23 produkty, które oczyszczą tętnice. Wpisz je na listę zakupów.

2020-05-25 12:11 Joanna Karwat

Oczyszczanie tętnic to tak naprawdę dbanie o to, by nie tworzyła się na nich blaszka miażdżycowa, czyli złogi cholesterolu. Powstawaniu takich zmian sprzyja między innymi niewłaściwa dieta. Co zatem warto jeść, by tętnice były zdrowe? Jakie produkty pomagają oczyszczać naczynia krwionośne i zapobiegać miażdżycy?

Produkty oczyszczające tętnice to takie, dzięki którym udaje się utrzymać w ryzach poziom cholesterolu. Ponad 70% dorosłych Polaków ma we krwi za dużo cholesterolu, ale tylko co trzecia osoba stara się obniżyć jego stężenie. Niektórzy nie wiedzą, że są zagrożeni miażdżycą.

– Miażdżyca to przewlekła choroba naczyń krwionośnych, która niesie ze sobą ryzyko bardzo poważnych powikłań – wyjaśnia lek. Agnieszka Krzyżanowska, kardiolog, Centrum Medyczne Damiana. – Choroba polega na tworzeniu się wewnątrz tętnic tłuszczowych blaszek, które nie tylko utrudniają przepływ krwi, ale przede wszystkim mogą doprowadzić do niedotlenienia istotnych narządów – dodaje ekspertka.

Zmień dietę dla zdrowia tętnic

Zdrowe tętnice przypominają elastyczne rurki, których wewnętrzne ścianki są gładkie. Dzięki temu tętnice kurczą się i rozszerzają, a krew może swobodnie przepływać do wszystkich narządów. Złogi cholesterolowe mogą się odkładać w każdej tętnicy, ale najczęściej osadzają się w tętnicach wieńcowych, szyjnych, które zaopatrują mózg w krew, oraz w tętnicach doprowadzających krew do nóg.

Z powodu blaszki miażdżycowej naczynia wieńcowe mogą być zwężone o 30, 50 a nawet o 70% i nie będziemy odczuwać żadnych dolegliwości, ponieważ organizm radzi sobie z takimi utrudnieniami. Do czasu… Dlatego lepiej profilaktycznie stosować dietę, która jest dobra dla układu krążenia, zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej i wspomaga oczyszczanie tętnic.

Wyniki metaanalizy opublikowanej przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) potwierdziły, że zmniejszenie spożycia tłuszczów trans (TFA) pochodzenia naturalnego i przemysłowego, a także zastępowanie ich jedno- i wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi oraz, w mniejszym stopniu, węglowodanami złożonymi, poprawia profil lipidów i lipoprotein w kierunku zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Tyle o ogólnych zasadach, a jakie konkretnie produkty warto spożywać, by oczyścić tętnice? Oto przydatna lista zakupów.

Soczewica jest bogata w potas i magnez, zawiera też białko roślinne (które z powodzeniem zastąpi białko pochodzenia zwierzęcego).

Kakao zawiera antyoksydanty, które hamują proces utleniania cholesterolu, zapobiegając tym samym powstawaniu zmian miażdżycowych.

Awokado. O zdrowie i właściwy poziom cholesterolu we krwi można zadbać, wprowadzając do diety rośliny, które zawierają substancje obniżające poziom cholesterolu LDL, a które nazwano naturalnymi statynami. Na pierwszym miejscu trzeba wymienić właśnie awokado, które zawiera znaczne ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. To one pomagają kontrolować poziom cukru we krwi i wzmacniają ściany tętnic. Tłuszcze nienasycone zawarte w awokado obniżają poziom cholesterolu LDL o 12% i podnoszą poziom HDL o 13%.

Soja – spożywanie 30-50 g soi dziennie obniża całkowite stężenie cholesterolu nawet do 10%.

Siemię lniane jest bogate w naturalne statyny, czyli substancje obniżające poziom złego cholesterolu LDL. Świetnie absorbuje cholesterol i pomaga usuwać go wraz z kałem.

Śledź – źródło cennych kwasów omega-3, a to one umożliwiają produkcję substancji przeciwdziałających zlepianiu się płytek krwi.

