Dieta bogata w ANTYOKSYDANTY wymiata WOLNE RODNIKI

2019-07-09 11:34

Dieta bogata w antyoksydanty jest dobra dla każdego, bo wolne rodniki uszkadzają komórki organizmu, są jedną z przyczyn starzenia się. Aby zminimalizować ich szkodliwy wpływ, wzbogać dietę o antyoksydanty. Jedz codziennie warzywa bogate w witaminy C i E, w pomidorach jest dużo likopenu. Jeśli palisz, musisz dostarczać trzy razy więcej witaminy C niż niepalący.

Dieta bogata w antyoksydanty pozwoli ci dłużej zachować młodość. Jednak musisz pamiętać, że i tutaj obowiązują pewne zasady, a nadmiar dobroczynnych przeciwutleniaczy może okazać się szkodliwy.

Antyoksydanty w diecie

1. Zawarta w świeżych warzywach  i owocach witamina C jest liderem wśród antyoksydantów. Nazywana kwasem askorbinowym wyłapuje i neutralizuje wolne rodniki, zanim zdążą uszkodzić komórki. Jest niezbędna do właściwej pracy białych ciałek krwi i przekaźników chemicznych, których zadaniem jest zwalczanie choroby. Niestety, nasz organizm nie potrafi jej wytwarzać ani gromadzić, dlatego musimy codziennie zjadać 70 mg witaminy, co odpowiada połowie szklanki czarnych porzeczek lub szklance brukselki.

2. Witamina E chroni błony komórkowe przed wolnymi rodnikami, opóźniając starzenie. Znajdziesz ją w kiełkach pszenicy, olejach roślinnych, razowym pieczywie, makaronach, kaszach, rybach morskich, mleku, orzechach. Łyżka oleju słonecznikowego, 2 łyżki nasion słonecznika lub garść orzechów laskowych pokryją dzienne zapotrzebowanie.

3. Zjedz garść pestek dyni, kilka orzechów brazylijskich albo porcję musli z zarodkami pszennymi lub otrębami. Znajdujący się tam selen bierze udział w produkcji enzymu chroniącego błony komórek przed oksydantami i zwiększa przyswajanie witaminy E. Zapewnia sprawne działanie układu odpornościowego, zapobiega stanom zapalnym, zawałom serca i udarom mózgu. Znajdziesz go również w drobiu, rybach, żółtkach, produktach zbożowych z pełnego ziarna, cebuli.

4. Beta-karoten (prowitamina A) wraz z witaminą C i E wchodzi w skład triady związków o silnym działaniu przeciwutleniającym. Blokuje tworzenie się wolnych rodników w organizmie i unieszkodliwia wchłaniane z otoczenia, zapobiegając niektórym nowotworom. Neutralizując wolne rodnik i w siatkówce, poprawia widzenie, zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i rozwoju zaćmy. Najwięcej beta-karotenu mają żółte, czerwone, pomarańczowe owoce i warzywa (także ciemnozielone liściaste). Karoteny łatwo rozpuszczają się w tłuszczach, dlatego surówkę z marchwi czy papryki warto skropić oliwą.

5. Pokochaj czerwone pomidory! Znajdujący się w nich barwnik - likopen - jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Jego przyswajalność wzrasta po ogrzewaniu w obecności tłuszczu. Dlatego przygotowując w domu sos lub koncentrat pomidorowy, warto dodać łyżeczkę oleju lub masła. Likopen jest też w arbuzach i czerwonych grejpfrutach, ale najwięcej go w pomidorach.

6. Sięgnij po czystek. Czystek jest skarbnicą polifenoli - antyoksydantów, które "wymiatają" wolne rodniki z organizmu. Podobno czystek zawiera ich więcej niż czerwone wino.

Antyoksydanty w diecie - jeśli palisz, jedz ich więcej

Znajdujące się w jednym papierosowym „wdechu” substancje smoliste zawierają mnóstwo (dokładnie: 1014) wolnych rodników. Za sprawą obecnego w dymie tlenku i dwutlenku azotu powstaje niezwykle groźny rodnik hydroksylowy, który na ślepo niszczy każdą napotkaną cząsteczkę. Zarówno dym nikotynowy, jak i wodny ekstrakt substancji smolistej uszkadzają DNA. A to może prowadzić do powstania nowotworu.

