JAGODY GOJI – działanie i właściwości odżywcze

19 komentarze
Autor: Monika Majewska

Jagody goji to owoce, których działanie i właściwości lecznicze są wykorzystywane w medycynie naturalnej krajów azjatyckich od ponad 2500 lat. Zalecane są m.in. w leczeniu reumatyzmu i przy spadku odporności. Dieta wzbogacona w te owoce ma pomóc także wyregulować pracę serca, ciśnienie krwi, a także poziom cholesterolu i cukru. Nic dziwnego, że jagody goji są nazywane czerwonymi diamentami Wschodu i należą do superfoods, czyli "superżywności".

Jagody goji to owoce chińskiej rośliny o nazwie kolcowój pospolity (Lycium barbarum L.), znanej także jako kolcowój szkarłatny, która jest bliskim krewnym chińskiej wilczej jagody (Lycium chinese L. – nie ma nic wspólnego z naszą wilczą jagodą, która jest trująca). Jednak nazwa "goji" odnosi się jedynie do owoców kolcowoju tybetańskiego (Lycium barbarum L.) - jest to jego nazwa handlowa.

Kolcowój pospolity należy do rodziny psiankowatych, czyli tej samej co papryka, pomidory, ziemniaki i bakłażany

Właściwości i działanie tych owoców (a także innych części kolcowoju) od ponad 2500 lat są wykorzystywane w medycynie naturalnej krajów azjatyckich, a zwłaszcza w tradycyjnej medycynie chińskiej. Mieszkańcy Państwa Środka wykorzystywali je w chorobach serca, wątroby, płuc, reumatyzmie i aby obniżyć poziom glukozy we krwi. Wierzą także, że długotrwałe stosowanie owoców goji wpływa korzystnie na wzmocnienie systemu odpornościowego, poprawia stan stawów i kości, wzroku, łagodzi dolegliwości miesiączkowe i opóźnia proces starzenia.

Jagody goji mogą zahamować postęp nowotworu

Jagody goji są bardzo dobrym źródłem białka, w skład którego wchodzi aż 18 aminokwasów. Ponadto zawierają węglowodany i tłuszcze, w tym 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6, odpowiedzialnych za wytwarzanie hormonów, właściwą pracę mózgu i układu nerwowego. Ponadto są źródłem wielu witamin (m.in. C, B1, B2, B6 oraz E) i składników mineralnych (m.in. fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk, selen), a także karotenoidów, związków polifenolowych, wśród których najliczniejszą grupę stanowią flawonoidy.

Jagody goji należą do superfoods (inaczej „superżywność”), czyli grupy produktów pochodzenia roślinnego, mających dobroczynny wpływ na organizm

Jednak za najcenniejszy składnik jagód goji uważa się rozpuszczalny w wodzie bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP (Lycium Barbarum polysaccharides). Wyniki wielu badań wskazują na jego działanie stymulujące układ odpornościowy, właściwości przeciwutleniające, a przede wszystkim przeciwnowotworowe.

Z badań wynika, że kompleks LBP  hamuje wzrost ludzkich komórek raka żołądka (linia komórkowa MGC-803 i SGC-7901), ludzkich komórek raka okrężnicy SW480 i Caco-2 oraz komórek raka płuc, indukując ich apoptozę (śmierć komórkową). W znaczący sposób powstrzymuje także rozwój komórek raka gruczołu krokowego i skutecznie hamuje wzrost ludzkich komórek raka piersi (linii komórkowej MCF-7). Kompleks ten wykazuje właściwości antyproliferacyjne (hamuje namnażanie) także w stosunku do ludzkich komórek wątrobiaka QGY7703, jak również przyczynia się do apoptozy komórek białaczkowych HL-60.

Nie przegap

Jagody goji mogą obniżyć poziom cukru

W badaniach na zwierzętach wykazano, że grupa ww. związków polisacharydowych stymuluje proliferację komórek βtrzustki oraz wpływa na zwiększenie wychwytu glukozy w tkankach obwodowych. Działanie hipoglikemiczne jagód goji potwierdzili inni naukowcy, z badań których wynika, że podawanie kompleksu polisacharydowego LBP może zmniejszać hiperglikemię u zwierząt cierpiących na cukrzycę. Ponadto zaobserwowano, że kompleks LBP może poprawiać wrażliwość na insulinę, a tym samym zmniejszać insulinooporność.

Jagody goji na nadciśnienie i cholesterol

Jagody goji zawierają cyperon, który korzystnie wpływa na pracę serca i ciśnienie tętnicze krwi, oraz betainę wykorzystywaną do produkcji choliny - substancji, która odgrywa dużą rolę w zapobieganiu chorobom serca.

Według niektórych doniesień jagody goji są trzecim na świecie najbogatszym, naturalnym źródłem witaminy C

Ponadto znajduje się w nich β-sitosterol i kompleks LBP - substancje, które obniżają poziom cholesterolu. Prozdrowotne działanie jagód goji potwierdzają badania na szczurach z hiperlipidemią. Wynika z nich, że owoce kolcowoju znacząco obniżają poziom triglicerydów, całkowitego cholesterolu oraz „złego” cholesterolu LDL w surowicy krwi, a także przyczyniają się do wzrostu poziomu „dobrego” cholesterolu HDL.

Nie bez znaczenia jest także obecność witaminy C, która również ma korzystny wpływ na pracę układu krążenia. Niektóre źródła donoszą, że w 100 g wysuszonych, dojrzałych jagód goji jest jej aż 2500 mg.

Ważne

Ważne

Jagody goji – przeciwwskazania

Nie powinno się spożywać więcej niż 5-12 g suszonych jagód goji dziennie.

Jagód goji nie powinny spożywać osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Osoby zażywające inne leki i/lub zmagające się z chorobami powinny zachować ostrożność i przed sięgnięciem po jagody goji skonsultować się z lekarzem.

Przeciwwskazaniami do spożywania jagód goji są także ciąża i karmienie piersią.

Poza tym nie należy spożywać świeżych, niedojrzałych owoców, gdyż może to doprowadzić do zatrucia, objawiającego się zaburzeniem funkcji przewodu pokarmowego oraz układu nerwowego. Na szczęście w Polsce można kupić tylko suszone owoce.

Jagody goji na zdrowe oczy

Czerwonopomarańczowy kolor owoców jest wynikiem wysokiej zawartości karotenoidów, w tym zeaksantyny (stanowiącej ponad 70 proc. ogólnej zawartości karotenoidów w owocach, choć inne źródła podają, że 31-56 proc.) oraz luteinę. Luteina i zeaksantyna maja właściwości antyoksydacyjne i chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Ich niedobór w diecie może być jednym z czynników ryzyka rozwoju AMD, czyli zwyrodnienia plamki żółtej. Poza tym luteina jest w stanie pochłaniać niebieskie światło widzialne i dzięki temu chroni struktury oka przed niebezpiecznymi dawkami promieniowania widzialnego i UV.

Jagody goji mogą ochronić wątrobę

Tybetańczycy od lat używają jagód goji w terapiach pomagających oczyścić wątrobę z toksyn i usprawnić trawienie. Niedawno ich wpływ na pracę tego narządu postanowili zbadać naukowcy. Z badań na myszach wynika, że zawarty w jagodach goji kompleks polisacharydowy hamuje oksydacyjne uszkodzenia wątroby, wywołane dietą wysokotłuszczową.

Polecamy
KALINA na ból miesiączkowy. Właściwości i zastosowanie kaliny koralowej

KALINA na ból miesiączkowy. Właściwości i zastosowanie kaliny koralowej

Kalina koralowa to roślina, której właściwości zdrowotne medycyna ludowa wykorzystuje od stuleci. Kalina znalazła zastosowanie m.in. jako środek, który ...

To ci się przyda

To ci się przyda

Skąd pochodzą najzdrowsze jagody goji?

Jagody goji rosnące w dolinach tybetańskich oraz w Himalajach są najzdrowsze, ponieważ uprawia się je na terenach nieskażonych zanieczyszczeniami bądź pestycydami. Odmiany uprawiane w krajach ciepłych i subtropikalnych, takich jak Japonia, Korea i inne kraje południowo-wschodniej Azji i Europy, cechuje niższa wartość odżywcza i lecznicza.

Jagody goji - zastosowanie w kuchni

Jagody goji smakują podobnie jak żurawina, jednak są od mniej słodkie i bardziej cierpkie. Dodatkowo mają w sobie nutę smaku pomidorowego i ziołowego. Jagody goji można spożywać tak, jak rodzynki lub inne suszone owoce, czyli na surowo. Należy jednak pamiętać, by nie przesadzić z ich ilością, tym bardziej, że nie są niskokaloryczne (mają 370 kcal w 100 g).

W kuchni chińskiej suszone jagody goji przed spożyciem są gotowane. Następnie dodaje się je do ryżu, zup, kurczaka i wieprzowiny lub miesza z warzywami.

Z gotowanych suszonych jagód goji można przyrządzić również herbatę ziołową, do której w Azji dodaje się chiński kwiat chryzantemy. Suszone owoce kolcowoju dobrze komponują się także z czerwoną herbatą.

Poza tym z jagód goji produkowane są soki, wina, nalewki oraz suplementy w postaci proszku i tabletek.

Dlaczego warto jeść jagody goji? Wyjaśnia Justyna Mizera, dietetyk

Źródło: TVN Meteo Active/x-news

Polecamy
ACEROLA - skarbnica witaminy C. Właściwości zdrowotne i odżywcze aceroli

ACEROLA - skarbnica witaminy C. Właściwości zdrowotne i odżywcze aceroli

Acerola ma wyjątkowe właściwości odżywcze. Zawiera bowiem najwięcej witaminy C ze wszystkich owoców - ponad 30 razy więcej niż słynące z ...

