Orzechy włoskie - właściwości odżywcze orzechów włoskich

2019-08-29 11:19 Anna Guttman | Justyna Nowicka - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Jakie wartości odżywcze mają orzechy włoskie? Co prawda pięć orzechów włoskich ma tyle samo kalorii co pączek, ale warto je wybrać - zamiast pustych kalorii mamy pełnowartościowe białko i dużą porcję najszlachetniejszego tłuszczu. Jeśli nie jesz mięsa i ryb, powinnaś po nie sięgać, aby uzupełnić białko i kwasy omega-3. Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?

Czy wiesz, że orzechy włoskie mogą z powodzeniem zastąpić ryby w diecie? Jedne i drugie zawierają bowiem wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Już 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Jest w nich też L-arginina, substancja, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych. Dlatego warto je chrupać profilaktycznie i w chorobach serca. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze.

To, co chrupiemy, jest nasieniem, tzw. jądrem, ukrytym pod beżową zdrewniałą pestką, czyli łupiną. W 51,5 proc. orzech składa się z tłuszczu, ma też wysokowartościowe białko (10 proc.), dlatego chętnie jadają je wegetarianie.

Wszystkie orzechy są wysokokaloryczne, a orzechy włoskie są rekordzistami: 100 g to 645 kcal.

Orzechy włoskie chronią układ krążenia

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole roślinne, w które obfitują orzechy włoskie, mają zbawienny wpływa na układ krążenia – obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwzapalnie, zmniejszają lepkość krwi i tendencję do powstawania zakrzepów. Dodatkowo koenzym Q10 pomaga unieczynnić cholesterol LDL, a L-arginina przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych, więc w rezultacie obniża się ciśnienie krwi i spada ryzyko zawału serca.

Polecamy
Jesz co lubisz - banner kwadrat

Autor: Time S.A.

Pamiętaj, że odpowiednio dobrana dieta obniży stężenie „złego” cholesterolu. Skorzystaj z Jeszcolubisz - innowacyjnego systemu dietetycznego Poradnika Zdrowie i ciesz się indywidualnie dobranym planem oraz stałą opieką dietetyka. Zadbaj o swoje zdrowie i zmniejsz ryzyko miażdżycy, zawału serca czy udaru.

Orzechy włoskie zmniejszają ryzyko raka

Naukowcy wciąż to jeszcze badają, ale wiadomo już, że kwasy fenolowy i elagowy mają działanie przeciwnowotworowe – wiążą i unieszkodliwiają substancje rakotwórcze. A oba znajdują się w orzechach włoskich.

Jedz orzechy na zdrowie

Warto wiedzieć

Wartości odżywcze orzechów włoskich (w 100 g)

Wartość energetyczna - 654 kcal
Białko ogółem - 15.23 g
Tłuszcz - 65.21 g
Węglowodany - 13.71 g (w tym cukry proste 2.61)
Błonnik - 6.7 g

Witaminy

Witamina C –1.3 mg
Tiamina – 0.341 mg
Ryboflawina – 0.150 mg
Niacyna - 1.125 mg
Witamina B6 - 0.537 mg
Kwas foliowy -  98 µg
Witamina A – 20 IU
Witamina E – 0.70 mg
Witamina K - 2.7 µg

Minerały

Wapń – 98 mg
Żelazo - 2.91 mg
Magnez - 158 mg
Fosfor - 346 mg
Potas - 441 mg
Cynk - 3.09 mg
Sód - 2 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone - 6.126 g
jednonienasycone - 8.933 g
wielonienasycone - 47.174 g

Źródło danych: USDA National Nutrient Database

Ważne

Orzechy włoskie dla uczniów i kobiet w ciąży

Bogactwem składników mineralnych orzechy włoskie biją na głowę laskowe. Ze względu na dużą ilość fosforu, który doskonale wpływa na pracę mózgu, orzechy polecane są dla uczących się. Są także dobrym źródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku. Witamina E, w którą obfitują, korzystnie wpływa na skórę, zaś B6 bierze udział w powstawaniu przeciwciał i czerwonych krwinek. Orzechy polecane są również kobietom w ciąży, zawierają bowiem kwas foliowy niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Podobne zalety ma olej wytłoczony z orzechów włoskich, doskonały do stosowania na zimno, np. do sałatek.

Orzechy włoskie zwalczają nadpotliwość

Duża ilość garbników oraz związków o właściwościach antybakteryjnych sprawia, że napar z liści orzecha jest doskonałym środkiem skutecznie zwalczającym nadmierną potliwość, zwłaszcza stóp. Można w nim jednak nie tylko moczyć stopy, ale także dodawać go do kąpieli – wtedy napar podziała kojąco na skórę i złagodzi różnego rodzaju podrażnienia.

Czytaj także:

Orzechy włoskie leczą żylaki i hemoroidy

To zasługa obecnych w liściach orzecha włoskiego: działających ściągająco garbników, przeciwzapalnych flawonoidów oraz związków hamujących drobne krwawienia z uszkodzonych naczyń. Dlatego wszystkie te substancje wykorzystywane są w preparatach przeznaczonych do leczenia hemoroidów czy żylaków nóg. Skuteczny jest też przygotowany z liści napar – można go stosować do nasiadówek, okładów, przemywania.

Orzechy włoskie poprawiają wygląd cery

Zawartość cynku oraz substancji o działaniu przeciwbakteryjnym i ściągającym sprawia, że wyciągi z orzecha włoskiego znaleźć można w wielu kremach i maseczkach do cery tłustej i trądzikowej. Ale nie tylko w nich, bo w kosmetykach przeznaczonych do cery dojrzałej wykorzystywane są pochodzące z orzechów witaminy A i E oraz koenzym Q10, które zwalczają wolne rodniki, zatrzymują wodę w komórkach skóry, dodają jej energii i pobudzają procesy odnowy. W balsamach brązujących zaś powszechnie stosowany jest juglon – naturalny barwnik, który daje efekt złotobrązowej, delikatnej opalenizny.