Oksydanty w dymie tytoniowym obniżają znacznie poziom przeciwutleniaczy we krwi. Dlatego palacze muszą dostarczać organizmowi 2-3 razy więcej witaminy C niż niepalący, by uzyskać taki sam jej poziom w surowicy.

Antyoksydanty w diecie - tabletki

Zgodnie z najnowszymi badaniami faszerowanie się przeciwutleniaczami, zamiast wzmocnić organizm, może wprowadzić nas w tarapaty zdrowotne. Uznawane za naszych wrogów wolne rodniki w małych dawkach działają jak szczepionka, chroniąc komórki przed uszkodzeniami.

Jeśli prowadzisz zdrowy styl życia, dbasz o kondycję fizyczną, jesz 80 dag warzyw i owoców dziennie, unikasz tłuszczów zwierzęcych i żywności przetworzonej, suplementy diety nie są ci potrzebne. Zachwianie fizjologicznego poziomu oksydantów sprawia, że organizm gorzej radzi sobie z dużymi szkodliwymi dawkami wolnych rodników, np. podczas choroby.

Dowiedz się więcej:

Wolne rodniki: dlaczego są groźne?
Dieta bogata w antyoksydanty pomoże wzmocnić słaby wzrok

STRES OKSYDACYJNY - przyczyny i skutki stresu oksydacyjnego

Antyoksydanty w diecie - pij herbatę, kakao i czerwone wino

Wszystkie herbaty, czerwone wino i kakao mają właściwości przeciwutleniające. Zawdzięczają je flawonoidom (np. resweratrol, kwercetyna, katechiny), które nadają owocom jagodowym czerwony i granatowy kolor oraz wpływają na smak i zapach herbacianego naparu.

Współdziałając z witaminą C (osłabiają jej rozkład), E i beta-karotenem, korzystnie wpływają na nasz organizm. Nazywane „wymiataczami wolnych rodników” mogą chronić przed niektórymi nowotworami, odkładaniem się cholesterolu, działają bakteriobójczo. Kakao skutecznie obniża ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą i chorobami serca. Lampka czerwonego wina do posiłku zmniejsza krzepliwość krwi, a to zapobiega tworzeniu się zatorów naczyń krwionośnych serca i mózgu.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019
KOMENTARZE
miki
|

Czytanie ze zrozumieniem się kłania... w tamtym artykule powtarza się za każdym razem słowo MOŻE to raz, dwa napisane jest że MOGĄ nam zaszkodzić jeżeli bierze się je w niekontrolowany sposób i ich się nadużywa. Tak jak ze wszystkim tak i w tym przypadku za mało źle i za dużo źle ...

ewa
|

A jaka to szkoła? Poważnie pytam, bo studiuje dietetyke kliniczną i może Twoja szkoła ma jakieś magisterskie w tym kierunku?

Roman
|

W jednym artykule piszecie, że szkodzą a w drugim, że pomagają?! http://www.poradnikzdrowie....
Przeciwutleniacze szkodzą szczególnie palaczom i chorym na nowotwory.
To może wydawać się paradoksalne, ale przeciwutleniacze zdają się szkodzić zwłaszcza tym, którym właśnie jeszcze nie tak dawno zalecano je w większych ilościach chorym na choroby przewlekłe, nowotwory, palaczom. I tak np. beta-karoten, co już zostało potwierdzone przez kilkanaście ośrodków naukowych, nie zmniejsza, ale zwiększa ryzyko raka płuc wśród palaczy, wit. E, która miała zapobiegać chorobom serca, może zwiększać ryzyko zgonu na skutek chorób układu krążenia. Podobnie jest z selenem, który może przyczynić się do skrócenia, a nie wydłużenia życia.
Zdaniem większości onkologów, m. in. z Memorial Sloan Kettering Cancer Center z Nowego Jorku, przeciwutleniacze, a szczególnie pierwsza królowa czyli witamina C, zamiast hamować rozwój guza u chorych na raka, może go przyspieszać. Z kolei inne przeciwutleniacze mogą także wchodzić w reakcje z lekami onkologicznymi i również przyspieszać wzrost guza.

agusia
|

Ludzie jaka równowaga biologiczna. Żyjemy w czasach, w których nie mamy szans na równowagę biologiczną gdyż poziom wolnych rodników przekracza wszelkie normy i postępuje tak szybko, że nasze ciała nie mogą się dostosować. Bez Żywności funkcjonalnej, dodatków naturalnych nie jesteśmy w stanie uzupełniać niedobór antyoksydantów!

