Cholesterol - dobry i zły cholesterol

2019-10-10 11:04 Monika Majewska

Cholesterol - zarówno ten dobry, jak i zły - choć brzmi groźnie, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bez dobrego i złego cholesterolu nie może się obyć żadna komórka organizmu - szkodliwy jest jedynie jego nadmiar. Sprawdź, czy to, co wiesz na temat cholesterolu i jego roli w organizmie jest prawdą.

Spis treści

  1. Cholesterol - funkcje w organizmie
  2. Cholesterol - przyczyny
  3. Cholesterol - objawy
  4. Cholesterol - normy
  5. Cholesterol LDL "zły"
  6. Cholesterol HDL "dobry"
  7. Cholesterol nie-HDL
  8. Cholesterol - leczenie
  9. Cholesterol - skutki
  10. Cholesterol w jajkach i innych produktach

Cholesterol to związek organiczny z grupy steroli, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Część cholesterolu jest produkowana przez organizm - głównie w wątrobie, skąd wraz z krwią dociera do wszystkich komórek organizmu.

Część jest dostarczana wraz z pożywieniem. Jego źródłem w diecie są tłuszcze zwierzęce oraz produkty pochodzenia zwierzęcego. Na całkowity cholesterol składają się tzw. dobry i zły cholesterol. Są to potoczne nazwy dwóch lipoprotein - LDL ("zły" cholesterol) i HDL ("dobry" cholesterol).

Cholesterol - funkcje w organizmie

Cholesterol pełni wiele ważnych funkcji w organizmie:

  • jest budulcem błon komórkowych
  • wchodzi w skład osłonek mielinowych, które chronią włókna nerwowe przed uszkodzeniem
  • bierze udział w produkcji hormonów (np. płciowych, antystresowych)
  • jest potrzebny do wytwarzania i przyswajania witaminy D
  • stanowi składnik żółci, ułatwia proces trawienia tłuszczów

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak jego nadmiar jest groźny dla zdrowia.

Cholesterol - przyczyny

Główną przyczyną podwyższonego poziomu cholesterolu jest dieta bogata w tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, które można znaleźć w:

  • tłuste mięsa i wędliny
  • tłuste produkty mleczne, np. śmietana, ser żółty i topiony
  • fast foody
  • wyroby cukiernicze, takie jak pączki lub faworki
  • konserwy
  • niektóre oleje roślinne: olej palmowy i olej kokosowy

Cholesterol - objawy

Podwyższony poziom cholesterolu długo nie daje żadnych objawów. Pierwsze niepokojące sygnały pojawiają się dopiero wtedy, gdy cholesterolu, zwłaszcza tego "złego" - LDL, jest za dużo i odkłada się on w ścianach tętnic w postaci tzw. złogów, inaczej blaszki miażdżycowej.

Zwężają one i usztywniają naczynia. Proces ten nazywany jest miażdżycą (arteriosklerozą), która daje objawy, takie jak:

  • trudności z koncentracją i zapamiętywaniem
  • żółte zgrubienia, zwykle w okolicy powiek, w zgięciu łokcia, pod piersiami - w bardzo rzadkich przypadkach złogi cholesterolowe odkładają się w skórze. Mogą się też tworzyć w postaci guzków na ścięgnach nadgarstków i ścięgnie Achillesa

Jeśli nie zostanie wdrożone odpowiednie leczenie, proces chorobowy będzie postępował. Konsekwencją może być choroba wieńcowa. Najbardziej charakterystycznym objawem choroby wieńcowej jest ból w klatce piersiowej, który:

  • jest nazywany dławicowym (stąd potoczna nazwa choroby dławica piersiowa), gdyż powoduje wrażenie ucisku, gniecenia w klatce piersiowej. Poza tym jest określany jako piekący i rozrywający
  • jest zlokalizowany za mostkiem i może promieniować do szyi, żuchwy, nadbrzusza lub ramion. Czasami jest umiejscowiony w nadbrzuszu
  • pojawia się w czasie stresu, posiłku lub pod wpływem zimnego powietrza, a także w czasie wysiłku

W niektórych przypadkach pierwszym objawem nadmiaru cholesterolu jest zawał serca czy udar mózgu.

