#Temat miesiąca
Temat Miesiąca to cykl, w którym regularnie poświęcamy szczególną uwagę wybranemu - aktualnemu bądź sezonowemu - tematowi, jednostce chorobowej, bądź zjawisku z dziedziny zdrowia.
Prezentujemy eksperckie treści, materiały wideo i wywiady poświęcone właśnie tej jednej, wybranej tematyce.
Mamy nadzieję, że czytelnicy Poradnika Zdrowia odnajdą tu odpowiedzi na nurtujące pytania i wątpliwości oraz będą mogli jeszcze lepiej zadbać o siebie.
Bądźcie z nami.
Choroby serca zabijają coraz więcej Polaków i od lat są w czołówce przyczyn zgonów na całym świecie. Tymczasem, by serce jak najdłużej było w doskonałej kondycji, w wielu przypadkach wystarczy przyjrzeć się swojej diecie i usunąć z niej to, co mu szkodzi, a dodać produkty, które korzystnie wpływają na cały układ krążenia. Dietetyczka wyjaśnia, które produkty powinny na zawsze zniknąć z menu, a które stać się jego podstawą.
Materiał sponsorowany
Choroby układu krążenia to od lat pierwszy zabójca w naszym kraju. Teraz, gdy spłacamy „dług popandemiczny”w opiece zdrowotnej, problem się nasilił. Co trzydziesty Polak choruje na niewydolność serca, chorych sukcesywnie przybywa. Nie da się niczego dobrego powiedzieć o polskiej kardiologii i perspektywach na przyszłość? Wręcz przeciwnie.
Nieprawidłowy przepływ krwi w organizmie może prowadzić do poważnych konsekwencji w postaci udaru mózgu, zawału serca oraz zatoru płucnego. Dlatego pierwsze symptomy problemów z krążeniem takie jak zimne dłonie, nogi, drętwienie kończyn czy obrzęki powinny skłonić nas do rozpoczęcia leczenia.
Tekst sponsorowany
Wiele z chorób układu krążenia rozwija się po cichu. Chorzy nie dostrzegają niepokojących objawów, które mogą mieć druzgocące konsekwencje. O znakach ostrzegawczych charakterystycznych dla nieprawidłowego bicia serca opowiada kardiolog. Ich znajomość może uratować zdrowie i życie.
Choroby układu krążenia są najczęstszą przyczyną śmierci. Niektóre z nich np. miażdżyca naczyń krwionośnych początkowo rozwijają się bezobjawowo. Na wystąpienie chorób serca wpływa wiele czynników, a ich ryzyko rośnie wraz z wiekiem. Jak zapobiec chorobom serca po trzydziestce?
Arytmia serca to zaburzenia rytmu serca, które mogą oznaczać poważne choroby sercowo-naczyniowe lub ogónoustrojowe. Jej objawy to nie tylko przyspieszenie rytmu serca, dlatego często bywają błędnie diagnozowane. Jak rozpoznać arytmię serca i kiedy należy zgłosić się do lekarza?
Brak snu negatywnie wpływa na organizm i znacznie pogarsza ogólną kondycję fizyczną i psychiczną. Szczególnie układ sercowo-naczyniowy i zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca.
Serce nie bierze urlopu, jest motorem napędowym całego organizmu, działa bez wytchnienia. Jeśli dbasz o zdrowie tego narządu, zyskuje cały organizm. A zdrowe serce to lepsza jakość życia, dlatego nigdy nie jest za późno, by zmienić swoje nawyki.
Ból w klatce piersiowej, zmęczenie, osłabienie, uczucie duszności o różnym nasileniu – to objawy, które niejednokrotnie przypisujemy kłopotom z sercem. Czy na pewno słusznie? Dr n. med. Rafał Łukaszewicz, kardiolog i internista tłumaczy, jakie objawy mogą sygnalizować problemy z sercem i w jaki sposób są one diagnozowane.
Na serce choruje - i umiera - coraz więcej Polaków. Tak wcale jednak być nie musi - przekonuje ekspert Sekcji Rytmu Serca Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. I przedstawia ważne zasady, do których powinien stosować się każdy chory, by jak najdłużej utrzymać swoje serce w dobrej kondycji.
Choroby serca to nieodmiennie główna przyczyna zgonów na całym świecie. Jednym z czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych jest niezdrowa dieta. Dlatego kardiolodzy, którzy na co dzień stykają się ze skutkami działania na serce określonych produktów spożywczych, konsekwentnie ich unikają. Ale na liście produktów, których nie zje kardiolog są również takie, które z pozoru są zdrowe, mogą jednak bardzo zaszkodzić sercu.
Redakcja poleca
Materiał sponsorowany
Materiał sponsorowany
Tekst sponsorowany