CZARNE PORZECZKI - właściwości zdrowotne

2019-07-10 16:03 Monika Majewska

Czarne porzeczki posiadają szczególne właściwości zdrowotne. 100 g czarnych porzeczek pokrywa bowiem prawie 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. W tradycyjnej medynie ludowej owoce stosowane są przy infekcjach górnych dróg oddechowych, jak również artretyzmie czy reumatyzmie. Można je także stosować pomocniczo przy wypadaniu włosów, a nawet jako okłady na ślady po ukąszeniach komarów czy meszek. Sprawdź, w jakich jeszcze dolegliwościach pomagają czarne porzeczki.

Spis treści

  1. Czarne porzeczki - właściwości zdrowotne
  2. Czarna porzeczka - wartości odżywcze, kalorie
  3. Liście czarnej porzeczki - działanie prozdrowotne
  4. Napar z liści czarnej porzeczki - przepis
  5. Czarne porzeczki - przepis na tort porzeczkowy

Czarne porzeczki (Ribes nigrum) mają wiele właściwości zdrowotnych. W tradycyjnej medycynie ludowej owoce stosowane są przy anginie i innych infekcjach górnych dróg oddechowych, artretyzmie czy reumatyzmie. Z kolei sok z czarnych porzeczek wspomaga leczenie migreny, problemów żołądkowo-jelitowych czy ogólnego wyczerpania organizmu.

Współczesna fitoterapia poleca stosowanie czarnych porzeczek pomocniczo przy niedokrwistości, przyzębicy, skazie krwotocznej, zaćmie, złej krzepliwość krwi, wypadaniu włosów i zębów, a nawet zapaleniu gruczołu krokowego. Z kolei po napary z liści czarnej porzeczki można sięgnąć w celu przyspieszenia procesu wydalania toksyn z organizmu i regulacji pracy nerek.

Czarne porzeczki - właściwości zdrowotne

  • są skarbnicą witaminy C

Czarne porzeczki są jednymi z bogatszych w witaminę C owoców. W 100 g znajduje się 181 mg witaminy C – to ponad 3 razy więcej niż w pomarańczach czy cytrynach. Zgodnie z zaleceniami specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, codzienne powinniśmy dostarczać organizmowi 70 mg kwasu askorbinowego, w związku z tym 100 g, czyli garść czarnych porzeczek pokrywa prawie 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

  • są bogatym źródłem antyoksydantów

W owocach czarnej porzeczki występuje spora grupa flawonoidów, które hamują powstawanie w organizmie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia. Ponadto obniżają one poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze.

Flawonoidy działają także oczyszczająco, ponieważ mają zdolność tworzenia kompleksów z metalami ciężkimi i w ten sposób ułatwiają usuwanie z organizmu. Flawonoidy znajdujące się w czarnej porzeczce to katechina, epikatechina, procyjanidyny, kempferol i myricetyna. Jednak szczególne właściwości prozdrowotne przypisuje się trzem pozostałym związkom, czyli:

  • antocyjanom - znajdujące się w skórce czarnych porzeczek antocyjany to substancje antybakteryjne, które skutecznie zwalczają bakterie E.coli - przyczyny problemów żołądkowych;
  • rutynie - rutyna ułatwia wchłanianie witaminy C, ma właściwości uszczelniające i wzmacniające śródbłonek naczyń krwionośnych. W ten sposób zapobiega krwawieniom, wybroczynom i żylakom;
  • kwercetynie, która ma właściwości moczopędne i oczyszczające drogi moczowe. Działa także przeciwalergicznie.

Drugą grupą związków odpowiedzialnych za antyoksydacyjne właściwości czarnych porzeczek, są kwasy fenolowe. Działają one przeciwzakrzepowo, przeciwzawałowo i przeciwzapalnie oraz hamują rozwój bakterii i grzybów.

W związku z tym czarne porzeczki znalazły się na liście ORAC (liście produktów spożywczych o dużej zawartości roślinnych przeciwutleniaczy). Skuteczność działania zawartych w nich antyutleniaczy specjaliści ocenili na 7957 μ mol TE (w 100 g porzeczek). Wśród owoców jagodowych większy potencjał antyoksydacyjny mają tylko: czarna aronia (16 062 μ mol TE w 100 g), czarne jagody (13427 μ mol TE w jednej filiżance) i żurawina (8 983 μ mol TE w jednej filiżance).

  • obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi

Nie tylko antyoksydanty kontrolują poziom trójglicerydów i cukru we krwi. Porzeczki posiadają bowiem bardzo dużą ilość rozpuszczalnego błonnika - pektyn - który zapobiega hipercholesterolemii (wzrostowi poziomu cholesterolu w osoczu) oraz hiperglikemii (zbyt wysokiemu stężeniu glukozy we krwi). Dzieje się tak, ponieważ pektyny spowalniają wchłanianie "złych" tłuszczów i cukru przez organizm.

  • wspomaga pracę oczu

Czarne porzeczki są bogatym źródłem witaminy A (100 g świeżych owoców dostarcza 230 IU witaminy A), która pomaga zahamować proces rozwoju licznych chorób oczu, np. zaćmy.

CZYTAJ TEŻ:

To ci się przyda

Czarna porzeczka - wartości odżywcze, kalorie

w 100 g:

Wartość energetyczna - 63 kcal
Białko ogółem - 1.4 g
Tłuszcz - 0.41 g
Węglowodany - 15.38 g (z czego tylko 7% to cukry proste)

Minerały

Wapń - 55 mg
Żelazo - 1.54 mg
Magnez - 24 mg
Fosfor - 59 mg
Potas - 322 mg
Sód - 2 mg
Cynk - 0.27 mg

Witaminy

Witamina C – 181 mg
Tiamina – 0.050 mg
Ryboflawina – 0.050 mg
Niacyna - 0.300 mg
Witamina B6 - 0.066 mg
Witamina A – 230 IU
Witamina E - 1 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Liście czarnej porzeczki - działanie prozdrowotne

  • na trudno gojące się rany i ukąszenia owadów.

W tradycyjnej medynie ludowej okłady z liści czarnej porzeczki stosuje się na trudno gojące się rany. Są także naturalnym lekarstwem na ukąszenia owadów, np. komarów. Wystarczy zgnieść liście czarnej porzeczki i pocierać miejsce ukąszenia. Liście czarnej porzeczki zawierają bowiem fitoncydy, które wykazują działanie bakterio-, wiruso- oraz grzybobójcze, a także garbniki, które działają przeciwzapalnie i ściągająco na skórę. Ponadto w liściach tych owoców można znaleźć flawonoidy, nieznaczne ilości olejku eterycznego, kwasy organiczne oraz witaminę C, które także przyśpieszają proces gojenia się skóry.

  • na infekcje układu moczowego i dolegliwości żołądkowo-jelitowe

Garbniki działają ściągająco także na błonę śluzową żołądka i jelit oraz hamują rozwój drobnoustrojów przewodu pokarmowego (np. bakterii E. coli), w związku z tym można je stosować np. przy biegunce, a także nerwicy żołądka, nieżytu dróg trawiennych, dolegliwościach wątrobowych. Z kolei zawarte w liściach porzeczek fitoncydy zapobiegają zakażeniom układu moczowego.

To ci się przyda

Napar z liści czarnej porzeczki - przepis

Przepis na napar z liści czarnej porzeczki  na schorzenia układu moczowego.

Dużą łyżeczkę sproszkowanych liści porzeczek wsyp do szklanki i zalej wrzącą wodą. Pozostaw pod nakryciem na 10 minut. Następnie przecedź. Napar pij 2-3 razy dziennie po 1 szklance.

W medynie naturalnej suszone liście czarnej porzeczki często miesza się z innymi moczopędnymi ziołami, np. ze skrzypem, pokrzywą, liśćmi brzozy, brusznicy, nawłoci, korzeniem tataraku i podróżnika. Wtedy na 1 łyżkę stołową mieszanki przypada 1 szklanka wrzątku.

Czarne porzeczki - przepis na tort porzeczkowy

Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

Sprawdź e-poradnik
Owoce pod lupą

Autor: Materiały prasowe

Z poradnika dowiesz się:

  • w których owocach jest najwięcej pektyn
  • które mają rekord pod względem zawartości witaminy C
  • które powinni jadać sercowcy, a które reumatycy
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019
KOMENTARZE
ono
|

Oj i to bardzo, jak się kiedyś przejadłam kiślu z czarnych porzeczek (bo tak strasznie mi smakował), to czyściło mnie po nim przez 3 dni.
Od tamtej pory minęło już ładnych parę lat, a mnie już sam zapach czarnej porzeczki od niej odrzuca. :)

Zoja
|

uwielbiam sok z czarnej porzeczki zwłaszcza z herbatą (ale nie może być gorąca), wspomaga sie nią zawsze jesienią i zimą, dzięki temu nie choruję!