miodu
    • wymieszaj składniki i odstaw na 7 dni
    • w tym czasie potrząśnij kilka razy butelką
    • następnie przecedź przez sito (stosuj, pijąc po pół kieliszka dziennie).

    Nietypowe zastosowania cebuli. Na co pomaga?

     

    Źródło: x-news.pl/Agencja TVN

    Czy artykuł był przydatny?
    Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

    NOWY NUMER

    W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

    Dowiedz się więcej
    Miesięcznik Zdrowie 11/2019
    KOMENTARZE
    Monika
    |

    Nie z Włoszech ,a z Włoch!!!!!!!!!!!!!

    Ufik
    |

    A nie robisz z ogórkiem ?

    kaja13
    |

    cebula jest zdrowa ja zawsze robie kanapki dla swojego faceta z wedlina pomidorem i cebula

    michi
    |

    szacun

    Ewka
    |

    łączenie cebuli z masłem polecam, tłuszcz zwiększa przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. a prawdziwe masło jest zdrowe

    lesiu
    |

    To tłuszcze zwierzęce są gorsze od utwardzonych roślinnych????! Bez żartów. Masło - zawiera witaminę K2, bardzo korzystną i potrzebną właśnie z powodu problemów kardiologicznych, bardzo dobre połączenie z cebulą. No a dobra sól... Nie ma nic cenniejszego dla ciała w codziennej diecie.

    maxxx
    |

    Byłem kiedyś w Iranie i tam normalnie w restauracji dostaje się CAŁĄ cebulę pokrojoną w ćwiartki do zwykłego dania, np. do dania z ryżu, kurczaka i sałatki. Bardzo dobre:)

    majk
    |

    połączyłeś swietną i bardzo wartościową cebulę z ... masłem i solą... masło sam tłuszcz zwierzęcy i sol ktora jest wystarczajaca z nieprzetworzonych rzeczy? gdzie tu logika

    Maciekkk
    |

    Ja od paru dni jem cebule. Staram sie jedna całą ale ciężko taka wielka główke zjeść. Najlepiej na p[ieczywku z masełkiem i solą. Ale akurat ja po spartańsku bo nie zakupiłem pieczywka jem jak jabłko...nie polecam takiego sposobu ale jem bo nie mam gdzie kupic pieczywa teraz :)