Oregano i olejek z oregano - właściwości lecznicze i zastosowanie

2021-07-21 14:19 Monika Majewska

Oregano najbardziej jest znane jako przyprawa. Jednak oregano i pozyskiwany z niego olejek od lat znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej, ponieważ posiadają wiele właściwości leczniczych. Oregano wykazuje m.in. działanie przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, poprawia trawienie, łagodzi kaszel. Niektórzy przekonują nawet, że może zapobiegać schorzeniom cywilizacyjnym. Sprawdź, jakie właściwości ma oregano.

Spis treści

  1. Czym jest oregano?
  2. Oregano - właściwości
  3. Olejek z oregano
  4. Oregano może zapobiec chorobom cywilizacyjnym
  5. Oregano i właściwości przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjne
  6. Oregano na poprawę trawienia
  7. Oregano na kaszel
  8. Oregano na ból zęba
  9. Oregano na uspokojenie
  10. Oregano na odleżyny
  11. Oregano - zastosowanie w kuchni

Czym jest oregano?

Oregano, czyli lebiodka pospolita, to przyprawa, której właściwości docenili już starożytni Grecy. Przykładali oni liście tej rośliny, by złagodzić bóle mięśni. Z kolei Rzymianie stosowali je na ukąszenia skorpionów i pająków.

Dawniej mężczyźni traktowali mieszankę z oregano i oliwy z oliwek jako sposób na porost włosów. To samo połączenie (oregano z oliwą) bywało uznawane za skuteczny środek na reumatyzm i zwichnięcia. Z kolei olejek z oregano był stosowany na wzmocnienie odporności.

O ziołach leczniczych

Oregano - właściwości

Obecnie oregano większe zastosowanie znalazło w kuchni niż w medycynie. Jednak współczesne badania wykazują, że oregano, a także olejek z oregano, posiada wiele właściwości leczniczych:

Dodatek oregano może zmniejszać rakotwórcze właściwości mięsa przyrządzanego w wysokiej temperaturze.

Podobnego zdania są badacze z uniwersytetu w Arizonie, którzy przekonują, że pokrycie mięsa związkiem chemicznym występującym w tej popularnej przyprawie zatrzymuje proces prowadzący do powstawania rakotwórczych substancji pod wpływem grillowania, opiekania lub smażenia.

Oregano zawiera przeciwutleniacz o nazwie karwakrol, który blokuje powstawanie amin heterocyklicznych (zapoczątkowujących proces tworzenia się nowotworów) podczas przetwarzania mięsa w wysokiej temperaturze.

Przypuszcza się także, że składniki oregano mogą wykazywać aktywność przeciwcukrzycową i przeciwdziałać utlenianiu lipidów.

Olejek z oregano

Z badań wynika, że wodne i alkoholowe wyciągi z suszonego oregano oraz olejek z oregano, który jest pozyskiwany ze świeżych liści tego zioła, działa na grzyby i bakterie. Naukowcy przekonują, że olejek z oregano można zaliczyć, zaraz po olejku z chrzanu i czosnku, do grupy najbardziej aktywnych w stosunku do drobnoustrojów.

Oregano działa na wiele bakterii oraz pleśni, m.in. na E. coli, gronkowca złocistego, kropidlaka, grzyby Candida albicans

Oregano może zapobiec chorobom cywilizacyjnym

Oregano może zapobiegać schorzeniom cywilizacyjnym, takim jak cukrzyca, choroby serca czy nowotwory. Wszystko dzięki wysokiej zawartości składników fenolowych, przekonują naukowcy. Wstępne badania potwierdzają właściwości przeciwutleniające oraz zdolność wymiatania wolnych rodników i sugerują, że oregano może mieć właściwości przeciwnowotworowe.

To ci się przyda

Napar z oregano - przepis

2 łyżki ziela zalej 2 szklankami wrzącej wody i zaparzaj pod przykryciem 15 min. Odstaw na 10 min i przecedź. Pij 1/2-2/3 szklanki 2-3 razy dziennie na 30 min przed jedzeniem jako lek żołądkowy i rozkurczowy, a po posiłkach - jako wiatropędny i wykrztuśny. Można stosować również do płukania jamy ustnej i gardła.

Przepis pochodzi z: A. Ożarowski, W. Jaroniewski, "Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie"

Oregano i właściwości przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjne

Ziele lebiodki zawiera do 1,2 proc. olejku eterycznego, bogatego m.in. w karwakrol i tymol, których ilość może sięgać do 40 proc. Są to substancje, które wykazują działanie bakterio- i grzybobójcze, co zostało potwierdzone naukowo.

Oregano to naturalny środek bakterio- i grzybobójczy.

Oregano na poprawę trawienia

Ziele lebiodki zwiększa wydzielanie śliny, soku żołądkowego i żółci, a tym samym usprawnia procesy trawienia i przyswajania pokarmów. Oregano uważane jest też za dobry środek wiatropędny i przeciwbiegunkowy.