Wypróbuj
Jesz co lubisz - banner kwadrat

Autor: Time S.A.

Pamiętaj, że odpowiednio dobrana dieta obniży stężenie „złego” cholesterolu i pomoże w walce z chorobami układu krążenia. Skorzystaj z JeszCoLubisz - innowacyjnego systemu dietetycznego Poradnika Zdrowie i ciesz się indywidualnie dobranym planem oraz stałą opieką dietetyka. Zadbaj o swoje zdrowie i zmniejsz ryzyko miażdżycy, zawału serca czy udaru.

Cholesterol - normy

"Zły" cholesterol LDL "Dobry" cholesterol HDL
norma 130 mg/dl mężczyźni ≥ 40 mg/dl
kobiety ≥ 50 mg/dl
u pacjentów po zawale, udarze,
cierpiących na chorobę
niedokrwienną serca
< 100 mg/dl

> 60 mg/dl

u chorych na cukrzycę < 70 mg/dl
Zdaniem eksperta
dr n. med. Krystyna Knypl, internista

Podwyższony cholesterol

Niedawno byłam w szpitalu z podejrzeniem zawału serca. Piekło mnie w klatce piersiowej, ale wszystkie badania "sercowe" wyszły bardzo dobrze. Mam natomiast bardzo podwyższony cholesterol, wysokie ciśnienie i niski cukier. Co może być tego przyczyną? Czy może to być na tle nerwowym? Jestem szczupłą, aktywną pięśdziesięciolatką. Biorę leki, nadal piecze mnie w klatce piersiowej. Jak obniżyć cholesterol?

dr n. med. Krystyna Knypl, internista: Podwyższony poziom cholesterolu związany jest na ogół ze stosowaniem niewłaściwej diety. Inne okoliczności wpływające na poziom cholesterolu to wiek, czynniki genetyczne. Dieta odgrywa bardzo dużo rolę, bowiem poprzez jej modyfikację możemy wpływać na poziom cholesterolu.

Wskazane jest, aby wyeliminowała Pani wszystkie potrawy zawierające tłuszcz, także słodycze (jest w nich tzw. tłuszcz cukierniczy – bardzo niekorzystnie oddziaływujący na cholesterol), tłuste żółte sery, wędliny zawierające tłuszcz. Wskazane potrawy wyłącznie gotowane, warzywa, owoce, chude mleko.

Należy też ograniczyć objętość zjadanych porcji. Kto chce mieć prawidłowy cholesterol, nie powinien nigdy odczuwać uczucia przejedzenia lub najedzenia do syta. Ważne jest też leczenie nadciśnienia tętniczego, bowiem to ono dodatkowo nasila dolegliwości ze strony serca.

Ważne są kontrolne domowe pomiary ciśnienia krwi – zwłaszcza rano po obudzeniu się i oddaniu moczu. Jeżeli wartości poranne ciśnienia są powyżej 130/80 mmHg może być konieczne bardziej intensywne leczenie nadciśnienia – wiele osób wymaga 2-3 leków aby doprowadzić ciśnienie do normy.

Cholesterol LDL "zły"

"Zły" cholesterol LDL jest głównym transporterem cholesterolu z wątroby do innych narządów, przede wszystkim nerek, mięśni i kory nadnerczy. LDL pełnią swą funkcję poprzez odkładanie wolnego cholesterolu na powierzchni błon komórkowych. Odkłada się w naczyniach krwionośnych, prowadząc do zwężenia ich światła, co powoduje zmiany miażdżycowe, zaburzenia krążenia, a nawet niewydolność pracy serca. Cholesterol szkodzi najbardziej tętnicom wieńcowym.

Cholesterol obecny w żywności – jak wskazują najnowsze badania naukowe – tylko w niewielkim stopniu wpływa na stężenie cholesterolu we krwi.

