MORINGA - drzewo długowieczności. Właściwości lecznicze i zastosowanie moringi

2018-11-15 8:16 Monika Majewska

Moringa to roślina, która posiada wyjątkowe wartości odżywcze, a co za tym idzie - właściwości lecznicze. Moringa zawiera cztery razy więcej witaminy A niż marchew, siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze, 17 razy więcej białka niż mleko i 25 razy więcej żelaza niż szpinak. Nic dziwnego, że moringa jest nazywana "cudownym drzewem" lub "drzewem długiego życia" i należy do grupy superżywności, czyli najzdrowszej żywności na świecie. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma moringa i jakie znalazła zastosowanie.

Spis treści

  1. Moringa - wartości odżywcze
  2. Moringa - bogactwo antyoksydantów i nie tylko
  3. Moringa - zastosowanie w kuchni
  4. Moringa - zastosowanie w kosmetyce

Moringa olejodajna (łac. Moringa oleifera) to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, dzięki którym znalazła się w grupie superżywności (superfoods), czyli najzdrowszych produktów na świecie.

Ta pochodząca z Indii roślina znalazła zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, lecz także w kosmetyce i kuchni.

Wszystkie części drzewa można wykorzystywać na wiele sposobów.

Kwiaty, liście i kora dostarczają wartościowego surowca do leków, podobnie jak korzenie, które w smaku przypominają chrzan (stąd inna nazwa rośliny "drzewo chrzanowe").

Z kolei z ziaren pozyskuje się olej moringa, który można wykorzystać w celach spożywczych i do pielęgnacji skóry. Ziarna - m.in. ze względu na właściwości antybakteryjne - znalazły zastosowanie także w oczyszczaniu wody.

Z kory natomiast można wytwarzać liny i papier.

Cała roślina służy też jako biomasa do wytwarzania alternatywnej energii (np. biopaliwa), a jej "odpadki" są idealnym ekologicznym nawozem.

Moringa - wartości odżywcze

Moringa zawiera

  • dwa razy więcej białka niż soja
  • cztery razy więcej witaminy E niż kiełki pszenicy
  • cztery razy więcej witaminy A niż marchew
  • siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze
  • 15 razy więcej potasu niż banany
  • 17 razy więcej białka niż mleko
  • 25 razy więcej żelaza niż szpinak.¹

Moringa w niektórych krajach znana jest jako drzewo chrzanowe, drzewo pałeczkowe czy drzewo ben.

Moringa odznacza się także wysoką zawartością manganu, chromu i boru. Mangan jest ważny dla zdrowia kości i stawów, a chrom ma duże znaczenie w przemianie materii i przy obciążeniu stresem. Bor odgrywa dominującą rolę w gospodarce wapnia, magnezu i fosforu. Jest także mikroelementem ważnym dla pracy mózgu.

Moringa jest rośliną o największej zawartości boru (31 mg/100 g). Spore (ale już nie tak duże) ilości organicznych związków boru zawierają pigwa (ok. 10 mg/100 g), migdały (3,4 mg/100 g) i buraki (2,1 mg/100g).¹

Moringa - bogactwo antyoksydantów i nie tylko

Moringa zawiera także wszystkie esencjonalne aminokwasy, 26 substancji hamujących procesy zapalne i kwasy tłuszczowe omega-3, -6 i -9.

Moringa odznacza się także wysoką zawartością aż 46 antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Dzięki temu moringa jest jednym z produktów o największej pojemności antyoksydacyjnej (w skrócie ORAC - Oxygen Radical Absorbancji Capacity), czyli zdolności do wyłapywania i neutralizowania wolnych rodników, a co za tym idzie – zdolności chronienia komórek ciała przed stresem oksydacyjnym, który może doprowadzić do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów, schorzeń serca i układu naczyniowego czy cukrzycy.

Wykazano, że wskaźnik ORAC dla proszku z liści drzewa moringa wynosi 157 600 i jest wyższy niż dla jagód acai (102 700), zielonej herbaty (1 253), jagód (9 621), ciemnej czekolady (20 816), czosnku (5 708), jagód goji (3 290) i czerwonego wina (3 607)², a więc żywności uchodzącej za skarbnicę antyoksydantów. Większy wskaźnik ORAC mają tylko suszone goździki (314 446), suszony cynamon (267 536) i suszone oregano (200 129).

Morniga to skarbnica antyoksydantów - substancji, które chronią przez rozwojem nowotworów, chorób krążenia i opóźniających proces starzenia.

Spośród 46 antyoksydantów, które zawiera moringa, warto zwrócić uwagę na zeatynę, salwesterol i chlorofil.

Zeatyna to substancja, która odpowiada za to, aby wszystkie witaminy, minerały, mikroelementy i aminokwasy zostały przyjęte przez organizm.

Z kolei salwesterol należy do grupy substancji o nazwie fitoaleksyny. Są one produkowane przez rośliny w odpowiedzi na infekcje wywołane przez patogeny roślin. Naukowcy odkryli, że salwesterol ma także właściwości przeciwnowotworowe - przekształca się w tkance nowotworowej w toksyczną substancję, co prowadzi do zniszczenia guza.

Poza tym wykazano, że moringa odznacza się największym stężeniem chlorofilu spośród wszystkich przebadanych dotąd roślin.¹ Chlorofil to zielony barwnik, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu - tworzy silne połączenia z częścią toksycznych związków (w tym z niektórymi substancjami rakotwórczymi) – dzięki temu mniejsza ilość szkodliwych związków dociera do tkanek organizmu.

