Kakao wydłuża życie - właściwości i wartości odżywcze kakao

2019-08-29 10:25 Monika Majewska

Właściwości zdrowotne kakao docenili już Majowie i Aztekowie. Napój przyrządzany na bazie proszku z nasion owoców kakaowca był przez nich nazywany napojem bogów. Nic dziwnego, kakao posiada wyjątkowe wartości odżywcze. Przede wszystkim jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które zapobiegają wielu chorobom, jak również substancji, które uspokajają, poprawiają humor i zwiększają popęd seksualny. Sprawdź, jakie jeszcze działanie ma kakao do picia i jak zrobić napój na jego bazie.

Kakao to zmielone na proszek nasiona owoców kakaowca, drzewa rosnącego dziko w lasach równikowych północnej części Ameryki Południowej i w Ameryce Środkowej. Kakao znalazło zastosowanie nie tylko jako surowiec do wyrobu czekolady i napoju o tej samej nazwie, lecz także - ze względu na właściwości lecznicze - jako środek leczniczy w medycynie niekonwencjonalnej. Nic dziwnego, ziarna kakao mają liczne wartości odżywcze - są źródłem wielu witamin, mikroelementów i zdrowych tłuszczów.

Jednak co najważniejsze, kakao i inne produkty pochodzące z ziarna kakaowego są skarbnicą przeciwutleniaczy, głównie polifenoli. Wykazano, że ziarna kakao - ale tylko te surowe - mają piętnastokrotnie wyższą zawartość antyoksydantów niż czarne jagody, dwudziestokrotnie wyższą niż czerwone wino i trzydziestokrotnie wyższą niż zielona herbata.

Wszystko dlatego, że surowe ziarna kakao nie są ani palone, ani prażone, a jedynie fermentowane i suszone. Ziarna przeznaczone do wytwarzania tradycyjnego kakao są poddawane działaniu wysokiej temperatury, przez co zachowują mniej wartości odżywczych niż te surowe. Jednak mimo to wciąż wykazują wiele właściwości zdrowotnych, co udowodniono naukowo.

Kakao może wydłużyć życie?

Badacze z Harvard Medical School na czele z profesorem Normanem Hollenbergiem analizowali dietę plemienia Kuna z Panamy i odkryli, że jego członkowie, którzy spożywają 40 filiżanek kakao tygodniowo, rzadko chorują, żyją znaczniej dłużej niż inni mieszkańcy Panamy i nie zapadają na demencję.

Zdaniem ekspertów, sekretem zdrowotnych właściwości kakao jest flawonoid o nazwie epikatechina, który występuje również w herbacie i winie. W długowieczności plemienia Kuna dużą rolę odgrywają także czynniki genetyczne i środowiskowe, jednak naukowcy są pewni, że to kakao, które jest jedynym napojem spożywanym przez tę społeczność, kryje w sobie tajemnicę ich niezwykłej odporności na cztery z pięciu najpowszechniejszych schorzeń cywilizacji zachodnich - wylew, choroby serca, rak i cukrzyca występowały u przedstawicieli tego ludu rzadziej niż raz na 10 osób.

Warto wiedzieć

Wartości odżywcze kakao (w 100 g/jednej łyżce stołowej - 5,4 g )

Wartość energetyczna - 228/12 kcal
Białko ogółem - 19.60/1.06 g
Tłuszcz - 13.70/0.74 g
Węglowodany - 57.90 g/3.13 (w tym cukry proste 1.75/0.09)
Błonnik - 37.0/2.0 g

Witaminy

Tiamina – 0.078/0.004 mg
Ryboflawina – 0.241/0.013 mg
Niacyna - 2.185/0.118 mg
Witamina B6  - 0.118/0.006 mg
Kwas foliowy -  32/2 µg
Witamina K – 2.5/0.1 µg
Witamina E – 0.10/0.01 mg

Minerały

Wapń – 128/7 mg
Żelazo - 13.86/0.75 mg
Magnez - 499/27 mg
Fosfor - 734/40 mg
Potas - 1524/82 mg
Sód – 21/1 mg
Cynk - 6.81/0.37 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone - 8.070/0.436 g
jednonienasycone - 4.570/0.247 g   
wielonienasycone - 0.440/0.024 g

Kofeina

230/12 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Kakao poprawia pamięć

Kakao hamuje proces pogarszania się pamięci u osób starszych, który związany jest ze zmianami zachodzącymi w obszarze mózgu zwanym zakrętem zębatym - przekonują naukowcy z Columbia University Medical Center (CUMC) na łamach pisma "Nature Neuroscience". Wszystko za sprawą zawartych w nich flawonoli (antyoksydantów). W ich badaniu wzięło udział 37 zdrowych osób w wieku od 50 do 69 lat.

