GREJPFRUT: właściwości lecznicze i odchudzające grejpfrutów

2017-12-13 22:43 Monika Majewska | Weronika Rumińska

Grejpfruty mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia: są bogatym źródłem witamin C i beta-karotenu, dzięki czemu wzmacniają odporność organizmu. Mają zbawienny wpływ na serce, obniżając poziom cholesterolu i regulując ciśnienie. Grejpfruty są też ważnym składnikiem diet odchudzających - mają niewiele kcal i przyspieszają przemianę materii. Dlaczego jeszcze warto jeść grejpfruty?

Niskokaloryczny, orzeźwiający grejpfrut jest prawdziwą witaminową bombą, wzmacniającą odporność organizmu. Miąższ jednego owocu dostarcza więcej witaminy C niż zalecane dzienne zapotrzebowanie oraz jedną trzecią zalecanej dziennej dawki prowitaminy A, czyli beta-karotenu. Czerwone i różowe odmiany mają najwięcej witaminy C. Grejpfrut dostarcza też sporo witamin z grupy B oraz potasu.

Istnieje kilka rodzajów grejpfruta, które różnią się barwą, smakiem i ilością wartości odżywczych. Najzdrowszym i najpopularniejszym z nich jest grejpfrut czerwony, gdyż zawiera najwięcej witaminy C, likopenu czy karotenoidów. Czerwona odmiana wyróżnia się słodko-kwaśnym smakiem z wyraźną nutą goryczy, za którą odpowiedzialna jest narginina. Mniejszą popularnością cieszą się odmiany żółta i zielona. Są łagodniejsze w smaku, jednak zawierają mniej wartości odżywczych. Żółte grejpfruty są kwaśne, pozbawione goryczy. Natomiast odmiana zielona, zwana również sweety, to najsłodsza wersja grejpfruta. Jest krzyżówką grejpfruta i pomarańczy olbrzymiej, czyli pomelo. Co jednak ciekawe,  zawiera jednak o 25% więcej antyoksydantów niż odmiana czerwona.

Grejpfrut – właściwości przeciwnowotworowe

Grejpfrut oprócz witamin i walorów smakowych zawiera również cenne flawonoidy. Występują one przede wszystkim w skórce, pestkach oraz białej błonce grejpfruta. Flawonoidy mają właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwnowotworowe. Badania udowodniły, że grejpfruty mogą uchronić przed nowotworami żołądka, jelit, prostaty, pęcherza moczowego oraz szyjki macicy.

Wyciąg z pestek grejpfruta wspomaga leczenie wrzodów żołądka. Olejek grejpfrutowy ma działanie uspokajające i antydepresyjne.

Warto wiedzieć, że w aptekach jest dostępny ekstrakt z pestek grejpfruta, który zawiera wysoko skoncentrowany kompleks flawonoidów i witamin. Dzięki temu można dostarczyć organizmowi te cenne składniki, bez konieczności odczuwania nader gorzkiego smaku pestek czy błonek grejpfruta.

Grejpfrut a odchudzanie

Grejpfruty są niskokaloryczne (w 100 g mają tylko 50 kcal), a do tego przyśpieszają przemianę materii, ułatwiają spalanie tłuszczów i oczyszczają organizm - dzięki czemu opóźniają proces starzenia i poprawiają urodę. Bezkonkurencyjna pod tym względem jest biała wewnętrzna skórka, czyli albedo (znajdująca się w niej naryngina lekko przeczyszcza). Nie warto więc pedantycznie oczyszczać z niej owoców, lepiej polubić jej lekko gorzkawy smak, szczególnie w czasie trwania diety oczyszczającej.

Grejpfruty mają niski indeks glikemiczny (IG=20), a do tego dzięki zawartości pektyn obniżają poziom glukozy we krwi, są więc owocami wskazanymi dla cukrzyków.

Grejpfrut a cukrzyca

Grejpfruty mają niski indeks glikemiczny, dlatego są wskazane dla osób zmagających się z cukrzycą oraz zdrowych - w profilaktyce tej choroby.

Grejpfruty spowalniają proces rozkładu cukru w organizmie. Owoce te regulują  poziom glukozy we krwi oraz zwiększają wrażliwość komórek na insulinę. Są zatem polecane nie tylko cukrzykom, lecz także osobom chorującym na insulinooporność.

Są również małokaloryczne – jeden grejpfrut zawiera około 40 kalorii. Poza tym dzięki temu, że zawierają błonnik, zwiększają uczucie sytości.

Grejpfruty dobre na serce

Grejpfruty mają korzystny wpływ na serce – obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze, przeciwdziałają miażdżycy. Badania wykazały, że czerwone grejpfruty są skuteczniejsze niż inne odmiany w normalizacji poziomu lipidów. Mają też najwięcej likopenu i karotenoidów - silnych przeciwutleniaczy, które chronią przed miażdżycą, nowotworami i przedłużają młodość. Osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu, powinny jeść grejpfruty z błonkami, gdyż obfitują one w obniżający go błonnik.

