WINOGRONA: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze winogron

2017-10-13 11:48

Winogrona to owoce, których właściwości są doceniane od tysiącleci. Ta długowieczna roślina chroni przed chorobami cywilizacyjnymi, m.in. przed nadciśnieniem tętniczym czy rakiem. Poza tym z winnych jagód powstaje najlepsze wino, zdrowy olej i smaczne rodzynki. Jakie jeszcze właściwości posiadają winogrona i jakie znalazły zastosowanie?

Spis treści

  1. Winogrona zabiją komórki rakowe
  2. Winogrona chronią narządy przed zespołem metabolicznym
  3. Winogrona mogą zapobiec chorobom serca i cukrzycy
  4. Winogrona a odchudzanie
  5. Winogrona a cukrzyca
  6. Winogrona - zastosowanie w kosmetyce

Winogrona to owoce, których właściwości były znane już 5 tys. lat p.n.e. Wówczas znalazły zastosowanie m.in. jako środek na dolegliwości układu pokarmowego, skaleczenia i rany. Właściwości winogron doceniła także współczesna medycyna niekonwencjonalna - powstał nawet jej specjalny dział, który nosi nazwę ampeloterapia, czyli leczenie winogronami, sokiem winogronowym, a nawet winem. Nic dziwnego - winogrona są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Ponadto należą do nielicznych owoców zawierających jod - niezbędny dla funkcjonowania tarczycy. Są także zasadotwórcze, co pomaga w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów.

Owoce w diecie odchudzającej i w zdrowym żywieniu. Dietetyk radzi

Winogrona zabiją komórki rakowe

Winogrona zawdzięczają swoje antynowotworowe właściwości flawonoidom, które znajdują się w pestkach, skórkach i szypułkach winogron, a także witaminom C i A. Flawonoidy, jak również witaminy C i A, to naturalne przeciwutleniacze (inaczej antyoksydanty), które wymiatają z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za rozwój chorób nowotworowych. Jak wynika z dotychczasowych badań naukowców, wyciąg z nasion winogron skutecznie niszczy komórki rakowe w hodowli, m.in. raka skóry, sutka, jelita, płuc, żołądka, prostaty.

Z kolei amerykańscy naukowcy na łamach pisma „Clinical Cancer Research", przekonują, że ekstrakt z nasion winogron przyczynia się do śmierci komórek nowotworowych odpowiedzialnych także za białaczkę. Xianglin Shi z University of Kentucky wraz z kolegami z zespołu badawczego oceniali działanie różnych dawek ekstraktu z nasion winogron na normalne komórki nienowotworowe i komórki białaczki (w laboratorium). Zaobserwowali oni, że u 75 proc. komórek białaczki dochodzi do apoptozy (zaprogramowanej śmierci komórkowej) po 24 godzinach od podania wyciągu z nasion winogron. Jednocześnie ekstrakt nie uszkodził zdrowych komórek. Naukowcy dowiedli również, że wyciąg z nasion winogron aktywuje w komórkach nowotworowych białko JNK, które kieruje komórki na drogę apoptozy. Nie oznacza to jednak, że jedzenie winogron pomoże konkretnym osobom pokonać raka - zaznaczają naukowcy. Jednak jedzenie winogron oraz innych owoców, a także warzyw, z pewnością wspomoże zapobiegać rozwojowi nowotworów.

Warto wiedzieć

Wartości odżywcze winogron (w 100 g)¹Wartość energetyczna - 69 kcalBiałko ogółem - 0.72 gTłuszcz - 0.16 gWęglowodany - 18.10 g (w tym cukry proste 15.48)Błonnik - 0.9 gWitaminyWitamina C – 3.2 mgTiamina – 0.069 mgRyboflawina – 0.070 mgNiacyna - 0.188 mgWitamina B6  - 0.086 mgKwas foliowy -  2 µgWitamina A – 66 IUWitamina E – 0.19 mgWitamina K - 14.6 µgMinerałyWapń – 10 mgŻelazo - 0.36 mgMagnez - 7 mgFosfor - 20 mgPotas - 191 mgSód – 2 mgCynk - 0.07 mgMangan - 0.071 mgSelen - 0.1 µgFluor - 7.8 µgŹródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

1. Czerwonych lub zielonych, odmiany europejskie, jak sułtanki.

Winogrona chronią narządy przed zespołem metabolicznym

Białe, czerwone i czarne winogrona, dzięki zawartym w nich polifenolach, mogą ochronić przed uszkodzeniem narządów podczas rozwoju zespołu metabolicznego. Tak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Michigan, którzy wyniki swoich badań przedstawili podczas konferencji Experimental Biology, trwającej w Bostonie (USA) w 2013 roku. W ich eksperymencie wzięła udział grupa szczurów, które przeszły na dietę wysokotłuszczową. Część z nich przez 90 dni dodatkowo spożywała liofilizowane białe, czerwone i czarne winogrona. U gryzoni, które spożywały winogrona, zauważono znaczne zmniejszenie poziomu markerów stanu zapalnego w całym organizmie, a zwłaszcza w tkance tłuszczowej otaczającej wątrobę oraz zlokalizowanej w okolicach brzucha. Jednocześnie badacze zauważyli nasilenie obrony antyoksydacyjnej (zwłaszcza w wątrobie i nerkach).

