WITAMINA B12 - właściwości. Występowanie i dawkowanie witaminy B12

32 komentarze
Autor: Monika Majewska

Witamina B12 to związek, którego właściwości zdrowotne są nie do przecenienia. Witamina B12 koi nerwy,  podnosi odporność na stres, zapobiega anemii i poprawia apetyt. Ponadto może zmniejszyć ryzyko wystąpienia Alzheimera, nowotworów i chorób psychicznych. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości posiada witamina B12, gdzie występuje i jak ją dawkować.

Witamina B12, inaczej kobalamina lub czerwona witamina, to związek, którego właściwości zdrowotne są nie do przeceniania. Witamina B12, podobnie jak inne witaminy z grupy B, wpływa pozytywnie na zdrowie psychiczne. Jest także niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i pokarmowego. Naukowcy przekonują, że witamina B12 może także uchronić przed chorobą Alzheimera, nowotworami i przed chorobami psychicznymi.

Witamina B12 a zdrowie psychiczne

Witamina B12 jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego na kilka sposobów. Przede wszystkim poprzez aktywny udział w biosyntezie nukleotydów oraz choliny wchodzącej w skład osłonki mielinowej, która otacza nerwy. W związku z tym, w przypadku niedoboru witaminy B12, pojawiają się niepokojące sygnały ze strony układu nerwowego, takie jak drętwienie i uczucie mro­wienia, szczególnie w kończynach dolnych, zaburzenia równowagi i chodzenia.

Ponadto "czerwona witamina" uczestniczy w procesie przetwarzania białek, tłuszczu i węglowodanów na energię. W związku z tym przeciwdziała osłabieniu i uczuciu zmęczenia. Ponadto zapobiega utracie pamięci i zwiększa możliwość koncentracji.

Witamina B12 bierze również udział w syntezie serotoniny - neuroprzekaźnika, który, w odpowiednim stężeniu, działa antydepresyjnie. Jeżeli poziom witaminy B12 (a co za tym idzie - serotoniny) jest zbyt niski, pojawiają się rozdrażnienie, zmęczenie oraz zły nastrój.

Ważne

Ważne

Witamina B12 - dawkowanie

Według specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, zalecane dzienne spożycie witaminy B12 na poziomie RDA wynosi:

  • u dzieci - 0,9 μg/d (1-3 lata); 1,2 μg/d (4-6 lat); 1,8 (7-9 lat);
  • u starszych dzieci i młodzieży - od 1,8 do 2,4 μg/d
  • u dorosłych - 2,4 μg/d
  • u kobiet w ciąży - 2,6 μg/d
  • u kobiet karmiących - 2, 8 μg/d

Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B12 obserwuje się w chorobach jelit (Whippla, zespół Zolingera-Ellisona), nieprawidłowościach flory jelitowej (w tym również w przypadku obecności pasożytów), w zanikowym nieżycie błony śluzowej żołądka, nadprodukcji kwasu solnego, niedoborze czynnika Castle’a oraz przy stosowaniu niektórych leków.

Witamina B12 może zapobiec anemii i miażdżycy

Witamina B12 bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek w szpiku. W związku z tym jej niedobór może się przyczynić do wystąpienia anemii z niedoboru witaminy B12 (choroba Addisona-Biermera).

Ponadto witamina B12, razem z kwasem foliowym i witaminą B6, zapobiega gromadzeniu się homocysteiny - substancji powstającej w czasie przetwarzania białek w organizmie, której nadmiar może być szkodliwy dla zdrowia i spowodować choroby układu krążenia. Homocysteina przyczynia się do tworzenia blaszek miażdżycowych na wewnętrznych ściankach naczyń krwionośnych, a co za tym idzie - zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego: zawału mięśnia sercowego, udaru mózgu i zmian zakrzepowych.

Warto wiedzieć, że w celu zapobiegania pojawienia się hiperhomocysteinemi zaleca się spożywać 400 μg kwasu foliowego, 3 μg witaminy B12 oraz 2 mg witaminy B6 na dobę.

Ważne

Ważne

Czy witaminę B12 można przedawkować?

Witamina B12 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, a co za tym idzie - nie jest gromadzona w organizmie, tylko wydalana wraz z moczem i potem. W związku z tym trudno ją przedawkować. Jak przekonują specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia, spożycie witaminy B12 w ilościach znacznie przekraczających zalecaną podaż nie wywołuje szkodliwych efektów, ponieważ w tym przypadku następuje jej zwiększona absorpcja i wydalanie z organizmu.

SPRAWDŹ >> Objawy niedoboru witaminy B12

Witamina B12 może wspomóc leczenie zapalenia wątroby

Witamina B12 może wspomóc leczenie zapalenia wątroby typu C, przekonują włoscy naukowcy na łamach czasopisma "Gut". Ich zdaniem witamina B12 włączona do standardowej terapii, czyli do interferonu i rybawiryny, może zwiększyć szanse na pozbycie się wirusa HCV z organizmu. A standardowe leczenie eliminuje wirusa HCV z organizmu u około 50 proc. pacjentów z genotypem 1 i u 80 proc. osób z genotypem 2 lub 3.