Tam właśnie (oraz w tętnicach szyjnych) odkłada się najwięcej cholesterolowych złogów. Zdrowe tętnice są gładkie i elastyczne, cholesterol sprawia, że zwężają się i usztywniają (ten właśnie proces nazywany jest miażdżycą). Zatkanie się światła tętnicy i powstanie skrzepów to najczęstsza przyczyna zawałów mięśnia sercowego i udarów mózgu. Ryzyko wystąpienia zawału u osób ze zwiększonym stężeniem cholesterolu jest nawet 3-krotnie większe niż u tych z prawidłowym profilem lipidowym.

WARTO WIEDZIEĆ:

Zdaniem eksperta
Agnieszka Ślusarska, dietetyk

Dobry i zły cholesterol - wyniki badań

Mój LDL 5,3 mmol/L,  HDL 0,99 mmol/L, a cholesterol całkowity 7,9 mmol/L. Czy podwyższony cholesterol i reszta wyników to jest już zagrożenie dla mojego zdrowia i czy grozi mi miażdżyca?

mgr inż. Agnieszka Ślusarska, dietetyk: Podwyższony cholesterol całkowity występuje w takich problemach zdrowotnych jak niedoczynność tarczycy, zaburzenia kardio metaboliczne, cukrzyca, łuszczyca, niewydolność nerek. Może być także wynikiem błędów dietetycznych. Jeżeli chodzi o normy to: cholesterol LDL – tzw. „zły” cholesterol, który jest miażdżycogenny.

Norma wynosi < 135 mg/dl (< 3,5 mmol/l), u Pana występują zbyt wysokie wartości mogące świadczyć o procesie miażdżycowym, jednak proszę pamiętać że cholesterol to nie jedyny wskaźnik.

Cholesterol całkowity powinien mieścić się w granicach 150-200 mg/dl (3,9-5,2 mmol/l) u Pana jest zbyt wysoki. Jednocześnie za mało jest ochronnego (dobrego) cholesterolu HDL. Warto oznaczyć też hsCRP oraz zrobić badanie dopplerowskie.

Cholesterol HDL "dobry"

Lipoproterina wysokiej gęstości (HDL) potocznie jest nazywana dobrym cholesterolem. Dobry cholesterol pełni szereg ważnych funkcji. Przypisuje się mu rolę czynnika oczyszczającego osocze krwi z cholesterolu. Cholesterol uwalniany do osocza jest wiązany przez HDL. "Dobry" cholesterol jest aktywnym „zbieraczem” wolnego cholesterolu zarówno z powierzchni błon komórkowych, jak i z krążących lipoprotein. Uznaje się więc, że, gdy jest go więcej we krwi, chroni przed chorobami układu krążenia, m.in. przed zawałem serca.

"Dobry" cholesterol wiąże zbędny cholesterol i przenosi go do wątroby, gdzie zostaje przetworzony przez organizm, zmagazynowany lub wydalony wraz z żółcią. Z kolei zadaniem "złego" cholesterolu jest transportowanie cholesterolu z wątroby do komórek ciała.

Co do pozytywnego wpływu "dobrego" cholesterolu na zdrowie wątpliwości nie mają m.in. naukowcy z Massachusetts Veterans Epidemiology Research and Information Center (MAVERIC) w Bostonie.6 Na łamach "American Journal of Cardiology" przekonują, że "dobry" cholesterol może przedłużyć życie.

Do takich wniosków doszli, badając 650 weteranów wojennych w wieku około 65 lat. Biorąc za kryterium poziom dobrego cholesterolu badanych podzielono na grupy. Począwszy od 40 mg/dl każde zwiększenie stężenia HDL o 10 mg/dl zmniejszało ryzyko zgonu przed 85. rokiem życia o 14 proc. W sumie 85. urodzin dożyło 375 badanych mężczyzn. W przypadku uczestników z najwyższym stężeniem HDL ryzyko zgonu było zredukowane o 28 proc. Grupa ta rzadziej miała problemy z układem krążenia i otyłością, a także prowadziła zdrowszy tryb życia.

