Co się kryje w gotowych CIASTKACH?

2011-03-03 13:49 Justyna Marszałkowska, dietetyk

Co kryje w sobie tłuszcz cukierniczy i syrop kukurydziany? Czy gotowe pączki, ciasta, ciasteczka, krakersy i herbatniki są zdrowe? Czy może zamiast kupować ciastka lub pączki w sklepie, lepiej piec je samemu?

Tłuszcze cukiernicze produkuje się z rafinowanych tłuszczów roślinnych utwardzanych i ciekłych (takich jak olej rzepakowy, sojowy, arachidowy), a czasem z tłuszczów zwierzęcych: smalcu lub tranu utwardzonego z dodatkiem emulgatora i/lub lecytyny. Stosuje się je do wyrobów ciast, ciastek, herbatników, krakersów, a także do smażenia pączków.

Tłuszcze cukiernicze stosowane do wyrobu ciast, ciastek, pączków...

Wszystkie tłuszcze cukiernicze mają smak i zapach swoisty, bez obcych posmaków, barwę od białej do jasnokremowej. Zależnie od przeznaczenia różnią się temperaturą topnienia:

  • 28 - 31°C - tłuszcze do wypieku pieczywa cukierniczego;
  • 32 - 34°C - tłuszcze do mas cukierniczych (np. kremów do przekładania);
  • 34 - 37°C - tłuszcze do polew i mas tłustych (niektórzy pamiętają może wyroby tzw. czekoladopodobne).

Im wyższa temperatura topnienia, tym twardszy tłuszcz i tym samym zawiera więcej niezdrowych kwasów nasyconych. Choć tłuszcz, który znajdujesz w ulubionych ciasteczkach, jest przynajmniej częściowo tłuszczem roślinnym (czyli należy do tej grupy, którą polecają dietetycy), to jednak zalicza się on do tłuszczów przetworzonych, a te są już szkodliwe. Zawierają bowiem izomery trans, te same, które są w zupach w proszku, gotowych sosach i żywności typu fast food. Izomery trans obniżają poziom dobrego cholesterolu (HDL) i jednocześnie podnoszą stężenie złego (LDL). Badania potwierdzają także ścisły związek między jedzeniem izomerów trans a chorobą niedokrwienną serca. Istnieje też wiele doniesień naukowych wskazujących, że częste jadanie tłuszczów trans wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka piersi. Duńczycy wprowadzili w życie przepis, który mówi o maksymalnej zawartości izomerów trans w produktach spożywczych - jest to 2 proc. W USA od 2006 r. wszyscy producenci żywności muszą podawać zawartość tłuszczów trans na etykietach produktów spożywczych. W Polsce wciąż nie ma obowiązku umieszczania takiej informacji.

Co się kryje w gotowych ciastkach? Sprawdź!

Ważne

Na czarną listę wpisz:

  • oleje uwodornione
  • izomery trans
  • oleje częściowo utwardzone
  • wysokofruktozowy syrop kukurydziany

Kupując ciastka, czytaj etykiety

Aby przekonać się, które produkty są wolne od tłuszczów trans, musisz dokładnie czytać listę składników na produkcie. Tłuszcze trans mogą występować pod nazwą "oleje uwodornione" lub "oleje częściowo utwardzone". Druga substancja, która może wzbudzać niepokój to "wysokofruktozowy syrop kukurydziany", który zastępuje cukier w ciastach, deserach, napojach, płatkach śniadaniowych, jogurtach, keczupie i majonezie. Trudno znaleźć w sklepie produkty niezawierające cukru lub syropu kukurydzianego. Można nim słodzić dosłownie wszystko, więc ze względu na niską cenę producenci to wykorzystują. Pamiętaj, że ten syrop także jest cukrem, tyle że owocowym. Przypuszcza się, że blokuje on wchłanianie minerałów, m.in. miedzi i magnezu. Czytaj etykiety i wybieraj produkty słodzone glukozą lub syropem fruktozowym.

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019
KOMENTARZE