KOMBUCHA (kombucza) - właściwości grzyba herbacianego

2017-06-22 15:00 Monika Majewska

Kombucha (kombucza), inaczej grzyb herbaciany (lub grzybek japoński), to kolonia bakterii i specjalnej kultury drożdży, na bazie której przygotowuje się napój z kombuchy. Jego właściwości lecznicze medycyna naturalna wykorzystuje już od ponad dwóch tysięcy lat, jednak do dzisiaj nie przeprowadzono żadnych badań naukowych potwierdzających wyjątkowe działanie napoju. Odnotowano natomiast wiele działań niepożądanych. Jakie są więc prawdziwe właściwości kombuczy?

Kombucha (kombucza), potocznie grzyb herbaciany, grzybek japoński lub - błędnie - grzybek tybetański, to kolonia bakterii i specjalnej kultury drożdży, która należy do grupy SCOBY (Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts), czyli do grupy symbiotycznych kultur drożdży i bakterii.

Jak wygląda kombucha? Ma ona postać galaretowatej masy w kształcie placka. Dodana do posłodzonej herbaty inicjuje proces fermentacji, w wyniku którego powstaje napój z kombuchy.

Jego właściwości zdrowotne docenili już w starożytności. Nic dziwnego - zawiera on liczne kwasy organiczne, m.in. kwas octowy, mlekowy i glukonowy, witaminy z grupy B, kwas askorbinowy (witamina C) i składniki mineralne, takie jak cynk (jest go najwięcej), magnez, wapń, żelazo i miedź. W składzie napoju z kombuchy można znaleźć również alkohol, kofeinę, cukier i inne substancje.

Napój z kombuchy - właściwości zdrowotne

Napój z kombuchy jest reklamowany jako eliksir życia, uniwersalny środek leczniczy, panaceum na niemalże wszystkie schorzenia. Jest polecany m.in. na odchudzanie, bezsenność, utratę pamięci, brak apetytu, nadciśnienie tętnicze, obniżenie cholesterolu, zespół napięcia przedmiesiączkowego, zespół przewlekłego zmęczenia, wzmocnienie odporności, uregulowanie pracy układu pokarmowego, usprawnienie funkcji wątroby, nerek i pęcherza moczowego, oczyszczenie organizmu z toksyn, artretyzm, reumatyzm, a nawet na bardzo poważne choroby, takie jak cukrzyca, AIDS i nowotwory. Ile z tego prawdy?

Kombucha potocznie nazywana jest grzybem herbacianym lub grzybkiem japońskim, jednak tak naprawdę nie jest grzybem.

Niestety, nie ma wielu naukowców, którzy podjęli się zbadania wpływ napoju z kombuchy na zdrowie. Do tego wąskiego grona należą badacze z Zakładu Bromatologii Katedry Toksykologii i Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Zdaniem naukowców, napój z kombuczy ma kilka zasadniczych właściwości: równoważy metabolizm, wpływa na oczyszczanie krwi oraz na kwasowość organizmu, podnosi poziom energii, wspomaga procesy detoksykacyjne i trawienne organizmu. W związku z tym przekonują, że można go traktować jako naturalny suplement diety.

Zbadania właściwości napoju z kombuchy podjęli się także naukowcy z Indii. W 2003 roku badacze z Defence Institute of Physiology and Allied Sciences w Delhi podali sfermentowaną herbatę szczurom, które wcześniej otrzymały dawki octanu ołowiu. Okazało się, że wzmocniła ona system odpornościowy gryzoni, który został osłabiony wskutek stresu oksydacyjnego (będącego wynikiem zatrucia octanem ołowiu), i zmniejszyła liczbę uszkodzeń DNA. Wyniki sugerują więc, że napój z kombuchy może mieć silne właściwości przeciwutleniające i immunomodulujące.