O pozytywnym działaniu dobrego cholesterolu przekonani są również eksperci z American Heart Association. Niski poziom HDL (poniżej 40 mg/dl) u mężczyzn zwiększa bowiem ryzyko chorób serca.

Jednak niektórzy naukowcy uważają, że dobry cholesterol wcale nie jest taki dobry. Podwyższanie przy użyciu leków tzw. dobrego cholesterolu (HDL) wcale nie zmniejsza ryzyka zawału serca, jak dotąd podejrzewali kardiolodzy, przekonują badacze z National Heart, Lung, and Blood Institute.

Amerykańscy kardiolodzy części badanym podawali Zocor (simwastatynę), lek obniżający zły cholesterol, oraz Niaspan zawierający niacynę (witaminę B3), która podwyższa stężenie dobrego cholesterolu i dodatkowo obniża trójglicerydy (równie szkodliwe jak LDL).

"Zły" cholesterol spadł u ochotników badań do 40-80 mg/dl krwi, z kolei dobry cholesterol wzrósł średnio o 28 proc., a trójglicerydy obniżyły się o 25 proc. Testy potwierdziły zatem, że niacyna działa skutecznie. Jednak wśród tych uczestników badań, którzy byli leczeni najbardziej kompleksowo, nie było mniej zawałów serca, ani udarów mózgu w porównaniu do osób, które zażywały jedynie leki obniżające LDL.

Eksperyment postanowiono przerwać już po 18 miesiącach, choć zaplanowano go na prawie 3 lata. Naukowcy doszli więc do wniosku, że nie ma wątpliwości, że obniżanie złego cholesterolu jest korzystne, jednak wciąż brakuje dowodów, że podobne działanie wykazuje podwyższanie dobrego cholesterolu i obniżanie trójglicerydów.

Dobry i zły cholesterol. Co wiesz na ten temat?

Źrodło: x-news.pl/Agencja TVN

Cholesterol nie-HDL

Od pewnego czasu w wynikach oznaczenia lipidogramu zauważyć można nowy parametr – cholesterol nie-HDL. Potocznie mówi się o nim „jeszcze bardziej zły”.

To w istocie wspólna nazwa wszystkich frakcji cholesterolu, których wysokie wartości we krwi zwiększają ryzyko miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych.

Oprócz frakcji LDL należy tu cała grupa tzw. lipoprotein aterogennych („miażdżycotwórczych”): cholesterol VLDL, remnanty VLDL, lipoproteiny o pośredniej gęstości oraz lipoproteina (a) (Lp(a)).

Stężenie cholesterolu nie-HDL uzyskuje się natomiast prostym odejmowaniem: cholesterol całkowity minus cholesterol HDL, a więc można je stosować bez dodatkowych nakładów finansowych – jako uzupełnienie podstawowego badania: lipidogramu.

Prawdziwą „karierę” cholesterol nie-HDL zrobił w 2016 r., kiedy to Polskie Towarzystwo Lipidologiczne, Kolegium Lekarzy Rodzinnych w Polsce i Polskie Towarzystwo Kardiologiczne w swoich wytycznych zaleciły lekarzom rodzinnym jego oznaczanie u pacjentów z zaburzeniami lipidowymi.

Cholesterol - leczenie

Są leki bez recepty obniżające poziom cholesterolu. Ale są skuteczne tylko przy nieznacznie podwyższonych wynikach. Tak działają np. preparaty z wyciągiem z karczochów. Polecane są też środki zawierające fitoestrogeny sojowe, beta-sitosterole i fitosterole z dyni.

Jeśli stężenia „złego" i „dobrego" cholesterolu są graniczne, można je unormować, modyfikując dietę (ograniczenie tłuszczu, więcej warzyw i owoców) i tryb życia (choć 3 razy w tygodniu po 30 min ćwiczeń, unikanie stresu, alkoholu, kofeiny, palenia). Jeśli nie daje to rezultatu - lekarz dobiera właściwą terapię farmakologiczną.

