Anemia - objawy, przyczyny, leczenie, badania, skutki

2019-05-28 12:24 Anna Ławniczak | Monika Majewska

Anemia to choroba, w której występują zaburzenia związane z czerwonymi krwinkami i ilością hemoglobiny - czerwonego barwnika krwi. Objawy anemii można łatwo zrzucić na karb przepracowania i zmęczenia, a choroba jest groźna dla serca i mózgu. Warto więc wykonać proste badanie krwi, które wykryje lub wykluczy anemię. Leczenie należy zacząć od ustalenia przyczyny anemii.

Spis treści

  1. Anemia - rodzaje i przyczyny
  2. Anemia - objawy
  3. Anemia - diagnostyka. Jakie badania trzeba wykonać?
  4. Anemia - leczenie
  5. Anemia - skutki

Anemia to choroba polegająca na zmniejszeniu się poniżej normy liczby czerwonych ciałek (erytrocytów) lub stężenia hemoglobiny we krwi (przy prawidłowej ilości czerwonych krwinek).

Objawy, jakie daje anemia, są dość wyraźne, a jednak łatwo je zbagatelizować, bo przypominają stan przemęczenia towarzyszący niewyspaniu, przepracowaniu i życiu w silnym stresie. Dlatego jeśli mamy takie objawy, należy podjąć diagnostykę i leczenie.

Anemia to wbrew pozorom poważna choroba - hemoglobina przenosi bowiem tlen niezbędny do życia wszystkim narządom i komórkom. Jego niedostatek, występujący w anemii, jest szczególnie dotkliwy i niebezpieczny dla mózgu oraz serca - organów wyjątkowo wrażliwych na niedotlenienie.

Anemia - rodzaje i przyczyny

Niedokrwistość związana z
zaburzeniami produkcji erytrocytów
Niedokrwistość związana
z utratą krwi
Niedokrwistość związana ze skróceniem
czasu przeżycia erytrocytów

1. Niedoborowa:

2. Inne:

1. Wrodzone defekty wewnątrzkrwinkowe

2. Defekty zewnątrzkrwinkowe

  • immunohemoliza (auto- i alloimmunologiczna)
  • mikroangiopatia
  • sekwestracja krwinek czerwonych (hipersplenizm)

Anemia - objawy

Objawy anemii to:

  • osłabienie
  • uczucie zmęczenia i znużenia, które nie ustępujące po odpoczynku. Jest to doznanie, które towarzyszy dziś wielu osobom, łatwo je więc zlekceważyć i uznać, że po prostu potrzebujemy urlopu. Często tak jest, ale trzeba być czujnym, by nie przegapić anemii
  • zawroty głowy
  • bladość skóry oraz blade błony śluzowe. Widać to na wargach, które robią się bledsze, a jeszcze lepiej na spojówkach oczu. Gdy odchylimy dolną powiekę, powinniśmy zobaczyć żywo czerwone wnętrze. Jeśli powieki są jasne i blade - można podejrzewać anemię
  • włosy przesuszone, łamliwe, wypadające

Jeśli łatwo łapie nas zadyszka po podbiegnięciu do autobusu czy podejściu paru schodków - to też może być objaw anemii. Inne dość charakterystyczne objawy anemii to:

Pozostałe objawy anemii zależą od jej rodzaju. Na przykład, w przebiegu anemii megaloblastycznej (wynikającej z niedoboru witaminy B12 lub kwasu foiliowego) pojawiają się:

  • zaburzenia neurologiczne - zaburzenia czucia głębokiego i wibracji, parestezje, spastyczność (napięcie mięśniowe), zaburzenia równowagi
  • zmiany osobowości
  • ospałość
  • reakcje paranoidalne

Z kolei przy niedoborze kwasu foliowego stwierdza się, poza ogólnymi objawami anemii, drażliwość lub depresję.

Dla niedokrwistości megaloblastycznej charakterystyczne są również wczesne siwienie włosów, które stają się cienkie i tracą połysk, a także zapalenie błony śluzowej języka (tzw. język bawoli- ciemnoczerwony lub blady z cechami zaniku brodawek), ból i zmiany w okolicy kącików ust (zajady) oraz brak apetytu.

Z kolei pierwszymi objawami niedokrwistości sierpowatej zwykle są opuchnięte dłonie i stopy, a najczęściej zgłaszaną dolegliwością jest ból różnej lokalizacji.

    Sprawdź, czy masz objawy anemii [WIDEO]

    CZYTAJ TEŻ:

    Anemia - diagnostyka. Jakie badania trzeba wykonać?

    W przypadku podejrzenia anemii wykonuje się badania krwi - morfologię i oznaczenie poziomu żelaza (niedobór tego pierwiastka jest częstą przyczyną anemii). Interpretując wyniki badań, pod uwagę bierze się:

    • hemoglobinę (Hb)- prawidłowe wartości badań są dla każdego laboratorium różne, jednakże dla Hb oscylują w granicach: u kobiety 12–16 g/dl, u mężczyzn 14–18 g/dl, a u noworodków 14,5–19,5 g/dl
    • czerwonych krwinek - osiągają one wartości: dla kobiet 4,2–5,4 mln/mm3; dla mężczyzn 4,7–6,2 mln/mm3; a dla noworodków 6,5–7,5 mln/mm3
    • hematokryt: dla kobiet 35–47%; dla mężczyzn 42–52%; a dla noworodków 44–80% (w pierwszych dniach życia)

    W celu diagnozy anemii aplastycznej lekarze zwykle zalecają biopsję szpiku. Podejrzenie anemii aplastycznej można wysnuć na podstawie charakterystycznych zmian w morfologii krwi – oprócz niedoboru hemoglobiny, dochodzi także do zmniejszenia poziomu leukocytów (leukopenia) oraz mała liczba płytek krwi (trombocytopenia).

      Anemia - leczenie

      Leczenie anemii zależy od jej przyczyny. Na przykład, anemię wywołaną  niedoborem żelaza leczy się zwykle poprzez  uzupełnienie żelaza, którego brakuje w organizmie. Lekarz powinien przepisać suplementy zawierające żelazo, które  pomogą odbudować jego właściwy poziom w organizmie. Konieczna jest także odpowiednia dieta.

      W przypadku sferocytozy wrodzonej, która jest chorobą genetyczną i nie jest  możliwe leczenie przyczynowe, stosuje się leki, takie jak androgeny, glikokortykosteroidy, erytropoetynę. Terapia obejmuje także przetoczenie koncentratów krwinek czerwonych. W ciężkich przypadkach usuwa się śledzionę.

      Podobnym przypadkiem jest anemia sierpowata. W tym przypadku podstawową formą leczenia niedokrwistości sierpowatej jest transfuzja krwi. Leczeniem wspomagającym są: antybiotykoterapia, leki przeciwbólowe i preparaty zwiększające elastyczność czerwonych krwinek.

      Źródło: youtube.com/Najprościej Mówiąc

      Zdaniem eksperta
      Iza Czajka, fizjolog żywienia

      Jakie produkty mam spożywać by uzupełnić żelazo, oprócz tabletek?

      Najbogatszym źródłem żelaza jest mięso i podroby, mniejszym ryby i jajka. Żelazo występuje również w produktach pełnoziarnistych, orzechach, nasionach strączkowych ale jest ono gorzej przyswajalne. Dzienne zapotrzebowanie znajdziesz w wątróbce, kaszance, jajku. Do tego dużo zielonych, świeżych warzyw + sok wyciśnięty z pomarańczy, sok z dzikiej róży. Na absorpcję żelaza mają wpływ witaminy z grupy B oraz witamina C. Stąd sensownie jest używać świeżą natkę, jeść kiszonki, szpinak, sałaty, jarmuż. Dieta bogata w żelazo powinna być pozbawiona czynników upośledzających wchłanianie żelaza czyli właśnie wapnia z mleka, fitynianów, garbników z herbaty czy produktów pełnoziarnistych. Dlatego też herbatą, ani mlekiem (napojami mlecznymi) nie powinno sie popijać dań mięsnych. Cola też upośledza wchłanianie żelaza. Dawno temu w medycynie ludowej, gdy nie było tabletek, anemię leczono surową wątróbką i sokiem kwaszonym z buraków. Sok z kwaszonych buraków bardzo dobrze porządkuje florę bakteryjną jelit. Ma ona też ogromne znaczenie w przyswajaniu żelaza. Wystarczy zakisić jak ogórki 1 kg buraków z czosnkiem i kawałkiem skórki chleba razowego. Po kilku dniach zlać sok z garnka kamiennego do butelek, aby trzymać go w lodówce i codziennie na czczo wypić szklaneczkę.

