11 produktów spożywczych, które poprawiają przepływ krwi

2021-07-15 13:17

Jeśli odczuwasz, że brak Ci energii fizycznej oraz psychicznej, łatwo się męczysz i czujesz się starszy, niż jesteś w rzeczywistości - możesz mieć problemy z przepływem krwi. Tlenek azotu ma ogromne znaczenie dla układu krążenia, dlatego jeśli masz go za mało Twój organizm może nie funkcjonować prawidłowo.

Spis treści

  1. Dlaczego organizm potrzebuje tlenku azotu?
  2. Co wiąże się z brakiem tlenku azotu we krwi?
  3. 11 produktów poprawiających przepływ krwi

Dlaczego organizm potrzebuje tlenku azotu?

Tlenek azotu jest niezbędny dla serca, mózgu, układu odpornościowego, a nawet dla zdrowia seksualnego. Dzięki niemu naczynia krwionośne rozszerzają się i rozluźniają, przepływ krwi zwiększa się, a krzepliwość maleje.

Wraz z wiekiem organizm wytwarza mniej tlenku azotu. Badania pokazują, że jeszcze przed 40. rokiem życia wytwarzamy o 50% mniej tej cennej substancji niż w wieku nastoletnim.

Co wiąże się z brakiem tlenku azotu we krwi?

Słabe krążenie krwi, które jest skutkiem niedoboru tlenku azotu może zwiększyć ryzyko wystąpienia problemów zdrowotnych, takich jak:

Do objawów niedoboru tlenku azotu można zaliczyć:

  • wysokie ciśnienie krwi,
  • uczucie zimnych dłoni i stóp,
  • lęk,
  • trudności z koncentracją,
  • bezsenność,
  • spadek wytrzymałości organizmu,
  • utrata libido.
Nadciśnienie tętnicze - jak leczyć?

11 produktów poprawiających przepływ krwi

Istnieją produkty spożywcze, które mogą przyczynić się do zwiększenia poziomu tlenku azotu, a co za tym idzie - wzmocnić przepływ krwi. Należą do nich:

  1. Buraki
  2. Czerwone wino
  3. Zielone warzywa liściaste i kapustne
  4. Arbuz
  5. Czosnek
  6. Nasiona i orzechy
  7. Granat
  8. Owoce cytrusowe
  9. Mięso
  10. Ciemna czekolada
  11. Małże

Buraki

Buraki są bogate w naturalne azotany, które organizm może przekształcić w tlenek azotu. Dzięki nim naczynia krwionośne rozluźniają się, zwiększa się przepływ krwi, a serce nie musi pracować na maksymalnych obrotach.

Sok z buraków to przysmak sportowców, którzy piją go przed treningami lub zawodami. Zaletą tego napoju jest fakt, że wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Jedna szklana soku z buraków dziennie jest wskazana dla osób, które mają problem z nadciśnieniem.

Wysokie ciśnienie krwi jest przyczyną zaburzeń erekcji, dlatego koktajl z buraka jest określany, jako naturalny środek na problemy ze wzwodem.

Czerwone wino

Badania wykazują, że jedna lampka czerwonego wina dziennie może pozytywnie wpływać na serce. Ten czerwony trunek, spożywany z umiarem, podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL i jest źródłem przeciwutleniaczy, których zawiera aż 10 razy więcej niż wino białe.

Kwas acetylosalicylowy zawarty w czerwonym winie rozrzedza krew, a dzięki wysokiej zawartości potasu reguluje jej ciśnienie.

Sprawdź, jakie warzywa są bogate w potas

Zielone warzywa liściaste i kapustne

Spożywanie zielonych warzyw liściastych i kapustnych jest świetnym sposobem, by poprawić krążenie krwi. Mają wiele azotanów, które organizm może skutecznie przekształcić w tlenek azotu.

