Herbatki zwalczające bakterie i wirusy. Ranking

2020-10-09 8:45

Herbatki ziołowe bardzo często wykorzystywane są jako suplementy diety pomagające w walce z infekcjami. Nie bez powodu osobom z hemoroidami zaleca się nasiadówki w naparze z kory dębu. Jednak nie o hemoroidach będzie tu mowa, a o herbatkach zwalczających bakterie i wirusy. Te zioła warto wprowadzić do swojego menu, zwłaszcza w sezonie infekcyjnym.

Herbata z aronii
Autor: Getty Images

Herbatki zwalczające bakterie i wirusy są polecane szczególnie w sezonie jesiennym, kiedy wirusy szaleją i wiele osób jest przeziębionych. Wspierają układ odpornościowy nie tylko w walce z infekcją, ale też na pierwszy etapie, kiedy wirusy przedostają się do organizmu i próbują namnażać. 

Co pijecie, kiedy czujecie, że coś was "bierze"? Zazwyczaj herbatę z miodem i cytryną, ewentualnie imbirem, prawda? A tymczasem jest wiele innych ziołowych herbat czy też naparów, które działają równie skutecznie lub nawet lepiej! Poznajcie nasz ranking.

Polecamy: Napar z imbiru

Czarny bez

Zdecydowanie pierwsze miejsce w naszym rankingu zajmuje czarny bez. Substancje zawarte w owocach czarnego bzu hamują wnikanie i replikację w komórkach wirusów grypy. Oznacza to, że żadna grypa nam nie straszna, jeśli tylko regularnie pijemy napar z owoców czarnego bzu! Jak taki napar zrobić?

Łyżkę kwiatów czarnego bzu zalej szklanką zimnej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Odstaw na 15 minut, przecedź. Pij 2-3 razy dziennie po 1/3 szklanki jako środek napotny, przeciwgorączkowy i moczopędny. Tak - czarny bez łagodzi także ból oraz obniża gorączkę.

Jego właściwości są bardzo szerokie ponieważ w jego składzie znajdziemy: m.in. glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witaminy (szczególnie dużo witaminy C i prowitaminy A), sole mineralne (wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza).

Dziewanna

Dziewanną nasi przodkowie leczyli choroby dróg oddechowych. Była stosowana przy kaszlu, zapaleniu oskrzeli, a także przy astmie. Napar z dziewanny rozrzedza wydzielinę zalegającą w płucach i działa przeciwzapalnie. Dziewanna, a właściwie składniki w niej zawarte niszczą wirus opryszczki, wirusy grypy A, B oraz wirus ptasiej grypy FPV.

Aby przygotować napar z dziewanny należy łyżkę suszonych kwiatów zalać szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem na 15 minut. Po przecedzeniu dosłodzić miodem lub sokiem z czarnego bzu. Pić 4 razy dziennie przy infekcji wirusowej, a w celach zapobiegawczych wystarczy raz dziennie.

Traganek

Nie bez powodu traganek znalazł się wysoko, bo aż na trzecim miejscu, w naszym rankingu. Herbata z traganka wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega infekcjom, wpływa korzystnie na pracę nerek, wątroby i serca, reguluje poziom glukozy, cholesterolu i trójglicerydów.

Traganek można kupić w dwóch wersjach - kapsułek i proszku. Jeśli kupimy sproszkowany, to jedną łyżeczkę należy zalać jedną szklanką wrzącej wody i zostawić pod przykryciem na 20-30 minut. Pić jeden lub dwa razy dziennie, za każdym razem trzeba jednak zaparzać nowy wywar.

Co takiego cennego znajdziemy w traganku? Przede wszystkim flawonoidy, wykazujące działanie przeciwzapalnie i antyoksydacyjne, saponiny, które są m.in. moczopędne, oraz aminokwasy, glikozydy i polisacharydy. 

Traganek wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega rozwojowi infekcji górnych dróg oddechowych. Udowodniono także, że pity w trakcie infekcji skraca czas choroby. Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i antybakteryjnie.

Pomoże także w przypadku zapalenia zatok.

Tarczyca bajkalska

Mało znana tarczyca bajkalska działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

Może być stosowana przy alergiach, przeciw atakom astmy czy w stanach zapalnych układu pokarmowego. Obecnie wyciągi z tarczycy są często stosowane w celu zapobiegania epidemiom grypy i hamowania aktywności wirusów.

Tarczyca bajkalska potrafi zwalczyć wiele bakterii, przykładowo te odpowiedzialne za powstawanie próchnicy - Staphylococcus mutans. Działa także grzybobójczo, dlatego może być stosowana pomocniczo w leczeniu grzybicy jamy ustnej.

Lipa

W lipie znajdziemy flawonoidy, fitosterole, śluzy i garbniki, a także kwasy organiczne, sole mineralne, witaminę C i PP. Dzięki tym składnikom lipa działa moczopędnie, lekko rozkurczowo, pobudza także wydzielanie soków żołądkowych i zwiększa przepływ żółci do dwunastnicy. Jest także stosowana jako lekarstwo na przeziębienie, ponieważ działa napotnie i zawiera związki śluzowe, które wykazują działanie osłaniające, powlekające i zmiękczające (łagodzi kaszel, ból gardła, chrypkę).

Lipę znajdziemy w sklepach w formie herbatek i samego suszu. Z suszu można zrobić napar - do szklanki wsypu 1 łyżkę stołową wysuszonych kwiatostanów lipy, zalej wrzącą wodą i odstaw na około 20 minut. Herbatę z lipy stosuje się trzy razy dziennie po filiżance, między posiłkami.

Koci pazur

To zioło może mieć mieć właściwości wzmacniające układ odpornościowy. Znajdują się w nim także przeciwutleniacze, czyli związki neutralizujące działanie wolnych rodników

Z badań prowadzonych na zwierzętach wynika, że pewne alkaloidy zawarte w kocim pazurze mogą zmniejszać stan zapalny, spowalniać pracę serca, opóźniać wzrost guzów i prawdopodobnie obniżać ciśnienie krwi. Osoby, które mają problemy z ciśnieniem i przyjmują leki powinny skonsultować się z lekarzem, czy mogą spożywać napary oparte na ziele. 

Powoduje ono także skutki uboczne - mogą pojawić się łagodna wysypka, obniżone ciśnienie krwi, senność i biegunka.

Nagietek lekarki

To zioło jest świetnie znane w Polsce. Nagietek ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, rozkurczowe i żółciopędnie.

Herbatkę z nagietka z powodzeniem można stosować na stany zapalne żołądka, wątroby, dwunastnicy i jelit. Żeby przygotować herbatkę z nagietka wystarczy dwie łyżeczki suszu zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut do zaparzenia.

Na ból gardła - płukanka z nagietka! 

Tak! Płukanka z nagietka sprawdza się w przypadku stanów zapalnych jamy ustnej oraz zapaleniach gardła. Żeby przygotować płukankę należy jedną łyżkę stołową suszonych płatków nagietka zalać szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem około 10 minut, po czym odcedzić. Płukanka gotowa.

Rumianek

Rumianek działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Świetnie radzi sobie z infekcjami gardła, zakażeniami grzybiczymi jamy ustnej, stanami zapalnymi dziąseł. Co ciekawe jest polecany w przypadku zapalenia spojówek - można robić z niego okłady na oczy.

W rumianku znajdziemy dużo witaminy C, a także flawonoidy, spiroeter, fenolokwasy, fitosterole, poliacetyleny, gorycze, związki śluzowe.