DIETA ELIMINACYJNA w alergii: zasady. Co można jeść, a czego nie w diecie eliminacyjnej?

2013-10-31 12:12
Dieta eliminacyjna
Autor: Photos.com Dieta eliminacyjna

Dieta eliminacyjna powinna być stosowana po wystąpieniu objawów alergii pokarmowej. Przestrzeganie zasad diety eliminacyjnej może doprowadzić do całkowitego ustąpienia alergii, ponieważ jest ona jedyną formą leczenia przyczynowego. Sprawdź, na czym polega dieta eliminacyjna w alergii pokarmowej. Co można jeść, a czego nie w diecie eliminacyjnej?

Dla kogo jest przeznaczona dieta eliminacyjna?

Dieta eliminacyjna jest przeznaczona przede wszystkim dla osób, u których pojawiły się objawy alergii pokarmowej. Jest również metodą leczenia już rozpoznanego procesu chorobowego. Stosuje się ją także u osób z alergią pokarmową w celu przywrócenie tolerancji na pokarm wywołujący alergię.

Dieta eliminacyjna - rodzaje diet eliminacyjnych

Wyróżnia się trzy rodzaje diet eliminacyjnych: dietę polegającą na całkowitym wykluczeniu jednego lub kilku składników szkodliwych dla chorego, dietę elementarną i dietę oligoantygenową.

Dieta eliminacyjna: całkowite wykluczenie jednego lub kilku składników

Pierwszy rodzaj diety eliminacyjnej polega na całkowitym wykluczeniu jednego lub kilku składników potencjalnie alergizujących na okres około dwóch tygodni. Produkty, które podejrzewa się o powodowanie reakcji alergicznej, powinny być wyłączane pojedynczo do momentu, gdy objawy alergii ustąpią. Wówczas wiadomo, który składnik uczula.

Dieta eliminacyjna powinna być odpowiednio zbilansowana pod względem kalorycznym i odżywczym. Jednak całkowite wyeliminowanie danego produktu może wiązać się z niedoborami składników odżywczych w nim zawartych. Aby temu zapobiec, powinny być stosowane zamienniki - produkty o równoważnych wartościach odżywczych. Na przykład w przypadku diety bezmlecznej, należy zwrócić uwagę na skład dostępnych preparatów zastępczych, a szczególnie na zawartość wapnia oraz stosunek wapnia do fosforanów. Tego rodzaju dietę stosuje się najczęściej u niemowląt, które są uczulone na białka mleka krowiego (nie mylić z nietolerancją białka mleka krowiego). Pokarmy uzupełniające można wprowadzać po 5. miesiącu życia dziecka.

Ważne

Dieta eliminacyjna w ciąży i w trakcie karmienia piersią

Dieta eliminacyjna nie jest zalecana dla kobiet w ciąży, ponieważ może być przyczyną niedoborów składników odżywczych, a co za tym idzie - może negatywnie wpływać na zdrowie przyszłej mamy i rozwój dziecka. Lekarze nie zalecają także stosowania diety eliminacyjnej w okresie karmienia w celu zapobiegania alergii.

SPRAWDŹ>> Alergia pokarmowa a karmienie piersią. Czy dziecko karmione piersią może mieć alergię pokarmową?

Dieta eliminacyjna: dieta elementarna

Dietę elementarną stosuje się wtedy, gdy wyżej omawiany typ diety eliminacyjnej nie przyniósł odpowiedzi na pytanie, który składnik jest szkodliwy dla zdrowia. Jej cechą charakterystyczną jest wprowadzanie jedynie pojedynczych aminokwasów, które mogą być źródłem energii dla organizmu.

Dieta eliminacyjna: dieta oligoantygenowa

Dieta oligoantygenowa jest stosowana w sytuacji, gdy objawy chorobowe pojawiają się po spożyciu wielu różnych pokarmów. Wówczas w skład takiej diety mogą wchodzić tylko tzw. bezpieczne pokarmy, które uczulają niezwykle rzadko, tj. mięso jagnięce, ryż, kukurydza, gotowane jabłka, brokuły, szparagi, szpinak, sałata, ziemniaki, sól, cukier, ocet winny i oliwa z oliwek. Należy pamiętać, że taka dieta możne być stosowana wyłącznie od jednego do czterech tygodni.

Kiedy nie przynosi określonych efektów, należy powrócić do diety wcześniejszej. Jeśli zostaje zauważona poprawa, zaleca się przeprowadzić próbę prowokacji pokarmowej, która polega na wprowadzeniu szkodliwego pokarmu do diety.

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci jeść zdrowo i smacznie, nawet gdy lekarz zalecił Ci dietę leczniczą. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online od Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się profesjonalnie skomponowanym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!

Dieta eliminacyjna - które produkty są najczęstszą przyczyną alergii pokarmowej?

Produkty alergizujące

Produkty o obniżonych właściwościach alergizujących

  • mleko krowie

  • jaja

  • ryby

  • skorupiaki

  • mięczaki

  • orzechy arachidowe

  • soja

  • pszenica

    Owoce: jabłka, porzeczki, jagody, morele

    Warzywa: dynie, marchew, ziemniaki, buraki, por, cebula, kalarepa, brokuły, kalafior, fasolka szparagowa, zielony groszek


     

      Czy artykuł był przydatny?
      Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.