Cynk wzmocni odporność, poprawi stan włosów i paznokci
Jeśli brakuje ci cynku w organizmie, to często łapiesz infekcje, nie masz apetytu, jesteś zmęczona, masz kłopoty z koncentracją, wypadają ci włosy i łamią się paznokcie. Większość z nas ma za mało cynku - jest on bowiem w produktach, które jemy zbyt rzadko i w małych ilościach.
Cynk należy do mikroelementów, który pełni różne funkcje w organizmie. Jest składnikiem lub aktywatorem bardzo wielu enzymów - określa strukturę niektórych białek, obniża poziom cholesterolu, wpływa na przyswajanie witamin, prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych. Jakie jeszcze właściwości ma cynk?
Spis treści:
- Cynk - rola w organizmie
- Cynk - skutki i objawy niedoboru
- Cynk - skutki i objawy nadmiaru
- Cynk - dawkowanie. Normy spożycia cynku
- Cynk - źródła w żywności. Produkty bogate w cynk
Cynk - rola w organizmie
Cynk, mimo że w organizmie mamy jedynie jego śladowe ilości (1,5–2,2 g), odgrywa ważną rolę.
- wchodzi w skład ok. 80 enzymów.
- pobudza pracę trzustki, grasicy, prostaty
- uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów, węglowodanów
- dzięki niemu odczuwamy smaki i zapachy
- broni nas przed przeziębieniem, grypą, zapaleniem spojówek, grzybicą i innymi infekcjami. Wzmacnia odporność organizmu i pomaga łagodzić objawy chorób autoimmunologicznych
- poprawia sprawność intelektualną, zapobiega demencji, wspomaga leczenie depresji i schizofrenii
- chroni plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem
- zmniejsza uczucie dzwonienia w uszach
- wpływa korzystnie na płodność, reguluje miesiączkowanie
- przeciwdziała chorobom prostaty
- wspomaga leczenie cukrzycy i niedoczynności tarczycy.
- łagodzi objawy osteoporozy, hemoroidów, zapalenia jelit, choroby wrzodowej.
- chroni komórki przed niszczącym działaniem wolnych rodników
- przyśpiesza gojenie się ran, łagodzi podrażnienia skóry. Jest skuteczny w leczeniu trądziku młodzieńczego i różowatego, poparzeń, wyprysków, łuszczycy
- wzmacnia włosy i paznokcie
Cynk a zaburzenia smaku
Osoby z taką dolegliwością mogą mieć metaliczny posmak w ustach, w ogóle nie czuć smaku lub czuć go mocniej, niż powinny. Badanym przez jakiś czas podawano cynk lub placebo (w drugiej grupie).
Osoby, które przyjęły cynk, wykazywały mniej symptomów zaburzeń smaku i ogólnie lepiej funkcjonowały. W grupie tej stwierdzono także mniej objawów depresji - być może także dlatego, że badani mogli więcej zjeść i czerpali z jedzenia znacznie większą przyjemność.
Cynk - skutki i objawy niedoboru
Większość z nas ma za mało cynku – jest on w produktach, które jemy rzadko i w małych ilościach. W dodatku jego wchłanianie bywa utrudnione. Największymi wrogami cynku są alkohol, cukier, otręby (mają dużo błonnika), produkty wzbogacone w miedź i żelazo.
Zobacz też: Czarny czosnek - właściwości, zastosowanie. Naturalny antybiotyk i superfood
Na niedobór narażone są osoby z chorobami przewodu pokarmowego, chorobą alkoholową, ortodoksyjni wegetarianie oraz makrobiotycy, osoby na diecie odchudzającej, amatorzy słodyczy, ciężarne i sportowcy (z powodu większego zapotrzebowania).
Objawy niedoboru cyku to:
O braku tego pierwiastka świadczą również:
- podatność na infekcje wirusowe i bakteryjne
- utrata smaku i węchu
- pogorszenie pamięci
- uczucie znużenia
- zmniejszenie tolerancji na alkohol
Uważa się, że niedobór cynku może być ważnym czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju choroby Alzheimera.
Cynk - skutki i objawy nadmiaru
Ilości cynku, które zazwyczaj występują w żywności, nie prowadzą do jego nadmiernego spożycia. Skutki długotrwałego przyjmowania dużych dawek cynku z suplementów to:
- obniżenie odpowiedzi immunologicznej organizmu
- zmniejszenie stężenia frakcji HDL-cholesterolu
Ostre objawy zatrucia cynkiem to:
- bóle żołądka
- nudności
- utrata apetytu
- biegunka
- bóle głowy

Merz Spezial Dragees to suplement diety, który stanowi wyjątkową kompozycję witamin i mikroelementów pomocnych w dbaniu o prawidłowe funkcjonowanie skóry głowy i kondycję włosów.
- Witamina A i cynk zapobiegają wypadaniu włosów
- Witamina B2 przyczynia się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym
- Witamina PP przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania skóry głowy
- Biotyna wspiera powstawanie cebulek włosa oraz ich wzrost
- Kwas pantotenowy wpływa na metabolizm energetyczny w obrębie mieszków włosowych

Autor: Time S.A
Skorzystaj z wygodnych diet online Poradnika Zdrowie opracowanych także dla osób zmagających się z niedoborami witamin i mikroelementów. Precyzyjnie dobrany plan dietetyczny odpowie na Twoje indywidualne potrzeby żywieniowe. Dzięki nim odzyskasz zdrowie i poprawisz swoje samopoczucie. Diety te są opracowane zgodnie z najnowszymi zaleceniami i standardami instytutów naukowo-badawczych.
Cynk - źródła w żywności. Produkty bogate w cynk
Spośród wszystkich produktów największą zawartością cynku odznaczają się małże oraz ostrygi wędzone i surowe. Ponadto cynk zawierają m.in.:
produkt (100 g) | cynk (mg) |
wątroba cielęca | 8,40 |
pestki dyni | 7,50 |
kakao 16%, proszek | 6,56 |
ser ementaler tłusty | 4,05 |
kasza gryczana | 3,50 |
migdały | 3,19 |
płatki owsiane | 3,10 |
nasiona słonecznika | 2,69 |
jaja kurze całe | 1,76 |
Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.
Warto wiedzieć, że cynk, podobnie jak żelazo, jest lepiej przyswajany z produktów zwierzęcych niż z roślinnych.
W tekście wykorzystano fragmenty artykułu Magdaleny Moraszczyk z miesięcznika "Zdrowie"
Polecany artykuł: