Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
KOMBUCHA (kombucza) - właściwości grzyba herbacianego

KOMBUCHA (kombucza) - właściwości grzyba herbacianego

Kombucha (kombucza), potocznie grzyb herbaciany, grzybek japoński lub - błędnie - grzybek tybetański, to kolonia bakterii i specjalnej kultury drożdży, która należy do grupy SCOBY (Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts), czyli do grupy symbiotycznych kultur drożdży i bakterii. Ma ona postać galaretowatej masy w kształcie placka.
Autor: Thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
KOMBUCHA (kombucza) - właściwości grzyba herbacianego

KOMBUCHA (kombucza) - właściwości grzyba herbacianego

Kombucha dodana do posłodzonej herbaty inicjuje proces fermentacji, w wyniku którego powstaje napój z kombuchy.
Autor: Thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
KOMBUCHA (kombucza) - właściwości grzyba herbacianego

KOMBUCHA (kombucza) - właściwości grzyba herbacianego

Napój z kombuchy zawiera liczne kwasy organiczne, m.in. kwas octowy, mlekowy i glukonowy, witaminy z grupy B, kwas askorbinowy (witamina C) i składniki mineralne, takie jak cynk (jest go najwięcej), magnez, wapń, żelazo i miedź. W składzie napoju z kombuchy można znaleźć również alkohol, kofeinę, cukier i inne substancje.
Autor: Thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Powrót
KOMBUCHA (kombucza) - właściwości grzyba herbacianego
KOMBUCHA (kombucza) - właściwości grzyba herbacianego
KOMBUCHA (kombucza) - właściwości grzyba herbacianego
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email