Co jesz

Składniki mineralne zaliczane są do grupy składników odżywczych. Do prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje równych niezbędnych substancji chemicznych. Jednymi z nich są właśnie składniki składniki mineralne. Nasz organizm jednak nie potrafi ich samodzielnie syntetyzować, dlatego aby uniknąć niedoborów, składniki te należy dostarczać mu z zewnątrz. Czym dokładnie są składniki mineralne, jakie są ich źródła w żywności i dlaczego są takie ważne dla naszego zdrowia?
Najostrzejsze papryczki świata – zastanawiałeś się kiedyś, która z nich ma najwięcej kapsaicyny odpowiadającej za piekący i ostry smak? Warto to sprawdzić! Przygotowaliśmy ranking 5 najostrzejszych papryczek.
Uszak bzowy nie jest popularnym grzybem w Polsce. Jest za to szalenie popularny w kuchni azjatyckiej, gdzie występuje pod nazwą grzyba mun. Uszaki bzowe można zbierać cały rok, jednak uwaga - nie rosną one na ziemi! Więc gdzie? Zobaczcie, co wyróżnia uszaki.
Biała herbata i tak pochodzi z tego samego miejsca - prosto z pól uprawnych w Chinach. Rodzaje herbaty jak biała, czerwona czy czarna nie oznaczają bowiem różnego rodzaju krzewu herbacianego, ale odmienny rodzaj zbierania, suszenia i przetwarzania. Czym charakteryzuje się biała herbata? Pora to sprawdzić!
Syrop daktylowy nazywany jest inaczej daktylowym miodem. Jest to po prostu sok pozyskiwany z owoców palmy daktylowej, czyli daktyli. Czy syrop daktylowy można spożywać bez ograniczeń? Czy można zrobić go samemu w domu? Zrobić można i nawet podajemy przepis, ale uwaga - syrop daktylowy nie powinien być spożywany zbyt często.
Które produkty szkodzą sercu? Planując codzienne menu tak naprawdę mało kto się nad tym zastanawia. To błąd, zwłaszcza, że choroby serca to najczęstsza przyczyna zgonów w Polsce, a optymalna dieta pozwala zmniejszyć ich ryzyko, wpływa bowiem nie tylko na stan serca, ale i całego układu krążenia. Oto produkty, które najbardziej szkodzą sercu.
Pędy bambusa mają delikatny, słodko-gorzki smak, a znamy je głównie z dań kuchni chińskiej i japońskiej. Mimo tego, że bambus naturalnie u nas nie rośnie, to warto o nim pamiętać i wprowadzić go do naszego menu. Pędy bambusa są zdrowe i łatwo dostępne.
Woda owsiana podobno wspomaga odchudzanie. Jak jest naprawdę? Czy rzeczywiście wpływa na utratę wagi? A może ma inne zdrowotne właściwości? Zobaczcie też, jak zrobić wodę owsianą samemu w domu.
Ruta zwyczajna to bardzo zapomniane w Polsce zioło, które spotkać możemy na całym kontynencie (poza Antarktydą). Ruta ma charakterystyczny zapach, gorzki smak i liczne właściwości zdrowotne. Dlaczego warto wprowadzić rutę do menu?
Czarna herbata jest najpopularniejszym pity przez Polaków napojem. Napojem, jeśli można tak go nazwać - w zasadzie czarna herbata to napar z liści herbaty. Czy czarna herbata ma wpływ na nasze zdrowie? Czy warto ją pić dla właściwości odzywczych, które posiada?
Czy pieczywo mrożone, a następnie wypiekane w sklepie, jest tak samo wartościowe jak to pieczone metodą tradycyjną w piekarni? Krąży na ten temat wiele mitów. Badania pod tym kątem przeprowadził Instytut Żywności i Żywienia (obecnie Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny). Sprawdź, jakie są wyniki badań nad wpływem mrożonego pieczywa na zdrowie.

Czy wiesz co jesz? Dowiedz się, które produkty są bogate w witaminy, mikroelementy i niezbędne składniki odżywcze. Poznaj wartości odżywcze poszczególnych produktów takich jak soja, warzywa, owoce, orkisz, zioła. Wprowadź do jadłospisu produkty zdrowej żywności. Poznaj źródło pełnowartościowego białka, węglowodanów, witamin. Dowiedz się co jesz spożywając ogólnodostępne produkty spożywcze. Sprawdź jak uniknąć spożywania gigantycznej ilości kalorii. Poznaj właściwości lecznicze ziół i innych składników codziennych posiłków. Sprawdź zawartość kalorii i składników odżywczych w poszczególnych produktach takich jak np. ziemniaki, nabiał, warzywa, owoce, ryby, mięso. Upewnij się czy na pewno wiesz co jesz.