Szacuje się, że aż 80% azotanów, które spożywamy wraz z posiłkami pochodzi z warzyw, dlatego warto do swojej diety włączyć jarmuż, rukolę, szpinak, sałatę, brokuły, kalafior czy kapustę, które zawierają najwięcej tego ważnego składnika odżywczego. Bogata w azotany jest także marchew.

Arbuz

Ten owoc nie tylko gasi pragnienie w upalne dni, ale ma także pozytywny wpływ na krążenie krwi. Arbuz jest zalecany jako naturalny środek na problemy z erekcją. Zawiera wiele aminokwasu L-cytruliny, który organizm zamienia w L-argininę, a następnie w tlenek azotu.

Czosnek

Udowodniono, że czosnek zwiększa przepływ krwi i obniża jej ciśnienie dzięki allicynie, która uwalniana jest podczas siekania lub miażdżenia tego warzywa. To właśnie allicyna odpowiada za intensywny smak i zapach czosnku.

Cebula także poprawia krążenie, ponieważ zawiera kwercetynę, czyli naturalnie występujący flawonoid. Regularne spożywanie cebuli i czosnku może wpływać na normalizacje ciśnienia tętniczego krwi, a także zmniejszać ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Nasiona i orzechy

Orzechy i nasiona zawierają aminokwasy wpływające na wytwarzanie tlenku azotu oraz tłuszcze omega-3, które usprawniają pracę mózgu. Spożywanie tych produktów może wpływać na obniżanie ciśnienia, a także poprawić wytrzymałość organizmu.

Nasiona dyni oraz orzechy włoskie są jednymi z najbogatszy źródeł L- argininy. Sezam, nasiona słonecznika, migdały, orzechy nerkowca, orzeszki ziemne także zawierają wiele tego cennego aminokwasu.

Granat

Poza walorami smakowymi granat zawiera przeciwutleniacze i azotany, które rozszerzają naczynia krwionośne ułatwiając przepływ natlenionej, bogatej w składniki odżywcze krwi do tkanek.

Owoce cytrusowe

Witamina C zwiększa wchłanianie tlenku azotu. Doskonałymi źródłami tej witaminy są:

Spożywanie owoców cytrusowych wpływa na pracę mózgu, obniża ciśnienie i zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia problemów z sercem.

Mięso

Koenzym Q10 zawarty w mięsie może zwiększać poziom tlenku azotu w organizmie, który pozytywnie wpływa na naczynia krwionośne. Koenzym Q10 wiąże się także z zapobieganiem ataków migreny, ponieważ niweluje deficyt bioenergetyczny w komórkach.

Najlepszymi źródłami koenzymu Q10 są podroby, zwłaszcza nerki i serca, a także tłuste ryby – łosoś, makrela, śledź, sardynki. Mięso z indyka, kurczaka czy schab są także bogate w L-argininę.

Ciemna czekolada

Ciemna czekolada dzięki zawartości kakao zawiera wiele flawanoli. Wyniki badań potwierdzają, że flawanole z kakowca wpływają na zdrowie układu krążenia poprawiając parametry sprawności sercowo-naczyniowej. Pomagają także utrzymać odpowiedni poziom tlenku azotu w organizmie, dzięki czemu serce jest zdrowe, a komórki są chronione przed uszkodzeniem.

Eksperci postanowili sprawdzić, jak codzienne spożywanie ciemnej czekolady może wpływać na organizm człowieka. Po 15 dniach okazało się, że ciśnienie krwi uczestników badania obniżyło się, a poziom tlenku azotu znaczącą wzrósł.

Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę

Małże

Małże są bogate w witaminę B12, a także w aminokwasy, które wpływają na zwiększenie poziomu tlenku azotu. Dobrym źródłem L-argininy są także inne owoce morza:

Oprócz spożywania powyższych produktów możemy stymulować przepływ krwi przez regularną aktywność fizyczną, odpowiednie nawodnienie, zmniejszenie ilości soli w diecie.

Warto także ograniczyć używanie płynu do płukania jamy ustnej, ponieważ zabija wiele bakterii odpowiadających za produkcje tlenku azotu.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.