Z kolei inni naukowcy z Indii, których wyniki badań zostały opublikowane w 2010 roku w czasopiśmie "Food & Function", przekonują, że napój z kombuczy może wspomóc leczenie wrzodów żołądka. Badacze podali myszom cierpiącym na chorobę wrzodową napój z kombuczy, który był fermentowany przez 4 dni. Na koniec okazało się, że przyrządzony w ten sposób napój był tak samo skuteczny jak omeprazol - lek stosowany w chorobie wrzodowej.

Jednak są to jedynie badania laboratoryjne, z udziałem zwierząt, które tylko sugerują, że napój z kombuchy może mieć właściwości lecznicze.

Ważne

Nie ma żadnych dowodów naukowych jednoznacznie potwierdzających, że napój z kombuchy ma właściwości lecznicze. Może być on traktowany jedynie jako suplement diety, choć i w tym przypadku należy zachować ostrożność, ponieważ odnotowano wiele działań niepożądanych po jego wypiciu.

Napój z kombuchy w nadmiarze może zaszkodzić

Jak informuje amerykańskie Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom (CDC), w maju 1995 roku dwie kobiety, które codziennie przez dwa miesiące piły napój z kombuczy w ilościach większych niż 4 uncje (ok. 118 ml), zostały hospitalizowane z powodu ciężkiej kwasicy mleczanowej. Jedna z nich zmarła w wyniku zatrzymania akcji serca dwa dni po przyjęciu do szpitala. Mimo że nie udowodniono bezpośredniego związku między sfermentowaną herbatą a kwasicą, specjaliści z Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA) ostrzegli konsumentów, aby zachowali ostrożność przy przygotowywaniu i piciu napoju z kombuchy.

Kolejny przypadek zagrażającej życiu kwasicy mleczanowej po spożyciu napoju z kombuchy odnotowano w 2009 roku. Jak można się dowiedzieć ze strony Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego, 22-letni mężczyzna został przyjęty do szpitala Cedars-Sinai w Los Angeles z powodu trudności w oddychaniu, gorączki, dezorientacji i ​​wysokiego poziom kwasu mlekowego we krwi. Objawy te pojawiły się w ciągu 12 godzin od wypicia napoju. Pacjent wyzdrowiał, a jego lekarz był zdania, że to właśnie sfermentowana herbata przyczyniła się do kwasicy mleczanowej.

Ponadto w literaturze medycznej istnieją doniesienia o innych działaniach niepożądanych, takich jak nudności, wymioty czy bóle głowy, które pojawiły się u osób pijących więcej niż 4 uncje (ok. 118 ml) napoju z kombuchy dziennie. U niektórych osób doszło także do reakcji alergicznych i uszkodzenia wątroby, co objawiało się żółtaczką.

W związku z tym specjaliści z Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego odradzają picie napoju z kombuchy w nadmiernych ilościach. Niewskazane jest również spożywanie go przez dłuższy czas.

Napój z kombuchy - przeciwwskazania. Kto nie powinien go pić?

  • Osoby z osłabionym układem odpornościowym

Kombucha wzmacnia odporność u osób zdrowych. "Pacjenci z obniżoną odpornością nie powinni spożywać napoju z kombuchy wyprodukowanego w niekontrolowanym środowisku", przekonują specjaliści z Memorial Sloan-Kettering Cancer Center (USA),  W czasie wytwarzania go w nieodpowiednich warunkach (zwłaszcza w warunkach domowych, gdzie trudno o utrzymanie sterylności) może bowiem dojść do skażenia napoju chorobotwórczymi grzybami, np. z rodzaju Aspergillus (kropidlak), które produkują toksyny mogące być szczególnie groźne właśnie dla osób z osłabionym układem odpornościowym. W związku z odradza się picia napoju z kombuchy osobom z wirusem HIV, chorym na AIDS, nowotwory, poddającym się chemioterapii, z chorobami autoimmunologicznymi, a także osobom starszym i innym z osłabioną odpornością.