Cholesterol - skutki

Skutki zbyt wysokiego poziom "złego" cholesterolu LDL to nie tylko miażdżyca naczyń, która może doprowadzić do choroby niedokrwiennej serca, zawału serca i udaru mózgu. Nadmiar cholesterolu może doprowadzić do innych powikłań.

Podwyższony cholesterol może skutkować zaburzeniami erekcji i płodności. Tak wynika z badań naukowców z University at Buffalo (USA) i Emory University w Atlancie (USA), opublikowanych w "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism".¹ Amerykańscy naukowcy przebadali 401 par starających się o dziecko, które nie wiedziały, czy mają jakiekolwiek problemy z płodnością. Okazało się, że kobiety, które miały wysoki poziom cholesterolu, dłużej czekały na ciążę niż panie, które nie miały takiego problemu. Oczekiwanie na potomstwo stawało się jeszcze dłuższe, gdy zbyt wysoki poziom cholesterolu miał także przyszły ojciec dziecka.

Cholesterol odkładający się w tętnicach w postaci blaszki miażdżycowej może się oderwać od ściany naczynia i dotrzeć do siatkówki oka, uszkadzając wzrok.² Może dojść do zaczopowania tętnicy środkowej siatkówki. W tym przypadku chory zauważa nagle duże osłabienie wzroku i ubytki w polu widzenia spowodowane niedokrwieniem siatkówki. Może dojść do nieodwracalnych uszkodzeń siatkówki i utraty wzroku.

Zbyt wysoki poziom cholesterolu może także przyspieszać starczą głuchotę Takie wnioski na łamach "The Journal of Nutrition"przedstawili australijscy naukowcy z Uniwersytetu w Sydney.³ Sugerują, że dieta bogata w "zły" cholesterol przyczynia się do utraty słuchu, a jedzenie dobrych tłuszczów wielonienasyconych (np. oliwy) ma z kolei działanie ochronne na słuch.

Z kolei badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego4 doszli do wniosku, że zbyt duża ilość cholesterolu we krwi przyspiesza tworzenie amyloidowych złogów w mózgu, co prowadzi do stopniowego zaniku jego tkanki i demencji - charakterystycznych objawów choroby Alzheimera. Naukowcy zbadali poziom cholesterolu we krwi 74 mężczyzn i kobiet w wielki powyżej 70 lat. Następnie przeanalizowano, jak wyglądają złogi amyloidowe w ich mózgach.

Okazało się, że zarówno "dobry" jak i "zły" cholesterol odgrywają ważną rolę w rozwoju chorób neurodegeneracyjnych. Niezdrowe działanie cholesterolu objawia się w zwiększonym poziomie wydzielania się w mózgu beta amyloidu, który jest główną przyczyną Alzheimera. Naukowcy wykazali, że wysokie stężenie "dobrego" i niskie stężenie "złego" cholesterolu we krwi mają związek z obniżeniem się ilości złogów amyloidowych w mózgu.

Nerki to kolejny narząd, który może zostać uszkodzony w wyniku nadmiaru cholesterolu, a dalej miażdżycy, ostrzegają specjaliści z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.5 Blaszki miażdżycowe odkładają się również w naczyniach doprowadzających krew do tego narządu. Zwężenie tętnic może powodować nadciśnienie tętnicze oraz niewydolność nerek.

Miażdżyca, będąca skutkiem nadmiaru cholesterolu, może też prowadzić do powstawania złogów cholesterolu skutkujących niedokrwieniem kończyn dolnych i problemami z poruszaniem się. Choroba ta jest nazywana miażdżycą zarostową naczyń kończyn dolnych. Objawia się bólem nóg, szczególnie podczas spoczynku, mrowieniem i wrażliwością na zimno. Jeśli kończyny są bardzo niedotlenione, może w nich dojść do rozwoju zgorzeli i martwicy.