      Polecamy
      Jesz co lubisz - kwadrat

      Autor: Time S.A.

      Skorzystaj z wygodnych diet online Poradnika Zdrowie opracowanych także dla osób zmagających się z niedoborami witamin i mikroelementów. Precyzyjnie dobrany plan dietetyczny odpowie na Twoje indywidualne potrzeby żywieniowe. Dzięki nim odzyskasz zdrowie i poprawisz swoje samopoczucie. Diety te są opracowane zgodnie z najnowszymi zaleceniami i standardami instytutów naukowo-badawczych.

      Źródłem żelaza są m.in. produkty pełnoziarniste

      Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

      Anemia - skutki

      Anemia wywołana niedoborem żelaza może wpływa  na układ odpornościowy, zwiększając podatność na choroby i infekcje.

      Niedokrwistość z niedoboru żelaza zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu i niskiej masy urodzeniowej noworodka.

      Czy artykuł był przydatny?
      Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

      NOWY NUMER

      W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

      Dowiedz się więcej
      Miesięcznik Zdrowie 12/2019

      Materiał partnerski

      KOMENTARZE
      Beata
      |

      przyjmowałam modrzew dahurski z witaminą c i mogę powiedzieć że po 4 miesięcznej kuracji moje wyniki znacznie się polepszyły. Stosowałam 100 mg modrzewia +70 mg witaminy c, duzo produktów bogatych w żelazo (mieso, warzywa).Dodatkowo proponuję zrobić badania w kierunku tarczycy- u mnie wyszła niedoczynność co ma istotny związek na cały metabolizm

      Anemiczka
      |

      Choruje na anemie dosc silna i przewlekla objawy to bladosc silne zawroty glowy mega oslabienie sennosc mozna spac po 11-12 godz duze klopoty z koncentracja uczucie zimna dusznosci zmniejszony apetyt anemika latwo poznac po rozmowie nie opowiada od razu tylko jakby po chwili jakby mowienie bylo duzym wysilkiem

      maulwurf
      |

      @Dr. Bonczek
      Wiec niech Pan przestanie leczyc gdyz narazanie innych ludzi na utrate zdrowia przez glupote moze miec przykre konsekwencje!!
      Objawy w artykule dokladnie obrazuja moja sytuacje. Przemeczenie, kolatanie serca, do tego bole glowy i stres ktoremu przypisywalam wszystkie w/w objawy. Tetno w granicach 110 w stanie spoczynku, pulsowanie w calym ciele.
      Lekarze szukali problemow z sercem, leczyli przeziebienie ktore przy okazji sie przypaletalo. Utrate wagi tlumaczyli wlasnie stresem i przemeczeniem. Wtedy poprosilam o badania krwi.
      Hemoglobina 6,7
      Ferrytyna 3
      O innych wynikach nie wspomne, byly rownie tragiczne.

