Czym są trójglicerydy? Funkcje trójglicerydów w organizmie

2017-08-01 8:12 Monika Majewska

Trójglicerydy to rodzaj tłuszczów, które - w odpowiednich ilościach - są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak kiedy dochodzi do ich nadmiaru w organizmie, stają się niebezpieczne dla zdrowia. Podwyższony poziom trójglicerydów możne doprowadzić do rozwoju wielu chorób, przede wszystkim tych układu sercowo-naczyniowego, zwłaszcza przy podwyższonym poziomie cholesterolu całkowitego i LDL.

Trójglicerydy (triglicerydy, triacyloglicerydy, TG, triacyloglicerole, tłuszcze obojętne) to tłuszcze proste (lipidy), które stanowią podstawowy składnik tkanki tłuszczowej i które organizm wykorzystuje jako źródło energii. W związku z tym są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale tylko w określonych ilościach. Zbyt wysoki poziom trójglicerydów może być groźny dla zdrowia.

Trójglicerydy - jakie pełnią funkcje?

W pewnej części trójglicerydy są produkowane przez wątrobę z kwasów tłuszczowych i węglowodanów. Następnie, pod postacią lipoprotein o bardzo małej gęstości (VLDL), wraz z cząsteczkami cholesterolu trafiają do krwi.

Jednak większość trójglicerydów trafia do organizmu wraz z pokarmami. Po wchłonięciu z jelita do krwi transportowane są przez chylomikrony – specyficzną frakcję lipoprotein – do mięśni, gdzie stanowią źródło energii. W przypadku nadmiaru dostarczonych z pożywieniem kalorii, niewykorzystana część trójglicerydów zostaje zmagazynowana w tkance tłuszczowej.

Trójglicerydy (podobnie jak cholesterol i inne lipidy) są także naturalnym składnikiem zewnętrznej warstwy skóry, który chroni przed negatywnym oddziaływaniem środowiska zewnętrznego oraz zapobiega utracie wody z naskórka.

Wysoki poziom trójglicerydów: przyczyny i skutki

Większość trójglicerydów jest dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem, w związku z tym przyczyną ich nadmiaru w głównej mierze jest nieodpowiednia dieta, tzn. kaloryczna, wysokotłuszczowa, zawierająca dużą ilość słodyczy i alkoholu, a także brak ruchu. Podwyższony poziom trójglicerydów może być również związany ze stosowaniem tabletek antykoncepcyjnych, beta-blokerów, leków moczopędnych i ciążą.

Oznaczania stężenia trójglicerydów dokonuje się w ramach profilu lipidowego, który obejmuje także stężenie cholesterolu całkowitego, HDL i LDL.

Podwyższony poziom trójglicerydów prowadzi do otyłości, zwiększa ryzyko rozwoju insulinooporności, cukrzycy typu 2, tzw. zespołu metabolicznego, a także chorób układu krążenia (zwłaszcza w połączeniu z niskim cholesterolem HDL i wysokim cholesterolem całkowitym i LDL). Hipertrójglicerydemia może doprowadzić do miażdżycy naczyń, a dalej m.in. do choroby niedokrwiennej serca, zawału serca lub udaru mózgu.

Jak wynika z badań, ryzyko śmierci z powodu choroby wieńcowej, która jest wynikiem nadmiaru trójglicerydów, jest równe, a nawet większe niż przy zwiększonym poziomie cholesterolu całkowitego.

Znaczne przekroczenie dopuszczalnej normy trójglicerydów (powyżej 500 mg/dl) może doprowadzić do stanów zapalnych i uszkodzenia trzustki oraz stłuszczenia wątroby. Hipertrójglicerydemia pojawia się także przy niedoczynności tarczycy, chorobach nerek (w tym w zespole nerczycowym) oraz przy dnie moczanowej.

Polecamy
Jesz co lubisz - kwadrat

Autor: Time S.A.

Pamiętaj, że odpowiednio dobrana dieta obniży stężenie „złego” cholesterolu i pomoże w walce z chorobami układu krążenia. Skorzystaj z JeszCoLubisz - innowacyjnego systemu dietetycznego Poradnika Zdrowie i ciesz się indywidualnie dobranym planem oraz stałą opieką dietetyka. Zadbaj o swoje zdrowie i zmniejsz ryzyko miażdżycy, zawału serca czy udaru.

Trójglicerydy - o czym świadczy obniżony poziom trójglicerydów?

