Wapń: objawy niedoboru i nadmiaru

Wapń w odpowiednim stężeniu powoduje, że mamy mocne kości, zdrowe zęby, prawidłową krzepliwość krwi. Właściwe stężenie tego pierwiastka to również sprawne mięśnie, odprężone nerwy, zdrowy sen, pogodny nastrój. Wiadomo, że niedobór wapnia szkodzi, ale jego nadmiar też jest niebezpieczny. Lepiej mieć za mało wapnia czy za dużo?

Niedobór wapnia (hipokalcemia), jak i nadmiar wapnia nie jest dobry dla organizmu. W ciele dorosłego człowieka jest ok. 1,2 kg wapnia, z czego 99 procent znajduje się w kościach i zębach. Reszta jest rozsiana po wszystkich komórkach. To wapń reguluje układ nerwowy, poprawiając przekazywanie impulsów nerwowych, a przede wszystkim kontroluje krzepnięcie krwi.

Zasoby wapnia w niekostnych komórkach organizmu ludzkiego są odnawiane nawet 30 razy dziennie. Jeśli w tych komórkach brakuje pierwiastka i zagrożone jest sprawne działanie układu nerwowego, pobierany jest on z kości.

Gdy wapń utrzymuje się na właściwym poziomie, mamy mocne kości, zdrowe zęby, prawidłową krzepliwość krwi, którą można zmierzyć np. wykonując koagulogram. Odpowiednie stężenie tego pierwiastka to również sprawne mięśnie, odprężone nerwy, zdrowy sen, pogodny nastrój poczucie szczęścia.

Kolejna korzyść to szybkie gojenie się ran.

Prawidłowy poziom wapnia we krwi to 2,1–2,6 mmol/l (według innych oznaczeń 8,5–10,5 mg/dl).

Ćwiczenia na mięśnie kegla

Polecany artykuł:

WAPŃ dla twojego dziecka

Sprawdź, czym są szczawiany

Ważne

Wapń pochodzący z jedzenia trudno przedawkować. Jeżeli jednak zażywamy suplementy diety zawierające ten pierwiastek, to nie można przekraczać dawki 3-4 g wapnia na dzień.

Pacjenci z chorobami tarczycy i z kamicą nerkową nie powinni sięgać po te preparaty bez porozumienia z lekarzem. Gdy lekarz przepisuje antybiotyk, konieczne jest poinformowanie go o przyjmowaniu wapnia, gdyż zmniejsza on wchłanianie antybiotyku.

Wapń - źródła w pożywieniu

Najbogatsze w wapń są sery podpuszczkowe dojrzewające (tzw. żółte). Zawierają 6-10 razy więcej wapnia niż sery twarogowe (to wynik procesów technologicznych). Niestety, żółte sery mają sporo tłuszczu i są kaloryczne, dlatego nie możemy się nimi objadać bez ograniczeń. Dwa plastry dziennie wystarczą. Wapń znajduje się też w serkach topionych i śmietanie, ale to także produkty wysokokaloryczne. Jeśli ktoś jest uczulony na białko mleka krowiego, może skusić się na mleko kozie i jego przetwory. Wywołuje znacznie mniej alergii, natomiast zawiera więcej wapnia niż krowie.

sery podpuszczkowe dojrzewające i sery topione zawartość wapnia mg/100 g produktu
ser, parmezan 1380
ser, edamski tłusty 867
ser, ementaler pełnotłusty 835
ser, salami pełnotłusty 817
ser, tylżycki pełnotłusty 815
ser, gouda tłusty 807
ser, myśliwski pełnotłusty 792
ser, cheddar pełnotłusty 703
ser, brie pełnotłusty 600
ser, tylżycki tłusty 583
ser, rokpol pełnotłusty 530
ser typu „Feta” 500
ser, camembert pełnotłusty 386
ser topiony, edamski 367
sery twarogowe zawartość wapnia mg/100 g produktu
serek twarogowy, homogenizowany, pełnotłusty 98
ser twarogowy chudy 96
ser twarogowy półtłusty 94
ser twarogowy tłusty 88
serek twarogowy, homogenizowany, waniliowy 85
serek twarogowy, ziarnisty 80
serek twarogowy, homogenizowany, truskawkowy 79
serek typu „Fromage”, naturalny 55
serek typu „Fromage”, z czosnkiem 54
mleko i przetwory mleczne zawartość wapnia mg/100 g produktu
mleko odtłuszczone, w proszku 1404
mleko pełne, w proszku 1062
mleko zagęszczone, słodzone 295
mleko owcze 193
jogurt naturalny, 2% tłuszczu 170
mleko 3,2% tł. 120
mleko UHT, 3.2% tłuszczu 113
maślanka spożywcza, 0,5 % tłuszczu 110
śmietanka do kawy 9% tłuszczu 109
kefir, 2% tłuszczu 103
orzechy zawartość wapnia mg/100 g produktu produkty zbożowe zawartość wapnia mg/100 g produktu nasiona i ziarna zawartość wapnia mg/100 g produktu
migdały 239 otręby pszenne 119 mak niebieski 1266
orzechy laskowe 186 musli z rodzynkami i orzechami 71 kakao 16%, proszek 138
orzechy pistacjowe 135 chleb żytni pełnoziarnisty 66 słonecznik, nasiona 131
orzechy włoskie 87 płatki owsiane 54 dynia, pestki 43
ryby zawartość wapnia mg/100 g produktu mięso zawartość wapnia mg/100 g produktu warzywa zawartość wapnia mg/100 g produktu
sardynka w oleju 330 pasztet z kurczaka, pieczony 94 soja, nasiona suche 240
sardynka w pomidorach 250 flaki 71 pietruszka, liście 193
śledź, solony 62 salceson włoski 40 fasola biała 163
gładzica-płastuga, świeża 61 serca wieprzowe 35 jarmuż 157
sandacz, świeży 49 wieprzowina, żeberka 28 boćwina 97
morszczuk, świeży 41 wołowina, szponder 27 szczypiorek 97

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.