      Karmiąca piersia
      |

      Witam ,od 2 lat karmie piersia ,piszecie o anemii wiec chce spytać czy tez moge ja miec?Od kilku dni moja córeczka jest chora i przez całe noce bierze cyca,wstaje jakbym była pijana ,kręci mi sie w głowie ,mam podkrążone oczy ale zawsze takie miałam ,kiedyś mdlałam od razu po wstaniu.prosze o pomoc.Dziekuje

      Maggie
      |

      Tak, poza tym z czasem usta stają się dziwnie blade, męczy nas jakikolwiek wysiłek i człowiek się czuje jak by był już bardzo wiekowy generalnie. Problemy z pamięcią, u mnie a także słuchem.
      Mam anemia od 11 lat to znaczy teraz jest ok bo mam hemoglobine ok 9 ale były okresy kiedy miałam tylko nieco ponad 6. Od wielu lat choruje na wrzodziejace zapalenie jelita. Chociaż choroba się uspokoiła to została mi pamiątka w postaci anemi.
      Teraz mam problemy z tarczyca i badania wysyłkowe serca muszę robić co rok max poza tym słabe kości to też od długotrwałej anemi. Więc ważne jest aby jakiekolwiek anomalie w naszym samopoczuciu sprawdzać i nielekcewazyc.

      Dr. Bonczek
      |

      Nie zgadzam sie z objawami w internatach piszecie bzdury objawy to sinice pod oczami ,zmęczenie ,depresja umiarkowana oraz siniaki pojawiające sie same z siebie bez pozdro jestem lekarzem z 15 lat ...

      Agnieszka
      |

      Kilka lat temu miałam straszne problemy zdrowotne min. anemia zajady , wory pod oczami czy wypadające włosy .. Wyleczyłam się sama ! Bez farmaceutyków tylko naturalne suplementy dziś to już tylko przeszłość . Jeżeli macie z tym problemy proszę o kontakt chętnie pomogę 535-576-065

      Daga
      |

      W sierpniu poroniłam i przez trzy miesiące krwawiłam co kilka dni. Krwawienie ustało, nie minął miesiąc, a mi garściami zaczęły wypadać włosy, na paznokciach prążki, w kącikach ust zajady, byłam blada jak trup a raz w tygodniu chodziłam na solarium. Bolał mnie język, pod oczami miałam piękny fiolet. Włosy tragiczne, suche, połamane na całej długości, prześwity, na czubku miałam dosłownie łysy placek. Skóra jak u krokodyla, ledwie się gdzieś uderzyłam miałam krwiaka a nie sińca. Zrobiłam poziom ferrytyny, wyszedł poniżej najniższej normy lab. Przez swoją ignorancję straciłam zdrowie, a żaden lekarz który przyjmował mnie po poronieniu nie powiedział mi, że powinnam suplementować żelazo, którego w końcu my kobiety tracimy najwięcej z krwią miesięczną właśnie.

      chora na anemię
      |

      Lotka, wiesz, że też odczuwałam zmęczenie, przygnębienie. Nawet po odpoczynku nie czułam ulgi, wciąż chciało mi się spać. Myślałam, że to przemęczenie, że po prostu urlop, wyjazd mi pomoże, ale to nic nie dało. Zamiast wybrać się do lekarza, zrobić badania, ja zganiałam wszystko na pracę, na brak czasu itp. Aż w końcu mój mąż się zdenerwował i zapisał mnie na badania na anemię do Laboratorium Rh+. Pewnie sama bym tego nie zrobiła, a tak to postawił mnie przed faktem dokonanym, nie miałam wyboru. Musiałam iść. Sama nie wiem, czy po prostu nie chciałam tam iść, bo bałam się diagnozy czy co. Chociaż teraz wiem, że byłam głupia. Rzeczywiście, okazało się, że mam anemię. W końcu miałam wręcz "książkowe" objawy. Teraz muszę się leczyć, aby nie było jeszcze gorzej. Nie ma żartów z tą chorobą. Mądry Polak po szkodzie.

      Sylwia
      |

      Witam.
      Mam bardzo słabe wyniki z morfologii:
      Podwyższone: leukocyty 11,79 (3,98-10,04); monocyty 1,85 (0,24-0,76); neutrocyty 8,88 (1,56-6,13)
      Obniżone: hemoglobina 8,8 (11,2-15,7); hematokryt 26,2 (34,1-44,9); MCV 73,8(79,4-94,8); MCH 24,8(25,6-32,2); limfocyty 0,90(1,18-3,74).
      Czy może to być anemia czy coś innego ?