Kakao, mimo licznych właściwości zdrowotnych, jest silnym alergenem.

Połowa z nich przez 3 miesiące była na diecie zawierającej wysoki poziom flawonoli (900 mg dziennie), a połowa na diecie zawierającej niski poziom flawonoli (10 mg dziennie). Po tym czasie u grupy konsumującej flawonole pochodzące z kakao zaobserwowano poprawę funkcjonowania zakrętu zębatego, a także lepsze wyniki podczas testów.

- Uczestnicy, których pamięć na początku badań była typowa dla 60-latków, po trzech miesiącach wypadali na testach jak 30- czy 40-latkowie - mówi autor badań dr Adam M. Brickman, dodając, że wyniki te należy jeszcze potwierdzić podczas badań na większej grupie osób.¹

Kakao może zapobiec chorobom układu krążenia

Kakao jest źródłem związków o charakterze przeciwutleniającym (m.in. flawanoli i procyjanidyn), które wykazują korzystny wpływ na prawidłową funkcję układu krążenia. Związki te działają rozkurczająco na naczynia krwionośne, ułatwiają przepływ krwi, neutralizują działanie tzw. złego cholesterolu i zapobiegają powstawaniu blokujących naczynia skrzepów.

Kakao powinny unikać osoby zmagające się ze zgagą. Stosowane w nadmiernych ilościach może być przyczyną zaparć.

Badania wykazują, że stosowanie diety bogatej w produkty roślinne o dużej zawartości naturalnych przeciwutleniaczy obniża ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu, niedokrwienia innych narządów i nadciśnienia tętniczego.

W 100 g kakao zawartych jest 1400 mg flawanoli i procyjanidyn, w powstającej na ich bazie gorzkiej czekoladzie 170 mg, w mlecznej czekoladzie 70 mg.³ Przypuszcza się, że niewielka dawka czekolady może w istotny sposób zwiększyć efekt antyoksydacyjny i wywołać korzystny efekt zdrowotny.

Warto wiedzieć

Jak powstaje kakao?

Kakao (inaczej proszek lub kuch kakaowy) jest otrzymywane poprzez rozdrobnienie półproduktu – kuchu kakaowego. W tym celu nasiona kakaowca poddaje się fermentacji, płukaniu, a dalej prażeniu, podczas którego odpada łupina nasienna, a pozostaje samo wnętrze nasienia, które zostaje zmielone.

Efektem końcowym jest miazga kakaowa, z której po usunięciu części tłuszczu otrzymuje się kuch kakaowy. Na rynku jest dostępne kakao pełnotłuste, zawierające ponad 20 proc. tłuszczu, tłuste, w którym tłuszcz stanowi 15-20 proc., oraz kakao tzw. niskotłuszczowe.

Kakao łagodzi stres

Kakao, pomimo zawartości substancji pobudzających, takich jak kofeina i teobromina, łagodzi stres. Działanie relaksacyjne przypisuje się obecności kwasu walerianowego, które ma działanie uspokajające. Poza tym kakao jest skarbnicą magnezu (499 mg/100 g), który wycisza w stresowych sytuacjach i łagodzi depresyjne nastroje.

Gorzka czekolada (w 100 g) ma od ok. 52 do 62 mg kofeiny, a mleczna - od ok. 16 do 20 mg.

Kakao poprawia nastrój

Kakao jest źródłem tryptofanu, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika zwanego serotoniną, który zapewnia spokój i daje uczucie szczęścia, stąd często określa się go mianem "czekoladowej ecstazy". Z kolei inny składnik kakao - fenyloetyloamina - zyskał przydomek "czekoladowej amfetaminy", gdyż wysoki poziom tej substancji wywołuje uczucie podekscytowania.

