KIWI (owoc) - właściwości i wartości odżywcze. Ile kalorii ma kiwi?

2018-01-17 13:55 Monika Majewska

Kiwi to owoc, który posiada liczne właściwości, m.in. przeczyszczające, odchudzające, a także odżywcze, dzięki czemu znalazł zastosowanie w kosmetyce. Jednak nie wszystkie osoby mogą się przekonać o działaniu tego egzotycznego owocu. Kiwi może być bowiem przyczyną alergii. Sprawdź, jakie właściwości ma kiwi i kto nie powinien po nie sięgać.

Kiwi, czyli owoc aktinidii, narodziło się w dolinie rzeki Jangcy w Północnych Chinach i początkowo nazywało się chińskim agrestem. Swoją obecną nazwę zyskało oficjalnie dopiero w 1974 roku. Wszystko za sprawą Normana Sondaga - amerykańskiego importera kiwi. Zauważył on, że owoc przypomina nowozelandzkiego ptaka kiwi, który także jest zaokrąglony, brązowy i owłosiony. Amerykanie do dziś pozostają jednym z importerów tego owocu. Z ponad pięćdziesięciu gatunków najczęściej uprawia się aktinidię smakowitą (Actinidia deliciosa), odmianę Hayward. Owoc ten jest nie tylko smaczny, lecz także wartościowy pod względem odżywczym. Nie brakuje w nim witamin (zwłaszcza C), minerałów (magnezu, fosforu, cynku, żelaza, a przede wszystkim potasu), a także wpływającej korzystnie na wzrok luteiny czy regulującego pracę układu pokarmowego błonnika.

Kiwi na obniżenie ciśnienia

Kiwi może się przyczynić do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi - przekonują norwescy naukowcy ze Szpitala Uniwersyteckiego w Oslo. W ich ośmiotygodniowym eksperymencie wzięła udział grupa osób z nadciśnieniem.

Badani, którzy spożywali 3 kiwi dziennie, mieli ciśnienie skurczowe średnio o 3,6 mmHg niższe niż u pozostałych. Nic dziwnego - kiwi jest skarbnicą potasu. W 100 g znajduje się aż 312 mg tego obniżającego ciśnienie pierwiastka.

Poza tym badania przeprowadzone przez naukowców z uniwersytetu z Oslo wykazały, że owoce kiwi, włączone do zwykłej diety, hamują sklejanie się płytek krwi (a tym samym mogą zapobiegać zakrzepom). Ponadto obniżają poziom trójglicerydów.

Kiwi a cukrzyca

Kiwi mogą spożywać cukrzycy, ale w ograniczonych ilościach (ok. 200 g na dobę). Indeks glikemiczny (IG) kiwi = 50.

 

To ci się przyda

Wartości odżywcze kiwi (w 100 g)

Wartość energetyczna - 61 kcal
Białko ogółem - 1.14 g
Tłuszcz - 0.52 g
Węglowodany - 14.66 g (w tym cukry proste 8.99)
Błonnik - 3.0 g

Witaminy

Witamina C – 92.7 mg
Tiamina – 0.027 mg
Ryboflawina – 0.025 mg
Niacyna - 0.341 mg
Witamina B6 - 0.063 mg
Kwas foliowy -  25 µg
Witamina A – 87 IU
Witamina E – 1.46 mg
Witamina K - 40.3 µg

Minerały

Wapń – 34 mg
Żelazo - 0.31 mg
Magnez - 17 mg
Fosfor - 34 mg
Potas - 312 mg
Sód – 3 mg
Cynk - 0.14 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Kiwi a nowotwory

Specjalista ds. żywienia z Rowett Research Institute wykazał, że codzienne zjadanie kiwi może chronić DNA przed uszkodzeniami, które niekiedy prowadzą do rozwoju nowotworów. Co więcej, mogą wspomagać naprawę uszkodzonego DNA. W owocach kiwi wykryto także substancje, które niszczą komórki nowotworowe raka jamy ustnej.