Warto wiedzieć

Grejpfrut różowy/czerwony - wartości odżywcze (w 100 g). Ile kalorii mają grejpfruty?

Wartość kaloryczna - 42 kcal
Białko - 0.77 g
Tłuszcze - 0.14 g
Węglowodany - 10.66 g (w tym cukry proste 6.89 g)
Błonnik - 1.6 g

Minerały

Fosfor - 18 mg
Potas - 135 mg
Sód - 0 mg
Wapń - 22 mg
Żelazo - 0.08  mg
Magnez - 9 mg
Cynk - 0.07 mg

Witaminy

Witamina B1 - 0.043 mg
Witamina B2 - 0.031 mg
Niacyna - 0.204 mg
Witamina B6 - 0.053 mg
Kwas foliowy - 13 µg
Witamina E - 0.13 mg
Witamina C - 31.2 mg
Witamina A - 1150 IU

Z kolei jedna filiżanka (247 g) soku z czerwonych lub różowych grejpfrutów ma 39 kcal.

Źródło: ndb.nal.usda.gov

Grejpfrut a ciąża

Grejpfruty zawierają sporo kwasu foliowego, dlatego polecane są kobietom w ciąży. Kwas foliowy to inaczej witamina B9, która wpływa na prawidłowy rozwój płodu, a w szczególności na rozwój jego układu nerwowego.  Pomaga również zwalczyć anemię ciążową. Grejpfruty pobudzają pracę jelit, dlatego też mogą być spożywane podczas zaparć ciążowych. Są dozwolone także podczas cukrzycy ciążowej, gdyż mają niski indeks glikemiczny. Jednak nie wszystkie ciężarne mogą sięgać po grejpfruty. Nie powinny ich spożywać kobiety w ciąży cierpiące na zgagi, gdyż owoc ten może nasilać jej objawy.

Grejpfruty a karmienie piersią

Grejpfruty, ze względu na dużą ilość witamin, mogą korzystnie wpływać na zdrowie matki i dziecka. Jednak owoce te, podobnie jak inne cytrusy, mogą być również przyczyną alergii, dlatego po zauważeniu jakichkolwiek objawów uczulenia u dziecka, należy zaprzestać spożywanie tych owoców.

Jak wybrać zdrowego grejpfruta?

Wybieraj owoce o intensywnym kolorze, bo takie mają najwięcej witamin i innych składników odżywczych. Im większe i cięższe, tym bardziej soczyste. Owoce powinny mieć spłaszczone końce. Te z wydłużonymi mają grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione.

WAŻNE: przed obraniem grejpfruta wyszoruj go szczoteczką pod bieżącą wodą, żeby zmyć chemiczny konserwant, którym pokrywane są owoce.

Grejpfrut – wpływ na cerę

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C i kwasów owocowych, grejpfrut znalazł zastosowanie również w kosmetyce. Preparaty oraz zabiegi z wykorzystaniem grejpfruta polecane są przede wszystkim do skóry tłustej i trądzikowej, gdyż regulują nadmiar sebum oraz zamykają pory. Grejpfrut świetnie sobie radzi także  z przebarwieniami – rozjaśnia je. Owoc ten również sprawdza się w przypadku przyspieszania gojenia stanów zapalnych, ran czy też zmian trądzikowych.

Warto wiedzieć

Grejpfrut biały - wartości odżywcze (w 100 g). Ile kalorii mają białe grejpfruty?

Wartość kaloryczna - 33 kcal
Białko - 0.69 g
Tłuszcze - 0.10 g
Węglowodany - 8.41 g (w tym cukry proste 7.31g)
Błonnik - 1.1 g

Minerały

Fosfor - 8 mg
Potas - 148 mg
Sód - 0 mg
Wapń - 12 mg
Żelazo - 0.06 mg
Magnez - 9 mg
Cynk - 0.07 mg

Witaminy

Witamina B1 - 0.037 mg
Witamina B2 - 0.020 mg
Niacyna - 0.269 mg
Witamina B6 - 0.043 mg
Kwas foliowy - 10 µg
Witamina E - 0.13 mg
Witamina C - 33.3 mg
Witamina A - 33 IU

Z kolei jedna filiżanka (247 g) soku z białych grejpfrutów ma 39 kcal.

Źródło: ndb.nal.usda.gov

Wartość odżywcza grejpfruta

O właściwościach zdrowotnych grejpfruta i jego wartości odżywczej opowiada nasz ekspert - Jacek Bilczyński.

Tego nie rób

Uważaj na łączenie grejpfrutów z lekami!

Należy pamiętać, że sok z grejpfruta ma najwięcej ze wszystkich cytrusów związków wchodzących w interakcje z wieloma lekami. Zawsze warto dopytać o to u lekarza. Jeśli nie ma się pewności, najlepiej nie pić soku ani nie jeść owoców 4 godziny przed przyjęciem leku i po nim, a w trakcie całej kuracji nie przyjmować preparatów zawierających wyciąg z cytrusów. Jeżeli jednak leki nie wchodzą w interakcje z cytrusami, nie eliminuj ich z diety.

