Gorzka CZEKOLADA ma najwięcej wartości odżywczych

2007-05-16 5:49 Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Gorzka czekolada ma wykwintny smak i cudownie poprawia humor, gdy dopadnie nas chandra. Ale to tylko niektóre powody, dla których warto jeść gorzką czekoladę. Okazuje się, że czekolada jest dobra na kaszel, nadciśnienie, brak energii, kiepską pamięć i brak koncentracji.

Gorzka czekolada swój cierpki smak zawdzięcza dużej zawartości kakao. W zależności od gatunku może w niej być od 70 do 99 proc. kakaowego ziarna. Czekolada, która składa się prawie z samego kakao, jest niemal czarna i tak gorzka, że trzeba czasu, aby się w niej rozsmakować. Koneserzy są jednak zdania, że nie ma od niej lepszej na świecie. Żeby poznać smak prawdziwej gorzkiej czekolady, najlepiej stopniowo przyzwyczajać do niej swoje kubki smakowe. Zacznij od kostki czekolady deserowej, a na koniec zafunduj sobie najmocniejsze doznanie smakowe: czekoladę, która zawiera 90-99 proc. kakao.

Jak rozpoznać czekoladę dobrej jakości?

Dobrej jakości gorzka czekolada musi mieć błyszczącą, jedwabistą powierzchnię i subtelny zapach czekolady, a nie kawy. Kiedy dzielimy ją na kawałki, słychać charakterystyczny trzask, a powierzchnia w miejscu przełamania jest gładka. Jeśli tabliczka kruszy się albo wygina, prawdopodobnie zawiera za mało masła kakaowego lub po prostu jest nieświeża. Dobra czekolada rozpływa się w ustach, pozostawiając na długo cierpki posmak z nutą słodyczy.

Czy warto jeść gorzką czekoladę? Odpowiada dr Ania [#TOWIDEO]

Warto wiedzieć

Ile kalorii ma gorzka czekolada?

100-gramowa tabliczka gorzkiej czekolady ma w zależności od zawartości kakao (60-99%) od ok. 500 do 590 kcal w 100 g. Mała kostka czekolady waży 6 g i ma od 30 do 36 kilokalorii. Najwięcej kalorii mają gorzkie czekolady o wysokiej zawartości masy kakaowej.

  • Czekolada o zawartości kakao 60% - 516 kcal w 100 g, 31 kcal w kostce (6 g)
  • Czekolada o zawartości kakao 64% - 502 kcal w 100 g, 30 kcal w kostce (6 g)
  • Czekolada o zawartości kakao 70% - 566 kcal w 100 g, 34 kcal w kostce (6 g)
  • Czekolada o zawartości kakao 85% - 530 kcal w 100 g, 32 kcal w kostce (6 g)
  • Czekolada o zawartości kakao 90% - 592 kcal w 100 g, 36 kcal w kostce (6 g)
  • Czekolada o zawartości kakao 99% - 590 kcal w 100 g, 35 kcal w kostce (6 g)

Gorzka czekolada na zdrowie

Gorzka czekolada to nie tylko wyborny smak. Naukowcy, badając skład kakaowych ziaren, odkryli w nich wiele cennych dla zdrowia substancji. A ich zawartość jest największa właśnie w gorzkiej czekoladzie. Oto dlaczego warto od czasu do czasu zjadać kilka kostek gorzkiej czekolady.

  • Pomaga w myśleniu. Zawiera wiele związków pobudzających mózg do pracy, np. pirazynę. Dlatego kilka kostek gorzkiej czekolady może rozjaśnić nam umysł, poprawić koncentrację, pamięć, czas reakcji i ułatwić rozwiązywanie problemów. W związku z takim działaniem czekolady niektóre dzieci mogą być nadmiernie pobudzone oraz mieć kłopoty z zaśnięciem.
  • Dodaje energii - ma najwięcej spośród czekolad węglowodanów, magnezu, potasu, żelaza, ale nie zawiera (albo niewiele) cukru! Specjaliści uważają ją za najlepiej przyswajalne, skoncentrowane źródło energii. Dobrze mieć taką "bombę energetyczną" w plecaku, wybierając się na wędrówkę czy trening. Gdy zupełnie opadniesz z sił, na pewno postawi cię na nogi.
  • Zapobiega miażdżycy i zakrzepom. Okazało się, że ziarna kakaowe są dosłownie "zapchane" flawonoidami. Te naturalne substancje hamują procesy utleniania "złego" cholesterolu, chroniąc nas przed miażdżycą i nowotworami. Pomagają zwalczyć infekcje, regulują właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych oraz "pilnują", żeby płytki krwi nie zlepiały się, zapobiegając tworzeniu się zakrzepów i udarowi mózgu.
  • Wzmacnia serce. Zawarte w ziarnie kakaowym polifenole obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają zawałowi serca. Holenderscy naukowcy dowiedli, że osoby, które regularnie jedzą (albo piją) czarną czekoladę, 50 proc. rzadziej umierają na zawał.
  • Filtruje nerki. Dzięki dużej zawartości alkaloidu teobrominy pobudza pracę nerek i jako łagodny środek moczopędny znakomicie je oczyszcza. To ważna informacja dla osób, które mają skłonność do infekcji dróg moczowych.
  • Łagodzi kaszel. Ostatnio naukowcy odkryli, że teobromina skuteczniej hamuje kaszel niż stosowana do tej pory kodeina i nie wywołuje uczucia senności. Spróbujmy zatem ratować się gorzką czekoladą, gdy złapie nas przeziębienie.

