Co jesz

Co z tego, że dzisiejsze wędliny wyglądają jak z obrazka, kiedy nie mają smaku, a po włożeniu do lodówki natychmiast puszczają wodę, robią się śliskie, niejadalne. Gdzie podziały się polskie wyroby, które słynęły na świecie z dobrej marki? Przeczytaj raport, z którego dowiesz się, jakie konserwanty kryją w sobie wędliny.
Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Nasi dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek w ciągu dnia – rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia. Sprawdź, jakie są właściwości zdrowotne i wartości odżywcze jabłek, ile mają kalorii i wypróbuj przepisy na dania z jabłkami.

Materiał partnerski

Sałata rzymska to odmiana sałaty znana dzięki sałatce Cezar, której jest składnikiem. Jest łatwo dostępna, można ją kupić w supermarketach, sklepach spożywczych oraz na bazarkach. Sałata rzymska nie tylko nadaje posiłkom wyjątkowego smaku, ale jest też bogata w składniki odżywcze. Sprawdź, jakie właściwości ma sałata rzymska oraz jak wygląda jej uprawa.
Ser camembert pochodzi z Francji i jest jednym z najbardziej znanych francuskich serów na świecie. Ceniony jest za sprężystą konsystencję oraz intensywny smak i aromat. Oprócz walorów smakowych, ser camembert ma wiele właściwości zdrowotnych. Sprawdź, ile kalorii ma ser camembert oraz jaka jest jego cena.
Ricotta to włoski ser o delikatnym, kremowym smaku. Ricotta znalazła szerokie zastosowanie w kuchni - pasuje zarówno do deserów, jak i potraw wytrawnych. Jest jednym z najmniej kalorycznych serów, dlatego może być z powodzeniem spożywana przez osoby będące na diecie. Sprawdź, jakie wartości odżywcze ma ser ricotta i jak można wykorzystać go w kuchni.
Przegrzebki (muszle Świętego Jakuba) mają liczne wartości odżywcze. To dobre źródło białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych. Dodatkowo są niskokaloryczne i zawierają małą ilość cholesterolu. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto jeść przegrzebki.
Ser cheddar to jeden z najpopularniejszych i najczęściej spożywanych serów na świecie. Charakteryzuje się wyrazistym smakiem i aromatem, gładką konsystencją oraz białym, jasnożółtym lub pomarańczowym kolorem. Sprawdź, jakie są właściwości sera cheddar oraz ile ma kalorii.
Maślak zwyczajny to jeden z najsmaczniejszych grzybów. Nadaje się do duszenia, smażenia oraz gotowania. Na jego bazie można przygotować również marynaty i sosy. Na szczęście do maślaka nie jest podobny żaden trujący grzyb, dlatego bez obaw można zbierać go w lesie. Sprawdź, jak wygląda maślak zwyczajny i co można z niego przyrządzić.
Cząber to przyprawa, która charakteryzuje się pikantnym smakiem i aromatem, zbliżonym do tymianku oraz majeranku. Do najbardziej znanych gatunków cząbru należy cząber górski i cząber ogrodowy. Sprawdź, jakie są właściwości zdrowotne cząbru oraz do jakich potraw się go dodaje.
Parmezan to bardzo twardy ser uzyskiwany z mleka krowiego. Trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez jego charakterystycznego smaku. Sprawdź, jakie wartości odżywcze ma parmezan, ile ma kalorii, jakie znalazł zastosowanie w kuchni oraz gdzie kupić parmezan i jaka jest jego cena.
Mozzarella to ser podpuszczkowy pochodzący z Włoch. Mozzarella ma delikatny smak oraz miękką konsystencję, co sprawia że znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Sprawdź, jakie właściwości i wartości odżywcze ma ser mozzarella oraz jak można wykorzystać go w kuchni.
Cytrusy (owoce cytrusowe) mają wiele prozdrowotnych właściwości. Warto je jadać zwłaszcza zimą, gdy kończy się sezon na świeże rodzime owoce, a zaczyna sezon... przeziębień. Sprawdź, jakie są rodzaje owoców cytrusowych i jakie mają wartości odżywcze.

Czy wiesz co jesz? Dowiedz się, które produkty są bogate w witaminy, mikroelementy i niezbędne składniki odżywcze. Poznaj wartości odżywcze poszczególnych produktów takich jak soja, warzywa, owoce, orkisz, zioła. Wprowadź do jadłospisu produkty zdrowej żywności. Poznaj źródło pełnowartościowego białka, węglowodanów, witamin. Dowiedz się co jesz spożywając ogólnodostępne produkty spożywcze. Sprawdź jak uniknąć spożywania gigantycznej ilości kalorii. Poznaj właściwości lecznicze ziół i innych składników codziennych posiłków. Sprawdź zawartość kalorii i składników odżywczych w poszczególnych produktach takich jak np. ziemniaki, nabiał, warzywa, owoce, ryby, mięso. Upewnij się czy na pewno wiesz co jesz.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019