Gastrologia

Gastrologia (gastroenterologia) to dział medycyny, który zajmuje się oceną czynności i schorzeń szeroko rozumianego układu pokarmowego. Wykonywaniem badań w tym zakresie zajmuje się gastrolog, który zawsze zaczyna diagnozę problemu od wywiadu z pacjentem. Gastrologia pozwala wykryć i leczyć zarówno choroby uciążliwe, ale niegroźne, jak refluks, jak i zagrażające życiu jak nowotwory, czy choroba Leśniewskiego-Crohna.

Nie tak łatwo odpowiedzieć, w jakim wieku dzieci powinny jeść grzyby, bo nawet kilku pytanych przez nas o to lekarzy przyznało, że tak dokładnie nie wiedzą. Nie ma bezwzględnych wytycznych, a rozstrzał między zaleceniami jest ogromny - od kilku miesięcy do 14 lat. Różnice nie dotyczą tylko grzybów leśnych i hodowlanych.
Rozwijają społecznie i emocjonalnie. Uczą odpowiedzialności, zachęcają do aktywności fizycznej. Uszczęśliwiają i dbają o serca. Psy w naszych domach to skarb, ale boisz się, że akurat dla flory bakteryjnej nie są dobre? To badanie zaskakuje, bo są dowody, że pupil w domu to nawet zdrowsze jelita.
Kiedyś sprawa była prosta. Jak człowieka dopadała biegunka, brał węgiel leczniczy lub ratował się jagodami. Działało, miał spokój. Nie pomagało, pędził do lekarza. Dziś doraźnych leków i suplementów na biegunkę jest mnóstwo. Są skuteczne, a w niektórych sytuacjach wręcz niezastąpione. Tylko jak wybrać dobrze?
Najnowsze badanie pokazuje, w jaki sposób nadużywanie antybiotyków przyczynia się do rozwoju nieswoistych zapaleń jelit. Główna przyczyna najprawdopodobniej leży w uszkodzeniu błony śluzowej, a nie jelitowych bakterii.
Dla wielu to wciąż temat tabu, jednak jest to całkowicie normalne. Chodzi mianowicie o puszczanie gazów. Jeśli jednak idąc spać, wzdęcia nie dają nam spokoju, powinniśmy namierzyć winowajcę. Dietetyk zdradza, co powinniśmy wiedzieć.
Na świecie coraz głośniej mówi się o epidemii chorób nowotworowych wśród młodych ludzi. Według aktualnie obowiązującej wiedzy niespecyficzne, "banalne" objawy zwykle nie pozwalają na wczesne wykrycie choroby. Po analizie 450 tysięcy wyników badań młodych pacjentów, Brytyjczycy znaleźli ważne punkty wspólne.
Po 50. roku życia każdy, w ramach badań profilaktycznych, powinien zrobić kolonoskopię - tak na wszelki wypadek. Co, jeśli masz mniej lat i nie należysz do grupy ryzyka, ale pojawiły się niepokojące objawy? Nie ma na co czekać!
Każdego czasem zgaga pali i nie jest to od razu powód do niepokoju. Nawracające dolegliwości trzeba jednak diagnozować i leczyć, bo prowadzą do uszkodzenia przełyku i sprzyjają chorobie nowotworowej. Nowy test pozwala wyodrębnić grupę wysokiego ryzyka raka przełyku.
To już prawdziwa epidemia. Nawet co czwarta osoba na świecie ma problem ze stłuszczeniem wątroby. Choroba bywa stygmatyzująca, a tymczasem nie znamy przyczyn jej powstawania i nie jest tylko skutkiem złej diety. Stłuszczenie wątroby może znacząco skrócić życie, a świat nie ustaje w poszukiwaniu skutecznego leku.
Kto ma w pełni zdrowe jelita, dba o nie skutecznie i nie odczuwa żadnych dolegliwości z nimi związanych, może nie czytać dalej. Nieprzypadkowo jelita nazywane bywają naszym drugim mózgiem, bo decydują nie tylko o sprawnej pracy układu odpornościowego, ale nawet o samopoczuciu i nastroju. Dieta ma znaczenie. Po prostu
Kiedyś należały do ulubionych owoców Polaków, dziś ledwo łapią się do pierwszej szóstki. Są owiane złą sławą, bo ponoć mają powodować wzdęcia i bóle brzucha. Faktycznie, są osoby, które nie powinny ich jeść, ale nie dotyczy to wszystkich. Po co jeść gruszki i kiedy ich unikać?
Każdy, kto kiedyś czytał lub oglądał Harry'ego Pottera wie czym jest bezoar. To w końcu on uratował życie Rona Wesleya. Nie każdy jednak wie, że istnieje on jednak naprawdę. Niestety, niekoniecznie ma on działania lecznicze.

W miarę jak spożywamy coraz więcej przetworzonej żywności, problemy gastrologiczne, zwłaszcza w społecznościach wysoko rozwiniętych przybierają na sile. Coraz więcej osób narzeka na nawracającą niestrawność, zgagę, czy problemy z regularnym wypróżnianiem. Zaburzenia prawidłowej pracy układu pokarmowego wcale nie muszą dotyczyć osób w podeszłym wieku. Często choroby o podłożu gastrologicznym diagnozuje się u osób młodych.

Dolegliwości lub powikłaania natury gastrologicznej często dają niespecyficzne objawy. Można do nich zaliczyć m.in. bóle żołądka i wzdęcia, mdłości, uczucie palenia w przełyku, ale także zaparcia lub odbijanie. Dlatego diagnostyka problemu często jest wieloetapowa. Typowe badania gastrologiczne obejmują badania krwi ze szczególnym uwzględnieniem enzymów wątrobowych i trzustkowych, diagnostykę obrazową (USG, RTG, RM, TK). Nieprzyjemnym, ale niekiedy niezbędnym badaniem gastrologicznym jest również gastroskopia, czyli badanie górnego odcinka przewodu pokarmowego za pomocą kamery umożliwiającej podgląd stanu zdrowia chorego w czasie rzeczywistym. Odmienną wersją tego badania jest kolonoskopia, czy badanie obrazowe dolnego odcinka przewodu pokarmowego.

Zarówno gastroskopia, jak i kolonoskopia wywołują u pacjentów znaczący dyskomfort, dlatego badania najczęściej wykonuje się w znieczuleniu. W przypadku podejrzenia zmian na tle nowotworowym można je połączyć również z pobraniem próbek tkanek do dalszych badań.

Pomoc gastrologa będzie nieoceniona w przypadku występowania chorób przewodu pokarmowego. Jego diagnoza jest niezbędna również podczas terapii nowotworowych obejmujących raka trzustki, wątroby, jelita lub żołądka.