Witamina PP (witamina B3, niacyna) - na co pomaga? W jakich produktach występuje?

2021-06-14 11:17

Witamina PP (witamina B3, niacyna, kwas nikotynowy) pełni ważne role w organizmie - jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych. Z kolei naukowcy z Politechniki Federalnej w Lozannie (Szwajcaria) wykazali, że witamina PP może... dodać pewności siebie. Na co jeszcze pomaga witamina PP? Jakie objawy daje niedobór niacyny? W jakich produktach występuje kwas nikotynowy?

Niacyna: niedobór witaminy B3 (PP) powoduje bolesne zmiany skórne
Autor: Thinkstockphotos.com Niacyna: niedobór witaminy B3 (PP) powoduje bolesne zmiany skórne
Witamina PP (witamina B3, niacyna) - na co pomaga? W jakich produktach występuje?
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Witamina PP - jakie funkcje pełni w organizmie? Właściwości witaminy B3
  2. Witamina PP - objawy i skutki niedoboru
  3. Witamina PP - objawy i skutki nadmiaru
  4. Witamina PP - w jakich produktach występuje? Źródła witaminy B3
  5. Witamina PP - dawkowanie. Zalecane dzienne spożycie (RDA)
Zapotrzebowanie na witaminy i minerały

Witamina PP - jakie funkcje pełni w organizmie? Właściwości witaminy B3

Witamina PP (witamina B3, niacyna, kwas nikotynowy) to witamina z grupy B.

Witamina PP pełni ważne role w organizmie.

Najważniejsze właściwości witaminy B3:

  • jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego.
  • bierze udział w syntezie hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny
  • poprawia ona zdolność komórek odpornościowych do zabijania bakterii Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty). Pod wpływem witaminy zwiększa się liczba neutrofilów - białych krwinek, które potrafią zabijać i pochłaniać szkodliwe bakterie.
  • może dodać pewności siebie, zwiększa bowiem aktywność mitochondriów w jądrze półleżącym - rejonie mózgu odpowiedzialnym za odczuwanie przyjemności.

Witamina PP - objawy i skutki niedoboru

Niedobór niacyny w organizmie człowieka może prowadzić do rozwoju pelagry - choroby, której objawami są:

  • zaczerwienienie i szorstkość skóry w miejscach narażonych na promienie słoneczne, otarcia i ucisk
  • pęcherze, które po pęknięciu zmieniają się we wrzody
  • przebarwienia (ciemnobrązowe plamy) w szczególności na dłoniach, szyi i twarzy, złuszczenia naskórka
  • stan zapalny jamy ustnej i języka
  • zaburzenia układu pokarmowego prowadzące do biegunki
  • zapalenie nerwów, zaburzenia układu nerwowego, jak również zaburzenia psychiczne.

Czy znasz witaminy z grupy B? 

Witamina PP - objawy i skutki nadmiaru

Nadmiar witaminy B3 w organizmie zwiększa oporność na insulinę u osób dorosłych z wysokim ryzykiem wystąpienia cukrzycy insulinozależnej. Dodatkowo przedawkowanie niacyny powoduje martwice wątroby, arytmie serca i zaburzenia skórne.

Witamina PP - w jakich produktach występuje? Źródła witaminy B3

Niacyna (Witamina PP) w znacznych ilościach występuje w mięsie i przetworach mięsnych, zwłaszcza w mięsie drobiowym i wieprzowym oraz w wątrobie, spośród produktów roślinnych szczególną uwagę należy zwrócić na produkty zbożowe i ziemniaki. W żywności niacyna występuję w postaci kwasu nikotynowego i jego amidu.

Kwas nikotynowy znajduję się w większych ilościach w produktach pochodzenia zwierzęcego, a amid kwasu nikotynowego w produktach pochodzenia roślinnego. Należy pamiętać, że niacyna może tworzyć się w organizmie z zawartego w produktach tryptofanu (z 60 mg tryplofanu powstaje 1 mg niacyny).

Zawartość niacyny w 100 g Produkty spożywcze
Poniżej 0,10 mg sery topione i dojrzewające, kefir, śmietana, jaja kurze
0,10 - 0,50 mg mleko, jogurty, sery twarogowe, maka pszenna wrocławska, płatki kukurydziane, owoce (jabłka, pomarańcze, truskawki), warzywa (kapusta biała, cebula, marchew)
0,50 - 1,00 mg pieczywo (chleb mieszany, chleb żytni razowy, bułki pszenne, pumpernikiel), makaron, kasza manna, ryż biały, płatki owsiane, owoce (banany, kiwi, morele), warzywa (brokuły, brukselka)
1,00 - 5,00 mg ziemniaki, chleb graham, kasze: gryczana i jęczmienna, ryż brązowy, fasola biała, pomidory, ryby (mintaje, dorsze, śledzie), mięso z piersi indyka
5,00 -10,00 mg polędwica sopocka, kurczaki, wieprzowina - schab, mięso z udźca indyka, ryby (łososie, makrele wędzone), zarodki pszenne, otręby pszenne
Powyżej 10 mg mięso i polędwica z piersi kurczaka, wątróbka z kurczaka, wątroba wołowa i wieprzowa, orzechy arachidowe

"Witaminy", praca zbiorowa pod red. prof. Jana Gawęckiego, Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, Zeszyt 5, Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Poznań 2000

Witamina PP - dawkowanie. Zalecane dzienne spożycie (RDA)

  • dzieci: od 1. do 3. roku życia - 6 mg; od 4. do 6. roku życia - 8 mg; od 7. do 9. roku życia - 12 mg
  • chłopcy: od 10. do 12. roku życia - 12 mg; od 13. do 18. roku życia - 16 mg
  • dziewczęta - od 10. do 12. roku życia - 12 mg; od 13. do 18. roku życia - 14 mg
  • mężczyźni: 16 mg
  • kobiety: 14 mg
  • kobiety w ciąży: 18 mg
  • kobiety karmiące - 17 mg

Źródło: Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012

JAKICH WITAMIN I MINERAŁÓW CI BRAKUJE?

Pytanie 1 z 9
Jak określisz swoje samopoczucie?
JAKICH WITAMIN I MINERAŁÓW CI BRAKUJE?