Magnez wzmacnia mięśnie i koi nerwy
Magnez usprawnia pracę szarych komórek i pomaga zapobiegać chorobom serca. Niedobór magnezu daje objawy, które bywają mylące. Byle drobiazg wyprowadza cię z równowagi, źle śpisz i czasem łapią cię skurcze? A może uskarżasz się na drganie powiek i ciągłe zmęczenie? Zanim zaczniesz biegać po lekarzach, zacznij od uzupełnienia magnezu. Jakie są jego najlepsze źródła?
Magnez jest organizmowi niezbędny, by procesy życiowe przebiegały prawidłowo. Tymczasem wiele osób cierpi na niedobór magnezu (hipomagnezemia). Powód? To najczęściej jedzenie żywności wysoko przetworzonej, życie w pośpiechu i stresie. Stężenie magnezu w organizmie zmniejsza się też pod wpływem niektórych chorób, leków i dużego wysiłku fizycznego.
Magnez - do czego jest potrzebny w organizmie?
Magnez stabilizuje funkcje układu nerwowego i usprawnia pracę szarych komórek. Biorąc udział w przemianie węglowodanów, białek oraz tłuszczów, warunkuje dostawę energii do tkanek i komórek organizmu, zwłaszcza do wrażliwych na jej niedobór komórek nerwowych mózgu. Zmniejsza też ich nadpobudliwość, działając na organizm uspokajająco. Poprawia pamięć i myślenie.
Magnez jest odpowiedzialny za sprawne działanie układu naczyniowo-sercowego. Okazuje się, że mieszkańcy okolic, w których występuje twarda woda (zawiera dużo magnezu) znacznie rzadziej umierają na zawał serca. Naukowcy przypuszczają, że gdyby wszyscy pili taką wodę, liczba zgonów zmniejszyłaby się nawet o ok. 19 proc. Magnez nie tylko zapobiega chorobom serca, ale wspomaga ich leczenie. Podaje się go dożylnie osobom po zawale (przeciwdziała powstawaniu skrzepów oraz niebezpiecznej arytmii). Jeśli w organizmie występuje niedobór magnezu, ściany naczyń krwionośnych mogą się obkurczać, a to prowadzi do wzrostu ciśnienia krwi. Dlatego osobom z nadciśnieniem tętniczym zaleca się jedzenie produktów bogatych w magnez.
Magnez w połączeniu z wapniem i witaminą D buduje kości i zęby, zapobiegając osteoporozie. Pod warunkiem, że dostarczy się go organizmowi dwa razy mniej niż wapnia. Jeśli więc jesz dużo produktów będących kopalnią magnezu albo zażywasz suplementy, musisz też zwiększyć w diecie ilość wapnia. Brak równowagi osłabia działanie obu pierwiastków.
Magnez poprawia trawienie, przeciwdziała tworzeniu się kamieni w nerkach, reguluje pracę tarczycy oraz rozszerza drogi oddechowe, wspomagając leczenie astmy i zapalenia oskrzeli. Chroni też organizm przed pierwiastkami toksycznymi (np. ołów, kadm, rtęć) znajdującymi się w warzywach i owocach pochodzących z terenów skażonych. Reguluje on także napięcie mięśni, pomaga w leczeniu kontuzji, przewlekłego zmęczenia i fibromialgii.
Magnez łagodzi dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego i bóle menstruacyjne. Prawdopodobnie może również zapobiegać migrenom (nawet je leczyć) oraz cukrzycy typu II i chronić przed powikłaniami tej choroby.

Autor: Time S.A
Skorzystaj z wygodnych diet online Poradnika Zdrowie opracowanych także dla osób zmagających się z niedoborami witamin i mikroelementów. Precyzyjnie dobrany plan dietetyczny odpowie na Twoje indywidualne potrzeby żywieniowe. Dzięki nim odzyskasz zdrowie i poprawisz swoje samopoczucie. Diety te są opracowane zgodnie z najnowszymi zaleceniami i standardami instytutów naukowo-badawczych.
Niedobór magnezu - objawy
Rozdrażnienie, nerwowość, kołatanie serca, bezsenność, zmęczenie oraz powtarzające się skurcze mięśni lub drganie powieki – w ten sposób organizm może sygnalizować, że brakuje mu magnezu. Według ostatnich badań, długotrwały niedobór magnezu zwiększa ryzyko chorób cywilizacyjnych – miażdżycy i nowotworów.
U zdrowych osób, które dobrze się odżywiają, duży niedobór pierwiastka stwierdza się rzadko. Pewne czynniki mogą jednak utrudnić jego przyswajanie: nadużywanie alkoholu, zażywanie środków odwadniających, przewlekłe biegunki. Na duży deficyt narażone są osoby z cukrzycą, zespołem wadliwego wchłaniania, odżywiane dożylnie, bardzo odwodnione.
Komu grozi niedobór magnezu?
- uczniom, studentom oraz ludziom intensywnie pracującym umysłowo
- ciężko pracującym fizycznie
- osobom żyjącym w ciągłym stresie
- kobietom ciężarnym oraz w okresie menopauzy
- osobom stosującym restrykcyjne diety odchudzające.