Czytaj też: Sok z winogron - na co pomaga? [PRZEPIS] 

To ci się przyda

Winogrona - które są najzdrowsze?

Najwartościowsze są winogrona ciemnofioletowe, ponieważ zawierają najwięcej flawonoidów - naturalnych przeciwutleniaczy, które unieszkodliwiają wolne rodniki i dzięki temu chronią przed rakiem oraz chorobami serca. Odmiany ciemne są bogatsze także w żelazo.

Winogrona mogą zapobiec chorobom serca i cukrzycy

Naukowcy z Uniwersytetu Michigan na łamach serwisu EurekAlert przekonują, że zielone, czerwone i czarne winogrona pomagają obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć odporność na insulinę, a co za tym idzie - zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca i cukrzycy. Zdaniem badaczy jest to zasługa zawartych w winogronach fitochemikalii, czyli substancji czynnych pochodzenia roślinnego, które wykazują działanie przeciwutleniające. Mimo, że badania były przeprowadzane na szczurach, naukowcy przypuszczają, że spożywanie winogron ma podobnie korzystny wpływ na ludzi.

Inni naukowcy twierdzą, że najskuteczniej przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego chronią ciemnofioletowe winogrona, ponieważ zawierają najwięcej flawonoidów. Są to substancje, które podwyższają poziom "dobrego" cholesterolu HDL oraz hamują utlenianie "złego" cholesterolu LDL, zapobiegając tym samym miażdżycy, a dalej rozwojowi chorób, takich jak udar mózgu czy zawał serca.

Czytaj też: Domowe wino z winogron - jak zrobić? PRZEPISY na domowe wino z winogron

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!

Winogrona a odchudzanie

Winogrona mogą wspomóc proces odchudzania, gdyż zawarty w nich resweratrol wspomaga redukcję masy ciała. Naukowcy przekonują, że resweratrol nasila proces rozpadu tkanki tłuszczowej. Ponadto udowodniono, że stosowanie resweratrolu poprawia insulinowrażliwość komórek, w wyniku czego możliwa jest regulacja poziomu glukozy i insuliny, co pośrednio wpływa korzystnie na obniżenie wagi  i ilość tkanki tłuszczowej w organizmie. Najwięcej resweratrolu zawiera skórka czarnych winogron.

Osoby na diecie odchudzającej powinny jednak jadać winogrona z umiarem, ponieważ należą do owoców dość kalorycznych: porcja 100 g to 69 kcal.

Winogrona a cukrzyca

Winogrona mają niski indeks glikemiczny (IG= 45), jednak mimo to cukrzycy powinni ich unikać. Zawierają bowiem sporo (12-25 proc.) cukru, głównie łatwo przyswajalnej glukozy i fruktozy. Warto wiedzieć, że kiść winogron zawiera ok. 5 kostek cukru.

Czytaj też: CZERWONE WINO zwalcza wolne rodniki, chroni przed miażdżycą i zawałem serca 

Winogrona - zastosowanie w kosmetyce

W winogronach można znaleźć sporo miedzi, chromu i cynku - pierwiastków, które wpływają na elastyczność skóry. Z kolei zawarty w nich potas decyduje o jej jędrności. Zaś mangan i żelazo, których również nie brakuje w tych słodkich owocach, nadają cerze ładny, zdrowy koloryt. Warto wiedzieć, że pierwiastki te, w połączeniu z witaminą C, działają jak lek: łagodzą stanu zapalne i podrażnienie naskórka. Ponadto winogrona redukują nadmierne wydzielanie sebum, stąd są częstymi składnikami kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry tłustej.

Naukowcy dowiedli, że garść świeżych liści winorośli dodana do gorącej wody działa odtruwająco i oczyszczająco na skórę. Taka kąpiel polecana jest zwłaszcza wieczorem, bowiem odpręża i poprawia samopoczucie.

To ci się przyda

Winogrona - co można z nich zrobić?

Winogrona nadają się na sok, a ze względu na duże ilości pektyn - także na galaretkę oraz inne przetwory. Pasują też do mięs (np. indyka, wieprzowiny) i sera - zarówno żółtego, jak i pleśniowego. Winogrona świetnie nadają się do sałatek owocowych, ciast i deserów. Można je także dodawać do wytrawnych surówek.

Zastosowanie w kuchni znalazły też liście winorośli do przygotowania gołąbków. Marynowane liście można kupić w dobrych sklepach spożywczych.

Poddane fermentacji winogrona zmieniają się w wino. Natomiast z pestek winogron wytłaczany jest olej. Ze względu na obecność bardzo dużych ilości kwasów tłuszczowych omega-6 i niekorzystny stosunek omega-6 do omega-3, olej ten nie jest polecany w zrównoważonej, prozdrowotnej diecie. Nadmierne spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 przyczynia się do powstawania przewlekłych stanów zapalnych i zwiększa ryzyko wielu chorób. Z kolei suszone jagody winogron to rodzynki. Przed dodaniem do ciasta warto je namoczyć w rumie albo słodkim winie - najlepiej z winogron.

Należy wybierać grona z jagodami równej wielkości, bez śladów obicia, a przed zjedzeniem starannie je umyć pod bieżąca wodą. Najlepiej jeść je z pestkami i skórką, gdyż korzystnie wpływają na perystaltykę jelit.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.