Płatki owsiane są bogate w beta-glukany, związki o szeroko udokumentowanym działaniu obniżającym poziom cholesterolu we krwi. To także doskonałe źródło błonnika. Błonnik rozpuszczalny, czyli pektyna, hamuje wchłanianie cholesterolu pokarmowego w jelitach, co prowadzi do zwiększenia jego produkcji w wątrobie, a w konsekwencji obniżenia stężenia cholesterolu we krwi.

Olej rzepakowy zawiera fitosterole, czyli substancje zmniejszające jelitowe wchłanianie cholesterolu. Olej ten zawiera kwas oleinowy jednonienasycony, ten sam, który znajduje się w oliwie. Dodatkowo olej rzepakowy ma idealną, korzystną dla zdrowia proporcję kwasów omega-3 i omega-6 (czym nie może pochwalić się oliwa)

Olej w czarnuszki jest źródłem kwasów omega-3 i omega-6, które działają przeciwzapalnie.

Czosnek – jedz kilka ząbków dziennie (większe dawki mogą zaszkodzić wątrobie). Obniża stężenie trójglicerydów, a także zapobiega powstawaniu procesów zapalnych w naczyniach krwionośnych. To zasługa pewnego aminokwasu – allicyny, wraz z innymi składnikami – ajoenem i garlicyną.

Cebula surowa lub w postaci soku. Jej korzystne działanie w procesie oczyszczania tętnic wynika z obecności substancji (m.in. kwercetyny), które rozpuszczają fibrynę – składnik białka powodującego zakrzepy krwi. Ma ona też korzystny wpływ na elastyczność i szczelność naczyń krwionośnych.

Orzechy brazylijskie – kryje się w nich selen, który podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL.

Grzyby shitake (twardziak jadalny) prozdrowotne właściwości zawdzięczają eritadeninie, która znacząco obniża poziom cholesterolu.

Karczoch – dzięki cynarynie obniża całkowity cholesterol nawet o 20%. Cynaryna jest substancją o działaniu żółciopędnym. Jeśli wątroba produkuje więcej żółci, zużywa więcej cholesterolu, dzięki czemu mniej go trafia do krwi. Karczoch wspomaga również proces oczyszczania organizmu z toksycznych produktów przemiany materii.

Sok z czarnej porzeczki – solidna dawka witaminy C, która uszczelnia ścianki tętnic i zapobiega przyleganiu do nich tłuszczów.

Dynia zawiera karotenoidy, które hamują utlenianie lipidów, zapobiegając miażdżycy.

Sok z grejpfruta obniża stężenie cholesterolu we krwi. Pij szklankę dziennie. Zawiera flawonoidy, czyli substancje roślinne, które bardzo korzystnie działają na organizm, a wyjątkowo dobroczynnie wpływają na układ krążenia. Ograniczają bowiem tworzenie się zakrzepów krwi będących przyczyną udarów mózgu. Poza tym flawonoidy to najsilniejsze z przeciwutleniaczy niszczących wolne rodniki – sprawców wysokiego poziomu cholesterolu we krwi.

Fasolka szparagowa – to źródło krzemu, gdy go brakuje, odkłada się blaszka miażdżycowa.

Sezam. Jest jednym z najbogatszych źródeł fitosteroli. Są to roślinne sterole, które obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegając tym samym rozwojowi zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Poza tym fitosterole zapobiegają niektórym rodzajom raka (np. rakowi prostaty).

Brązowy ryż zawiera kwas foliowy wspomagający likwidację blaszki miażdżycowej.

Natka pietruszki – dzięki kumarynom, cennym substancjom zmniejszającym krzepliwość krwi, obniża ciśnienie tętnicze i poziom złego cholesterolu LDL.

Szpinak. Jego zielone liście są bogate w witaminy A i C, które według wielu badań zapobiegają utlenianiu cholesterolu i takim schorzeniom jak miażdżyca.

Czerwone wino wytrawne – picie kieliszka 100-150 ml dziennie (nie więcej!) ogranicza zagrożenie chorobą wieńcową o 32% i podnosi poziom dobrego cholesterolu. Są badania, które pokazują, że umiarkowane picie wina może nieznacznie podnosić stężenie dobrego HDL oraz działać jak aspiryna, czyli rozrzedzać krew. Ale kluczowe jest tu zachowanie umiaru, bo alkohol to także kalorie, które podnoszą poziom trójglicerydów.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE