Gastrologia

Gastrologia (gastroenterologia) to dział medycyny, który zajmuje się oceną czynności i schorzeń szeroko rozumianego układu pokarmowego. Wykonywaniem badań w tym zakresie zajmuje się gastrolog, który zawsze zaczyna diagnozę problemu od wywiadu z pacjentem. Gastrologia pozwala wykryć i leczyć zarówno choroby uciążliwe, ale niegroźne, jak refluks, jak i zagrażające życiu jak nowotwory, czy choroba Leśniewskiego-Crohna.

Każdy, kto kiedyś czytał lub oglądał Harry'ego Pottera wie czym jest bezoar. To w końcu on uratował życie Rona Wesleya. Nie każdy jednak wie, że istnieje on jednak naprawdę. Niestety, niekoniecznie ma on działania lecznicze.
Temperatury za oknem utrzymują się na wysokim poziomie. Choć pogoda ta sprzyja nadmorskiemu wypoczynkowi może również powodować, że będziemy odczuwać pewien dyskomfort. Oprócz oparzeń słonecznych i przegrzania, wiele osób zmaga się również z zaparciami. Skąd się to bierze?
Zaparcia to powszechny problem wielu osób. Nie mówi się o nich dużo, choć ich wpływ na zdrowie i jakość życia jest bardzo istotny. Można z nimi skutecznie walczyć – przekonują lekarze. Oto kilka strategii, które pomogą pozbyć się zaparć raz na zawsze.
Bez wątroby nie da się żyć, ale natura zadbała, żeby ten narząd mógł ci służyć bez zakłóceń. Ma unikalne zdolności regeneracyjne i jest za duża do naszych potrzeb - wystarczy 1/4 sprawnego miąższu, by gruczoł pracował bez zarzutu. Czasem jednak nawet wątroba ma dość. Nie rób jej tego, bo pożałujesz.
To nie mit, że czereśnie czasem mogą wywoływać nadmierną produkcję gazów. Powodują wzdęcia, sprzyjają bólom kolkowym i dyskomfortowi. Jednakże przyczyny tych dolegliwości są inne, niż się powszechnie sądzi. Przepyszne owoce są tylko jednym z wielu winowajców tych problemów.
Sąd federalny w Filadelfii wkrótce rozpatrzy roszczenia wobec producentów preparatów Ozempic, Wegovy i innych analogów GLP-1. Chociaż popularne zastrzyki na odchudzanie to jedne z najlepiej przebadanych pod względem skuteczności i bezpieczeństwa leków na świecie, dziesiątki pacjentów wystąpiły z roszczeniem. Chodzi o "dolegliwości żołądkowo-jelitowe".
Kto nigdy nie wymiotował, niech pierwszy rzuci kamieniem. Infekcja, niezbyt świeże resztki w lodówce, impreza zbyt mocno zakrapiana - i gotowe. Takie wymioty to pomocny mechanizm obronny. Zwykle szybko mijają, a ty wracasz do formy. Są jednak i takie, które mogą być zapowiedzią większych kłopotów.
Tiktokowy hit na włosy przez dziesięciolecia służył do zupełnie czegoś innego i sprawdzał się doskonale. Jeśli masz problemy, żeby zrobić kupę, z pewnością zadziała. Specjaliści ostrzegają, że działa drażniąco na jelita. Nie oznacza to jednak, ze ci zaszkodzi. Raczej, że efekt może być piorunujący.
Rak żołądka staje się u nas coraz większym problemem. Daje niespecyficzne, lekceważone objawy i wykrywany jest w zaawansowanym stadium. Przybywa chorych, zwłaszcza wśród ludzi. Za pogarszające się statystyki, niepokojące nie tylko onkologów, w znacznym stopniu odpowiada ona.
To wcale nie jest głupie pytanie, jak sugerują niektórzy producenci suplementów i osoby związane z produkcją masła. Od pierwszych usłyszysz, że masło jest zupełnie bezwartościowe, od drugich, że działa prozdrowotnie. Oba obozy mają mają trochę racji, z naciskiem na "trochę". Pytamy więc niezależną ekspertkę, o co chodzi z tym maślanem.
Trzustka, jeden z kluczowych organów, odpowiada m.in. za produkcję insuliny i glukagonu, a także enzymów trawiennych. Niewłaściwa dieta może być dosłownie zabójcza dla trzustki - i dla jej "właściciela". Źle dobrane pokarmy mogą skutkować m.in. zapaleniem trzustki i zwiększać ryzyko rozwoju raka. Sprawdź, co ograniczyć, a co całkowicie wyeliminować z codziennego menu, żeby zatroszczyć się o swoją trzustkę.
Bakterie, które żyją w naszym układzie pokarmowym, mają ogromny wpływ na działanie całego organizmu. Dopóki skład mikrobioty jelitowej jest prawidłowy, możemy się cieszyć dobrym zdrowiem zarówno fizycznym, jak i psychicznym. Niestety tę równowagę łatwo zaburzyć. Co szkodzi mikrobiocie i jak odwrócić ten proces? O tym opowiedziała mgr Karolina Chęś, dietetyk.

W miarę jak spożywamy coraz więcej przetworzonej żywności, problemy gastrologiczne, zwłaszcza w społecznościach wysoko rozwiniętych przybierają na sile. Coraz więcej osób narzeka na nawracającą niestrawność, zgagę, czy problemy z regularnym wypróżnianiem. Zaburzenia prawidłowej pracy układu pokarmowego wcale nie muszą dotyczyć osób w podeszłym wieku. Często choroby o podłożu gastrologicznym diagnozuje się u osób młodych.

Dolegliwości lub powikłaania natury gastrologicznej często dają niespecyficzne objawy. Można do nich zaliczyć m.in. bóle żołądka i wzdęcia, mdłości, uczucie palenia w przełyku, ale także zaparcia lub odbijanie. Dlatego diagnostyka problemu często jest wieloetapowa. Typowe badania gastrologiczne obejmują badania krwi ze szczególnym uwzględnieniem enzymów wątrobowych i trzustkowych, diagnostykę obrazową (USG, RTG, RM, TK). Nieprzyjemnym, ale niekiedy niezbędnym badaniem gastrologicznym jest również gastroskopia, czyli badanie górnego odcinka przewodu pokarmowego za pomocą kamery umożliwiającej podgląd stanu zdrowia chorego w czasie rzeczywistym. Odmienną wersją tego badania jest kolonoskopia, czy badanie obrazowe dolnego odcinka przewodu pokarmowego.

Zarówno gastroskopia, jak i kolonoskopia wywołują u pacjentów znaczący dyskomfort, dlatego badania najczęściej wykonuje się w znieczuleniu. W przypadku podejrzenia zmian na tle nowotworowym można je połączyć również z pobraniem próbek tkanek do dalszych badań.

Pomoc gastrologa będzie nieoceniona w przypadku występowania chorób przewodu pokarmowego. Jego diagnoza jest niezbędna również podczas terapii nowotworowych obejmujących raka trzustki, wątroby, jelita lub żołądka.