Grejpfrut może zmieniać sposób działania leków na:

  • bezsenność (benzodiazepiny)
  • zaburzenia lipidowe (lowastatyna, simwastatyna)
  • nadciśnienie tętnicze i niedokrwienną chorobę serca (felodypina)
  • choroby alergiczne (astemizol)
  • leczenie HIV i AIDS (sakwinawir)

Poza tym grejpfrut może osłabiać działanie antykoncepcji hormonalnej.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 9/2019 "Zdrowia": jak leczyć schorzenia stóp, fakty o chorobie Hashimoto, czerniak pokonany, miłość w jesieni życia, co mówią nasze sny, pomidory palce lizać. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i praktycznych wskazówek!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 9/2019
KOMENTARZE
Paulina.
|

Uwielbiam gdy jest napisane -badania udowodnily ze...- i zadnych dowodow czy badan udostepnionych w tekscie. Najlepsze jest to ze w innym tekscie opisano iz pomaga w leczeniu raka ale tylko dlatego ze wydluza i powieksza sile lekow ktore dostaja chorzy na raka, nie pomaga go zwalczac samoistnie.

jabi1@poczta.onet.pl
|

Własnie zjadłem czerwonego geifruta. Gorzki jak czasami bywa codzienne życie, ale smaczne i podobno lecznicze.

Ala
|

Polecam picie herbaty konopnej z maliną i liśćmi lipy ...Picie herbaty konopnej powoduje pozytywne skutki dla naszego układu nerwowego, pomaga się zrelaksować, wyciszyć i zasnąć. Ponadto jest pomocna przy migrenach, wykazuje działanie obniżające ciśnienie, regulujące poziom cukru we krwi, obniżające cholesterol. Herbata konopna wywiera imponujący wpływ na nasz organizm wzmacniając i chroniąc nasz układ immunologiczny. picie poleca się osobom dotkniętym takimi schorzeniami, jak cukrzyca, otyłość, zła przemiana materii, podwyższony poziom cholesterolu, schorzenia przewodu pokarmowego, pękające naczynka krwionośne, schorzenia układu moczowego, problemy dermatologiczne, nadciśnienie, obrzęki rąk i nóg, problemy z mikrokrążeniem i z miażdżycą a także osobom przeciążonym pracą umysłową i uczącym się.

aguti
|

To mało słyszałeś.

Abx
|

Większej głupoty nie slyszalem!!!

wer
|

doceniam

dora
|

Miałam b niedobre wyniki,ze ojojoj lekarka mówiła,bo i zły poziom cholesterolu ,cukru,Ob wysokie.Nie chciałam lekow i poprosilam lekarkezeby mi 3 miesiace czasu dała,ze zastosuje diete.Zgodziła sie i gdy zrobiła mi badania krwi po tych 3 miesiacach spytała,jak ja to zrobiłam,ze mam super wyniki i powiedziała podajac reke-gratuluje.A teraz do rzeczy.Ograniczyłam gluten,a wiec koniec z bułkami i chlebem-pieke z maki gryczanej ryzowej ale mozna razowy chlebek jesc,Zaczelam jesc czesciej i po troche,a teraz to chyba naj.najistotniejsze-CYTRUSY.a dokładnie grejfruty i pomarancze i cytrynaDzien zaczynam wypijajac szklanke wody z cytryna,a potem w ciagu dnia pomiedzy obiadem,a kolacja pije sok z grejfruta,dodaje do niego łyzeczke oleju lnianego.Sok z grejfruta rozcienczam z przegotowana woda tak pare łyzek i tak codziennie pije.a pomarancze,to tak 2 razy w tygodniu zamiast grejfruta,Ja nie pije juz mleka.bo laktoza ,czyli cukier mleczny jest zle trawiona-kwasne -maslanka.kefir to tak,,Grejfruty jednak czuje pomogły najbardziej i polecam je wszystkim.

cfgghgfdsfghj
|

super

Arek
|

Wlasne zjadlem grejpfruta

drop
|

Niestety nie. Sok nie zawiera wszystkich składników jakie natura stworzyła w formie grapefruita. Nawet pijąc koktajl, zblendowane owoce, też trzeba bardzo dokładnie wymieszać każdy łyk ze ślina, mniej więcej rak jqkby się go miało w postaci stałej. Ma to wpływ na nasze zdrowie, gryzienie jest konieczne, wszystko w co wyposażyła nas natura jest potrzebne by zachować zdrowie, a chore osoby leczyly się zmieniając nawyk szybkiego, nieuwaznego jedzenia, gryzac świadomie każdy kęs 100razy i więcej. Jedzenie w jamie ustnej tak potraktowane ma czas na to by ulec pierwszemu etapowi trawiennego procesu.