W zapobieganiu nowotworom może pomóc zwłaszcza czerwona odmiana kiwi. Owoce te są bogatym źródłem antocyjaniny - związku roślinnego, który często występuje w owocach i warzywach o barwie czerwonej, fioletowej i niebieskiej. Wykuje on silne działanie przeciwutleniające, dzięki czemu chroni przed chorobami serca i nowotworami.

Kiwi na przeziębienie

Kiwi to doskonałe źródło witaminy C - w 100 g znajdują się aż 93 mg tej witaminy. Tym samym jedno kiwi (waży średnio 95 g) pokrywa 100 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy. Warto wiedzieć, że kiwi znajduje się w czołówce owoców zawierających witaminę C. Zawiera jej więcej niż słynąca z niej cytryna (53 mg/100 g) czy pomarańcze (50 mg/100 g).

Witamina C to przeciwutleniacz, który z pewnością wzmocni organizm w walce z przeziębieniem. Z kolei kiwi włączone na stałe do diety zmniejszy ryzyko rozwoju przeziębienia.

Ważne

Kiwi może powodować uczulenie

Alergia na kiwi może się objawiać w różny sposób, jednak najczęściej przyjmuje postać zespołu alergii jamy ustnej (pojawiają się świąd i obrzęk języka, gardła, ust i jamy ustnej).

Na kiwi powinny uważać także osoby uczulone na lateks. Owoc ten może być bowiem przyczyną reakcji krzyżowej. Można mówić o niej wtedy, gdy u osoby uczulonej na lateks objawy alergii pojawiają się także po kontakcie z substancjami, które lateksu nie zawierają, ale ich alergeny są zbliżone budową do tych pochodzących z lateksu, m.in. z kiwi. To właśnie po kontakcie z alergenami tego owocu dochodzi do najsilniejszych reakcji krzyżowych. Już nawet zjedzenie niewielkiej ilości kiwi może zapoczątkować reakcję krzyżową, a nawet doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.

Warto wiedzieć, że kiwi może reagować krzyżowo także z pyłkami brzozy, żyta i bylicy, innymi owocami (melon, brzoskwinie, papaja, ananas i jabłko), sezamem, makiem, orzechami laskowymi i ziemniakami.

Kiwi na przejedzenie

Po kiwi warto sięgać po sytym, ciężkostrawnym posiłku, zwłaszcza jeśli był bogaty w białko (mięso lub mleko) - przekonują naukowcy z Massey University w Nowej Zelandii. Odkryli oni, że kiwi zawiera enzym, który ułatwia trawienie białek i zmniejsza uczucie przejedzenia i dyskomfortu po posiłku.

Kiwi poprawi kondycję oczu

Kiwi to doskonałe źródło luteiny oraz zeaksantyny, związków występujących w ludzkim oku. Chronią one przez rozwojem zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

Kiwi na zaparcia

Kiwi to także sprawdzony sposób na zaparcia. Swoje właściwości przeczyszczające zawdzięcza przede wszystkim zawartości błonnika.

Kiwi na odchudzanie

Dzięki zawartości błonnika i pozytywnemu wpływowi na przemianę materii, kiwi można włączyć do diety odchudzającej, tym bardziej że jest niskokaloryczne (61 kcal/100 g).

To ci się przyda

Wybieraj owoce twarde i pozbawione przebarwień. Aby sprawdzić, czy kiwi jest dojrzałe, należy owoc lekko nacisnąć - jeśli ustąpi pod palcem, jest w sam raz do zjedzenia.

Niedojrzałe owoce kiwi można przechowywać w papierowej torebce, w temperaturze pokojowej i sprawdzać codziennie, czy już dojrzały. Do torby można włożyć jabłka. Owoce te wydzielają etylen, który przyspieszy dojrzewanie kiwi.

