Co jesz

Awokado to owoc, który bardzo łatwo zjeść, a w dodatku posiada wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Ale uwaga - awokado jest najkaloryczniejszym z owoców. Przeczytaj albo posłuchaj, a dowiesz się, jak jeść awokado, jak przygotować awokado, żeby nie ściemniało po obraniu ze skórki, czy pestka z awokado jest trująca oraz czy można ją jeść?
Myśląc o herbacie, najczęściej wyobrażamy sobie kubek wypełniony gorącym bursztynowym napojem, czasem w towarzystwie kostki cukru i plasterka cytryny. Stać ją jednak na więcej, o czym dobitnie świadczą najnowocześniejsze trendy w parzeniu i serwowaniu herbaty.
Na ogół uważa się, że żywność przetworzona jest mniej zdrowa niż świeża, ale jest jeden wyjątek! To przecier pomidorowy, zwany też passatą pomidorową, który swe niezwykłe właściwości zawdzięcza dużej zawartości likopenu. Dzięki niemu świeże pomidory nie mogą się równać z passatą.
Skrobia oporna to węglowodan, który jest odporny na działanie enzymów trawiennych i w niezmienionej formie przechodzi do jelita grubego. Stanowi ona pożywkę do rozwoju pożytecznych bakterii jelitowych i pełni wiele funkcji prozdrowotnych.
Wraz z końcem sezonu na truskawki warto pomyśleć o ich zamrożeniu - dzięki temu będziemy mogli cieszyć się ich niesamowitym smakiem również w środku zimy. Jak mrozić truskawki, aby przetrwały w idealnym stanie do zimy? Poznaj kilka sprawdzonych trików.
Tilapia zajmuje drugie miejsce wśród najpopularniejszych ryb hodowlanych na świecie, m.in. ze względu na wartości odżywcze. Tilapia jest dobrym źródłem białka, ale jest rybą chudą i nie zawiera zbyt dużo korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3. W ostatnich latach pojawiły się doniesienia, iż tilapia jest hodowana w warunkach niespełniających norm sanitarnych. Czy rzeczywiście tak jest? Czy powinniśmy wykluczyć tilapię z naszego jadłospisu i wybierać inne ryby?
Woda nie tylko wypełnia wszystkie komórki organizmów żywych, ale też je otacza. Czy wiecie, że woda występuje w podobnej objętości – ok. 75 proc. – zarówno na powierzchni Ziemi, jak i w organizmie człowieka? Czym zatem jest woda, jakie są jej rodzaje, jak ją tracimy i jaką wodą zdrowo nawadniać organizm?
Orzeszki piniowe (piniole), podobnie jak inne orzechy, posiadają liczne właściwości i wartości odżywcze. Jednak na ich tle wyróżniają się sporą zawartością cynku, który ma pozytywny pływ na męską płodność. To dlatego orzeszki piniowe są uważane za afrodyzjak. Ponadto naukowcy przekonują, że piniole powinny się znaleźć w diecie odchudzającej. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości mają orzeszki piniowe.
Mandarynki są uważane za młodsze siostry pomarańczy. Są od nich nie tylko mniejsze, lecz także słodsze. Jednak od pomarańczy i innych owoców cytrusowych różnią się także zawartością witamin i innych składników odżywczych. Co prawda podobnie jak grejpfruty czy cytryny są skarbnicą witaminy C, lecz tylko one zawierają nobiletynę - flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy typu 2 i miażdżycy naczyń. To nie jedyne właściwości lecznicze mandarynek.
Kumkwat to owoc, który liczne właściwości i wartości odżywcze. Jednak większość osób zastanawia się jedynie, jak jeść kumkwat. Tymczasem kumkwat jest źródłem beta-karotenu, który wspomaga pracę wzroku, witaminy C, która wzmacnia odporność  oraz chroniących przed nowotworami przeciwutleniaczy. Sprawdź, jakie jeszcze działanie zdrowotne ma kumkwat oraz gdzie kupić i jaka jest cena tego owocu.
Kawa bezkofeinowa to właściwie kawa odkofeinowana. Nie jest wolna od kofeiny, jednak zawartość tej substancji w kawie bezkofeinowej jest 10-20 razy niższa niż w kawie naturalnej mielonej - jest pozbawiona kofeiny w co najmniej 97%. Przeczytaj, czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa i dowiedz się, jak powstaje!

Czy wiesz co jesz? Dowiedz się, które produkty są bogate w witaminy, mikroelementy i niezbędne składniki odżywcze. Poznaj wartości odżywcze poszczególnych produktów takich jak soja, warzywa, owoce, orkisz, zioła. Wprowadź do jadłospisu produkty zdrowej żywności. Poznaj źródło pełnowartościowego białka, węglowodanów, witamin. Dowiedz się co jesz spożywając ogólnodostępne produkty spożywcze. Sprawdź jak uniknąć spożywania gigantycznej ilości kalorii. Poznaj właściwości lecznicze ziół i innych składników codziennych posiłków. Sprawdź zawartość kalorii i składników odżywczych w poszczególnych produktach takich jak np. ziemniaki, nabiał, warzywa, owoce, ryby, mięso. Upewnij się czy na pewno wiesz co jesz.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020