Co jesz

Tahini to pasta sezamowa będącą składnikiem wielu potraw Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Jej historia sięga kilku tysięcy lat wstecz i trudno przypisać jej pochodzenie jednemu obszarowi świata. Z całą pewnością można jednak stwierdzić, że tahina przydaje się do przygotowania wielu wyśmienitych dań. Czym jest tahini i do czego dodać tę pastę?
Czy w Wigilię można jeść mięso, czy trzeba pościć? A jeśli można jeść mięso w Wigilię, to jakie wybrać - drób, wołowinę, jagnięcinę? I jakie mięsne dania mogą gościć na wigilijnym stole? Niejedna osoba zadaje sobie takie pytania w okresie przedświątecznych zakupów i planowania Świąt. Warto zatem poznać na nie odpowiedź.
Karp zwykle jest jadany raz w roku – na Wigilię. To stanowczo za rzadko, bo karp ma liczne właściwości i wartości odżywcze, dzięki czemu korzystnie wpływa na zdrowie. Jedzony regularnie poprawia pracę serca i pamięć, a nawet wpływa za zwiększenie odporności organizmu. Jakie jeszcze właściwości ma karp? Ile kalorii ma karp?
Kompot z suszu to tradycyjna potrawa, którą spożywamy w czasie wigilii Bożego Narodzenia. Nie każdemu pasuje jego smak, dlatego często jest pomijany. A to błąd! Kompot z suszu jest bardzo zdrowy, a według staropolskich wierzeń miał zapewniać długowieczność tym, którzy go piją. Mało tego! Kompot z suszu miał także odganiać złe moce!
Etykieta produktu spożywczego może powiedzieć ci o produkcie naprawdę wszystko, jeśli wiesz, jak skorzystać z informacji umieszczonych na niej. Jakie informacje znajdują się na etykietach produktów spożywczych? Jakimi zasadami kierować się, czytając etykiety? Na co uważać, aby nie dać się zmanipulować? Rozkładamy etykiety produktów spożywczych na czynniki pierwsze.
Umami to wyodrębniony przez naukowców piąty smak. Jest to smak bulionu, sosu sojowego, ale też zielonej herbaty i... pomidorów. Umami znaczy „pyszny”, a jedną z jego ról jest harmonizowanie innych smaków potraw. Kiedy odkryto istnienie piątego smaku? Jakie substancje odpowiadają za jego odczuwanie? Jaka żywność ma smak umami? Czy człowiek jest stworzony do tego, żeby umami mu smakowało?
Barszcz czerwony to zupa z buraków ćwikłowych. Największą popularnością cieszy się tradycyjny, domowy barszcz czerwony zabielany z ziemniakami. Jednak na wigilijnym stole najczęściej pojawia się czysty barszcz czerwony z uszkami. Sprawdź, jakie właściwości i wartości odżywcze ma barszcz czerwony zakwas na barszcz czerwony i ile kalorii (kcal) ma barszcz czerwony.
Śledzie, niezależnie od tego czy są w śmietanie, w oleju, w occie czy po kaszubsku, mają liczne właściwości i wartości odżywcze. Śledzie są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. I co bardzo ważne dla osób na diecie odchudzającej, chociaż śledzie zalicza się do tłustych ryb, nie mają dużo kalorii. Jaki wpływ na zdrowie mają śledzie? Dlaczego warto je jeść?
Papryka cayenne, choć zdecydowanie wyróżnia się smakiem – ostrym i pikantnym, należy do tej samy rodziny warzyw co bakłażany, ziemniaki i pomidory. Włączenie tego warzywa do diety może przynieść wiele zdrowotnych korzyści.
Z wiekiem to, co spożywamy, może w znacznym stopniu wpływać na nasze zdrowie i wydolność organizmu. Pełnowartościowe jedzenie poprawia też samopoczucie. Tych 8 produktów warto wprowadzić do codziennej diety. Dlatego, że hamują proces starzenia i chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Sprawdź, czy masz je w swoim menu!
Kurkuma to przyprawa, której właściwości od dawna wykorzystuje się w zarówno w kuchni, jak i tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Kurkuma znalazła zastosowanie m.in. w łagodzeniu bólu miesiączkowego, dolegliwościach żołądkowych i leczeniu trudno gojących się ran i blizn. Wszystko głównie dzięki związkowi o nazwie kurkumina - polifenolowi o wielu właściwościach leczniczych. Jak kurkuma wpływa na zdrowie?
Herbata baletnicy to napój, który ma przyspieszyć moment osiągnięcia spadku wagi poprzez działanie przeczyszczające. Wszystko za sprawą jej składników, które mają wpływ na przyspieszenie pracy jelit. Jednak odchudzanie za pomocą tego typu herbatek nie zawsze wychodzi na zdrowie. Przekonaj się, dlaczego.

Czy wiesz co jesz? Dowiedz się, które produkty są bogate w witaminy, mikroelementy i niezbędne składniki odżywcze. Poznaj wartości odżywcze poszczególnych produktów takich jak soja, warzywa, owoce, orkisz, zioła. Wprowadź do jadłospisu produkty zdrowej żywności. Poznaj źródło pełnowartościowego białka, węglowodanów, witamin. Dowiedz się co jesz spożywając ogólnodostępne produkty spożywcze. Sprawdź jak uniknąć spożywania gigantycznej ilości kalorii. Poznaj właściwości lecznicze ziół i innych składników codziennych posiłków. Sprawdź zawartość kalorii i składników odżywczych w poszczególnych produktach takich jak np. ziemniaki, nabiał, warzywa, owoce, ryby, mięso. Upewnij się czy na pewno wiesz co jesz.