Bazylia na wzdęcia i niestrawność. Właściwości lecznicze bazylii

2020-07-16 13:12 Monika Majewska

Bazylia jest jednym z najpopularniejszych ziół używanych w kuchni. Swoim wyjątkowym aromatem podkreśla zapach i smak potraw. Z korzyścią działa także na nasze zdrowie, m.in. łagodzi wzdęcia i kolkę. Jednak to nie jedyne możliwości tego zioła. Sprawdź, w jakich jeszcze dolegliwościach może pomóc bazylia oraz do jakich potraw najlepiej pasuje.

Bazylia (Ocimum basilicum) to roślina jednoroczna z rodziny jasnotowatych (Labiatae), która pochodzi z Azji Południowej, Środkowego Wschodu i Afryki. Dziś uprawia się ją niemalże na całym świecie w 150 odmianach.

Bazylia
Autor: Getty Images Bazylia

Spis treści

  1. Bazylia: gatunki
  2. Bazylia: właściwości lecznicze
  3. Bazylia - wartości odżywcze w 100 g
  4. Bazylia w kuchni
  5. Inne zastosowania bazylii
Posłuchaj, jak może pomóc bazylia i do których potraw najlepiej pasuje. To materiał z cyklu DOBRZE POSŁUCHAĆ. Podcasty z poradami.

Bazylia: gatunki

W Polsce najbardziej są znane:

  • bazylia pospolita - znana jest także jako bazylek ogrodowy, bazylijka zwyczajna, czy bazyliszka polska. Ma korzenny, słodko-pikantny smak oraz aromatyczny, ostry, przypominający goździki zapach i intensywnie zielony kolor liści. Bazylia, przez gruczoły umieszczone na spodniej stronie liścia, wydziela olejek bazyliowy o intensywnym, korzenno-kwiatowym zapachu;
  • bazylia czerwona - od pospolitej różni się tylko kolorem.
  • bazylia grecka charakteryzuje się wzniesionym pokrojem prostych, czworokątnych łodyg oraz pędami obfitymi w drobne (o długości do 1 cm) liście koloru jasnozielonego lub czerwonego;
  • bazylia cynamonowa, która posiada intensywny, cynamonowy zapach.
  • bazylia cytrynowa ma świeży, cytrusowy aromat, przez co doskonale komponuje się z potrawami z ryb. Jest również doskonałym dodatkiem do owoców morza, twarogów, oraz sałatek owocowych. Używa się jej także do aromatyzowania octu, oliwy i oleju.

Bazylia, razem z rozmarynem, tymiankiem, szałwią, miętą pieprzową, cząbrem ogrodowym i majerankiem, należy do ziół prowansalskich.

Bazylia: właściwości lecznicze

Bazylia wspomaga pracę:

Bazylia posiada także właściwości przeciwgorączkowe - łagodnie obniża wysoką temperaturę i rozgrzewa organizm.

Bazylia - wartości odżywcze w 100 g

Wartość kaloryczna: 23 kcal

Minerały:

Witaminy:

Bazylia w kuchni

Bazylia to niezastąpiony składnik prawie wszystkich dań kuchni śródziemnomorskiej (jest podstawowym składnikiem sosu pesto). Świeże liście bazylii, ze względu na wyrazisty smak i charakterystyczny zapach, dodaje się do sałatek i zup, szczególnie pomidorowych.

Można również nacierać nią mięsa przed dalszym przyrządzaniem. Używa jest także do aromatyzowania octu winnego i oliwy z oliwek. Produkuje się z niej także oryginalne w smaku lody i wyroby czekoladowe, a także likiery.

Bazylię najlepiej dodawać do potraw pod koniec gotowania lub smażenia, gdyż wysoka temperatura niszczy jej smak. Najlepiej używać świeżej bazylii, gdyż po wysuszeniu ziele traci większość aromatu.

Inne zastosowania bazylii

Olejek eteryczny, pozyskiwany z bazylii, używany jest do wyrobu perfum i mydła. Ponad to doniczka z bazylią, postawiona na parapecie, skutecznie odstrasza owady, m.in. komary.

Sok z liści bazylii przynosi ulgę w przypadku pogryzienia przez owady.

Czytaj też:

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
Neko
|

Bazylia należy do ziół prowansalskich.

Aaa
|

Bazylia należy do ziół prowansalskich wraz z ... bazylią. A tak w ogóle to bazylia nie należy do ziół prowansalskich. Kto wypisuje takie bzdury i wprowadza w błąd? Ogarnijcie się.

Martyna
|

Superowe to jest i działa ! ! ! ! !