Dorada - wartości odżywcze i właściwości

2020-06-10 13:10

Dorada charakteryzuje się białą barwą i małą ilością ości. Mięso dorady to dobre źródło pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, głównie witaminy B12, żelaza, witaminy D oraz fosforu. Ponadto w doradzie znajdziemy sporo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Sprawdź, jakie wartości odżywcze ma dorada i jak przygotować tę smaczną rybę.

Dorada, mimo swoich walorów smakowych oraz zdrowotnych niestety nie jest rybą, która powinna gościć na naszych stołach na co dzień, ponieważ jej populacja jest zagrożona wyginięciem. Jeśli zdecydujesz się na zakup dorady, warto sprawdzić, z których obszarów połowowych pochodzi i wybierać tylko tę, gdzie jej stada są na względnie stałym poziomie. Kupuj raczej doradę poławianą w wodach Zatoki Biskajskiej oraz w Morza Śródziemnego, ponieważ jej liczebność jest wyższa niż pochodzącej z wód północno-wschodniego Atlantyku, gdzie dorada jest zagrożona wyginięciem.

Spis treści

  1. Dorada źródłem białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
  2. Dorada - bogactwo witamin i składników mineralnych
  3. Dorada - wartość odżywcza w 100 g produktu
  4. Dla kogo wskazana jest dorada?
  5. Czy doradę mogą jeść kobiety w ciąży?
  6. Dorada - zastosowania kulinarne

Dorada źródłem białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

100 g dorady zawiera 16,5 g pełnowartościowego białka, dlatego też z powodzeniem ryba ta może być spożywana jako zamiennik mięsa czerwonego oraz drobiowego.

Dorada, podobnie jak dorsz, halibut i flądra, należy do ryb chudych. 100 g mięsa zawiera 115 kcal. Niewątpliwą zaletą dorady jest dość wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, kilkukrotnie wyższa niż w halibucie czy flądrze - w 100 g mięsa znajduje się 1,12 g tłuszczów wielonienasyconych, które mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy poprzez regulację pracy tętnic, zapobieganie powstawaniu zakrzepów, obniżanie stężenie cholesterolu i triglicerydów we krwi.

Dorada - bogactwo witamin i składników mineralnych

Dorada jest szczególnie bogata w witaminę B12 - w 100 g dorady znajduje się 2,0 µg wit. B12, co w ponad 80% pokrywa dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej.

Wśród składników mineralnych wyróżnia się ilością fosforu, którego zawartość w 100 g dorady w 50% pokrywa zapotrzebowanie na ten składnik dla osoby dorosłej. Fosfor, podobnie jak wapń, bierze udział w budowie kości i zębów, wchodzi w skład kwasów nukleinowych, uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych oraz uczestniczy w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej.

Na uwagę zasługuje również żelazo, którego ilość jest stosunkowo wysoka w porównaniu z zawartością w innych rybach - w 100 g dorady znajdziemy 2,0 mg tego składnika mineralnego. Żelazo nie jest wytwarzane w organizmie, dlatego musi być dostarczone z zewnątrz. Pełni szereg ważnych funkcji, m.in.: występuje w hemoglobinie, mioglobinie oraz enzymach tkankowych. Ponadto wspomaga działanie układu odpornościowego i układu nerwowego.

Dorada - wartość odżywcza w 100 g produktu

Wartość energetyczna 115 kcal
Białko 16,5 g
Tłuszcze 5,5 g
Tłuszcze nasycone 1,6 g
Tłuszcze jednonienasycone 1,6 g
Tłuszcze wielonienasycone 1,12 g
W tym omega-3 0,4 g
Cholesterol 110 mg
Potas 310 mg (7% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Sód 20 mg (1%)
Fosfor 350 mg (50%)
Żelazo 2,0 mg (20%)
Selen 7 µg (13%)
Wapń 90 mg (9%)
Magnez 30 mg (7%)
Witamina B6 0,4 mg (31%)
Witamina B12 2,0 µg (83%)
Witamina D3 2,0 µg (13%)
Witamina A

0,0 µg (0%)

Źródło: www.foodnutritiontable.com, Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2012

Dla kogo wskazana jest dorada?

Zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w doradzie sprzyja profilaktyce takich chorób jak:

Dodatkowo kwasy te obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają zdolność płytek krwi do agregacji, zwiększają odporność organizmu oraz wpływają dobroczynnie na układ nerwowy i pracę mózgu. Ponadto dorada ze względu na wyróżniającą się na tle innych ryb zawartość żelaza jest polecana dla osób z anemią oraz kobiet z długimi i obfitymi miesiączkami.

Czy doradę mogą jeść kobiety w ciąży?

Dorada ze względu na niską zawartość rtęci jest polecana kobietom ciężarnym. Jest źródłem cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które odgrywają rolę w prawidłowym rozwoju mózgu.

Dorada - zastosowania kulinarne

Doradę na rynku znajdziemy w postaci filetów, tuszek całych oraz tuszek patroszonych. Dorada świetnie nadaje się do:

  • gotowania
  • pieczenia
  • duszenia
  • grillowania na patelni

Można podawać ją zarówno saute, jak i w sosach warzywnych i na salsach owocowych. Doskonały smak dorady można uzyskać marynując ją wcześniej w winie. Doradę można również nadziewać, przygotować z niej pulpeciki lub użyć jako składnika zupy rybnej. Warto łączyć doradę z produktami bogatymi w witaminę C, dzięki temu zwiększymy przyswajalność żelaza, którego zawartość w tej rybie jest dość wysoka. Zatem podawaj doradę na szpinaku, pieczoną z cytryną, czosnkiem i koperkiem lub w połączeniu z surówką z papryki i pomidora.

Przepis na doradę pieczoną z cytryną i brokułami

  • 1 dorada patroszona
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 150 g brokuła
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, natka pietruszki, bazylia, papryka ostra

Doradę opłukać, osuszyć oraz zrobić nacięcia nożem na jednym boku. Posypać solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny, zostawić na godzinę w lodówce, następnie piec w temperaturze 200 st. C przez 18 minut. Posypać posiekaną natką pietruszki. Brokuły ugotować na parze. Podawać z brokułami oraz pieczonymi ziemniakami, batatami lub ryżem.

Nie przegap

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.