Napoju z kombuchy nie powinny pić także kobiety w ciąży, karmiące piersią, jak również alkoholicy i osoby przyjmujące jakiekolwiek leki.

  • Dzieci

Napoju z kombuchy nie powinno się podawać także dzieciom, nie tylko ze względu na ich niewykształcony układ odpornościowy. W czasie warzenia kombuchy cukier ulega fermentacji i tworzy się alkohol, którego zawartość może wynieść nawet 2 proc.

  • Osoby zmagające się z Candida Albicans

Niektóre źródła podają, że kombucza może pomagać w leczeniu drożdżycy, mimo że sama zawiera drożdże. Podobno drożdże zawarte w kombuchy (Schizosaccharomyces) nie posiadają sporów, które są przyczyną chorób, wręcz przeciwnie - mogą pomóc w zniszczeniu innych drożdży. Niestety, nie ma żadnych dowodów naukowych potwierdzających, że kombucha wspiera leczenie grzybicy. Odnotowano natomiast przypadki infekcji grzybiczych po wypiciu napoju z kombuchy (prawdopodobnie był on skażony chorobotwórczymi grzybami). W związku z tym osoby zmagające z kandydozą nie powinny po niego sięgać.

  • Diabetycy

Niektórzy przekonują, że napój z kombuchy mogą spożywać cukrzycy, ponieważ w procesie fermentacji cukier zostaje przekształcony w inne substancje, takie jak kwasy organiczne, enzymy, witaminy czy sole mineralne. Owszem, zostaje przekształcony, ale tylko w ok. 95 proc. W związku z tym napój z kobuchy zawiera cukier, choć w niewielkich ilościach. Ponadto cukrzycy nie powinni go pić ze względu na zawartość alkoholu, który może m.in. zakłócić działanie wstrzykiwanej insuliny i leków przeciwcukrzycowych.

  • Osoby zmagające się niektórymi dolegliwościami jelitowymi

Napój z kombuchy nie jest polecany w przypadku biegunki ze względu na zawartość kofeiny, która może zaostrzyć jej przebieg. Z tego samego powodu sfermentowanej herbaty nie powinny spożywać również osoby z zespołem jelita drażliwego.

  • Osoby z kamicą szczawianową

Napój z kombuchy może zawierać kwas szczawiowy, który prowadzi do odkładania się w drogach moczowych kamieni szczawianowych.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019

Materiał partnerski

KOMENTARZE
Asaaar
|

Zanim wszedłem w sekcje komentarzy od razu wiedziałem co zastane. Ból d... alt-medowców wykrzykujących brednie o "koncernach farmaceutycznych". Wiem, że uważacie się za tych inteligentnych i myślących, ale tak prawda jest zupełnie inna. Jesteście najprostszą grupą do manipulacji, która została przekonana jednym głupim argumentem.

Joanna
|

Piłam kombuchę miesiącami w dużych ilościach (nie pół szklanki ale np. 5 szklanek dziennie). Żyję. Mam się bardzo dobrze. Za tym, że najbardziej mi smakowała na czerwonej herbacie, na anyżu, na rumianku (wypróbowałam masę ziół). Może faktycznie czarna herbata szkodzi...

MB
|

Nie wiem kim jest autorka tego tekstu, ale wiem, że nie powinna się wypowiadać publicznie, bo stwierdzenie: "Nie ma żadnych dowodów naukowych jednoznacznie potwierdzających, że napój z kombuchy ma właściwości lecznicze. " jest ewidentnym kłamstwem. Nawet w ściśle czyszczonym z niewygodnej dla farmacji wiedzy PubMedzie jest kilkadziesiąt badań. Na polskich uniwersytetach, choćby w Lublinie czy Łodzi badano kombuchę w tym stuleciu. A nawet gdby w tym wieku nikt już nie interesował się kombuchą, to sowieckie badania kliniczne na ogromną skalę z połowy XX wieku wykazały wystarczająco dużo na ten temat. PoradnikZdrowie jak zwykle na bieżąco...