Ważne

Cholesterol to związek tłuszczowy. Nie rozpuszcza się we krwi, więc aby mógł wraz nią się przemieszczać, musi łączyć się z białkami. Powstają wtedy lipoproteiny (tłuszcze - lipidy, białka - proteiny). Istnieją ich dwa rodzaje: LDL (o niskiej gęstości, z ang. low density lipoproteins) i HDL (o wysokiej gęstości, z ang. high density lipoproteins). Cząsteczki LDL dostarczają cholesterol do komórek. Te biorą go tyle, ile potrzebują. Nadwyżkę odbierają cząsteczki HDL i transportują do wątroby. Tu cholesterol zużywa się m.in. do produkcji kwasu żółciowego, reszta jest wydalana. Pożyteczny HDL zwie się „dobrym". LDL dostarcza nieraz za dużo cholesterolu i część odkłada się w tętnicach. Dlatego jest nazywany „złym".

Cholesterol w jajkach i innych produktach

Czy cholesterol w jajkach jest szkodliwy? W 100 g jajka znajduje się aż 372 mg cholesterolu10. Z tego powodu przez wiele lat zalecano unikania szczególnie żółtek jaj bogatych w ten składnik. Niepotrzebnie! Według Światowej Organizacji Zdrowia możemy spokojnie zjadać od 6 do 10 jaj tygodniowo.7 W jajach znajdziemy całą gamę witamin, składników mineralnych, niezbędne kwasy tłuszczowe i lecytynę. Będą one działać korzystnie na poziom dobrego HDL-u i niwelować zły wpływ LDL.

Jajka to jednak produkt w tym aspekcie wyjątkowy. Pozostałe źródła cholesterolu w żywności takie jak: wątróbki, kiełbasy, salami, sery żółte, sery pleśniowe nie niosą już ze sobą tych wszystkich korzystnych składników. Wręcz odwrotnie – są również źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, z których to nasza wątroba ten cholesterol sobie wyprodukuje.7

Zawartość cholesterolu w produktach8,9

Produkt Zawartość cholesterolu
[w 100 g produktu]
  • mleko pełne
  • mleko odtłuszczone
  • śmietanka
  • ser camembert
  • ser gouda
  • ser edamski
  • ser mozzarella
  • masło
  • twaróg
  • wołowina
  • wieprzowina
  • 12 - 16 mg
  • 3 mg
  • 109 - 133 mg
  • 62 mg
  • 100 mg
  • 80 mg
  • 65 mg
  • 239 mg
  • 17 mg
  • 71 mg
  • 79 mg

Źródło:

  1. NIH study links high cholesterol levels to lower fertility, https://www.nih.gov/news-events/news-releases/nih-study-links-high-cholesterol-levels-lower-fertility
  2. How Hypertension and High Cholesterol Harm the Eye, "Review of Optometry" 2014, https://www.reviewofoptometry.com/article/how-hypertension-and-high-cholesterol-harm-the-eye
  3. Dietary Intake of Cholesterol Is Positively Associated and Use of Cholesterol-Lowering Medication Is Negatively Associated with Prevalent Age-Related Hearing Loss, http://jn.nutrition.org/content/141/7/1355.full
  4. Cholesterol Levels Linked to Early Signs of Alzheimer’s in Brain, https://www.nbcnews.com/health/aging/cholesterol-levels-linked-early-signs-alzheimers-brain-n2076
  5. Link Found between Cholesterol and Kidney Disease, http://www.jhsph.edu/news/news-releases/2000/cholesterol-kidney.html
  6. High good cholesterol linked to long life in men, http://www.reuters.com/article/us-high-cholesterol-life-idUSTRE71N7AH20110224
  7. Cholesterol, https://poznajsienatluszczach.pl/2016/07/11/cholesterol/
  8. Bonczar, G., Chrzanowska K., Maciejowski K., Walczycka M., Zawartość cholesterolu i jego pochodnych w mleku i produktach mleczarskich – uwarunkowania surowcowe i technologiczne, "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" 2011, nr 1 (74)
  9. National Nutrient Database for Standard ReferenceNational Nutrient Database for Standard Reference, https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/112?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=50&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=eggs+&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019

Materiał partnerski

KOMENTARZE
madrugador
|

Cholesterol nigdy nie był, nie jest i nie będzie PRZYCZYNĄ powstawania blaszki miażdżycowej. Jak ktoś niżej napisał blaszki, składają się głównie z WAPNIA, SKRZEPÓW i ze śladowych ilości cholesterolu ROŚLINNEGO. Wysoki poziom cholesterolu jest SKUTKIEM stanów zapalnych (np. tłuszcze trans, cukier, gluten, czasem nabiał, stres), a nie PRZYCZYNĄ. W związku z tym cholesterolu NIE POWINNO SIĘ sztucznie obniżać.
Poziom 200 został wymyślony na potrzeby badania cholesterolu przez co teraz wiele osób bierze statyny i jeszcze bardziej sobie szkodzi.

