Oregano i olejek z oregano - właściwości lecznicze i zastosowanie

2016-04-11 13:14 Monika Majewska

Oregano najbardziej jest znane jako przyprawa. Jednak oregano i pozyskiwany z niego olejek od lat znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej, ponieważ posiadają wiele właściwości leczniczych. Oregano wykazuje m.in. działanie przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, poprawia trawienie, łagodzi kaszel. Niektórzy przekonują nawet, że może zapobiegać schorzeniom cywilizacyjnym. Sprawdź, jakie właściwości ma oregano.

Oregano, czyli lebiodka pospolita, to przyprawa, której właściwości docenili już starożytni Grecy. Przykładali oni liście tej rośliny, by złagodzić bóle mięśni. Z kolei Rzymianie stosowali je na ukąszenia skorpionów i pająków. Dawniej mężczyźni traktowali mieszankę z oregano i oliwy z oliwek jako sposób na porost włosów. To samo połączenie (oregano z oliwą) bywało uznawane za skuteczny środek na reumatyzm i zwichnięcia. Z kolei olejek z oregano był stosowany na wzmocnienie odporności. Obecnie oregano większe zastosowanie znalazło w kuchni niż w medycynie. Jednak współczesne badania wykazują, że oregano, a także olejek z oregano, posiada wiele właściwości leczniczych.

Oregano może zapobiec chorobom cywilizacyjnym

Oregano może zapobiegać schorzeniom cywilizacyjnym, takim jak cukrzyca, choroby serca czy nowotwory. Wszystko dzięki wysokiej zawartości składników fenolowych, przekonują naukowcy. Wstępne badania potwierdzają właściwości przeciwutleniające oraz zdolność wymiatania wolnych rodników i sugerują, że oregano może mieć właściwości przeciwnowotworowe.

Dodatek oregano może zmniejszać rakotwórcze właściwości mięsa przyrządzanego w wysokiej temperaturze.

Podobnego zdania są badacze z uniwersytetu w Arizonie, którzy przekonują, że pokrycie mięsa związkiem chemicznym występującym w tej popularnej przyprawie zatrzymuje proces prowadzący do powstawania rakotwórczych substancji pod wpływem grillowania, opiekania lub smażenia. Oregano zawiera przeciwutleniacz o nazwie karwakrol, który blokuje powstawanie amin heterocyklicznych (zapoczątkowujących proces tworzenia się nowotworów) podczas przetwarzania mięsa w wysokiej temperaturze.

Przypuszcza się także, że składniki oregano mogą wykazywać aktywność przeciwcukrzycową i przeciwdziałać utlenianiu lipidów.

Warto wiedzieć

Wartości odżywcze suszonego oregano (w 100 g/jednej łyżeczce - 1 g )

Wartość energetyczna - 265/3 kcal
Białko ogółem - 9.00/0.09 g
Tłuszcz - 4.28/0.04 g
Węglowodany - 68.92 g/0.69 (w tym cukry proste 4.09/0.04)
Błonnik - 42.5/0.4 g

Witaminy

Witamina C – 2.3/0 mg
Tiamina – 0.177/0.002mg
Ryboflawina – 0.528/0.005 mg
Niacyna - 4.640/0.046 mg
Witamina B6 - 1.044/0.010 mg
Kwas foliowy -  237/2 µg
Witamina A – 1701/17 IU
Witamina E – 18.26/0.18 mg
Witamina K – 621.7/6.2 µg

Minerały

Wapń – 1597/16 mg
Żelazo - 36.80/1.37 mg
Magnez - 270/3 mg
Fosfor - 148/1 mg
Potas - 1260/13 mg
Sód – 25/0 mg
Cynk - 2.69/0.03 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone - 1.551/0.016 g
jednonienasycone - 0.716/0.007 g   
wielonienasycone - 1.369/0.014 g

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Oregano - właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne

Ziele lebiodki zawiera do 1,2 proc. olejku eterycznego, bogatego m.in. w karwakrol i tymol, których ilość może sięgać do 40 proc. Są to substancje, które wykazują działanie bakterio- i grzybobójcze, co zostało potwierdzone naukowo.

Oregano to naturalny środek bakterio- i grzybobójczy.

Z badań wynika, że wodne i alkoholowe wyciągi z suszonego oregano oraz olejek z oregano, który jest pozyskiwany ze świeżych liści tego zioła, działa na grzyby i bakterie. Naukowcy przekonują, że olejek z oregano można zaliczyć, zaraz po olejku z chrzanu i czosnku, do grupy najbardziej aktywnych w stosunku do drobnoustrojów. Oregano działa na wiele bakterii oraz pleśni, m.in. na E. coli, gronkowca złocistego, kropidlaka, grzyby Candida albicans

Oregano na poprawę trawienia

Ziele lebiodki zwiększa wydzielanie śliny, soku żołądkowego i żółci, a tym samym usprawnia procesy trawienia i przyswajania pokarmów. Oregano uważane jest też za dobry środek wiatropędny i przeciwbiegunkowy. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie oregano także w przypadku zapalenia żołądka, niestrawności, atonii jelit oraz przy nadmiernej fermentacji jelitowej i wzdęciach. Z kolei w medycynie naturalnej olejek z lebiodki stosuje się w leczeniu jelitowej infekcji pasożytniczej.

