CUKINIA - wartości odżywcze i przepisy na dania z cukinii

2018-08-08 6:49 Monika Majewska

Cukinia (kabaczek): im młodsza, tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta. Dziś ze względu na walory smakowe i odżywcze, cukinia znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Jakich witamin dostarczymy organizmowi jedząc cukinię? Wybierz ulubiony przepis na danie z cukinii.

Cukinia (w niektórych regionach nazywana jest kabaczkiem) należy do warzyw dyniowatych. Jej właściwości i wartości odżywcze jako pierwsi docenili mieszkańcy Meksyku i Ameryki Południowej, sąd pochodzi. Do Polski cukinia przywędrowała z Włoch, stąd też jej nazwa. Po włosku "zucchina" to po prostu mała dynia. W zależności od odmiany może być ciemnozielona, żółta lub pasiasta. Warzywo może dorastać do ok. 40 cm długości, ale najlepiej zrywać cukinię wcześniej, kiedy ma ok. 15-20 cm i jest najdelikatniejsza.

Cukinia - wartości odżywcze

Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom.

Czym różni się cukinia od kabaczka. Niczym. To jedna i ta sama roślina.

Cukinia - właściwości i wartości odżywcze

Warto wiedzieć

Wartości odżywcze cukinii (w 100 g)

Wartość energetyczna - 21 kcal
Białko ogółem - 2.71 g
Tłuszcz - 0.40 g
Węglowodany - 3.11 g
Błonnik - 1.1 g

Witaminy

Witamina C – 34.1 mg
Tiamina – 0.042 mg
Ryboflawina – 0.036 mg
Niacyna - 0.705 mg
Witamina B6  - 0.142 mg
Kwas foliowy -  20 µg
Witamina A – 490 IU

Minerały

Wapń – 21 mg
Żelazo - 0.79 mg
Magnez - 33 mg
Fosfor - 93 mg
Potas - 459 mg
Sód – 3 mg
Cynk - 0.83 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Wartości odżywcze i właściwości cukinii

Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

Cukinia a odchudzanie?

Można zjadać ją w dużych ilościach, bo jej wartość kaloryczna jest stosunkowo niska. W 100 g świeżej cukinii będzie tylko 21 kcal. Cukinia to zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Frytki z cukinii są bardzo proste w przygotowaniu.

Warzywo kroimy wzdłuż, na ćwiartki. W jednej misce mieszamy jajka z dodatkiem soku z cytryny, solą i pieprzem. W drugiej misce mieszamy parmezan, rozmaryn i kaszę kukurydzianą. Kawałki cukinii maczamy w masie jajecznej, następnie obtaczamy je w mieszance z kaszy i parmezanu.

Tak przygotowane warzywo układamy na blaszce i pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Frytki z cukinii można serwować jako dodatek do dań albo jako przekąskę. Całość można uzupełnić o różnorodne sosy np. czosnkowy albo tzatziki.

Cukinia a cukrzyca

Cukinia ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 15, dlatego mogą ją włączyć do diety osoby zmagające się z cukrzycą.

Cukinia a ciąża i karmienie piersią

Cukinię można jeść zarówno w ciąży, jak i podczas karmienia piersią. Warto przyrządzać ją w sposób lekkostrawny, czyli raczej dusić lub piec niż smażyć na tłuszczu.

Kwiaty cukinii też są jadalne

Cukinia wydaje dwa rodzaje żółtych, pięciopłatkowych kwiatów: męskie i żeńskie. Żeńskie mają zalążki, malutkie cukinie, z męskich nie rodzą się owoce, dlatego można je zrywać bez uszczerbku dla owocującej rośliny. Oba rodzaje cukiniowych kwiatów są pyszne i jadalne.

CZYTAJ TAKŻE >> Dieta kwiatowa, czyli przewodnik po kwiatach jadalnych

W Polsce trudno kupić kwiaty cukinii, dlatego zdobyć je można od zaprzyjaźnionego ogrodnika lub zerwać z własnej grządki. Nadziewane lub pieczone kwiaty są bardzo popularne np. we Włoszech, u nas wciąż jeszcze sprzedawcy na bazarach dziwią się, że można je jeść.

Cukinia - zastosowanie w kuchni

Cukinia nadaje się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo. Można przyrządzić z niej zapiekankę, placuszki, danie jednogarnkowe, ratatouille, lub ciasto. A nawet najbardziej wybredni smakosze docenią przysmak, jakim są kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym. Nadaje się do przygotowania leczo, duszenia lub do zupy. Różne kolory skórki czy bardziej wyrazisty smak zależą od konkretnej odmiany tego samego warzywa. W niektórych regionach zwyczajowo stosuje się podział na cukinię o zielonej skórce i bladożółtego kabaczka. Młode cukinie możemy zjadać ze skórką, starsze obieramy.

Przepis na faszerowaną cukinię

Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019
KOMENTARZE
cukinia
|

na kanapki pocięta w plastry jak pomidor :) super do kanapek skropiona oliwą albo tabasco...

ohoyyy
|

Nie można przedawkować witamin i mikroelementów z warzyw.

annaw
|

HIPERKALIEMIA, zwana też po polsku hiperpotasemią (z łac. kalium to potas) oznacza nadmiar potasu w surowicy krwi. Jest to stan niebezpieczny dla zdrowia, a nawet i życia człowieka. Hiperkaliemia może spowodować porażenie mięśni, wywołać arytmię lub – w skrajnych przypadkach – zatrzymać akcję serca.

http://www.poradnikzdrowie....

gratka4
|

cukinia nie tylko jest zdrowa ale i pyszna. Sama robię zupy, makaron, czy nawet kotleciki z dodatkiem cukinii, faszerowaną - do tego potrzeba tylko 1 szklanka ryżu
4 cukinie
0,5 kg mięsa mielonego
0,5 litra bulionu warzywnego
1 cebula
1 jajko
0,5 szklanki śmietany 18%
pęczek kopru
sól
pieprz
dokładny przepis znajdziecie na stronie http://przepisy.ancymonki.p...

Justyna
|

Za dużo potasu, w który bogate są cukinie może doprowadzić do choroby.
http://www.poradnikzdrowie....

anula7410
|

Mam pytanko,czy można"przegiąć" z jedzeniem cukinii? Moja siostra potrafi zjeść trzy ogromne cukinie w ciagu dwóch dni i od jakiegoś czasu ma problemy z rękoma,straszny ból, guzki miękkie...ciężko jej cokolwiek chwycić. Czy nie za dużo tej zdrowotnej cukinii bardzo obfitej w wodę? Czy to nie stawy sie buntują? Lekarze nie wiedzą co to może być

azzie
|

Ja z dojrzałej cukinii robię mus/przecier, a młodą wcinam na surowo.

Foks
|

Na grila:) zarąbista, rarytasik do browarka;-)

Olka
|

Co zrobić z cukinii zrobić ? hehs