Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
1. Suszone morele – 1666 mg/100 g

1. Suszone morele – 1666 mg/100 g

Sześć suszonych moreli dostarcza 488 mg potasu. Owoce te są również dobrym źródłem błonnika oraz witaminy A i E.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
2. Fasola czerwona – 1188 mg/100 g

2. Fasola czerwona – 1188 mg/100 g

Fasola czerwona jest malutka, ale za to ma ogromną wartość odżywczą. Te małe ziarenka zawierają zarówno dużo potasu, jak i innych witamin i minerałów. Mają łagodny smak, który dobrze komponuje się z wieloma potrawami.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
3. Szpinak – 558 mg/100 g

3. Szpinak – 558 mg/100 g

Bez wątpienia szpinak jest jednym z najbardziej odżywczych warzyw na świecie. Oprócz potasu zawiera również wiele innych składników odżywczych, m.in. witaminę A, witaminę K, kwas foliowy i magnez.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
4. Awokado – 487 mg/100 g

4. Awokado – 487 mg/100 g

Awokado to nie tylko źródło dobrych tłuszczów, ale również witaminy K i kwasu foliowego. Połowa awokado zawiera 487 mg potasu. Jeśli zjesz całe awokado, to dostarczysz organizmu dzienną dawkę zapotrzebowania na potas.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
5. Ziemniaki – 443 mg/100 g

5. Ziemniaki – 443 mg/100 g

Ziemniaki są codziennie spożywane w wielu częściach świata, więc mogą one w istotny sposób przyczyniać się do zwiększenia spożycia potasu w diecie.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
6. Banany – 385 mg/100 g

6. Banany – 385 mg/100 g

Banany to zdrowa, wysokoenergetyczna przekąska, które jest bogata między innymi w potas, witaminę B6, witaminę C i błonnik.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pomidory – 237 mg w 100 g

Pomidory – 237 mg w 100 g

Przez działanie moczopędne pomidory obniżają ciśnienie krwi, ponieważ są wyjątkowo bogate w potas. Duża zawartość potasu korzystnie wpływa również na pracę serca.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Powrót
1. Suszone morele – 1666 mg/100 g
2. Fasola czerwona – 1188 mg/100 g
3. Szpinak – 558 mg/100 g
4. Awokado – 487 mg/100 g
5. Ziemniaki – 443 mg/100 g
6. Banany – 385 mg/100 g
Pomidory – 237 mg w 100 g
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email