Kapusta: właściwości lecznicze

2015-01-13 9:38 Iwona Krupa

Kapusta leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie. A w dodatku ma mało kalorii. Według legendy główki kapusty powstały z łez Likurga, którego bóg wina Bachus ukarał za zniszczenie winnicy.

Kapusta ma opinię ciężkostrawnej, niezbyt zdrowej i pospolitej jarzyny w złym guście. Niezasłużenie. Na ten wizerunek wpływają tradycyjne dodatki, te golonki, boczki i kiełbasy. Przez nie kapuściane dania są kaloryczne i ciężkostrawne. A przecież właściwości lecznicze kapusty znane są od lat. Krewni kapusty to brokuły, kalafior, kalarepka, jarmuż oraz brukselka.

Kapusta - wartości odżywcze

Nawet osoby z nadwyrężoną wątrobą mogą jeść kapustę. Jest niskokaloryczna - 100 g ma zaledwie 40 kcal. Witaminy C tyle w niej, co w cytrynie (30-36 mg w 100 g, a głąb ma jeszcze więcej). Komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. Podczas gotowania można poczuć obecność siarki, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. W kapuście są też minimalne ilości niezbędnego dla zdrowia arsenu. Ale jej największe skarby to wapń, magnez, potas. Żelaza oraz  kwasu foliowego najwięcej jest w zewnętrznych, zielonych liściach. Nie wyrzucajmy ich. Można je siekać i dodawać do zup lub surówek.

Sok z kapusty do picia i okładania

Szczególne właściwości lecznicze ma sok z kapusty. Picie go wzmacnia odporność, pomaga na anemię i obrzęki spowodowane nadmiernym zatrzymywaniem płynów w organizmie. Po trzech tygodniach codziennej szklanki soku te ostatnie znikają bez śladu. Kapuściany sok to także uznawane nawet przez medycynę lekarstwo na wrzody żołądka. W ludowej praktyce stosuje się okłady z soku lub liści na bóle reumatyczne i neuralgiczne oraz przy leczeniu ranek i wrzodów. Coraz głośniej mówi się o właściwościach przeciwnowotworowych kapusty - obecne w niej związki chemiczne (indole) pomagają w profilaktyce raka o podłożu hormonalnym: raka jajników, piersi, prostaty i jąder.

To ci się przyda

Specyficzny zapach gotowanej kapusty wywołują zawarte w niej związki siarki. Można go zneutralizować, dodając do wody skórkę chleba lub orzech włoski. W przypadku gołąbków jest to szczególnie wskazane, gdyż musimy je gotować pod przykryciem, a to wzmaga nieprzyjemny zapach.

Kompres z kapusty na stawy

    Ból stawów dotkniętych artretyzmem zmniejszymy okładem z liści kapusty. Bierzemy 2-3 największe liście wierzchnie, lekko rozbijamy tłuczkiem, by zmiękły, ale nie były dziurawe. Owijamy je wokół rur z ciepłą wodą lub kładziemy na kilka minut na kaloryferze.  Ciepłymi okładamy chory staw, owijamy bandażem lub ręcznikiem, by kompres nie tracił ciepła, i zostawiamy na kwadrans. Kompresy można powtarzać w ciągu dnia wielokrotnie. Pomogą także na zwichnięcia.

    Kiszona kapusta - właściwości

    W XVII wieku ładunki kiszonej kapusty chroniły załogi statków przed chorobami. Ludzie nie wiedzieli wówczas, co to są witaminy, antybiotyki, dobroczynne enzymy czy bakterie, ale intuicyjnie jedli je w postaci kiszonki. Zapobiegała szkorbutowi oraz odmrożeniom, wzmacniała system odpornościowy, a okłady z soku pomagały na bóle reumatyczne i owrzodzenia. To wspaniałe źródło wapnia i potasu, a nade wszystko naturalny antybiotyk regulujący pracę układu trawiennego. Dzięki bakteriom, które podczas fermentacji wytwarzają dodatkowy kwas askorbinowy, ma więcej witaminy C niż surowa. Inny produkt tego procesu - kwas mlekowy - wspaniale oczyszcza przewód pokarmowy z bakterii gnilnych, za to stwarza idealne warunki do rozmnażania dobroczynnych bakterii jelitowych. Ostatnio pokazała się na rynku czerwona kiszona kapusta. Ma nieco delikatniejszy smak i jest zdrowsza od białej, bo ma dużo antyutleniaczy jak selen i witamina E.