Gośka
|

jezeli jest wysoki poziom cholesterolu to oznacza że w organizmie toczą się stany zapalne. Rolą cholesterolu nie jest tylko synteza witd i hormonów ale "łatanie" uszkodzeń naczyń krwionosnych. Jezeli o nie zadbamy organizm sam zmniejszy wytwarzanie cholesterolu. Jeżeli dostarczamy czynników które produkują stres oksydacyjny- zle jedzenie, stres, zanieczyszczenia wszelakie to nie dziwmy się że jest problem.

ktoś
|

Po Nie ma złego i dobrego cholesterolu, nigdy nie udowodniono jego wpływu na zawal serca, norma to minimum 250-300, przesada oczywiście szkodzi, ale nie w normach które nam podają. Jest to UDOWODNIONE naukowo, ale NIE STOSOWANE w praktyce. Jedzenie 40 żółtek gotowanych w tygodniu stabilizuje jego poziom i uodparnia. Śmierć na zawał przez osoby z podwyższonym cholesterolem stanowi połowę zgonów na zawał, a nie większość. Do zawału doprowadzają blaszki cholesterolowe, które składają się głównie z WAPNIA i ze śladowych ilości cholesterolu ROŚLINNEGO. Jego rola jest kluczowa w procesie odpornościowym i leczniczym. Leki na jego obniżenie ma ogromne skutki w niszczeniu innych kluczowych funkcji działania naszego organizmu, za dużo tego, żeby to wszystko wymienić: Nie bierzcie leków na obniżenie poniżej poziomu 270. Szkodzą nam metale, brak witaminy D, promieni uvb, witaminy K2, jodu, witaminy C, dwutlenku węgla aż 20 krotnie więcej od obecnego poziomu, wodoru w wodzie/ olejach- stabilizuj go gotowanymi żółtkami.

and
|

Margaryna? Poczytaj o tłuszczach trans.

krzysztof
|

Szanowni Państwo, z cholesterolem walczę już 10 lat,mam wstawione dwa steny w naczyniu wieńcowym.Prowadzona walka jest trudna,jem wszystko ale z umiarem,dużo sportu ,oczywiście z głową .Rowerem jeżdżę około 40 km dziennie,profilaktycznie Lek PRAWAZINA,040gr.,co 3 miesiące pomiar dobrego i złego cholesterolu.Życzę wszystkim zdrowia.Krzysztof Czwarno.

ewa
|

podobno awokado ssie zly cholest. mozecie sprobowa bo o margarynie slyszalam ze to trucizna

ona
|

Tak to prawda, tyle, że chodzi o olej słonecznikowy. Płukać 5 minut dziennie w jamie ustnej (nie połykać!!), olej gęstnieje, czasem tworzy kluchę. Wypluć do muszli i dokładnie spłukać, również bardzo dokładnie wypłukać jamę ustną, gdyż substancja powstała w wyniku płukania jamy ustnej jest bardzo szkodliwa!

cholesterol 173
|

Prawda jest taka, że największe kokosy robią na nas firmy farmaceutyczne oraz przekupywani przez te firmy doktorki.

Monia
|

Co??? Jak to płukać oliwe??? Chyba jaja sobie robisz

megi
|

ja zarazem słyszałam że dobrze jest codziennie na czczo jakby płukać oliwe z oliwek w buzi aż powstanie kulka jak guma do żucia i wyrzucić to niby pomaga może ktoś z was słyszał i próbował ten sposób