Współczesna fitoterapia poleca stosowanie oregano także w przypadku zapalenia żołądka, niestrawności, atonii jelit oraz przy nadmiernej fermentacji jelitowej i wzdęciach. Z kolei w medycynie naturalnej olejek z lebiodki stosuje się w leczeniu jelitowej infekcji pasożytniczej.

Oregano na kaszel

Oregano wzmaga wydzielanie śluzu przez błony śluzowe górnych dróg oddechowych oraz działa rozkurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli, w związku z tym w ziołolecznictwie jest stosowane w nieżytach górnych dróg oddechowych, kaszlu i utrudnionym odkrztuszaniu.

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!

Oregano na ból zęba

W Rosji i na Ukrainie olejek z lebiodki, znany pod nazwą „masło chmielewoje” stosuje się jako środek przeciw bólowi zębów. Olejek wchodzi też w skład maści przeciwbólowych.²

Poza tym oregano wspiera pracę gruczołów potowych oraz nerek, zwiększając łagodnie ilość wydalanego moczu.

Oregano na uspokojenie

W lecznictwie ludowym ziele lebiodki uważane jest za skuteczny środek uspokajający, stosowany w niektórych zaburzeniach psychicznych, jak histeria.

Oregano na odleżyny

Oregano można wykorzystać w świądzie skóry i trudno gojących się ranach, a także do obmywania ciała obłożnie chorych, nie opuszczających łóżka, w celu zapobieżenia tworzeniu się odleżyn.

Warto wiedzieć

Wartości odżywcze suszonego oregano (w 100 g/jednej łyżeczce - 1 g )

Wartość energetyczna - 265/3 kcal

Białko ogółem - 9.00/0.09 g

Tłuszcz - 4.28/0.04 g

Węglowodany - 68.92 g/0.69 (w tym cukry proste 4.09/0.04)

Błonnik - 42.5/0.4 g

Witaminy

Witamina C – 2.3/0 mg

Tiamina – 0.177/0.002mg

Ryboflawina – 0.528/0.005 mg

Niacyna - 4.640/0.046 mg

Witamina B6 - 1.044/0.010 mg

Kwas foliowy -  237/2 µg

Witamina A – 1701/17 IU

Witamina E – 18.26/0.18 mg

Witamina K – 621.7/6.2 µg

Minerały

Wapń – 1597/16 mg

Żelazo - 36.80/1.37 mg

Magnez - 270/3 mg

Fosfor - 148/1 mg

Potas - 1260/13 mg

Sód – 25/0 mg

Cynk - 2.69/0.03 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone - 1.551/0.016 g

jednonienasycone - 0.716/0.007 g    wielonienasycone - 1.369/0.014 g

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Oregano - zamiast kupować zioła w sklepie, lepiej samemu urządzić domowy zielnik

Źródło: lifestyle.newseria.pl

To ci się przyda

Oregano do obmywania ciała na odleżyny i do kąpieli - przepis

Zmieszaj po 2 garście ziela lebiodki, ziela rdestu ptasiego i ziela mniszka. Całość zalej 3 l zimnej wody. Ogrzewaj do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem 5-10 min. Przecedź, gotowego specyfiku można użyć do obmywania ciała osób ciężko chorych lub do kąpieli. Zapobiega w pewnym stopniu tworzeniu się odleżyn.

Przepis pochodzi z: A. Ożarowski, W. Jaroniewski, "Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie"

Oregano - zastosowanie w kuchni

Oregano doda smaku pieczywu drożdżowemu, marynowanym warzywom, czarnej fasoli, cukinii, bakłażanom, pieczonym mięsom oraz rybom. Przyprawa ta wzbogaca smak potraw na bazie sera i jajek. Oregano można wykorzystać także do przyrządzania gulaszów i zup.

Z oregano doskonale komponują się czosnek, tymianek, pietruszka i oliwa z oliwek. Jednak oregano najbardziej znane jest jako przyprawa do pizzy.

Warto wiedzieć

Jak wygląda oregano?

Świeże oregano powinno być jasnozielone i niezwiędnięte. Należy unikać roślin, których liście i łodygi są poczerniałe lub pożółkłe. Oregano powinno mieć słodkawy, aromatyczny zapach. Świeże oregano można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Źródła:

1. Hać-Szymańczuk B., Lipińska E., Grzegrzółka O., Ocena aktywności przeciwbakteryjnej oregano, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" 2012, nr 32.

2. Czosnowska E., Mścisz A., Oregano – fascynująca przyprawa, ale czy tylko? Możliwe zastosowania, substancje aktywne, właściwości terapeutyczne, "Postępy Fitoterapii" 2008, nr 43.

3. Ożarowski A. Jaroniewski W., "Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie", Warszawa.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.