Pigwa nie tylko na przeziębienie. Właściwości lecznicze i odżywcze pigwy

2017-10-10 16:29 Monika Majewska

Pigwa to owoc, który w okresie jesienno-zimowych zachorowań powinien stać się obowiązkowym składnikiem diety. Pigwa zawiera bowiem dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem. Jakie jeszcze właściwości lecznicze i odżywcze ma pigwa?

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) jest uprawiana jako roślina ozdobna w sadach, przydomowych ogródkach, parkach i działkach. Owoce pigwy dojrzewają jesienią - we wrześniu i październiku. Są żółte, duże i kształtem przypominają małe gruszki lub jabłka, dlatego często nazywa się je "owocami jabłkowymi". Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ są twarde i kwaśne (dlatego nazywane bywają polską cytryną), jednak można z nich przygotować wiele przetworów o zaletach zarówno smakowych, jak i zdrowotnych: miód, marmolady, dżemy, powidła, kompoty, soki, pasty, nalewki oraz wina. Ze względu na wygląd, pigwa pospolita często jest mylona z pigwowcem japońskim (Chaenomeles japonica), jednak owoce pigwowca są wyraźnie mniejsze, twardsze i kwaśniejsze niż owoce pigwy, ale jednocześnie bardziej aromatyczne. To właśnie ich kwaskowy smak można odnaleźć w klasycznej nalewce zwanej pigwówką. Jednak w kuchni oba rodzaje owoców można stosować zamiennie i wytwarzać na ich bazie liczne przetwory.

Pigwa na grypę i przeziębienie

Pigwa prócz cukrów i kwasów organicznych zawiera także garbniki, pektyny i olejek lotny. Ze wszystkich witamin najwięcej zawiera witaminy C (15 mg w 100 g), która wzmacnia układ odpornościowy. W okresie jesienno-zimowych zachorowań organizm wspomagają także zawarte w pigwie witaminy z grupy B. Ponadto owoce pigwy zawierają wiele związków mineralnych, takich jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, które są niezbędne do wzmocnienia naturalnej obrony organizmu. Dlatego współczesna fitoterapia poleca spożywanie owoców pigwy w postaci soku z dodatkiem miodu przy suchym kaszlu, przeziębieniu, grypie i jesiennym przesileniu.

Warto wiedzieć

Wartości odżywcze pigwy (w 100 g)

Wartość energetyczna - 57 kcal
Białko ogółem - 0.40 g
Tłuszcz - 0.10 g
Węglowodany - 15.30 g
Błonnik - 1.9 g

Witaminy

Witamina C – 15.0 mg
Tiamina – 0.020 mg
Ryboflawina – 0.030 mg
Niacyna - 0.200 mg
Witamina B6  - 0.040 mg
Kwas foliowy -  3 µg
Witamina A – 40 IU

Minerały

Wapń – 11 mg
Żelazo - 0.70 mg
Magnez - 8 mg
Fosfor - 17 mg
Potas - 197 mg
Sód – 4 mg
Cynk - 0.04 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Pigwa na dolegliwości ze strony układu pokarmowego

Surowcem leczniczym są również nasiona pigwy. Macerat lub napar z nasion pigwy złagodzi niestrawności, a także pomoże pozbyć się zgagi i refluksu. Są zalecane również przy nadmiernej fermentacji jelitowej i stanach zapalnych przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka i jelit, uszkodzeniach śluzówki żołądka.

Zarówno owoce, jak i nasiona pobudzają trawienie oraz wpierają przemianę materii, dlatego często polecane są jako suplement diety odchudzającej. Wzmacniają również wątrobę, dlatego mogą je spożywać osoby zażywające leki.

Z kolei pestki pigwy, które również mają wiele właściwości zdrowotnych (w tradycyjnej medycynie ludowej to lek na poprawę apetytu), można przygotować nalewkę zwaną pestkówką lub wyciąg z nich dodać do herbaty.

Pigwa na zdrowie

To ci się przyda

Lecznicza nalewka z pigwy - przepis na pigwówkę

Jak zrobić nalewkę z pigwy? Umyj 2 kg dojrzałych owoców pigwy. Nie obieraj, tylko razem ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie włóż do słoja, zasyp 1 kg cukru i przykryj papierem pergaminowym. Po tygodniu do słoja wlej wolno 0,5 l spirytusu. Potem zamknij słój i przez miesiąc maceruj owoce. Następnie odcedź nalew przez grubo złożoną gazę i odciśnij owocową masę. Nalew wymieszaj z 0,5 litra wódki 40 proc. i odstaw na co najmniej dwa miesiące.

