Co jesz

Tahini to pasta sezamowa będącą składnikiem wielu potraw Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Jej historia sięga kilku tysięcy lat wstecz i trudno przypisać jej pochodzenie jednemu obszarowi świata. Z całą pewnością można jednak stwierdzić, że tahina przydaje się do przygotowania wielu wyśmienitych dań. Czym jest tahini i do czego dodać tę pastę?
Erytrytol (inaczej erytrol) to bardzo zdrowy słodzik. Indeks glikemiczny erytrytolu wynosi zero, dzięki czemu jest on bezpieczny dla cukrzyków i zalecany osobom z insulinoopornością. Poza tym pozwala ograniczyć rozwój próchnicy zębów i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Erytrytol jest także dobry na odchudzanie, gdyż praktycznie nie zawiera kalorii, przy czym jest prawie tak samo słodki jak zwykły cukier. Jakie jeszcze właściwości ma erytrytol i jakie mogą być skutki uboczne jego stosowania?
Sól kłodawska to gruboziarnista, niejodowana sól kamienna wydobywana w Kopalni Soli ,,Kłodawa”. Swoje zastosowanie znajduje w przemyśle spożywczym, rolniczym, leczniczym i kosmetycznym. Jakie właściwości lecznicze posiada sól kłodawska? Jakie negatywne skutki dla zdrowia powoduje nadmierne spożycie soli?
Kiszona marchew zyskuje coraz większą popularność nie tylko z uwagi na swój oryginalny smak, ale także ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Jak kiszona marchew działa na zdrowie? W jaki sposób ją przyrządzić, aby była smaczna i prosta w przygotowaniu?
Masło klarowane (ghee) wytwarza się poprzez podgrzanie masła, odparowanie z niego wody i oddzielenie od tłuszczu innych cząstek stałych. Dzięki temu nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach i może być używane przez osoby uczulone na produkty mleczne. Sprawdź, jakie właściwości ma masło klarowane, jakie są jego wartości odżywcze i jak można przygotować je samodzielnie w domu.
Rozmaryn jest najbardziej znany jako przyprawa. Jednak rozmaryn i pozyskiwany z niego olejek rozmarynowy od lat znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej, ponieważ posiadają wiele właściwości leczniczych. Rozmaryn obniża poziom cukru we krwi, łagodzi bóle żołądka i wspomaga pracę wątroby, a olejek rozmarynowy zwalcza bakterie. Jakie jeszcze działanie ma rozmaryn?
Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą zawartość białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego - 100 g surowego bobu pokrywa bowiem 106% dziennego zapotrzebowania na tę cenną witaminę. Jakie witaminy zawiera bób? Czy bób tuczy? Jakie właściwości odżywcze i lecznicze ma bób oraz komu i dlaczego może zaszkodzić?
Borówka amerykańska to owoc, którego właściwości lecznicze powinni docenić wszyscy - w szczególności osoby, które chcą mieć sokoli wzrok. W czasie II wojny światowej brytyjscy piloci z Royal Air Force jedli borówki amerykańskie po to, by poprawić widzenie w nocy. Ten owoc to także dobry sposób na problemy z pamięcią, wątrobą, a nawet jako profilaktyka antynowotworowa. Sprawdź, jakie jeszcze prozdrowotne działanie ma borówka amerykańska i ile ma kalorii.
Magnez usprawnia pracę szarych komórek i pomaga zapobiegać chorobom serca. Niedobór magnezu daje objawy, które bywają mylące. Byle drobiazg wyprowadza cię z równowagi, źle śpisz i czasem łapią cię skurcze? A może uskarżasz się na drganie powiek i ciągłe zmęczenie? Zanim zaczniesz biegać po lekarzach, zacznij od uzupełnienia magnezu. Jakie są właściwości magnezu i jego najlepsze źródła? Jak zwiększyć przyswajalność magnezu i komu grożą niedobory tego pierwiastka?
Białko roślinne to doskonały zamiennik białka zwierzęcego, zwłaszcza dla osób będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Nie oznacza to jednak, że nie powinny dostarczać go do organizmu także osoby spożywające mięso i ryby. Jaki wpływ na zdrowie ma białko roślinne i czy wystarczająco zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na ten makroskładnik?
Siemię lniane to malutkie nasionka lnu, których właściwości zdrowotne i wartości odżywcze powinny docenić zwłaszcza osoby mające dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Siemię lniane, również zmielone, ma także wiele innych zastosowań zdrowotnych, m.in. chroni przed rakiem piersi i obniża poziom cholesterolu we krwi. Jakie jeszcze właściwości ma siemię lniane? Czy lepsze jest siemię lniane mielone czy w całości? Jak przyrządzić siemię lniane do picia i w jaki jeszcze sposób można je stosować?
Potas jest jednym z trzech minerałów najważniejszych dla naszego organizmu. Potas jest niezbędny dla prawidłowej pracy serca i zapobiega obrzękom. Zarówno jego niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla zdrowia. Jaką rolę w organizmie pełni potas? Jakie są źródła potasu w żywności? W jakich produktach występuje?

Czy wiesz co jesz? Dowiedz się, które produkty są bogate w witaminy, mikroelementy i niezbędne składniki odżywcze. Poznaj wartości odżywcze poszczególnych produktów takich jak soja, warzywa, owoce, orkisz, zioła. Wprowadź do jadłospisu produkty zdrowej żywności. Poznaj źródło pełnowartościowego białka, węglowodanów, witamin. Dowiedz się co jesz spożywając ogólnodostępne produkty spożywcze. Sprawdź jak uniknąć spożywania gigantycznej ilości kalorii. Poznaj właściwości lecznicze ziół i innych składników codziennych posiłków. Sprawdź zawartość kalorii i składników odżywczych w poszczególnych produktach takich jak np. ziemniaki, nabiał, warzywa, owoce, ryby, mięso. Upewnij się czy na pewno wiesz co jesz.