Alergia na jajka - objawy uczulenia na jajka. Jak walczyć z alergią na jajka?

2015-04-01 15:23 Monika Majewska

Alergia na jajka to jedna z częściej spotykanych chorób alergicznych. Jak pokazują badania, większość osób z alergią na jajka tak naprawdę jest uczulona na białko jaja kurzego, a nie na żółtko. Jednak mimo to uczuleni na jajka muszą unikać obu składników. Jak w takiej sytuacji radzić sobie z alergią pokarmową?

Alergia na jajka (uczulenie na kurze jaja) to alergia pokarmowa, w przebiegu której dochodzi do nadwrażliwości organizmu zarówno na białko, jak i żółtko jaja kurzego. Jednak częściej i silniej uczula białko (a konkretnie białka, takie jak: owoalbumina, owomukoid i owotransferyna) niż żółtko

Alergia na jajka występuje głównie, ale nie wyłącznie, u dzieci i jest drugą najczęściej występującą alergią pokarmową u maluchów. Na pierwszym miejscu znajduje się alergia na krowie mleko.

Objawy alergii na jajka

  • stany zapalne jamy ustnej,
Alergia na jajka najczęściej występuje u małych dzieci, a z wiekiem staje się rzadsza

Najpoważniejszym objawem alergii na jajka jest anafilaksja, inaczej wstrząs anafilaktyczny, podczas którego wszystkie objawy nadwrażliwości na jajka są spotęgowane.

Ważne

Alergia na jajka a szczepionki

Szczepionki przeciwko odrze, śwince i różyczce (np. MMR), jak również przeciwko grypie i przeciwko żółtej gorączce, mogą - ale nie muszą - wywołać reakcję alergiczną, a nawet wstrząs anafilaktyczny u osób uczulonych na jaja kurzego. Wirusy składające się na szczepionki są bowiem hodowane w fibroblastach zarodków kurzych, a podłoża zawierają niewielkie ilości białek jaja kurzego. Jednak do takich sytuacji dochodzi bardzo rzadko i lekarze zapewniają, że szczepienie uczulonych na jaja kurze przeciwko wszystkim wirusom jest całkowicie bezpieczne.

Co warto wiedzieć o jajkach?

Alergia na jajka - leczenie. Dieta przy alergii  na jajka

Jedyną formą leczenia alergii na jaja kurze jest dieta eliminacyjna, wykluczająca z codziennego jadłospisu pokarmy, które mogą zawierać jajka. Niestety, nie jest to łatwe, ponieważ jajko kryje się w ogromnej liczbie produktów spożywczych, np. w wyrobach ciastkarskich, makaronach, pierogach, pasztetach, a nawet w kostkach bulionowych, piwie i winie.

Jajka są źródłem białka, dlatego należy je zastąpić innymi produktami, takimi jak nabiał, chude mięso (np. kurczak, indyk), ryby (np. łosoś, tuńczyk), tofu, fasola.

Ważne

Witelina, globulina i albumina, czyli gdzie jest ukryte jajko?

Osoby, które zmagają się z alergią na jajka, podczas codziennych zakupów muszą uważnie czytać etykiety produktów spożywczych. Jajko jest bowiem ukryte pod bardzo enigmatycznymi nazwami, takimi jak: albumina, globulina, lipowitelina, owoalbumina, owoglobulina. Są  to białka, które z pewnością wywołają reakcję alergiczną u osób uczulonych na jajka, dlatego należy ich unikać jak ognia.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019

Materiał partnerski

KOMENTARZE
Tosia
|

Moja córeczka jadała od dawna jajecznicę i było OK. Od świąt br. jada z zapałem jajka na twardo.
Nie wiem, czy to przypadek, że akurat od dnia kiedy po raz pierwszy w życiu zjadła jajka na twardo, zaczął się jej suchy, napadowy kaszel. Objaw narasta.

Owszem, dziecko 1,5 tygodnia temu (czyli ok 5 dni przed pierwszym kaszlem) skończyła chorować na wiatrówkę, więc na razie lekarka szuka przyczyn kaszlu w infekcji dróg oddechowych, jednak ten kaszel nie przechodzi w mokry.
Jest taki napadowy. Czyli jest napad, kilka godzin spokoju - dziecko może nawet szaleń, ma dobry apetyt, zero gorączki, czy stanu podgorączkowego) i tak jutro minie 1,5 tygodnia...