Lecznicze właściwości pigwy

Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

Zrób to koniecznie

Przepis na sok z pigwy na przeziębienie

Umyj 1 kg owoców pigwy i każdy z nich przekrój na 4 części (nie obierając ich ze skórki). Potem wydrąż pestki i pokój pigwę w cienkie plasterki. Następnie układaj je warstwami w dużym słoju, każdą z nich przesypując cukrem (w sumie należy zużyć 0,5 kg). Zamknij słoik i odstaw w ciepłe miejsce na około 4-5 dni, mieszając jego zawartość raz dziennie. Wytworzony syrop przelej do słoików i pasteryzuj około 10 minut. Sok jest gotowy do spożycia.

W tradycyjnej medycynie ludowej w celu zwalczenia przeziębienia czy grypy do szklanki soku z pigwy dodaje się 1-2 łyżeczki miodu pszczelego.

To ci się przyda

Konfitura z pigwy do herbaty - PRZEPIS

Konfitura z pigwy dodana do herbaty zadziała podobnie do cytryny - rozjaśni i zmieni jej smak na bardziej kwaskowaty, za to dostarczy znacznie więcej składników odżywczych.

Jak zrobić konfiturę z pigwy? Umyj 1,5 kg owoców pigwy, obierz ze skórki, pokrój w ósemki. Następnie wytnij z nich gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki (możesz także zetrzeć je na tarce jarzynowej). Całość wrzuć do garnka z zagotowaną wodą i gotuj do miękkości (ok. 30-40 minut), od czasu do czasu mieszając. Odcedź owoce i przełóż na patelnię. Następnie zasyp je cukrem (ok. 4 szklankami) i łyżeczką cynamonu i podsmażaj, aż staną się bardzo gęste i przybiorą ciemno pomarańczową barwę (ok. 30 minut). Przyrządzoną w ten sposób konfiturę można spożyć od razu lub przechowywać zapasteryzowaną w słoikach.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019
KOMENTARZE
Barbarella
|

A ja uwielbiam wszystkie przetwory z pigwą. Ostatnio kupiłam pigwe w syropie i konfitury pigwowe z imbirem. Polecam, pyszne!

Paula
|

Czy zamiast cukru mogę dodać miód? Tez mam wyciskarkę chętnie tak zrobię. Faktycznie sie nie psuje surowa pigwa rozmiażdżona, cukier tu działa jako konserwant ? Wytrzyma cała zimę?

EWAM
|

Ja bardzo lubie owoce pigwy i często z mężem robimy w domu nalewkę pigwówkę. No i jeszcze bardzo lubię konfiturę pigwową, ale tego sama już nie robię (za dużo roboty). Najczęściej kupuję gotową, bardzo dobra robi np eterno.

Barbara
|

W pestkach wszystkich owoców jest witamina B17. Chroni ona przed rakiem i innymi chorobami. Cyjanku jest znikoma ilość i nie należy się tym przejmować. Ja osobiście robię soki z owoców z pestkami. Sa duzo zdrowsze i smaczniejsze.

Barbara
|

Ja robię troszeczkę inaczej. Pigwowca przepuszczam przez wyciskarkę do owoców i na każdy litr soku dodaję 1 kg cukru. Nie pasteryzuję, nie gotuję i mam pyszny sok całą zimę. Przy obróbce cieplnej uciekają witaminy, a szkoda tracić to co najcenniejsze. Fakt, sok trzeba trzymać w zimnym miejscu. U mnie jest to lodówka. Tak robię soki ze wszystkich owoców.

Radzio
|

Właśnie zebrałem, a jest grudzień, owocniki dojrzałe żółto/pomarańczowe. Bez robaków - w nasionach rzeczywiście znajduje się amygdalina zawierający cyjanowodór - dlatego robaki unikają,
jednak jesteśmy ludźmi i wiemy, by pestek pigwy nie spożywać (owszem można karmić myszy).
Natomiast miąższ jest źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Znajduje się w niej również sporo składników mineralnych jak wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, sód, miedź. Jest również źródłem beta- karotenu, śluzów, pektyn, tanin, lotnych olejków, kwasów organicznych, a także licznych fitozwiazków w tym kwercetyny, antocyjanów.

Pigwa
|

Aż strach się bać na co ci ten cyjanek z Pigwy... W 1 tonie pestek jest na tyle dużo by koń padł ale musiała byś mieć kilkaset ton owoców Pigwy i super nowoczesne laboratorium by to oddzielić..... ;)

janek
|

Pytanie do Magdy.
Jak dużo cyjanku jest w pestkach pigwy ?

Magda
|

Pestki pigwy zawierają cyjanek

perelki_w
|

Zapraszam po szybki i prosty przepis na przepyszny sok z pigwy na http://diy-perelkiw.blogspo... Naprawdę warto go poznać i sprawdza się nie tylko przy soku z pigwy, ale wszystkich innych sokach :)