    Biała i czerwona kapusta - właściwości

    Kto nie lubi młodej kapusty? Czekamy na nią przez całą zimę, bo smakiem i wyglądem nie ma sobie równych. Od sierpnia zmienia się jej struktura. Im późniejsza odmiana, tym bardziej zwarte główki, trzeba je gotować znacznie dłużej i wymagają więcej dodatków smakowych. Najsmaczniejsza jest biała odmiany Amager. Zwarta, ale ma kruche liście, krótki głąb i dużo cukrów. Nadaje się do kwaszenia i na surówki. Jest wrażliwa na mrozy, dlatego trzeba ją przechowywać w chłodniach lub w kopcach w temperaturze powyżej zera. Bardziej odporna jest kapusta włoska. Wytrzymuje do -15 st. C.

    Kapusta czerwona ma wszystkie zalety lecznicze białej kapusty, ale lżejszą konstrukcję, więc idealnie nadaje się do faszerowania. Jej aromat jest przyjemniejszy, dlatego bywa chętniej dodawana do zup i rosołów. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w tiaminę, czyli witaminę B1. Ma jej aż 77 mcg w 100 g, podczas gdy biała o ponad 20 mcg mniej.

    Czerwona kapusta stanowi wyśmienity dodatek do pieczystego z ciemnego drobiu i zrazów zawijanych z wołowiny.  Pamiętajmy o kapuście pekińskiej (nazywanej - białą olbrzymią, selerową), z Chin. Nie ma przykrego zapachu, nie zawiera cholesterolu, za to sporo błonnika. Idealna na surówki, do dań chińskich, a także faszerowana jak gołąbki.

    Zrób to koniecznie

    Do gotowanych i duszonych potraw z kapusty warto dodać zioła, które zapobiegną wzdęciom: kminek, cząber, kolendrę, jałowiec, liść laurowy. Można też po zjedzeniu kapusty wypić napar z mielonego kminku albo kopru włoskiego, albo zjeść łyżeczkę mielonego kminku i popić wodą.

    Kapusta dla matek karmiących piersią

    Dzieci co prawda nie rodzą się w kapuście, ale ma ona pewien związek z noworodkami: chroni matkę przed zapaleniem piersi. Jakieś dwa, trzy dni po porodzie piersi stają się ciężkie, twarde jak kamienie. Jeśli dziecko słabo ssie, nie  poradzi sobie z taką twardą piersią i nie ściągnie dokładnie pokarmu. Kobiecie grozi wtedy zapalenie piersi. Pomaga na to kapusta. Jej liście trzeba trzymać w lodówce, żeby były zimne (niektórzy nawet na chwilę wkładają je do zamrażalnika), potem je trochę połamać i zrobić z nich okład. Po półgodzinie wziąć gorącą kąpiel. Wtedy piersi zmiękną, nawet poleci z nich mleko. Dziecko będzie w stanie ssać, niebezpieczeństwo minie.