Kiwi trzymane w lodówce zachowują świeżość nawet przez 4 tygodnie.

Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze kiwi

Źródło: x-news.pl/Agencja TVN

Kiwi - zastosowanie w kuchni

Kiwi może być nie tylko składnikiem sałatek owocowych i dodatkiem do deserów. Kiwi, dzięki kwaśnemu smakowi, nadaje się także do marynowania mięs. Poza tym znakomicie uzupełnia smak wołowiny i cielęciny. Dobrze smakuje również z podsmażaną cebulą i w połączeniu z natką pietruszki.

Kiwi można ostrożnie wprowadzić do diety dziecka po skończeniu przez nie pierwszego roku życia

Nieco niedojrzałe owoce bogate w pektyny są wybierane do produkcji ostrych sosów.

Pokrojone w kostkę kiwi można dodawać do płatków śniadaniowych lub owsianki. Obieranie i krojenie nie jest jedynym sposobem na zjedzenie kiwi. Owoc można także przekroić na pół i wybrać miąższ łyżeczką.

Kiwi można jeść nie tylko surowe, lecz także w postaci przetworzonej (w puszkach, mrożone lub liofilizowane).

Tego egzotycznego owocu lepiej nie dodawać do galaretki. Zawarte w nim enzymy sprawią, że ta nie stężeje.

Kiwi - zastosowanie w kosmetyce

Kiwi znalazło zastosowanie także w kosmetyce. Na bazie tego owocu produkuje się kremy do twarzy, gdyż ma właściwości nawilżające, odżywiające i nadaje skórze blasku. Ponadto w drogeriach można znaleźć peelingi do ciała z kiwi, gdyż pestki tego owocu bardzo dobrze złuszczają naskórek.

To ci się przyda

Przepis na maseczkę z kiwi

Do przygotowania rozświetlającej maseczki z kiwi będą potrzebne - 1 owoc i 1 łyżeczka jogurtu naturalnego. Wystarczy rozgnieść kiwi w miseczce i potem wymieszać je z jogurtem. Maseczkę należy położyć na oczyszczoną twarz i zmyć po 10-15 minutach letnią wodą.

Bibilografia:

Grotto D., 101 produktów dla zdrowia i życia, peł. Olejnik D., wyd. Vesper, Poznań 2010

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019
KOMENTARZE
wafelek
|

Już z 10 lat nie jadłem kiwi od momentu jak przeczytałem, że są pełne pestycydów... Szkoda, bo je bardzo lubiłem.

viking
|

ha ha,dobre

krystynadal
|

Kiwi jest bardzo dobre, moja mama jak była na diecie to miała dzień z kiwi i jadła go na różne sposoby. Ja kiedyś nie lubiłam, ale kiedy mama poczęstowała mnie koktajlem z kiwi, szpinakiem, bananem, mleczkiem kokosowym, chia i odrobiną zielonej Piwniczanki, zmieniłam zdanie i teraz nawet sama go robię ;)

Maksymilian
|

Mój ulubiony owoc. Od lat włączony został w skład mojej codziennej diety. Jeden dziennie to już tradycja. Uwielbiam je, kocham! Są cudowne i zapewniają mi zdrowie. Każdemu je polecam!

kkk
|

czlowiek czlowiekow wilkiem, a kiwi kiwi kiwi :)

kama
|

kocham kiwi....jem po 3 dziennie i muszę się powstrzymywać, żeby nie zjadać więcej. Kocham kiedy jest kwaśne. Dzisiaj już zjadłam 3 szt. I więcej nie mam. A mogłabym zjeść co najmniej drugie tyle

joasia
|

A ja dziś miałam wzdęcia, bolało mnie serce - pojadłam kiwi ( 3 sztuki ) z wielkim apetytem i kiwi mnie dziś ożywi - ło! :)

tomek
|

Bardzo madry komentarz........

janoskj
|

Kiwi but ożywi. ...hehe