Czosnek: naturalny antybiotyk. Właściwości lecznicze czosnku

2018-10-31 12:21 Anna Guttman

Czosnek to absolutny lider w świecie leczniczych roślin: jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Nawet te osoby, które nie lubią specyficznego zapachu czosnku, nie mogą mu odmówić niezwykłych właściwości.

Dlaczego czosnek cieszy się nieustannie powodzeniem? Wystarczy zjadać tylko jeden ząbek czosnku dziennie, by w krótkim czasie odczuć jego zbawienny wpływ na zdrowie. W tym niewielkim ząbku kryje się bowiem cała apteka – związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel). Ale najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę, związek o charakterystycznym ostrym zapachu. Najzdrowszy jest czosnek surowy, lecz ze względu właśnie na jego specyficzny zapach, nie przez wszystkich akceptowany, rzadko jadamy go w tej postaci. Na szczęście jako alternatywę mamy wiele bezwonnych preparatów zawierających czysty czosnek liofilizowany lub w postaci maceratu olejowego, a także wiele preparatów, w których czosnek jest jednym z głównych składników.

Czosnek pomaga zwalczyć infekcję

Badania wykazały, że czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego i je zwalcza. To zasługa lotnych związków siarkowych i olejków eterycznych. Dlatego w okresie jesienno-zimowym czosnek powinien na stałe zagościć w naszym menu. Podobnie podczas przeziębienia czy grypy – ciepłe mleko ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku ułatwia odkrztuszanie, rozgrzewa, wzmaga potliwość, obniżając gorączkę, i udrażnia drogi oddechowe.

Czosnek chroni przed zawałem i udarem

Czosnek ma właściwości przeciwzakrzepowe podobne do aspiryny – znacząco zmniejsza lepkość krwi. Ale to nie wszystko – działa także na śródbłonek naczyniowy, powodując rozkurcz naczyń krwionośnych, co w efekcie może zapobiec zawałowi serca i udarowi mózgu. Dodatkowo zaś zmniejsza zmiany miażdżycowe. Badania wykazały, że regularne jedzenie czosnku poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych, dzięki czemu usprawnia się przepływ krwi.

Czosnek wspomaga trawienie

Czosnek bardzo korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego – przyśpiesza i nasila wydzielanie żółci, usprawnia pracę jelit i tym samym zapobiega powstawaniu nieprzyjemnych wzdęć. Dlatego jest doskonałym dodatkiem nie tylko do mięs, ale też do wielu innych potraw tłustych i ciężko strawnych.

Czytaj też: Choroby jelit

Czosnek niszczy pasożyty jelit

Dzięki wyjątkowo silnemu działaniu bakteriobójczemu czosnek jest bardzo skuteczną bronią przeciw pasożytom układu pokarmowego: owsikom, glistom czy nawet tasiemcom. W przypadku podejrzenia o taką przypadłość należy przez kilka tygodni codziennie na czczo wypijać nalewkę z czosnku moczonego w szklance wody przez całą noc, zjadać kilka ząbków surowego czosnku lub wypijać mleko zagotowane z czosnkiem.

Czytaj też: Pasożyty układu pokarmowego

Czosnek obniża ciśnienie krwi

Czosnek nie tylko działa na śródbłonek naczyniowy, powodując rozkurcz naczyń krwionośnych, ale jeszcze hamuje enzym ACE, zaangażowany w regulację ciśnienia krwi. Prowadzone w wielu ośrodkach naukowych badania wykazały, że regularne spożywanie czosnku może obniżyć ciśnienie tętnicze nawet o 10 proc. i w ten sposób zapobiec zawałowi serca. Dotyczy to zwłaszcza osób ze stwierdzoną miażdżycą naczyń wieńcowych, które już przebyły jeden zawał.

To ci się przyda

Receptura leczniczej nalewki czosnkowej

100 g rozdrobnionego czosnku zalej 1/2 litra czystej wódki. Odstaw naczynie w ciepłe miejsce na 10 dni; co pewien czas wstrząśnij. Przecedź, przechowuj nalewkę w lodówce. Dwa razy dziennie zażywaj 10-20 kropli w 1/4 szklanki wody jako środek na obniżenie ciśnienia krwi i cholesterolu. Nalewka działa też przeciwmiażdżycowo, pomaga przy bólach reumatycznych. Po miesięcznej kuracji należy zrobić kilkutygodniową przerwę.

Czosnek hamuje rozwój bakterii

Zawarte w czosnku olejki eteryczne bogate w związki siarki są doskonałym naturalnym antybiotykiem, silniejszym nawet od penicyliny. Hamują one rozwój najbardziej niebezpiecznych bakterii – gronkowca złocistego, paciorkowca, pałeczek okrężnicy, otoczkowców – które stają się coraz bardziej odporne na działanie antybiotyków. Jednocześnie, co potwierdzają badania kliniczne, czosnek nie ma działań ubocznych, typowych dla chemicznych antybiotyków – nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej.

