LODY - domowe i nie tylko. Kalorie, wartości odżywcze

Lody to słodka, zamrożona masa przygotowana m.in. z mleka, cukru, jaj i owoców. Historia lodów sięga kilku tysięcy lat. Wyróżnia się różne rodzaje lodów, jednak za najlepsze uznaje się lody domowe. Ile kalorii mają lody? Czy lody mają jakieś wartości odżywcze?

Spis treści:

  1. Lody - właściwości lecznicze
  2. Lody waniliowe - kalorie, wartości odżywcze
  3. Lody czekoladowe - ile mają kalorii?
  4. Lody truskawkowe - kalorie
  5. Lody a odchudzanie
  6. Lody - przepis na domowe lody

Lody podobno wymyślono w Chinach za panowania dynastii Tang (618-907  r.n.e.). Robiono je z podgrzanego mleka krowiego i koziego, które następnie fermentowało. Tak powstała masa była potem zagęszczana mąką, mieszana dla aromatu z kamforą i chłodzona przed podaniem.

Biblijny król Salomon korzystał z mrożonych napojów podczas żniw,  a Aleksander Wielki uwielbiał miodowo-lodowe nektary i podobno nawet organizował specjalne wyprawy żołnierzy w góry po lód.

Z kolei pierwszy wafelek został wyprodukowany w 1860 roku przez pewnego Włocha, a przepis opatentowany w grudniu 1903. W tym samym czasie na światowych targach w Ameryce, w 1904 roku, syryjski sprzedawca wafli zaczął rolować je w kształt rożka, by pomóc sąsiadującemu sprzedawcy lodów, któremu nieoczekiwanie zabrakło naczyń do serwowania deseru.

Lody - właściwości lecznicze

Jedzenie lodów obniża temperaturę w gardle, a to zmniejsza obrzęk i przyśpiesza gojenie się śluzówki, np. po operacjach laryngologicznych, podczas anginy. Aby w upalny dzień po zjedzeniu lodów organizm nie doznał szoku termicznego, należy jeść je powoli – zamiast odgryzać kawałki, lepiej je po prostu lizać.

Jedna kulka lodów śmietankowych to ok. 80 kcal, rożek ma ok. 180 kcal. Baton Snickers to 260 kcal, wafel Prince Polo – 216 kcal, a pączek ma co najmniej 250 kcal.

Lody także poprawiają samopoczucie. - Są wspomnieniem lata, przyjemnych chwil spędzonych w wakacje i wywołują pozytywne skojarzenia, związane ze słońcem, orzeźwieniem i radością. Kojarzą nam się również z dzieciństwem, są trochę jak symbol tego pięknego okresu naszego życia, kiedy były nagrodą za dobre zachowanie. Wspólne niedzielne spacery na lody z rodzicami to jedno z miłych, najczęściej powtarzalnych wspomnień wszystkich dorosłych - mówi Małgorzata Ohme, psycholog.

- Poza tym zawarta w czekoladzie fenyloetyloamina pobudza wydzielanie endorfin, które mają pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Pod wpływem jedzenia czekolady wzrasta również produkcja dopaminy w mózgu, której działanie na nasze emocje porównuje się do stanu zakochania - podkreśla Ohme.

Warto wiedzieć

Lody waniliowe - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość energetyczna - 207 kcal
Białko ogółem - 3.50 g
Tłuszcz - 11.00 g
Węglowodany - 23.60 g (w tym cukry proste 21.22)
Błonnik - 0.7 g

Witaminy

Witamina C – 0.6 mg
Tiamina – 0.041 mg
Ryboflawina – 0.240 mg
Niacyna - 0.116 mg
Witamina B6 - 0.048 mg
Witamina B12 - 0.39 µg
Kwas foliowy -  5 µg
Witamina A – 421 IU
Witamina D (D2 + D3) – 0.2 µg
Witamina K - 0.3 µg

Minerały

Wapń – 128 mg
Żelazo - 0.09 mg
Magnez - 14 mg
Fosfor - 105 mg
Potas - 199 mg
Sód – 80 mg
Cynk - 0.69 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone - 6.790 g    
jednonienasycone - 2.969 g   
wielonienasycone - 0.452 g

Cholesterol - 44  g

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Lody o smaku czosnkowym i piwnym

Na świecie jada się lody o przedziwnych dla Polaków smakach. Na przykład w Rosji w bardzo eleganckich restauracjach podaje się lody czosnkowe jako przystawkę przed głównym daniem. Amerykanie, najwięksi amatorzy lodów na świecie, zajadają się lodami o smaku korzennym lub piwnym.

W austriackiej kawiarni można zamówić lody pomidorowe, herbaciane oraz lody jedwabne.

Warto wiedzieć

Lody czekoladowe - ile mają kalorii? (w 100 g)

Wartość energetyczna - 216 kcal
Białko ogółem - 3.80 g
Tłuszcz - 11.00 g
Węglowodany - 28.20 g (w tym cukry proste 25.36)
Błonnik - 1.2 g

Witaminy

Witamina C – 0.7 mg
Tiamina – 0.042 mg
Ryboflawina – 0.194 mg
Niacyna - 0.226 mg
Witamina B6  - 0.055 mg
Witamina B12 - 0.29 µg
Kwas foliowy -  16 µg
Witamina A – 416 IU
Witamina D (D2 + D3) – 0.2 µg
Witamina K - 0.3 µg

Minerały

Wapń – 109 mg
Żelazo - 0.93 mg
Magnez - 29 mg
Fosfor - 107 mg
Potas - 249 mg
Sód – 76 mg
Cynk - 0.58 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone - 6.800 g    
jednonienasycone - 3.210 g   
wielonienasycone - 0.410 g