Kakao przeciwdziała kamicy nerkowej

Kakao może zapobiec kamicy nerkowej. Występująca w ziarnach kakaowca teobromina uniemożliwia tworzenie się złogów w nerkach i drogach moczowych - twierdzą uczeni.

Teobromina jest uznawana za pomocną w leczeniu kaszlu i astmy, a także w obniżaniu ciśnienia tętniczego.

Zdaniem Felixa Gracesa z Uniwersytetu Wysp Balearskich na Majorce, gdzie przeprowadzono badanie, już codzienne spożywanie 20 gramów czekolady pozwala skutecznie przeciwdziałać pojawieniu się kamieni nerkowych². Uczony przyznaje jednak, że taka "dieta" byłaby niezwykle szkodliwa na przykład dla osób z wysoką nadwagą lub cukrzycą. Badacze nie wykluczają, że odkrycie nowej właściwości teobrominy może być w przyszłości pomocne także w leczeniu kamicy nerkowej.

Czy czekolada mleczna jest mniej zdrowa od gorzkiej? Na to pytanie odpowiada dr Ania [#TOWIDEO]

Kakao na kaszel

Teobromina występująca w kakao jest prawie trzykrotnie skuteczniejsza w leczeniu uporczywego kaszlu niż kodeina, uważana obecnie za najlepszy lek przeciwkaszlowy. Zawarta w kakao teobromina może blokować działanie nerwów czuciowych, co z kolei zatrzymuje odruch kasłania - wynika z badań przeprowadzonych przez National Heart and Lung Institute.

Kakao afrodyzjakiem

Napój przyrządzony z nasion kakaowca był uważany za silny afrodyzjak. Swoją miłosną moc zawdzięcza prawdopodobnie teobrominie, która działa podobnie jak kofeina. Zwiększa wydzielanie neuroprzekaźników - serotoniny, adrenaliny i noradrenaliny - a tym samym usuwa zmęczenie i poprawia nastrój.

>>>NATURALNE AFRODYZJAKI zapewnią płodność i lepszy seks<<<

Jakie składniki odżywcze zawiera kakao?

Źródło: x-news/TVN Style

Kakao - zastosowanie w kuchni

Kakao to nie tylko proszek z nasion owoców kakaowca, lecz także napój z tego proszku sporządzony na wodzie lub mleku. Pierwszymi, którzy rozwinęli kult picia kakao, byli Majowie. Rytuał ten od Majów przejęli Aztekowie, dla których zwyczaj spożywania napoju chocolatl stał się częścią obrzędów i świąt religijnych.

Indeks glikemiczny kakao (IG) jest niski i wynosi 20.

Z ziaren kakao otrzymuje się także czekoladę. Jest to mieszanka kakao i masła kakaowego, które jest naturalnym tłuszczem otrzymywanym w procesie podgrzewania, miażdżenia i filtrowania ziaren kakao. Im więcej kakao w recepturze czekolady, tym więcej cennych składników mineralnych. Jedna kostka lub maksymalnie trzy kostki gorzkiej czekolady dostarczy zdrowotnych składników zawartych w kakao.

Kakao jest także bazą do wypieku bab, ciast, ciasteczek, pierników i innych kakaowych deserów. Jednak z kakao można przyrządzić nie tylko słodkości, lecz także np. makarony.

Przepis na makaron kakaowy

To ci się przyda

Jak zrobić kakao do picia na mleku lub na wodzie? Przepis

Przygotuj 1 szklankę mleka, płaską łyżeczkę kakao i miód. Mleko zagotuj. Potem kakao wymieszaj w szklance z cukrem i małą ilością mleka. Gdy powstanie gładka masa, wlej pozostałą ilość mleka i wymieszaj. Do posłodzenia możesz dodać miód. Aromatycznym dodatkiem do kakao będą cynamon i wanilia.

Kakao można przyrządzić na tradycyjnym mleku, a także na mleku sojowym, kokosowym, ryżowym czy migdałowym, lub na wodzie. Wówczas przyrządza się je tak samo, jak to na mleku.