Czosnek działa antynowotworowo

Czosnek niszczy tak odporne na działanie rozmaitych substancji bakterie, jak bytujące w żołądku Helicobacter pylori, odpowiedzialne za raka tego narządu. To również zasługa dużej ilości i różnorodności silnych przeciwutleniaczy, które nie tylko hamują procesy karcinogenezy, ale też pobudzają układ immunologiczny do zwalczania komórek nowotworowych. W rezultacie – czego dowiodły badania – regularne spożywanie czosnku lub zażywanie jego ekstraktów może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, raka okrężnicy i raka jelita grubego.

Czosnek odmładza

Dzięki obfitości antyutleniaczy czosnek nie tylko zwalcza wolne rodniki, ale i hamuje powstawanie nowych, co opóźnia procesy starzenia się organizmu, w tym oczywiście i skóry. Dostarcza też wielu witamin i minerałów ważnych dla ładnego wyglądu skóry. Korzystnie działa na naczynka krwionośne i poprawia krążenie krwi, co zapobiega powstawaniu żylaków i pojawianiu się pajączków na skórze. Właściwości odkażające czosnku sprawiają, że przepłukiwanie wodą, w której moczone były zmiażdżone ząbki, pomaga leczyć wypryski czy zmiany grzybicze.

Czosnek - właściwości lecznicze

Źródło: x-news.pl/Agencja TVN

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019
KOMENTARZE
jonek
|

nieprawda ja jem go codziennie od paru lat i w niczym mi nie pomógł choruje jak chorowałem a nawet teraz i częściej nie polecam

lukka878
|

Jeżeli nie lubicie czosnku zawsze mozna przyjmowac w kapsulkach

Ervo
|

Mam 43lata, wszyscy dają mi 33, max. 34. Ludzie często się dziwią że 43 latek może tak wyglądać. Czosnek jest ze mną od dziecka. W czasie 43 lat byłem (nie licząc lat których nie pamiętam) ze 20 razy u lekarza i 20 razy tylko i wyłącznie po zwonienie :-) (czasy sp i ogólniaka). Nie choruję. Nigdy nie byłem w szpitalu, nie miałem zapalenia płuc, oskrzeli a zimą chodzę bez czapki i szalika. Prócz czosnku robię też grzańce (wino, wóda, miód, pomarańcze, cytryna). Nigdy nie byłem w aptece. Moja waga 118kg i wzrost 186. Kawał dużego byka. Pod moim dachem jest żona (39lat) i dwie córki (13 i 17 lat). Z żoną jestem od 14-stego roku życia :-) Ona także wcale nie choruje. Wszyscy kichają, prychają a nas nic nie rusza. Dzieciaki przechodzą tylko obowiązkowe bilanse co 2,3 lata w szkołach i na tym amen a ja, osobiście, zimą, codziennie w slipach przed 4 rano popijam kawcię na tarasie. O jakich grypach ludzie gadają? No i jeszcze jedno ... Zero: chemii (cocacola i inne fanty) a żywność tylko swojska (jesteśmy kucharzami więc topikuś).

Aleksandra
|

Bardzo lubię czosnek i jego zapach który mnie uspokaja. Minusem jest dla mnie to, ze bardzo obniża ciśnienie co w przypadku mojego ciśnienia 90\60 powoduje u mnie słabość ale jesli nie zjem za dużo to jest Ok.

adam
|

trzeba także dodać że czosnek ma działanie zmniejszające objawy astmy a to wszystko ze względu na to że reguluje układ immunologiczny

Kaśka
|

Owszem ,może nie jest on tak tani jak zwykły ale jeśli chodzi o wartości jakimi dysponuje to myśle,że warto dopłacić. Poza tym niedawno widziałam,że sklepy internetowe mają w swojej ofercie czarny czosnek, a cena nie jest przerażająca.

Krzysztof
|

Zjadłem 16 ząbków czosnku i odczuwam troszkę piecze ale trzeba robic powoli.aby serce przyswajalo tempo toksyn. Przemywac woda i siedziec w wodzie zimnej przez 10 minut.

Krzysztof
|

Czosnek do tego miętę i mleko nastepnie.herbatę i organizm oraz krew nabiera lepsze wyniki.

asdas
|

zmniejsza ryzyko nie znaczy ze zwalcza całkowicie ryzyko

klaudia2303
|

Wszystko zmniejsza ryzyko, jednak nowotwór to choroba która ma do tej pory wiele niezbadanych czynników, na część z nich takich jak geny, mutacje DNA czy zanieczyszczona woda i środowisko nie mamy wpływu. Bardzo smutna informacja, dodam, że czosnek trzeba jeść systematycznie i tylko surowy ma swoje właściwości :)