Niskie poziomy trójglicerydów zwykle jest związany z ograniczeniem tłuszczów w diecie. Jednak w czasie diagnozy lekarz powinien uwzględnić także inne możliwe przyczyny, takie jak nadczynność tarczycy, zespół złego wchłaniania i niedożywienie.

Dowiedz się więcej:

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019

Materiał partnerski

KOMENTARZE
Sylwek Konicki
|

Następny artykuł O NICZYM.. Ani słowa o poziomie normalnym i podwyższonym.. W komentach mają 500, 800 a ja na wyniku mam 3,4 - TO JAKI POZIOM MAM?????

Ewa
|

Mam trójglicerydy ponad 500 i częste bóle z lewej strony podbrzusza czy to może być trzustka?

magdalena 1951
|

do Jankes1878 zgadzam sie z Toba kiedy kolwiek mam problemy zaczynam stosowac odpowiednia diete i dziekowac Bogu zawsze sie udaje tak było w przypadku nerek ,bolu stawow ,kolan, watroby czy niezytu zoładka ,przy niezycie zoładka stosowałam tylko siemie lniane ,pewnie ze uwazam co jem ale czasami sobie pozwalam na ciezkie potrawy iczuje sie raczej dobrze ,nie jem np wieprzowiny ,zawsze wtedy zle sie czuje , teraz mam Trojglicerydy 217 cholesterol w normie i zaczynam diete juz 3 dzien, jestem pełna optymizmu zobaczymy

TOJA
|

chol. całk. 130, LDL 50,80, HDL 47, nie HDL 81 , TRÓJGLICERYDY 151 jestem po 2 zawałach, jak obniżyc trójglic.

EDMUND38
|

mAM 79 lat trojglicerydy 85,2 jest to duzo , a moze w normie. ?

Aleksandra
|

Nie jedz węglowodanów.Jest ich trochę w warzywach to wystarczy.Zero słodyczy.Chude mięso...A swoją drogą skąd takie wysokie wartości...?Spacery po 2 godz.dziennie...Życzę hartu i efektów

Przemnix
|

Mam trójglicerydy na poziomie 37 a cholesterol całkowity 169, LDL - 94, HDL - 61. Mam pytanie jak to podwyższyć. Dodam jeszcze, że biegam średnio 3-4 razy w tygodniu po 8-12 km umiarkowane tempo. Wiek 43 lata.

wojt
|

Proszę nie jeść słodyczy, ciast, chleba, ziemniaków, makaronów. Jeść dużo warzyw gotowanych i surowych(sałatki warzywne ze startych warzyw), jeść mięso najlepiej z indyka, spacerować przynajmniej 30 minut dziennie. I tyle-dieta sprawdzona i potwierdzona.

marek
|

A ja walczyłem z cholesterolem i resztą przez kilka lat, siłownia, bieganie, dieta uboga w tłuszcze niebezpieczne, dodatkowo suplementy w postaci kwasów omega3, jadłem ryby sałatki z olejem lnianym i inne cuda. Wyniki były nieciekawe, cholesterol całkowity prawie 300 trójglicerydy 380, ldl 220, hdl 40. Poddałem się kuracji lekowej (mam rozsądnego lekarza który nie przedawkowuje leków). Zażywam lek o nazwie SUVARDIO (niestety to statyny które też mogą wywoływać wiele innych schorzeń) na razie 10 mg co rugi dzień. Zrobiłem już druga analizę krwi (badam się co 4 miesiące) i oto wynik : cholesterol całkowity 165, HDL 45, LDL 107,20 Triglicerydy 64 (mam 56 lat). Nie rezygnuję mimo to ze sportu dalej trzymam dietę (używam dużo mięsa z indyka bo to nie kurczak, indyka się nie da tuczyć jak go zaczną tuczyć to indyk zdechnie dlatego jego mięso jest dużo zdrowsze niż kurczak)

Jankes1878
|

Vdl ma 100% racji, Bogna, dlatego, że mało mięsa. Jedz duuużo chudego mięsa, ryb, warzyw i owoców + omega 3 i orzechy na zagrychę ( zaznaczam, że fistaszki to nie orzechy), odstaw wszystko ze zboża i ziemniaków. Gwarantuję, że za chwilę będziesz jak nowa. I żadnych lekarzy. Wcisną tylko garść piguł, które nic nie dadzą! Sprawdziłem osobiście.