    Ważne

    Dieta bogata w kapustę - i inne warzywa kapustne - nie jest wskazana dla osób cierpiących na schorzenia tarczycy. Zawarte w niej substancje wolotwórcze (goitryna i progoitryna) utrudniają przyswajanie jodu z posiłków, co może doprowadzić do niedoborów tego pierwiastka w organizmie.

    miesięcznik "Zdrowie"

    Czy artykuł był przydatny?
    Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

    NOWY NUMER

    W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

    Dowiedz się więcej
    Miesięcznik Zdrowie 11/2019
    KOMENTARZE
    yyyy
    |

    brzmisz raczej jak anorektyk w fazie agonalnej. niezbyt to uwiarygadnia twoje zeznanie.

    bolo
    |

    Na zgagę tylko kasza jaglana 100% pomoże

    hgfhf
    |

    Zgaga po kapuście? Pierwsze słyszę... A czym tą kapustę jadasz, że masz zgagę?

    wlod
    |

    od trzech tygodni męczy mnie podagra,Milurit,Ketonal częściowo łagodzą ból,próbowałem kilka piw nic nie pomogło,od wczoraj robię okłady z kapusty,ból znacznie mniejszy,doradził mi to kolega z warzywniaka,jego rodzina od lat to stosuje,jest trzecie pokolenie w branży warzywnej,

    giovani
    |

    witam....co właściwości surowej kapusty , liści z kapusty . Na swoim przykładzie mogę potwierdzić pro zdrowotne właściwości kapusty. Dokładnie chodzi o leczenie wrzodów , kaszaków etc.. ,,Zaatakował '' mnie duży , bolesny kaszak , z początku wyglądał niepozornie ...po kilku dniach , może kilkunastu , był coraz wiekszy [ wielkości dużej fasoli ] i coraz bardziej bolał , utrudniając mi mocno życie ....Krótko mówiąc byłem wtedy w ,,dzikim kraju '' praktycznie byłem zdany tylko na siebie . Przypomniałem sobie wówczas jak to kiedyś , ktoś mi opowiadał o właściwościach kapusty...pojechałem do jakiegoś sklepu , kupiłem główkę kapusty...oderwałem duży liść ,,, trochę go pogniotłem ażeby zmiękł i puścił sok...na noc przyłożyłem na kaszaka ...owinąłem bandażem ażeby w czasie snu liść sie nie zsunął ....rano ? ulga ...ból prawie ustapił , kaszak ,,zbladł '' ...widać było gołym okiem cuda jakie czyni kapusta ...zabieg powtórzyłem przez kilka kolejnych nocy ...pozytywny efekt był coraz bardziej widoczny , z dnia na dzień ...tym sposobem sam się wyleczyłem dzieki kapuście . Normalnie czekał na mnie już chirurg ....... Polecam na wszystkie tego typu dolegliwości , na pewno kapuściana terapia przyniesie pozytywny skutek i ulgę .pozdrawiam

    Basia54
    |

    Wczoraj na noc nałożyłam zielony liść kapusty na bolący bark i ku mojemu zaskoczeniu dzisiaj bez problemów sięgam ręką powyżej głowy (a od pół roku zmagam się z bólem i ograniczeniem ruchomości stawu, na co nie działały dotychczas żadne maści) . Nie wiem czy to tylko chwilowa poprawa, dlatego zamierzam powtarzać okłady przez tydzień. Zobaczymy jaki będzie efekt.

    Ja
    |

    Mój Tata leczy się sokiem z kapusty. Początek był straszny-okropnie bolały go narządy wewnętrzne, czuł się gorzej. W zasadzie myślał, że rzuci terapię. Jednak po dwóch tygodniach sytuacja odwróciła się o 180 stopni. Zaróżowiła mu się cera, przeszły bóle narządów, zniknęły bóle stawów. Ale oczywiście cały czas trzeba się obserwować.

    tom
    |

    A mi sok z kapusty szkodzi - zgaga i ciężkość na żołądku

    ed
    |

    mial chyba spadochron

    bartolomeo z cleveland
    |

    3 dni temu bardzo poważnie skrecilem kostkę. Ogólnie straszna opuchlizna, siniaki po obu stronach, na palcach u nogi I nawet siniak z boku lydki zaraz nad kostką. Po jednej nocy z grubą warstwą kapusty I dzisiaj mogę chodzić prawie normalnie, a opuchlizna zmalala o polowe. Mogę wrócić do pracy! :). Hamerykanie nie wiedza i się śmieją he he. Kapusta - lek cud!!