Cholesterol - 34  g
Kofeina - 3 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Warto wiedzieć

Lody truskawkowe - kalorie (w 100 g)

Wartość energetyczna - 192 kcal
Białko ogółem - 3.20 g
Tłuszcz - 8.40 g
Węglowodany - 27.60 g
Błonnik - 0.9 g

Witaminy

Witamina C – 7.7 mg
Tiamina – 0.045 mg
Ryboflawina – 0.255 mg
Niacyna - 0.170 mg
Witamina B6  - 0.050 mg
Witamina B12 - 0.30 µg
Kwas foliowy -  12 µg
Witamina A – 320 IU

Minerały

Wapń – 120 mg
Żelazo - 0.21 mg
Magnez - 14 mg
Fosfor - 100 mg
Potas - 188 mg
Sód – 60 mg
Cynk - 0.34 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone - 5.190 g    

Cholesterol - 29  g

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Lody a odchudzanie

Pod tym względem najbardziej wartościowe są lody wyprodukowane z mleka, śmietany lub jogurtu. Zawierają bowiem wapń, który jest najważniejszym budulcem kości i zębów.

Polak zjada średnio cztery litry lodów w ciągu roku. Przeciętny Amerykanin aż dwadzieścia dwa. Dorośli raczą się lodami co najmniej dwa razy w tygodniu, a młodzież czasem nawet cztery.

Lodów nie powinno się zatem odmawiać dzieciom, których szkielet dopiero się kształtuje. Mogą je też do woli jeść osoby starsze, zagrożone osteoporozą. Zawarty w mleku i jego przetworach wapń ma jeszcze jedną zaletę – zwiększa produkcję enzymu, który odpowiada za spalanie tłuszczu.

Brak tego enzymu sprawia, że komórki tłuszczowe powiększają swoją objętość. Dotyczy to jednak tylko lodów produkowanych z mleka (a nie sorbetów). Poza tym są w nich też witaminy A, B1, B2 i PP,  a nawet niewielkie ilości żelaza, magnezu i potasu.

Specjalista ds. żywienia: Lody nie muszą tuczyć

Źródło: newseria.pl

Warto wiedzieć

Ulubione  lody

Fachowcy od sprzedaży dzielą lody na trzy kategorie: impulsowe, familijne i gastronomiczne. Te pierwsze, czyli pojedyncze porcje (na patyku, w wafelku lub kubeczku), które zjadamy zaraz po kupieniu, są w Polsce najbardziej popularne. Familijne to lody w pudełku, torty lodowe i rolady. Gastronomicznych mamy okazję spróbować w kawiarni, restauracji czy lodziarni. Czasem są nawet produkowane na miejscu. My, Polacy jesteśmy tradycjonalistami przy wyborze smaku lodów. Niezmiennie zajadamy się śmietankowymi, waniliowymi, czekoladowymi i truskawkowymi. Odważniejsze są nasze dzieci, które lubią eksperymentować z lodami o smaku gumy balonowej czy egzotycznych owoców. Cenią też nietypowe kolory, np.  intensywnie zielony lub niebieski (słynne lody smerfowe).

Lody - przepis na domowe lody waniliowe

Lody to jedna z lepszych form przekąsek. Szczególnie jeśli przygotujemy je sami. Zobaczcie przepis na domowe lody.

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
Madzia
|

Teraz na rynku jest wielu producentów naturalnych lodów. Wiecie, że muszą oni mieć kcal na swoich lodach - także można od nich dostać taką informację.

Poco
|

Ten artykuł przekreśla dla mnie całkowicie wiarygodność tej strony. I jeszcze w nazwie mają poradnik zdrowie - masakra.

Emilia
|

Zgadzam się z Panią Julią, ten artykuł to wielka porażka.

J
|

Większość osób nie trawi mleka i o jego szkodliwości dla osób dorosłych powstało wiele rozprawek. Artykuł ten jest przykładem na temat, jakie głupoty znajdują sie w internecie.

mk515
|

POPIERAM Julię. Szerze powiem że jestem zaskoczony tym artykułem. Nie jest wart aby go tu zamieszczać, tym bardziej że to co piszecie nie jest poparte żadnymi badaniami.

Julia
|

Co za bzdura. A cukier zawarty w lodach? O nim już autor nie wspomniał. To chyba nie powinno dziwić, że cukier i jego 150 innych odmian na rynku szkodzi zdrowiu, kradnąc naszemu organizmowi cenne składniki odżywcze. Nie wspominając o tyciu, próchnicy, potęgowaniu zakwaszenia organizmu. Kolejna bzdura. Lody polecane osobom z osteoporozą i małym dzieciom? Matko Polko. Badania na temat mleka i nabiału jasno wykazały, że spożywanie ww produktów wypłukuje wapno z kości. Jest dużo badań na temat nabiału. Jedno z nich dowodzi, że w krajach, w których mleko to podstawa codziennej diety ponad połowa społeczeństwa cierpi na (uwaga) osteoporozę! Proszę to sprostować, ponieważ jako portal powinniście umieszczać rzetelną wiedzę i przede wszystkim nie wprowadzać ludzi w błąd. Jeśli nie wierzycie mi na słowo, wystarczy poszukać w internecie odpowiednich informacji. Ten artykuł to wielka porażka.

kinga
|

Zabrzmiało optymistycznie bo lody uwielbiam, zwłaszcza z dodatkiem owoców i bitej śmietany.