- Najnowsze badanie kliniczne dowodzi, że dieta śródziemnomorska skutecznie łagodzi uciążliwe objawy zespołu jelita drażliwego już w sześć tygodni
- Kluczem do leczenia IBS dietą śródziemnomorską jest wspieranie dobrych bakterii jelitowych, które łagodzą stany zapalne
- Badania naukowe potwierdzają, że dieta śródziemnomorska poprawia zdrowie psychiczne pacjentów z IBS, redukując objawy depresji nawet o 52%
- Skuteczna dieta na jelita oparta na zasadach śródziemnomorskich jest nie tylko łatwo dostępna, ale może obniżyć wydatki na jedzenie o 15-20%
Jaka dieta na zespół jelita drażliwego? Nowe badanie wskazuje na śródziemnomorską
Dobre wieści dla milionów osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego (IBS). Najnowsze badanie kliniczne, opublikowane na łamach czasopisma "Annals of Internal Medicine", dowodzi, że dieta śródziemnomorska przynosi ulgę znacznie skuteczniej niż dotychczasowe porady. Co ciekawe, aż 62% pacjentów stosujących ten model żywienia odczuło znaczącą poprawę, jeśli chodzi o uciążliwe objawy zespołu jelita drażliwego, w zaledwie sześć tygodni.
W badaniu wzięło udział 139 osób z Wielkiej Brytanii. Wyniki okazały się zaskakujące, dieta śródziemnomorska obniżyła wskaźnik nasilenia objawów IBS średnio o 101 punktów, podczas gdy standardowe zalecenia przyniosły spadek zaledwie o 64 punkty. To kluczowa informacja dla Polaków, ponieważ według badań przeprowadzonych w województwie zachodniopomorskim, na problemy z jelitami w postaci IBS może cierpieć nawet co piąty z nas. Odkrycie to daje więc nutkę optymizmu i realną nadzieję na poprawę jakości życia.
Zdrowe bakterie jelitowe i ich rola w leczeniu zespołu jelita drażliwego
Sekret skuteczności diety śródziemnomorskiej tkwi w jej pozytywnym wpływie na mikrobiom jelitowy, czyli złożony ekosystem bakterii zamieszkujących nasz układ pokarmowy. Dbanie o zdrowie jelit w tym modelu nie polega na eliminowaniu kolejnych produktów, a wręcz przeciwnie, na aktywnym wspieraniu rozwoju "dobrych" mikrobów. To one produkują związki, które bezpośrednio łagodzą stany zapalne i pomagają uszczelniać barierę jelitową, która często jest problemem u osób z IBS.
Analiza opublikowana w czasopiśmie "Nutrients" pokazuje, że taka dieta prowadzi do wzrostu (nawet o 15-20%) populacji pożytecznych bakterii, takich jak *Faecalibacterium prausnitzii*. Wytwarzają one krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), które działają jak naturalny balsam dla jelit, zmniejszając ich przepuszczalność i wyciszając stany zapalne będące podłożem bólu i dyskomfortu w IBS. W ten sposób leczenie IBS za pomocą diety nie jest tylko maskowaniem objawów, ale celuje w jedną z ich głównych przyczyn.
Dieta śródziemnomorska w Polsce – łatwa i niedroga metoda na zdrowe jelita
Wbrew pozorom, zmiana nawyków żywieniowych nie musi oznaczać rewolucji w portfelu ani spędzania godzin na poszukiwaniu egzotycznych składników. Dieta śródziemnomorska, czyli skuteczna dieta na jelita, opiera się na produktach łatwo dostępnych w polskich sklepach: oliwie z oliwek, sezonowych warzywach, orzechach i rybach morskich.
Co więcej, analiza kosztów przygotowana przez Ministerstwo Zdrowia w tym roku wykazała, że unikanie żywności wysoko przetworzonej może obniżyć codzienne wydatki na jedzenie o 15-20% w porównaniu do popularnych, ale restrykcyjnych diet (np. low-FODMAP). Wspomniane badanie z "Annals of Internal Medicine" potwierdza też, że pacjenci znacznie łatwiej trzymają się jej zasad w dłuższej perspektywie.
Polecany artykuł:
Wpływ diety na zdrowie psychiczne osób z IBS – odkrycia naukowe
Coraz głośniej mówi się o osi jelita-mózg, czyli fascynującym powiązaniu między zdrowiem układu pokarmowego a naszym nastrojem. Okazuje się, że dieta śródziemnomorska to potężne narzędzie nie tylko do walki z bólem brzucha, ale także z obniżonym samopoczuciem, które często towarzyszy IBS. To zaskakująca recepta na dwa problemy jednocześnie, bo pacjenci stosujący ten model żywienia odczuwają znaczącą poprawę nie tylko fizyczną, ale i psychiczną.
Badanie opublikowane w "Alimentary Pharmacology & Therapeutics" wykazało, że u osób z IBS i towarzyszącym lękiem, dieta śródziemnomorska poprawiła objawy depresji aż o 52%, w porównaniu do zaledwie 20% w grupie kontrolnej. Jest to niezwykle istotne w polskim kontekście, gdzie nawet 38% pacjentów z IBS zmaga się z zaburzeniami lękowymi. Lepsze samopoczucie przekłada się też na mniejsze koszty społeczne. Okazuje się, że w Polsce IBS odpowiada za 21% spadek produktywności w pracy, co jest równoznaczne z utratą jednego dnia roboczego w tygodniu.
Połączenie diety śródziemnomorskiej z low-FODMAP – skuteczniejsze leczenie IBS
Chociaż dieta śródziemnomorska jest skuteczna dla większości osób, medycyna coraz częściej stawia na personalizację. Zastanawiając się, co jeść przy zespole jelita drażliwego, warto pamiętać, że w przypadku pacjentów z IBS bez dominujących zaparć, jeszcze lepsze efekty może przynieść połączenie jej zasad z czasowym ograniczeniem produktów bogatych w FODMAP (czyli łatwo fermentujących węglowodanów).
Badanie medyczno-genetyczne opisane w "Nutrients" pokazało, że taki model hybrydowy (MED-LFD) przyniósł poprawę aż u 84,6% pacjentów już po sześciu tygodniach. Co najważniejsze, dzięki bogatej bazie diety śródziemnomorskiej takie podejście jest bezpieczniejsze i nie prowadzi do niedoborów żywieniowych, co bywa częstym problemem przy samej diecie low-FODMAP.