Michal
|

Stuknijcie się w te swoje łby państwo z poradnikzdrowie.
Jakiś czas temu pisaliście o MEGA SZKODLIWOŚCI przeciwutleniaczy a teraz niby wszystko jest zdrowe...
Szczególnie zasługuje na uwagę to:
"Przeciwutleniacze szkodzą szczególnie palaczom i chorym na nowotwory"
A w tym artykule piszecie:
"Jeśli palisz papierosy, musisz dostarczać więcej antyoksydantów"

Oto link do wcześniejszego artykułu o szkodliwości przeciwutleniaczy.
http://www.poradnikzdrowie....

Więc ja to widzę tak...
Albo chcecie nas pozabijać, albo piszecie co wam ślina na język przyniesie byleby przyciągnąć czytelników jakimiś szokującymi newsami albo jesteście ekhm...

UWAGA NA TEN PORTAL, INFORMACJE W NIM ZAWARTE MOGĄ BYĆ NIEPRAWDZIWE WYSSANE Z PALCA A PORADY ZDROWOTNE MOGĄ ZASZKODZIĆ LUB NAWET ZABIĆ!!!!

niqe
|

I piekący, pomidory nie są piekące tylko kwaśne przede wszystkim, nie rozumiem rozkminy że one się "uwalniają" przy pieczeniu z wakuoli- wakuole sie uszkadzają nawet przy głupim krojeniu czy chociażby po prostu gryzieniu dlatego leci sok z pomidora bo jest on tylko w wakuoli, w tkankach soczystych owoców i warzyw wakuola zajmuje większość komórki.. Pieczenie sprawia, że likopen ma większe działanie antyoksydacyjne. Generalnie wszystko co ostre może podrażniać śluzówki u wrażliwszych osób, zależy od tego czy ktoś choruje czy nie i indywidualnej reakcji ale NIE GADAJCIE BZDUR ŻE MOGĄ TAKIE SUBSTANCJE NAROBIĆ SZKODY W ORGANIZMIE, CHYBA ŻE KTOŚ JEST NA COŚ TAKIEGO UCZULONY. Radzę przed jakąś wypowiedzią sprawdzić czy wypociny są udowodnione naukowo a nie przedstawiać własne teorie spiskowe, już pewien czas to studiuję i uczelnia specjalizuje się w żywności bioaktywnej i antyoksydantach więc wałkują nam to co drugie zajęcia. Nie rozumiem ludzi w tym kraju gdzie każdy jest specem od wszystkiego, szczególnie od tworzenia mitów i przesyłania ich dalej i klepania takich wypocin bez sensu. Powiedz mi GDZIE KTOŚ KTO MA KWALIFIKACJE DO TEGO ŻEBY O TYM MÓWIĆ POWIEDZIAŁ ŻE NIE MOŻNA JEŚĆ PIKANTNEGO? Ja od zawsze lubię pikantne i nie mam jakichś czyraków wysypek i problemów z cerą i nic mi to nie zniszczyło w środku nawet wątroby, przecież oczywiste jest że nie dam chili osobie chociazby z WZW C czy nadwrażliwością jelit ale normalny człowiek który nie ma "sensacji pokarmowych"?......

Pomidory są piekące po upiecze
|

Surowe pomidory mają łagodny smak ale po upieczeniu są tak piekące, że nie można ich włożyć do ust. Otóż te pikantne substancje są zamknięte w wakuolach a podczas pieczenie te pęcherzyki pękają. Następnie wypaca się to i ma się krosty i czyraki a nawet egzemę. Pomidory są zwodnicze. Pikantych przypraw nie wolno jeść bo to wszystko się wypaca i szkodzi się swojej urodzie. Te pikantne substancje nie tylko poparzą skórę ale robią dużo zniszczeń w organiżmie.
Uświadamia komunista.