Fasolka szparagowa – właściwości i wartości odżywcze, kalorie
Fasolka szparagowa, zarówno żółta, jak i zielona, jest źródłem witamin i składników odżywczych. Jest szczególnie polecana cukrzykom i kobietom w ciąży. Jakie właściwości i wartości odżywcze ma szparagówka? Ile ma kalorii?
Fasolka szparagowa jest odmianą fasoli zwykłej. Jej właściwości i wartości odżywcze były doceniane już w Ameryce Środkowej i Południowej, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat.
Fasolka szparagowa została sprowadzona do Europy przez hiszpańskich żeglarzy i już pod koniec XVI wieku stała się popularnym warzywem we Francji. Obecnie jest uprawiana w prawie wszystkich krajach świata, głównie azjatyckich, takich jak Chiny, Indonezja i Indie.
Spis treści
- Fasolka szparagowa - żółta czy zielona?
- Fasolka szparagowa - właściwości
- Fasolka szparagowa a cukrzyca
- Fasola szparagowa zielona - kalorie i wartości odżywcze
Fasolka szparagowa - żółta czy zielona?
W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej: żółta, która charakteryzuje się kremowym, delikatnym smakiem, i zielona, która jest bardziej wyrazista w smaku.
Czym jeszcze różnią się obie odmiany szparagówki? Zielona zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego niż żółte strączki fasoli, dlatego jest zalecana kobietom w ciąży, osobom chorym na cukrzycę, a także tym z niedoborem żelaza. Z kolei żółta szparagówka jest bogatsza w potas i fosfor.
Fasolka szparagowa - właściwości
Zielone ziarna fasolki są bogate w witaminę C, E i A, która w fasolce występuje głównie pod postacią beta-karotenu, czyli prowitaminy A.
Ponadto zawierają silne przeciwutleniacze - flawonoidy. Dzięki temu chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
-
Wspomaga trawienie
Zielone ziarna szparagówki są bogate w błonnik, który wspomaga procesy trawienne, dlatego każdy, kto zmaga się np. z zaparciami, może włączyć fasolkę do diety.
Poza tym wysoka zawartość manganu pomaga organizmowi skutecznie wchłaniać składniki odżywcze z pokarmu, takie jak witaminy z grupy B i E i magnez. Ponadto szparagówka zawiera witaminę C i beta-karoten, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Niestety fasolka powoduje wzdęcia, dlatego ludzie otyli i cierpiący na schorzenia układu pokarmowego nie powinni jej spożywać zbyt często.
Zawarte w fasolce potas, kwas foliowy, przeciwutleniacze, witamina B6, magnez i ryboflawina skutecznie wspomagają pracę układu krążenia, m.in. obniżają wysokie ciśnienie krwi i zapobiegają udarom mózgu.
Ponadto regularne spożycie fasolki pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, zwłaszcza trójglicerydów, co zapobiega miażdżycy i zawałom serca.
Dzięki zawartości witaminy C szparagówka wzmacnia układ odpornościowy, który w organizmie jest pierwszą linią obrony przed większością chorób, w tym chorób nowotworowych.
Poza tym świeża fasolka zawiera aglutyninę, która pełni ważną rolę w budowaniu odporności organizmu.
Ugotowane strączki fasoli działają moczopędnie i przyspieszają usuwanie kwasu moczowego z organizmu, dzięki czemu wspomagają leczenie artretyzmu, czyli skazy moczanowej, a także chorób nerek i pęcherza moczowego. Ponadto szparagówka stymuluje prawidłowy przepływ moczu, co z kolei pomaga organizmowi szybciej pozbyć się toksyn z organizmu.
-
Łagodzi objawy PMS i menopauzy
Witamina K pomaga stymulować krzepliwość krwi, dlatego fasolka zmniejsza krwawienie podczas menstruacji. Może również pomóc w walce z zespołem napięcia przedmiesiączkowego (PMS) i złagodzić jego objawy, takie jak drażliwość i częste zmiany nastroju.
Dodatkowo fasolka zawiera związek zbliżony budową do żeńskich hormonów, które obniżają częstotliwość uderzeń gorąca, które występują podczas menopauzy.
-
Wspomaga odchudzanie
Fasolka szparagowa zielona w 100 g zawiera tylko 31 kcal. Wszystko dlatego, że w 90% składa się z wody. Ponadto jest bogatym źródłem potasu, który wzmaga wydalanie toksyn z organizmu.
Witamina K zwiększa wchłanianie wapnia, co zapobiega utracie gęstości kości. Ponadto białko fasolki ma skład zbliżony do składu białka znajdującego się w mięsie, w związku z tym można nią zastąpić drób czy wołowinę, np. w jadłospisie małego dziecka, które potrzebuje zbilansowanej diety, by zdrowo rosnąć.
Szparagówka, szczególnie odmiana zielona, jest bogata w kwas foliowy. Dlatego zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej.
Fasolka szparagowa a cukrzyca
Szparagówka ma niski indeks glikemiczny (IG 15). Zawarte w szparagówce białko pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, dlatego po jej zjedzeniu następuje bardzo powolny wzrost poziomu cukru, a co za tym idzie - nie są potrzebne duże ilości insuliny, by go przetworzyć.
Te właściwości są szczególnie ważne we wczesnej fazie choroby.
- Rośliny strączkowe: właściwości, przepisy. Warzywa strączkowe a odchudzanie
- Groch - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Autor: Time S.A
Zbilansowana dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!
Fasola szparagowa zielona - kalorie i wartości odżywcze
Wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość energetyczna - 31 kcal
Białko ogółem - 1.83 g
Tłuszcz - 0.22 g
Węglowodany - 6.97 g (w tym cukry proste 3.26)
Błonnik - 2.7 g
Witaminy
Witamina C – 12.2 mg
Tiamina – 0.082 mg
Ryboflawina – 0.104 mg
Niacyna - 0.734 mg
Witamina B6 - 0.141 mg
Foliany - 33 µg
Witamina A – 690 IU
Witamina E – 0.41 mg
Witamina K - 43.0 µg
Minerały
Wapń – 37 mg
Żelazo - 1.03 mg
Magnez - 25 mg
Fosfor - 38 mg
Potas - 211 mg
Sód – 6 mg
Cynk - 0.24 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Czytaj też:
- Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu
- Soczewica - właściwości zdrowotne i wartości odżywcze soczewicy
- FASOLA - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania
Nie należy jeść surowej fasolki szparagowej, ponieważ zawiera fazynę - toksyczne białko roślinne (toksalbuminę), które zostaje zneutralizowane dopiero podczas gotowania.

Autor: Materiały prasowe
Z poradnika dowiesz się:
- jak gotować warzywa strączkowe
- czy należy je przedtem moczyć
- które ugotują się najszybciej