Zaleg
|

W całym tekście nie ma ani słowa o raku ale "specjaliści z Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego odradzają picie napoju z kombuchy w nadmiernych ilościach." Dlaczego akurat Towarzystwo Onkologiczne?

lucy
|

Kto by tam słuchał CDC, FDA i tp którzy promują wyłącznie chemiczne leki zatruwając ludzi, środowisko i cały świat, a to właśnie dlatego grzyby bakterie czychają nawet na podestach, basenach itd. stwarzając zagrożenie zarażenia się osłabionego przez wszechobecną chemię układu odpornościowego ludzi, to samo jest w przyrodzie równowaga biologiczna została zachwiana przez ich "sterylną" chemię, która niszczy wszystko, zarówno złe jak i dobre bakterie. Kto trochę ma pojęcia na ten temat nie da sobie wcisnąć i zasiać tej propagandy strachu!!! wymyślanej celowo by bronić swój jakże dochodowy przemysł chemiczny. Oni doskonale wiedzą, że jest jeszcze pełno niedoinformowanych i nieświadomych tego ludzi, więc można nimi manipulować. Zatrutym chemią umysłom i zaślepionym chciwością trudno dostrzec coś, co zniszczy ich samych

Klaudia
|

Na urodziny dostałam książkę "Kombucha cudowny grzyb herbaciany o leczniczych właściwościach" autorstwa Gunthera W. Franka. Dzięki niej piję kombuchę od 3 miesięcy. Trochę ciężko było przyzwyczaić się do smaku. Teraz czuję się lepiej, schudłam i poprawił się wygląd mojej cery.
Polecam.

ja
|

święta racja! popieram :)

Mika60
|

Kombucha jest wysmienitym napojem orzezwiajacym i zdrowotnym, wzmacnia odpornosc organizmu ja pije od 2 lat i w polaczeniu z dobra dieta (zoltka jaj najlepiej gotowane na miekko, jagniecina czy baranina itp. wszystko co zywi sie trawa - czyni cuda. Moj maz pije ten napoj w duzych ilosciach i zycze kazdemu, zeby w tym wieku (57 lat) mial tyle wigoru co on i to pod kazdym wzgledem ☺. Komus naprawde zalezy, zeby dyskryminowac wszystko co podnosi odpornosc ludzi i korzysci z tego wyplywajace ZDROWIE. Wspomne tez o grzybku tybetanskim, ktory zalewa sie tlustym mlekiem i robi naturalny kefir (ziarna kefirowe zywia sie cukrem czyli laktoza z mleka). Mozna pic kefir lub dodac banany czy inne owoce zmiksowac ew. doslodzic miodem i nie truc dzieci gotowcami ze sklepu (zageszczanymi modyfikowana kukurydza a slodzonymi syropem glukozowo fruktozowym z kukurydzy GMO). Czytajcie i uczcie sie bo nikt o was nie zadba jesli sami tego nie zrobicie - taka prawda!

ewelina
|

naparwde podajesz to dzicku i nic mu nie bylo.??.ja tez chce podac to mojej corce ktora ma 9 lat .

Grzegorz
|

Tia ... kombucha jest niebezpieczna ...
Większych bzdur nie czytałem, ale to zrozumiałe że to środowisko walczy o swoje stołeczki lekarskie... kto będzie się leczył u konowałów jeśli będzie miał do dyspozycji naturalne środki leczenia zamiast wszędobylskiej chemii i innych świństw którymi nas lekarze raczą przy byle jakiej okazji i najmniejszej infekcji typu katar...
Skończyło by się leczenie po 100 zł za wizytkę i to jest największy ból a nie właściwości naturalnych metod leczenia.
Ludzie unikajcie jak ognia wszelkich świństw typu "leki" przepisywanych przez lekarzy, zdrowo się odżywiajcie, jedzcie naturalne przetwory a zdrowie będzie jak najlepsze !