Karambola (owoc) - właściwości odżywcze. Jak jeść karambolę?

Karambola to owoc, który po przekrojeniu przypomina kształtem gwiazdę. Z tego powodu wiele osób zastanawia się, jak jeść karambolę. Nie jest to skomplikowane, a dodatkowo karambola ma pyszny smak i wiele właściwości i wartości odżywczych, dlatego warto włączyć ją do diety. Niestety, nie każdy może jeść karambolę. Sprawdź, jakie właściwości ma karambola, kto nie może jej jeść, gdzie ją kupić i jaka jest jej cena.

Karambola, inaczej oskomian pospolity (Averrhoa carambola L.), to owoc pochodzący z Filipin, Indonezji, Malezji, Indii, Bangladeszu i Sri Lanki. Po przekrojeniu karambola przypomina gwiazdę, co sprawia, że wiele osób zastanawia się, jak jeść karambolę. Nie jest to skomplikowane, a dodatkowo zarówno miąższ jak i woskowata skórka tego egzotycznego owocu są jadalne. Miąższ jest żółty, jędrny i bardzo soczysty, nie zawiera włókien, a konsystencją przypomina konsystencję winogron. A jaki smak ma karambola? To owoc słodki z cierpkim, kwaskowatym posmakiem.

W Chinach karambolę uważa się zarówno za owoc, jak i warzywo. Jeśli spożywa się ją wraz ze skórką, jest traktowana jak warzywo, natomiast bez skórki – jak owoc.

Spis treści

  1. Karambola - właściwości i wartości odżywcze
  2. Wartość odżywcza karamboli (w 100 g)
  3. Karambola - jak jeść?
  4. Karambola - dla kogo niepolecana?
  5. Karambola - zastosowanie w kuchni

Karambola - właściwości i wartości odżywcze

Karambola jest bardzo niskokaloryczna, 100 g owocu dostarcza tylko 31 kcal. Ponadto karambola jest bogata w przeciwutleniacze, takie jak związki polifenolowe (kwercetyna i kwas galusowy). W karamboli znajdują się także znaczne pokłady błonnika pokarmowego i witaminy C.

Wartość odżywcza karamboli (w 100 g)

Wartość kaloryczna karamboli - 31 kcal

        Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

        Witaminy

          Wartość odżywcza USDA, % dziennego zalecanego spożycia: Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2012

          Karambola - jak jeść?

          Dojrzała karambola jest jasnożółta z lekko brązowymi grzbietami. Mniejsze, zielone owoce są kwaśne i niesmaczne. Przed zjedzeniem należy usunąć górną i dolną część owocu. Zarówno skórka, jak i miąższ są jadalne.

          Karambola - dla kogo niepolecana?

          Aktywne składniki zawarte w karmaboli mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, dlatego jeśli zażywasz leki skonsultuj się z lekarzem, czy połączenie ich z tym owocem jest bezpieczne. Karamboli nie powinny spożywać osoby z chorobami nerek, ponieważ jej zjedzenie może powodować skutki uboczne, takie jak:

          a nawet może prowadzić do śmierci.

          Dodatkowo zbyt duże spożycie karamboli może zwiększyć ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej, ze względu na dość wysoką zawartość w tym owocu kwasu szczawiowego.

          Ponadto karambola może wywołać odczyn alergiczny. Jeśli próbujesz tego owocu po raz pierwszy, zjedz niewielką ilość i sprawdź jak zareaguje organizm.

          Karambola - zastosowanie w kuchni

          Karambola nadaje się zarówno jako dodatek do potraw słodkich jaki i wytrawnych. Wykorzystuje się ją do przygotowywania deserów i dżemów. Jest wiele przepisów na słodkie przekąski z karambolą. Świetnie sprawdzi się także w wersji marynowanej, suszonej, jako świeży owoc do zjedzenia na surowo lub dodatek do sałatek owocowych.

          Ponadto karambolę można wykorzystać do przygotowania koktajli. Sok z karamboli można dodać do dań wytrawnych, świetnie komponuje się z krewetkami i daniami mięsnymi.

          W sklepie wybieraj owoce jędrne, bez widocznych uszkodzeń. Karambolę można przechowywać nawet do kilku tygodni w lodówce lub w temperaturze pokojowej.

          Czy artykuł był przydatny?
          Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
          KOMENTARZE