11 produktów spożywczych, które poprawiają przepływ krwi

2022-02-14 12:56

Jeśli odczuwasz, że brak Ci energii fizycznej oraz psychicznej, łatwo się męczysz i czujesz się starszy, niż jesteś w rzeczywistości - możesz mieć problemy z przepływem krwi. Tlenek azotu ma ogromne znaczenie dla układu krążenia, dlatego jeśli masz go za mało Twój organizm może nie funkcjonować prawidłowo.

Dziewczyna w dżinsach trzymająca miskę ze zdrową sałatką m.in. ze szpianku, rukoli, awokado, nasion i kiełków.
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Dlaczego organizm potrzebuje tlenku azotu?
  2. Co wiąże się z brakiem tlenku azotu we krwi?
  3. 11 produktów poprawiających przepływ krwi

Dlaczego organizm potrzebuje tlenku azotu?

Tlenek azotu jest niezbędny dla serca, mózgu, układu odpornościowego, a nawet dla zdrowia seksualnego. Dzięki niemu naczynia krwionośne rozszerzają się i rozluźniają, przepływ krwi zwiększa się, a krzepliwość maleje.

Wraz z wiekiem organizm wytwarza mniej tlenku azotu. Badania pokazują, że jeszcze przed 40. rokiem życia wytwarzamy o 50% mniej tej cennej substancji niż w wieku nastoletnim.

Nadciśnienie tętnicze - jak leczyć?

Co wiąże się z brakiem tlenku azotu we krwi?

Słabe krążenie krwi, które jest skutkiem niedoboru tlenku azotu może zwiększyć ryzyko wystąpienia problemów zdrowotnych, takich jak:

Do objawów niedoboru tlenku azotu można zaliczyć:

  • wysokie ciśnienie krwi,
  • uczucie zimnych dłoni i stóp,
  • lęk,
  • trudności z koncentracją,
  • bezsenność,
  • spadek wytrzymałości organizmu,
  • utrata libido.

11 produktów poprawiających przepływ krwi

Istnieją produkty spożywcze, które mogą przyczynić się do zwiększenia poziomu tlenku azotu, a co za tym idzie - wzmocnić przepływ krwi. Należą do nich:

  1. Buraki
  2. Czerwone wino
  3. Zielone warzywa liściaste i kapustne
  4. Arbuz
  5. Czosnek
  6. Nasiona i orzechy
  7. Granat
  8. Owoce cytrusowe
  9. Mięso
  10. Ciemna czekolada
  11. Małże

Buraki

Buraki są bogate w naturalne azotany, które organizm może przekształcić w tlenek azotu. Dzięki nim naczynia krwionośne rozluźniają się, zwiększa się przepływ krwi, a serce nie musi pracować na maksymalnych obrotach.

Sok z buraków to przysmak sportowców, którzy piją go przed treningami lub zawodami. Zaletą tego napoju jest fakt, że wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Jedna szklana soku z buraków dziennie jest wskazana dla osób, które mają problem z nadciśnieniem.

Wysokie ciśnienie krwi jest przyczyną zaburzeń erekcji, dlatego koktajl z buraka jest określany, jako naturalny środek na problemy ze wzwodem.

Czerwone wino

Badania wykazują, że jedna lampka czerwonego wina dziennie może pozytywnie wpływać na serce. Ten czerwony trunek, spożywany z umiarem, podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL i jest źródłem przeciwutleniaczy, których zawiera aż 10 razy więcej niż wino białe.

Kwas acetylosalicylowy zawarty w czerwonym winie rozrzedza krew, a dzięki wysokiej zawartości potasu reguluje jej ciśnienie.

Sprawdź, jakie warzywa są bogate w potas

Zielone warzywa liściaste i kapustne

Spożywanie zielonych warzyw liściastych i kapustnych jest świetnym sposobem, by poprawić krążenie krwi. Mają wiele azotanów, które organizm może skutecznie przekształcić w tlenek azotu.