Magnez - jak zwiększyć przyswajalność magnezu?
- Gotowanie powoduje stratę 30–75 proc. tego pierwiastka. Dlatego warzywa i owoce najlepiej jeść na surowo.
- Magnez jest lepiej przyswajany w środowisku kwaśnym i z białkiem zwierzęcym, dlatego kaszę gryczaną dobrze jeść np. z gulaszem.
- Wchłanianie magnezu utrudnia środowisko zasadowe (np. soki owocowe), alkohol, nasycone kwasy tłuszczowe, nadmiar wapnia i fosforu.
Magnez - objawy i skutki nadmiaru
Nadmiar magnezu może wywołać nudności oraz biegunkę, a przy dużym przedawkowaniu także trudności w oddychaniu, zawroty głowy czy śpiączkę. Zdarza się to rzadko, ponieważ im więcej go w organizmie, tym słabiej jest wchłaniany, a nadmiar minerału usuwają nerki. Jednak przyjmując suplementy, trzeba stosować się do zaleceń podanych na ulotce, a w razie wątpliwości lepiej porozumieć się z lekarzem.
Chorujesz na nerki? Uważaj na magnez
Chorzy na nerki nie powinni brać magnezu bez skonsultowania się z urologiem. Może on też zmniejszyć skuteczność leczenia tetracyklinami. Dlatego lekarz musi wiedzieć, że przyjmujemy preparaty z magnezem.
Naturalne źródła magnezu
Głównym źródłem magnezu są produkty zbożowe, zwłaszcza kasza gryczana. Dużo go w warzywach strączkowych, orzechach, owocach morza, kakao i czekoladzie. Sporo magnezu zawierają kasze jęczmienne, ciemne pieczywo, groszek, szpinak, ryby, żółte sery i banany. Niewielką ilość – pozostałe warzywa i owoce, mleko, jajka, ryż, podroby, białe pieczywo. Więcej magnezu jest w produktach pochodzących z gospodarstw ekologicznych. Dobrym źródłem magnezu mogą być również wody mineralne, zwłaszcza wysoko zmineralizowane, i „twarda” woda pitna.
produkty zbożowe | zawartość magnezu mg/100 g produktu | warzywa | zawartość magnezu mg/100 g produktu | orzechy | zawartość magnezu mg/100 g produktu |
otręby pszenne | 490 | soja, nasiona suche | 216 | migdały | 269 |
kasza gryczana | 218 | fasola biała, nasiona suche | 169 | orzechy arachidowe | 180 |
musli z rodzynkami i orzechami | 136 | groch, nasiona suche | 124 | orzechy pistacjowe | 158 |
płatki owsiane | 129 | pietruszka, liście | 89 | orzechy laskowe | 140 |
ryż brązowy | 110 | soczewica czerwona, nasiona suche | 71 | orzechy włoskie | 99 |
kasza jaglana |
100 | szpinak | 53 | wiórki kokosowe | 90 |
cukier i wyroby cukiernicze |
zawartość magnezu mg/100 g produktu | owoce | zawartość magnezu mg/100 g produktu |
kakao 16% proszek | 420 | figi, suszone | 78 |
sezamki | 167 | daktyle, suszone | 54 |
czekolada gorzka | 165 | morele, suszone | 42 |
czekolada kawowa | 134 | awokado | 39 |
czekolada deserowa | 129 | banan | 33 |
czekolada mleczna | 97 | melon | 23 |
mięso | zawartość magnezu mg/100 g produktu | ryby | zawartość magnezu mg/100 g produktu |
kaszanka z kurczaka | 45 | mintaj, świeży | 43 |
mięso z piersi indyka, bez skóry | 35 | śledź, solony | 39 |
mięso z piersi kurczaka, bez skory | 33 | śledź wędzony „Pikling” | 33 |
wołowina, polędwica | 26 | sardynka, świeża | 31 |
wieprzowina, schab surowy z kością | 24 | makrela, świeża | 30 |
baranina, łopatka | 23 | łosoś, wędzony | 30 |
Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.
Z jedzenia przyswajamy 30–40 proc. magnezu. W przeciętnej diecie najwięcej magnezu dostarczają produkty zbożowe (do 45 proc.).
Magnez - dawkowanie. Zalecane dzienne spożycie magnezu
- niemowlęta - 30 mg
- dzieci - od 5. miesiąca życia do 1. roku życia - 70 mg
- dzieci: od 1. do 3. roku życia - 80 mg; od 4. do 9. roku życia - 130 mg;
- chłopcy: od 10. do 12. roku życia - 240 mg; od 13. do 18, roku życia - 410 mg;
- dziewczęta: od 10. do 12. roku życia - 240 mg; od 13. do 18, roku życia - 360 mg;
- mężczyźni: od 19. do 30. roku życia - 400 mg; >31 lat - 420 mg;
- kobiety: od 19. do 30. roku życia - 310 mg; 31 lat - 320 mg;
- kobiety w ciąży: <19 lat: 400 mg; >19 lat - 360 mg;
- laktacja: <19 lat: 360 mg; >19 lat: 320 mg;
Źródło: Instytut Żywności i Żywienia (Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja)
miesięcznik "Zdrowie"