Naukowcy podzielili 94 osób biorących udział w eksperymencie na dwie grupy - pierwsza została poddana standardowej terapii, a u drugiej do leczenia włączono witaminę B12 w dawce 5000 µg co 4 tygodnie przez okres od 24 (genotyp 2 i 3) do 48 tygodni (genotyp 1). Z badań wynika, że włączenie witaminy B12 wzmocniło trwałą odpowiedź wirusową o 34 proc, a najlepsze rezultaty zauważono u pacjentów posiadających genotyp 1 wirusa, którego leczenie jest najtrudniejsze.

Ważne

Ważne

Witamina B12 - gdzie jest jej najwięcej?

Witaminę B12 można znaleźć głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, tj. mięsie, rybach, mleku, jajach, serach, wędlinach. Najwięcej witaminy B12 jest w szczupaku oraz nerkach i wątrobie (powyżej 20 µg/100 g). Trochę mniej można jej znaleźć w innych rybach, takich jak śledzie, pstrąg czy makrele, oraz w mięsie królika (od 5 do 20 µg/100 g). Najmniej (poniżej 1 µg/100 g) witaminy B12 znajduje się makaronach jajecznych, szynkach, baleronach, mleku i jego przetworach (jogurt, kefir, sery twarogowe, śmietana).

Dobrym źródłem witaminy B12 są też drożdże spożywcze. W produktach roślinnych kobalamina praktycznie nie występuje. Wyjątek stanowią te poddane procesowi fermentacji (np. miso - przyprawa w postaci gęstej pasty, powstająca ze sfermentowanych ziaren soi).

Witamina B12 może uchronić przed Alzheimerem?

Wielu badaczy wskazuje na związek między bardzo niskim poziomem witaminy B12 w organizmie (który jest dość częsty u ludzi starszych) a podwyższonym ryzykiem pojawienia się choroby Alzheimera. Podobnie sądzą naukowcy z Karolinska Institutet w Sztokholmie, którzy wyniki swoich badań opublikowali w 2010 roku w czasopiśmie "Neurology". Badacze przez 7 lat obserwowali grupę 271 osób w wieku od 65 do 79 lat, u których nie wystąpiły jeszcze objawy demencji starczej. W czasie badań u 17 osób z tej grupy zaobserwowano objawy choroby. Naukowcy postanowili zbadać ich krew pod kątem obecności homocysteiny, której nadmiar związany jest przede wszystkim z niedoborem witaminy B12. Z badań naukowców wynika, że wzrost poziomu homocysteiny, czyli spadek zawartości B12 w organizmie, skutkuje 16-procentowym wzrostem ryzyka zachorowalności na chorobę Alzheimera. W związku z tym istnieje podejrzenie, że przyjmowanie zwiększonych dawek B12 przez ludzi starszych może opóźnić wystąpienie tego rodzaju otępienia. Potrzeba jednak dalszych badań, które pozwolą jednoznacznie ustalić, czy witamina B12 rzeczywiście posiada takie właściwości oraz czy może poprawić stan zdrowia już chorych na Alzheimera.

Polecamy
NIEDOBÓR WITAMINY B12 - objawy i przyczyny niedoboru witaminy B12

NIEDOBÓR WITAMINY B12 - objawy i przyczyny niedoboru witaminy B12

Objawy niedoboru witaminy B12 mogą przypominać objawy wielu chorób. Niedobór witaminy B12 najczęściej wywołuje anemię, jednak w niektórych ...

Polecamy
WITAMINA K2 - działanie, źródła występowania, objawy niedoboru

WITAMINA K2 - działanie, źródła występowania, objawy niedoboru

Witamina K2, podobnie jak wszystkie związki, które kryją się pod nazwą "witamina K", uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi. Przez wiele ...

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
ANEMIA - przyczyny niedokrwistości

ANEMIA - przyczyny niedokrwistości

Niedokrwistość (anemia) złośliwa: przyczyny i objawy. Choroba Addisona-Biermera leczenie

Niedokrwistość (anemia) złośliwa: przyczyny i objawy. Choroba Addisona-Biermera leczenie

Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 14.11.2016

Komentarze (1 - 10 z 32)
Klara, 05.04.2017 10.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Przypomniała mi się kuracja stosowana przed wielu laty właśnie dotycząca wit. B12. 1/3 kostki "Drożdży Babuni" trzeba rozkruszyć w szklance, zalać wrzącą wodą, ostudzić i wypić. Koniecznie bez słodzenia. Niezbyt to smaczne, ale które lekarstwo takie jest ? Można się przyzwyczaić a korzyści są ogromne! Właśnie zaczęłam taką wiosenną kurację trzytygodniową, potem tydzień przerwy. Polecam :)
 
Tomek, 03.04.2017 10.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
> Moim zdaniem - jeśli natura nie chciałaby, żebyśmy jedli mięso to oczywiście bzdura, a skąd mięso ma b12? natura chciała żebyśmy pili brudną wodę gdzie b12 jest pod dostatkiem, ale jemy i piejmy sterylnie, to nie natura popełnia błąd tylko człowiek, i nie ma to nic wspólnego z mięsem
 