Kakao - zastosowanie w kosmetyce

W kakao można znaleźć witaminę młodości, czyli witaminę E. Dostarcza także  flawonoidów, które opóźniają procesy starzenia i neutralizują działanie wolnych rodników. Działa również silnie ujędrniająco i wyszczuplająco, oczyszcza skórę z toksyn, co jest zasługą znacznych ilości kofeiny. W związku z tym kakao znalazło zastosowanie także w kosmetyce. Jest składnikiem wielu kremów i balsamów przeznaczonych m.in. do cery starzejącej się czy do walki z cellulitem.

Bibliografia:

1. Kakao na straży pamięci, Polska Agencja Prasowa, [dostęp: 17 lutego 2016]. Dostępny w internecie: http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,402478,kakao-na-strazy-pamieci.html
2. Kakao sprzymierzeńcem w walce z kamicą nerkową, [dostęp: 17 lutego 2016]. Dostępny w internecie: http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,402863,kakao-sprzymierzencem-w-walce-z-kamica-nerkowa.html
3. Krotki M., Stoparczyk B., Właściwości przeciwutleniające kakao w zapobieganiu chorobom układu krążenia, "Postępy Fitoterapii" 2009, nr 1
4. Thorsten W., Jenny B., Żywność funkcjonalna. Najzdrowsze produkty z natury, wyd. Vital, Białystok 2015
5. Molenda J., Rośliny, które zmieniły świat, Wydawnictwo Replika, Zakrzewo 2011

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019
KOMENTARZE
Hanka
|

trzeba czytać skład, często takie napoje są strasznie słodzone

Aleksander Sobkowik
|

A czy napoje kakao-podobne są zdrowe? czy ktos kupuje takie które mozna kupic w marketach?

Norbert G.
|

W artykule jest napisane że trzeba pić 40 filiżanek tygodniowo, przecież to jest 5,5 filiżanki dziennie, nikt w ciągu dnia herbaty tyle nie pije a co dopiero kakao - bluźnierstwo jakieś

Ges
|

Mogę potwierdzić na własnym przykładzie ze kakao działa rewelacyjnie na popęd seksualny i polepsza sprawnośc sprzętu. Działa pobudzająco dając energię na kilka h, a w dłuższym okresie zauważalnie stać nas na więcej i więcej podczas dnia, oraz zmniejsza stres/ poprawia humor. Pije codziennie szklankę 0,5l wody plus duża czubata łyżka kakao i odrobina miodu. Nie zalewać wrzątkiem. Znaleść dobre jakościowo kakao, im ciemniejsze tym lepsze. W marketach nie znalazłem żadnego "bardzo dobrego" na Allegro raz zamówiłem i niewypał. Zaopatruje się w kakao ze Szwecji i jest ogień, nie wyobrażam sobie nie pic 5x w tygodniu.

Tomek
|

Najzdrowsze w kakao jest połączenie miedzi i cynku bo regenerują kod genetyczny, miedź niszczy drobnoustroje, nowotwory. Zatrważające jak najważniejszy pierwiastek dla zdrowia człowieka jest celowo marginalizowany, natomiast podkreśla się wagę zabójczego żelaza.

Monisia
|

Ja też go używam i efekty kulinarne przekakaowe :)

Artur
|

zapomnieliscie dodac ze nic tak nie podnosi poziomu histaminy jak kakao a jakie sa tego efekty sami sprawdzcie

Jurek
|

Większych bzdur nie czytałem,kakao a kamienie nerkowe ,jak sie ma kamienie to bezwzględnie odstawić kakao !,,,

brutus
|

czemu nikt nie pisze, że powoduje zatwardzenie? :D

Asia
|

Dokonałam tego samego odkrycia, ale u mnie kaszel jest astmatyczny i ustępuje na około 18 godzin po wypiciu kubka kakao. Kakao kupuję ekologiczne mielone lub całe ziarna które mielę i piję z mlekiem - a raczej napojem - jaglanym. Tak samo jak Pan Ass, najpierw odkryłam, że przestaję kaszleć, a potem szukałam potwierdzenia w artykułach. Teraz codziennie kubek kakao na wieczór i spokojny sen.