Szacuje się, że aż 80% azotanów, które spożywamy wraz z posiłkami pochodzi z warzyw, dlatego warto do swojej diety włączyć jarmuż, rukolę, szpinak, sałatę, brokuły, kalafior czy kapustę, które zawierają najwięcej tego ważnego składnika odżywczego. Bogata w azotany jest także marchew.

Arbuz

Ten owoc nie tylko gasi pragnienie w upalne dni, ale ma także pozytywny wpływ na krążenie krwi. Arbuz jest zalecany jako naturalny środek na problemy z erekcją. Zawiera wiele aminokwasu L-cytruliny, który organizm zamienia w L-argininę, a następnie w tlenek azotu.

Czosnek

Udowodniono, że czosnek zwiększa przepływ krwi i obniża jej ciśnienie dzięki allicynie, która uwalniana jest podczas siekania lub miażdżenia tego warzywa. To właśnie allicyna odpowiada za intensywny smak i zapach czosnku.

Cebula także poprawia krążenie, ponieważ zawiera kwercetynę, czyli naturalnie występujący flawonoid. Regularne spożywanie cebuli i czosnku może wpływać na normalizacje ciśnienia tętniczego krwi, a także zmniejszać ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Nasiona i orzechy

Orzechy i nasiona zawierają aminokwasy wpływające na wytwarzanie tlenku azotu oraz tłuszcze omega-3, które usprawniają pracę mózgu. Spożywanie tych produktów może wpływać na obniżanie ciśnienia, a także poprawić wytrzymałość organizmu.

Nasiona dyni oraz orzechy włoskie są jednymi z najbogatszy źródeł L- argininy. Sezam, nasiona słonecznika, migdały, orzechy nerkowca, orzeszki ziemne także zawierają wiele tego cennego aminokwasu.

Granat

Poza walorami smakowymi granat zawiera przeciwutleniacze i azotany, które rozszerzają naczynia krwionośne ułatwiając przepływ natlenionej, bogatej w składniki odżywcze krwi do tkanek.

Owoce cytrusowe

Witamina C zwiększa wchłanianie tlenku azotu. Doskonałymi źródłami tej witaminy są:

Spożywanie owoców cytrusowych wpływa na pracę mózgu, obniża ciśnienie i zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia problemów z sercem.

Mięso

Koenzym Q10 zawarty w mięsie może zwiększać poziom tlenku azotu w organizmie, który pozytywnie wpływa na naczynia krwionośne. Koenzym Q10 wiąże się także z zapobieganiem ataków migreny, ponieważ niweluje deficyt bioenergetyczny w komórkach.

Najlepszymi źródłami koenzymu Q10 są podroby, zwłaszcza nerki i serca, a także tłuste ryby – łosoś, makrela, śledź, sardynki. Mięso z indyka, kurczaka czy schab są także bogate w L-argininę.

Ciemna czekolada

Ciemna czekolada dzięki zawartości kakao zawiera wiele flawanoli. Wyniki badań potwierdzają, że flawanole z kakowca wpływają na zdrowie układu krążenia poprawiając parametry sprawności sercowo-naczyniowej. Pomagają także utrzymać odpowiedni poziom tlenku azotu w organizmie, dzięki czemu serce jest zdrowe, a komórki są chronione przed uszkodzeniem.

Eksperci postanowili sprawdzić, jak codzienne spożywanie ciemnej czekolady może wpływać na organizm człowieka. Po 15 dniach okazało się, że ciśnienie krwi uczestników badania obniżyło się, a poziom tlenku azotu znaczącą wzrósł.

Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę

Małże

Małże są bogate w witaminę B12, a także w aminokwasy, które wpływają na zwiększenie poziomu tlenku azotu. Dobrym źródłem L-argininy są także inne owoce morza:

Oprócz spożywania powyższych produktów możemy stymulować przepływ krwi przez regularną aktywność fizyczną, odpowiednie nawodnienie, zmniejszenie ilości soli w diecie.

Warto także ograniczyć używanie płynu do płukania jamy ustnej, ponieważ zabija wiele bakterii odpowiadających za produkcje tlenku azotu.

Polecany artykuł:

Gęsta krew – co oznacza?