Klara, 31.03.2017 12.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W aptece można dostać wyłącznie wit. B12 - cyjanokobalaminę, która w zasadzie nic dobrego nie daje, cenną natomiast jest metylokobalamina, tej jednak nie ma! Zatem jaki ma sens produkowanie cyjanokobalaminy??
 
imag123, 03.03.2017 23.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ciekawe co na to eskimosi, którzy do nie dawna jedli tylko i wyłącznie mięso, najzdrowsi ludzie na kuli ziemskiej, brak awitaminozy i innych chorób.....
 
weganizm, 01.03.2017 01.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jeżeli w mięsie występuje witamina B12, to dlatego, że zwierzęta hodowlane dostają ją w paszy bądź zastrzykach. Gdyby żywiły się pokarmem na wolności, to uzupełniałyby ją poprzez bakterie w ziemi. Witamina B12 jest "witaminą brudu". Sami z siebie jej nie produkujemy, zwierzęta również nie. W dzisiejszych czasach wszystko jest takie sterylne, że trzeba ją suplementować. Chyba, że masz swój ogródek i zjesz marchewkę prosto z ziemi. Co również nie gwarantuje odpowiedniego poziomu tej witaminy, dlatego wszyscy powinni regularnie robić badania.
 
konwi, 17.02.2017 13.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tutaj widze ze Fan/Fanka Wegetar. bardzo skutecznie opisala loigicznosc osobiscie odstawilam mieso na jakis czas i pilam soczki jadlam zrdowo a w pewnym momencie po prost zaczelam podupadac na zdrowiu i dzieki bogu znalazlam ksiazke w ktorej opisano celnie dlaczego warto jesc mieso kupilismy wiec szybkowar /slow cooker by zachowac wlasciwosci tego miesa i powoli zaczelam je jesc i odrzywac nie wiem czy to niedobur Ironu czy cos innego bynajmniej juz nigdy wiecej nie odsune miesa z menu.
 
gosia, 10.02.2017 15.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tu jest mowa o sporych ilosciach B12 w drożdzach, W innych artykułach spotkałam informacje,że drożdze mają wszystkie wit. B , Z WYJĄTKIEM B12.
 
magda, 03.02.2017 11.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pytanie do Andrzeje znasz jakies suplementy b 12, bez cyjanokobaliny - wlasnie takich szukam .
 
Piotr, 20.12.2016 20.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
właśnie zdiagnozowałem u siebie niedobór witaminy B12. Jem mięso, chociaż niezbyt dużo, sporo jajek i trochę ryb... Moim zdaniem - jeśli natura nie chciałaby, żebyśmy jedli mięso, to produkowalibyśmy sobie witaminę B12 (oraz wszystkie inne witaminy z warzyw), a tak nie jest!!! Nawet Max Gerson, który leczył nowotwory dietą roślinną (piciem świeżo wyciśniętych soków warzywnych), uzupełniał tę dietę o witaminę B12 ze świeżo wyciśniętej cielęcej wątroby... Więc doskonale wiedział, że organizm nie pozyska jej z diety wegańskiej (i wegetarianin potrzebuje suplementacji). Podobnie, nie produkujemy sami witaminy C, więc musimy ją brać z pożywienia (ale to jest powszechnie występująca witamina)
 
Andrzej, 01.12.2016 11.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W artykule nie wspomniano o suplementach wit B12. Ponieważ zawierają one cyjanokobalaminę (formę biologicznie nie aktywną) są słabo wchłaniane (ok. 1%) i należy je spożywać w ilości od 250 do 500 ug/d
 
następne »
strona 1 z 4
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Przedawkowanie witamin. Które witaminy można przedawkować?

Przesadne przyjmowanie preparatów witaminowych niesie ryzyko poważnych chorób. Które z witamin...

więcej

150

OLEJ Z CZARNUSZKI - właściwości i zastosowanie oleju czarnuszkowego OLEJ Z CZARNUSZKI - właściwości i zastosowanie oleju czarnuszkowego

Olej z czarnuszki ma wiele właściwości zdrowotnych, dzięki czemu znalazł zastosowanie jak środek...

więcej

146

WITAMINA B12 - właściwości. Występowanie i dawkowanie witaminy B12 WITAMINA B12 - właściwości. Występowanie i dawkowanie witaminy B12

Witamina B12 to związek, którego właściwości zdrowotne są nie do przecenienia. Witamina B12 koi...

więcej

124

WITAMINA D - objawy oraz skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D WITAMINA D - objawy oraz skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D

Witamina D w odpowiednim stężeniu sprawia, że kości są mocne, a zęby zdrowe. Właściwy poziom tej...

więcej

122

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

W zależności od zaawansowania zmian oraz stanu pacjenta można rozważyć w tej chorobie terapię ogólną, między innymi: sterydami, chlorochiną, sulfonami lub fototerapią. Leczenie zawsze dobierane jest...

Tak, jednym z powikłań przyjmowania doustnie tabletek antykoncepcyjnych są bóle żołądka. Radzę powiedzieć o tym lekarzowi prowadzącemu i zastanowić się nad zamianą drogi podania hormonów.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.