Bibliografia:

1. Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, „Postępy fitoterapii” 2012, nr 2
2. Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Kompleks polisacharydowy jagód Goji (Lycium barbarum) jako element fitoterapii – przegląd literatury, „Postępy fitoterapii” 2014, nr 4

Galeria: JAGODY GOJI – działanie i właściwości odżywcze
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com, Wikimedia Commons

Aktualizacja: 20.05.2016

Komentarze (1 - 10 z 19)
yyz, 20.07.2016 22.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Miałem podwyższony cholesterol, dostałem tabletki i zrobiłem badania, nadal był podwyższony. Zobaczyłem kiedyś te jagody i zacząłem jeść po 2 łyżeczki od herbaty dziennie. Może to przypadek, ale na kolejnych badaniach cholesterol był OK.
 
justyna , 01.07.2016 12.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a gdzie jagody goji mozna kupic i jakiej firmy
 
Eliza, 14.06.2016 10.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Od lat kupuję jagody goji. Są bombą witaminową, mają działanie przeciwnowotworowe i są przepyszne :) Nawet kupiłam książkę o tych czerwonych cudeńkach - Goji jagody życia, jest tam mnóstwo przepisów dzięki, którym mogę poprzemycać je do diety mojego męża (on nie wierzy w działanie superfood wszelakich).
 
Ewcia, 08.06.2016 14.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
To ściema z tymi jagodami goji ,lepiej sięgnąć po rodzime owoce i pilnować diety i uda wam się schudnąć <3
 
pepe, 04.05.2016 20.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a Tybet leży gdzie?
 
Hoover, 05.03.2016 18.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
tak goji, acaii Raspberry Bio 5 i inne bzdury. z ciekawosci przetestowałam już nie jeden specyfik na odchudzanie i tu jak zwykle przykra niespodzianka. kasa wywalona w błoto, efekt chudnięcia żaden oprócz kasy z portfela. jedynie to dieta i ćwiczenia dają efekt. moje osiągniecie to 8 kg i to nie przy extra cwiczeniu czy głodówce. po prostu jak mialam chęci to rowerek i tyle. ale nie robilam tego codziennie. jedzenie ograniczylam ale nie glodowalam. jestem typem czlowieka ktory slodyczy nie je, tluszcze to minimum. nie trzeba sie katowac cwiczeniami czy glodowac aby schudnac. ale to minimum musi byc
 
Justyna, 08.02.2016 11.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jagody goji są rewelacyjne, można je jeść na rozmaite sposoby, są bombą witaminową, ja kupuje takie z certyfikatem bio w Warszawie w CH Promenada
 
lidzia, 21.01.2016 21.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
sprobujcie a pozniej piszcie glupoty
 
Przekąszacz, 22.11.2015 23.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Traktuję to jako przekąskę. Nie liczę, że mi pomoże w czymkolwiek. Po prostu podjadam w ciągu dnia. Do tego orzechy nerkowca i moja ulubiona ..... suszona.... morwa czarna :)
 
Sylwia, 22.11.2015 11.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pochodzą z chin a nie z tybetu proszę się lepiej przygotować jeżeli puszczacie coś w internecie
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
CZYSTEK (zioło) - prawdziwe WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE czystka CZYSTEK (zioło) - prawdziwe WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE czystka

Czystek (Cistus) to zioło, któremu są przypisywane wyjątkowe właściwości lecznicze. W internecie...

więcej

95622

Pokrzywa - właściwości lecznicze i prozdrowotne pokrzywy Pokrzywa - właściwości lecznicze i prozdrowotne pokrzywy

Pokrzywa to nie tylko chwast. Na wsi od wieków traktowano ją z szacunkiem ze względu na właściwości...

więcej

77678

Ostropest wspiera pracę wątroby. Właściwości lecznicze ostropestu plamistego Ostropest wspiera pracę wątroby. Właściwości lecznicze ostropestu plamistego

Ostropest plamisty to roślina, która chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem alkoholu i łagodzi...

więcej

67647

JAGODY GOJI – działanie i właściwości odżywcze JAGODY GOJI – działanie i właściwości odżywcze

Jagody goji to owoce, których działanie i właściwości lecznicze są wykorzystywane w medycynie...

więcej

66528

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Szanowna Pani, nie jest jasne dlaczego w zatoce dochodzi do rozwoju grzybniaka w zatokach przynosowych. Często obserwuje się go u osób, u których doszło do przemieszczenia do zatoki szczękowej pasty...

W pani przypadku wygląda to bardziej na problemy krążeniowe. Proszę skontaktować się ze specjalistą od naczyń krwionośnych. Warto też zrobić Dopplera żył.

Przebarwienia pozapalne mają tendencję do ustępowania z czasem. Ekspozycja na działanie promieniowania UV utrwala je, jednakże nie przekreśla szansy całkowitego ich ustąpienia w przyszłości.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.