To ci się przyda

Maseczka pilingująca

5-7 dag obranych z łupinek orzechów zgnieć jak najdrobniej i zalej ciepłym mlekiem, by powstała papka. Dodaj do niej 2 łyżki miodu, wymieszaj i poczekaj, aż orzechy napęcznieją, a papka ostygnie. Nałóż ją na twarz i dekolt, zostaw na 10 minut. Zanim spłuczesz maseczkę, delikatnie wymasuj skórę.

Orzechy włoskie łagodzą kłopoty żołądkowe

Silne właściwości bakteriobójcze orzechów włoskich – działają na paciorkowce, gronkowce, bakterie duru brzusznego – oraz grzybobójcze, przeciwzapalne i odtruwające są bardzo pomocne w razie nieżytów przewodu pokarmowego, zatrucia, biegunki bakteryjnej. W tego rodzaju dolegliwościach żołądkowych można ratować się odwarem z liści albo domowej roboty nalewką z zielonych orzechów. Może okazać się ona pomocna również w zwalczaniu pasożytów przewodu pokarmowego.

Orzechy włoskie wzmacniają system nerwowy

Dzięki zawartości kwasu lanolinowego orzechy włoskie mają dobroczynny wpływ na komórki nerwowe. To działanie wzmacnia również znaczna ilość kwasu foliowego i magnezu. Dlatego orzechy są polecane osobom nadpobudliwym, przemęczonym, zestresowanym i mającym kłopoty ze snem.

Orzechy włoskie usprawniają pracę mózgu

Dzięki dużej ilości fosforu orzechy włoskie doskonale wpływają na sprawność procesów myślowych, są polecane szczególnie osobom uczącym się. Na pracę mózgu korzystny wpływ mają także miedź i mangan oraz kwas linolenowy – tłuszcz z grupy wielonienasyconych, z którego organizm produkuje kwasy omega-3, będące jednym z głównych „budulców” komórek mózgowych.

Orzechy włoskie pielęgnują włosy

Dzięki właściwościom ściągającym i antybakteryjnym wyciąg z orzechów znaleźć można w wielu kosmetykach do pielęgnacji włosów przetłuszczających się, a także do włosów ze skłonnością do łupieżu, ponieważ działa łagodząco i przeciwzapalnie na skórę głowy. Natomiast jego barwiące właściwości często wykorzystywane są w szamponach i płukankach do ciemnych włosów, także farbowanych, bo podtrzymują ich kolor.

Przepis Anny Starmach na tartę ze spodem z orzechów włoskich

Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

Ważne

Orzechy włoskie: przechowywanie

Ze względu na dużą zawartość tłuszczu orzechy szybko jełczeją. Lepiej nie kupuj więc orzechów łuskanych; niewłaściwie przechowywane łatwo pleśnieją lub przeciwnie - wysychają, a niekiedy wśród połówek orzechów trafiają się kawałki łupinek. Często są siarkowane, wtedy dłużej można je przechowywać. Nie daj się skusić na mielone - mogą być produkowane ze spleśniałych, łatwo rozwijają się w nich szkodniki zbożowe. Najlepiej mleć je tuż przed użyciem, trzeba jednak mieć specjalną tarkę-młynek. Zwykły młynek, np. do kawy, za bardzo je rozdrabnia, stają się maziste. Kupuj orzechy w łupinach, które są dla nich naturalnym opakowaniem. Przechowuj je w chłodnym, suchym miejscu, np. w puszce albo słoju.

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019
KOMENTARZE
Albert
|

Moja ciotka jadła regularnie orzechy włoskie. W wieku 65 lat dostała guza mózgu i zmarła.

małomówny
|

Mam pytanie:jak orzechy włoskie,bądź laskowe wpływają na potencję ?

Jagoda
|

Drgała mi powieka prawie przez pół roku, nie pomagały potas, magnez w tabletkach, nawet wit. B przepisane na receptę. Zaczęłam jeść codziennie po kilka sztuk orzechów włoskich i migdałów. POMOGŁO.

kalorie
|

do *bzdura* kalorycznosc jest wazna jak ktoś tego nie wie jak ważne jest układanie diety z uwagą na kalorie mikro i makro elementy to niech się nie wypowiada bo się ośmiesza

mw
|

Skąd takie informacje, że 5 orzechów włoskich to tyle kalorii co pączek? Jeden orzech włoski ma nie więcej niż 30 kcal, więc 5 orzechów to ok. 150 kcal, a pączek to ok. 300 kcal, chyba że w wersji mini to może 250 kcal.

kolo
|

cos w tym prawdy jest. po orzechach załwazylem lepsze trawienie układu pokarmowego i zacząłem spac popołudniami i przesypiać noce całe.powaga.

persona
|

Kto czyta artykuły na stronie gdzie są umieszczone reklamy typu 73-letnia mieszkanka stalowej woli odkryła przypadkiem dziwny sposób na odmłodzenie twarzy o 15 lat . Wiarygodność -100%

APPEL T
|

Spróbujcie nadziewane suszone śliwki - włoskimi orzechami, polane jogurtem i posypane czekoladą!!! Zdrowa Pycha.

aga
|

Ja wcinam orzechy włoskie, pecan i nerkowce zamiast chipsów lub ciasteczek. Zdrowe i pyszne. Nie moczę ich bo nie lubię.

Majeeeenia65
|

Bardzo dziękuję za te informacje, dzięki nim artykuł będzie jeszcze ciekawszy:-)