Oregano na kaszel

Oregano wzmaga wydzielanie śluzu przez błony śluzowe górnych dróg oddechowych oraz działa rozkurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli, w związku z tym w ziołolecznictwie jest stosowane w nieżytach górnych dróg oddechowych, kaszlu i utrudnionym odkrztuszaniu.

To ci się przyda

Napar z ziela oregano - przepis

2 łyżki ziela zalej 2 szklankami wrzącej wody i zaparzaj pod przykryciem 15 min. Odstaw na 10 min i przecedź. Pij 1/2-2/3 szklanki 2-3 razy dziennie na 30 min przed jedzeniem jako lek żołądkowy i rozkurczowy, a po posiłkach - jako wiatropędny i wykrztuśny. Można stosować również do płukania jamy ustnej i gardła.

Przepis pochodzi z: A. Ożarowski, W. Jaroniewski, "Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie"

Oregano na ból zęba

W Rosji i na Ukrainie olejek z lebiodki, znany pod nazwą „masło chmielewoje” stosuje się jako środek przeciw bólowi zębów. Olejek wchodzi też w skład maści przeciwbólowych.²

Poza tym oregano wspiera pracę gruczołów potowych oraz nerek, zwiększając łagodnie ilość wydalanego moczu.

Oregano na uspokojenie

W lecznictwie ludowym ziele lebiodki uważane jest za skuteczny środek uspokajający, stosowany w niektórych zaburzeniach psychicznych, jak histeria.

Oregano na odleżyny

Oregano można wykorzystać w świądzie skóry i trudno gojących się ranach, a także do obmywania ciała obłożnie chorych, nie opuszczających łóżka, w celu zapobieżenia tworzeniu się odleżyn.

To ci się przyda

Oregano do obmywania ciała na odleżyny i do kąpieli - przepis

Zmieszaj po 2 garście ziela lebiodki, ziela rdestu ptasiego i ziela mniszka. Całość zalej 3 l zimnej wody. Ogrzewaj do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem 5-10 min. Przecedź, gotowego specyfiku można użyć do obmywania ciała osób ciężko chorych lub do kąpieli. Zapobiega w pewnym stopniu tworzeniu się odleżyn.

Przepis pochodzi z: A. Ożarowski, W. Jaroniewski, "Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie"

Oregano - zamiast kupować zioła w sklepie, lepiej samemu urządzić domowy zielnik

Źródło: lifestyle.newseria.pl

Oregano - zastosowanie w kuchni

Oregano doda smaku pieczywu drożdżowemu, marynowanym warzywom, czarnej fasoli, cukinii, bakłażanom, pieczonym mięsom oraz rybom. Przyprawa ta wzbogaca smak potraw na bazie sera i jajek. Oregano można wykorzystać także do przyrządzania gulaszów i zup. Z oregano doskonale komponują się czosnek, tymianek, pietruszka i oliwa z oliwek. Jednak oregano najbardziej znane jest jako przyprawa do pizzy.

Warto wiedzieć

Świeże oregano powinno być jasnozielone i niezwiędnięte. Należy unikać roślin, których liście i łodygi są poczerniałe lub pożółkłe. Oregano powinno mieć słodkawy, aromatyczny zapach. Świeże oregano można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Źródła:

1. Hać-Szymańczuk B., Lipińska E., Grzegrzółka O., Ocena aktywności przeciwbakteryjnej oregano, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" 2012, nr 3
2. Czosnowska E., Mścisz A., Oregano – fascynująca przyprawa, ale czy tylko? Możliwe zastosowania, substancje aktywne, właściwości terapeutyczne, "Postępy Fitoterapii" 2008, nr 4
3. Ożarowski A. Jaroniewski W., "Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie", Warszawa

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019
KOMENTARZE
Kamila
|

Jak długo trwało leczenie olejkiem
Jak był przyjmowany olejek,z czym go Pani piła ile kropli ile razy dziennie itp. ..
Czy po dłuższym czasie choroba nie nawróciła.
Pozdrawiam

myszal78
|

JAK DŁUGO STOSOWALAŚ OLEJEK I PO ILE KROPLI ŻEBY POZBYC SIĘ GRZYBA?

Aneta
|

Ja sobie wyleczyłam Candidę olejkiem z oregano.