Kostka czekolady lub dwie wystarczą

Dietetycy polecają gorzką czekoladę z orzechami lub owocami, bo za jednym zamachem dostarcza więcej tłuszczów roślinnych i antyoksydantów. Najlepiej zjeść kawałek na deser po ciężko strawnym posiłku. Można np. wypić filiżankę kawy i schrupać dwie kostki czekolady. Zwiększy to wydzielanie żółci niezbędnej do trawienia tłuszczów. Ale nadmierna miłość do brązowych tabliczek może obrócić się przeciwko nam. Zdecydowanie nie wolno opychać się czekoladą, bo kalorie i tłuszcz, które się w niej znajdują, niweczą pozytywne działanie. Poza tym lekarze przypuszczają, że od czekolady można się uzależnić. Uważać trzeba także, gdy mamy skłonność do alergii, bo kakao może uczulać. Niemniej w chwili smutku albo jakiejś nerwowej sytuacji sięgaj po kawałek czekolady bez wyrzutów sumienia - to nie wpłynie na twoją figurę, za to pozwoli odzyskać równowagę psychiczną.

Warto wiedzieć, że czekolada w proszku jest łatwiej strawna i rzadziej powoduje zaparcia. Zwykle pije się ją z dodatkiem mleka, jednocześnie wzbogacając dietę w wapń. To bardzo dobre połączenie, ponieważ zawarty w czekoladzie magnez przyśpiesza wchłanianie wapnia.

miesięcznik "Zdrowie"

Polecamy e-poradnik
E-poradnik. Znane potrawy w nowych wersjach

Autor: Materiały prasowe

Z poradnika dowiesz się:

  • Jak przyrządzić faszerowane pomidory, omlety, tarty wytrawne, chłodniki, cordon bleu, musy czekoladowe i torty bezowe. Ponad 30 przepisów!
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019
KOMENTARZE
Ireneusz50
|

cudza zona lepsza od czekolady

Skromny
|

Wiem z własnej autopsji jak i z niejednego artykułu żywieniowego, że gorzka czekolada(>69%) świetnie wpływa na stosunek płciowy jak i ochotę na niego.

27.06.2017 19:47
|

Obrzezanie napletka to dla jednych nakaz religijny, dla innych metoda leczenia. Są i tacy, którzy zrobiliby to ze względów praktycznych. Ale na czym w ogóle polega obrzezanie? Szacuje się, że na świecie obrzezanych jest około 20-30% mężczyzn. Ewentualne szkody medyczne lub korzyści z obrzezania nie zostały jednoznacznie zbadane, dlatego zdania są podzielone.

Mag
|

Do gorzkiej czekolady trzeba dojrzeć
Tak jak np do smaku czarnych oliwek czy innych podobnych rzeczy

anna
|

Wartością gorzkiej czekolady, jest fakt, że zawiera mało cukru.
Wszechobecny cukier, niestety niszczy nasze zdrowie.
Gdy wyrzucimy z jadłospisu cukier, docenimy smak gorzkiej czekolady.

kkkss
|

Jak gorzka czekolada to pol lyzki cukru

czekoladka
|

Najlepszą czekolade samemu zrobic. Dodaje dwie lyzki masla, dwie cukru, dwie mleka. Mieszam. Na konic dodaje kakao. Wszystko mieszam. Na dwie lyzki sklada sie na 1/2 kubka. Czyli pol.

Karola_2000
|

Gorzka czekolada jest o wiele zdrowsza od mlecznych, a przede wszystkim od czekolad białych(które nie posiadają w sobie ani krzty kakaa, tylko sam cukier), nie mówię tu o pseudo czekoladach gorzkich 45% lecz te wysokokaowe typu 85% (może być i trochę mniej) zawierają one bowiem o wiele mniejsze ilości cukru i więcej wartości odżywczych. Czekolady mleczne uzależniają znacznie bardziej przez właśnie ten nieprzyjemny dodatek jakim jest cukier, a gorzką najesz się już po jednej czy dwóch kosteczkach (coś o tym wiem ;d) Ostatnio zakupiłam czekoladę 99% i nie powiem, troszeczkę za gorzka, ale takie czekolady jak 85% są po prostu idealne :).

dzbanecznik
|

Ja tam nie znam się na chemicznych właściwościach czekolady gorzkiej i mlecznej. Faktem jednak jest, że czekolada ( przynajmniej na mnie) działa uzależniająco - jednak gorzka mniej

AlexRener
|

Oczywiście, że magnez przyśpiesza wchłanianie wapnia w czekoladzie każdej nie tylko gorzkiej, poczytaj to się dowiesz jakż dziwny ten świat synu...