Ważne

Moringa - przeciwwskazania

Nie zaleca się używać korzeni, kory i kwiatów moringi w czasie ciąży. Substancje zawarte w tych częściach rośliny mogą spowodować skurcze macicy i poronienie. Poza tym nie ma wystarczającej ilości informacji na temat bezpieczeństwa korzystania z innych części moringi w czasie ciąży. W związku z tym kobiety spodziewające się dziecka nie powinny sięgać po tę roślinę.³

Moringa - zastosowanie w kuchni

Moringa znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Owoce i młode pędy spożywane są po ugotowaniu. Młode liście o smaku rzeżuchy można spożywać podobnie jak szpinak. Po ususzeniu i zmieleniu stanowią dodatek do zup, sałatek, koktajli, jogurtów czy szejków mleczno-owocowych.

Sproszkowane liście moringi należy spożywać max. 3 x dziennie po 1 łyżeczce (1,5 g) z pokarmem lub w postaci herbaty czy koktajli.

Można ich użyć także do zaparzenia herbaty, która odznacza się słodką nutą. W celach spożywczych można wykorzystać także olej moringa.

Moringa - zastosowanie w kosmetyce

Olejek moringa polecany jest do pielęgnacji skóry i włosów. Dzięki niemu staną się miękkie i intensywnie nawilżone. Olej dość łatwo się wchłania, a tłusty film nie pozostaje na skórze długo. Można go zastosować również do wykonania relaksacyjnego masażu.

Warto wiedzieć

Moringa - gdzie kupić? Jaka jest cena?

Moringę można kupić w sklepach w postaci sproszkowanych liści (cena to ok. 30 zł za 50 g), a także tabletek czy kapsułek (ceny wahają się od 50 do nawet ponad 100 zł, w zależności od ilości kapsułek i producenta). W sprzedaży jest również herbata z moringi (ok. 50 zł za 100 g).

Bibliografia:

1. Thorsten W., Jenny B., Żywność funkcjonalna. Najzdrowsze produkty z natury, wyd. Vital, Białystok 2015
2. USDA Database for the Oxygen Radical  Absorbance Capacity (ORAC) of Selected  Foods, Release 2
3. www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1242-moringa.aspx?activeingredientid=1242

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019

Materiał partnerski

KOMENTARZE
Basia
|

Witam, musisz mieć kiepskiej jakości ta moringę bo ja mam i stosuje ja bez przerwy a robi takie cuda z organizmem ze sobie tego nie wyobrażasz ludzie chorzy nawet na raka widzą światełko w tunelu, chrzy na cukrzyce przestaja brać swoje lekarstwa tylko piją moringe z woda chcesz wiecej info jak ja zdobyć , jaka to firma pisz na pri fejsie Barbara Prajzner

Jaskier
|

Bez przesady z tym 50zł za 100g. Obecnie w moim sklepie sprzedaję 100g liści moringi za 14,99zł. W smaku jak jest ciepła przypomina bawarkę, może dlatego że tyle białka. Ale jak jest zimna to smakuje jak słaba herbata zielona. Polecam

dociekliwy
|

no tak, jeśli ma 17 razy więcej białka od mleka, to znaczy 30-50 g/100 g...I przestaję czytać dalej

Krupeczka
|

Stosując moringę maksymalnie ok. 3 tygodni należy zrobić przerwę. Przeczytałam sporo informacji o tym i nigdzie jak dotąd nie znalazłam jak długa ma być ta przerwa? Czy ktoś może mnie oświecić?

Marek.S
|

Witam.Ja miałem zawroty głowy non stop jakieś bóle itd.probowalem wszystkiego suplementów itd na które nie warto wydawać kasy.az w końcu kupiłem herbatę w lisciach Moringi i wszystko się zmieniło i jeszcze przestałem pić kawę i czuję się o wiele lepiej.
Morindze możecie zaufać.
Życzę zdrówka

Marlon
|

Dowiedziałeś się coś więcej o tej Morindze? Jesli tak to proszę napisz mi kilka słów na maila, bo praktycznie tu nie wchodzę. znides@interia.pl
Z góry dziękuję.

nick?
|

różnych portalach o tej morindze i te wskaźniki o ilości witamin w porównaniu do innych roślin sa bardzo rózne. Jedni podaja, że ma 4 inni, że 10 jeszcze inni , że 12 razy wiecej witaminy C niz pomarańcza. Tak samo jest z innymi witaminami czy minerałami. A to mi juz zaczyna brzyydko pachniec. Jestem zwolennikiem zdrowej ,zywności i w przypadku choroby przede wszystkim suplementacji i dostarczania organizmowi odpowiednich witamin, minerałow żeby sam sobie poradził z chorobą, ale atkie rozbiezności powoduja że zapala mi sie czerwona lampka. Na razie "studiuje" dalej temat.

Stalka
|

Ja stosuję modrzew dahurski ale włączę do diety na zimę także ten proszek. wygląda obiecująco.

zielonysklep.com
|

W koktajlach, jogurcie, sałatkach - w każdej postaci jest naturalną porcją zdrowia!
Jeśli poszukujesz niedrogich liści moringi w proszku zapraszamy do zakupów w zielonysklep.com. Nasza moringa dociera do nas prosto z Indii, a cena może pozytywnie zaskoczyć ! :)