Wątroba wieprzowa to jedno z najlepszych źródeł łatwo przyswajalnego żelaza - w 100 g jest go nawet 18 mg. W wątrobie drobiowej, cielęcej czy wołowej jest go mniej - 5-10 mg w 100 g produktu.
Sproszkowane kakao ma szereg właściwości odżywczych i jest bogate w cenne składniki, w tym w żelazo - w 100 g kakao jest go ok. 18 mg.
Najwięcej żelaza jest w nerkach cielęcych i wieprzowych (5-10 mg w 100 g produktu). Nieco mniej (2-5 mg na 100 g produktu) zawiera go mięso wołowe, cielęce, baranie, a także wędliny z wołowiny oraz kabanosy
Szpinak zawiera sporo żelaza, które jednak jest słabo przyswajalne. Warto go jeść przy anemii z innego powodu: jest bogatym źródłem kwasu foliowego, który jest niezbędny w diecie osób z niedokrwistością.
W 100 g natki pietruszki jest 5 mg żelaza i 177 mg witaminy C, która ułatwia jego wchłanianie – mając anemię warto więc dodawać ją do zup, past kanapkowych, czy do sałatek.
Przy anemii warto jeść nasiona strączkowe – np. soję (w 100 g soi jest 5-10 mg żelaza), fasolę lub soczewicę.
Osobom z anemią zalecane są również produkty z mąki z pełnego przemiału – pełnoziarniste pieczywo, makarony oraz kasze.
Mając anemię należy również uwzględnić w swojej diecie jajka kurze – jedząc je na twardo, miękko, w postaci jajecznicy czy jajek sadzonych. Szczególnie cenne są żółtka (w 100 g żółtek znajduje się nawet 10 mg żelaza).
Ryby to także cenne źródło żelaza (w 100 g rybiego mięsa jest od 2 do 10 mg tego pierwiastka). Warto więc sięgać po nie przynajmniej dwa razy w tygodniu – zarówno po ryby świeże, jak i po przetwory z ryb - wybierając ryby ze sprawdzonych źródeł.
Orzechy włoskie, laskowe, ziemne czy pecan, mak, zarodki pszenne, soja, pestki dyni, pestki słonecznika – warto po nie sięgać, mając anemię, zawierają bowiem sporo żelaza (5-10 mg na 100 g). Cennym źródłem tego pierwiastka są również płatki kukurydziane wzbogacane w żelazo i w witaminę C – jest w nim aż 18 mg żelaza na 100 g produktu.
Przez lata sądzono, że jedzenie buraków pomaga wyleczyć anemię. To nieprawda: buraki i sok z nich zawierają niewiele żelaza (w 100 g buraków jest go 1,7 mg), w dodatku jest ono słabo przyswajalne. Buraki mają jednak właściwości krwiotwórcze, dlatego warto uwzględnić je w diecie obok innych produktów polecanych przy anemii.
By zawarte w produktach spożywczych żelazo dobrze się wchłaniało, niezbędne są duże ilości witaminy C. Dlatego właśnie do mięsa lub ryby zawsze trzeba dodać surówkę. Warto sięgać również po owoce bogate w witaminę C – takie jak kiwi, czarna porzeczka, cytrusy.