Napar z imbiru

2019-10-14 12:29 AM

Napar z imbiru działa rozgrzewająco na cały organizm, wykazuje także działanie antybakteryjne, przeciwpierwotniakowe, przeciwpasożytnicze i przeciwwirusowe. W medycynie ludowej napar z imbiru od wieków wykorzystywany był jako środek łagodzący mdłości i działający przyciwwymiotnie. Co ciekawe napar z imbiru zaparzyć można zarówno ze świeżego kłącza imbiru, jak również ze sproszkowanego imbiru sprzedawanego jako przyprawa.

Spis treści:

  1. Napar z imbiru - właściwości
  2. Napar z imbiru - komu jest polecany?
  3. Napar z imbiru - jak przygotować? Przepisy
  4. Napar z gotowanego imbiru do pasteryzacji - przepis na napar ze świeżego korzenia
  5. Napar z imbiru - szybki przepis
  6. Napar z imbiru z mlekiem
  7. Napar z imbiru i cytryny na przeziębienie
  8. Napar z imbiru z goździkami

Napar z imbiru – właściwości

Imbir, w dużym skrócie mówiąc, wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwymiotne oraz przeciwwirusowe. Jednak nie trzeba go spożywać w formie surowej, aby w pełni korzystać z jego zdrowotnych dobrodziejstw. Można przygotować napar z imbiru, dodając do niego różne składniki, które wpłyną na smak, aromat oraz właściwości odżywcze napoju.

Imbir, także w formie naparu, pobudza trawienie, wzmaga apetyt, łagodzi bóle brzucha, wzdęcia i zaparcia. Świetnie sprawdza się także jako środek na mdłości i wymioty, dzięki zawartym w nim gingerolom i szoagolom. Te same substancje odpowiadają również za działanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe imbiru oraz analogicznie - naparu z imbiru. 

Napar z imbiru działa rozgrzewająco, pobudza krążenie krwi, w tym także przepływ krwi przez narządy płciowe. Nic więc dziwnego, że napar z imbiru stosowany jest jako afrodyzjak. Dodatkowo wspomaga odchudzanie, a dzięki poprawie krążenia krwi – także i pracę mózgu. Regularne picie naparu z imbiru znacząco poprawia koncentrację. 

Napar z imbiru - komu jest polecany?

Po napar z imbiru warto sięgnąć w przypadku występowania migren. Pity regularnie łagodzi występujące przy atakach migren mdłości oraz zmniejsza ilość napadów. Polecany jest także kobietom z bolesnymi miesiączkami, łagodzi objawy zespołu napięcia miesiączkowego. Napar z imbiru warto zastosować u osób z nieświeżym oddechem - imbir ma działanie odkażające i pozostawia świeży zapach w ustach. Działa także na bolące gardło - zarówno przeciwbólowo, jak i przeciwzapalnie. Napar z imbiru powinny pić osoby z obrzękami, bowiem zawarte w nim olejki eteryczne działają moczopędnie. 

Napar z imbiru - jak przygotować? Przepisy

Napar z imbiru przygotować można na kilka sposobów. Do przygotowania naparu z imbiru można wykorzystać świeży korzeń imbiru lub imbir sproszkowany. Należy jednak pamiętać, że taki imbir różni się od siebie smakiem. Surowy imbir jest pikantny i świeży, bardzo dobrze komponuje się z przyprawami korzennymi, natomiast mielony bardziej nadaje się do podawania na słodko, w towarzystwie cynamonu czy jabłek. Przygotowując napar z imbiru należy pamiętać, że o wiele bardziej aromatyczny będzie napar ze startego na tartce korzenia. W ten sposób do wody dostanie się więcej soku, niż z pokrojonych plastrów.

Napar z gotowanego imbiru do pasteryzacji - przepis na napar ze świeżego korzenia

Przygotowanie naparu z imbiru:

Korzeń imbiru należy obrać ze skóry. Można to zrobić za pomocą noża lub łyżki - skórę zeskrobuje się z korzenia. Połowę korzenia imbiru kroimy w plastry, drugą ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W ten sposób napar nie będzie zbyt aromatyczny. Imbir umieszczamy w rondelku, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze przez 15 minut na małym ogniu. Tak przygotowany napar możemy odcedzić, przelać do słoików i zapasteryzować. 

Z 50 ml otrzymanego naparu przygotowujemy napój - dolewamy 150-200 ml wody i dodajemy miód, sok wyciśnięty z cytryny i połowy pomarańczy oraz przyprawy do smaku.

Napar z imbiru - szybki przepis

  • 5 cm obranego korzenia imbiru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 plastry cytryny,
  • szklanka wrzątku,
  • cynamon.

Przygotowanie naparu z imbiru:

Pokrojony w plastry imbir zalewamy wrzątkiem. Kiedy napój przestygnie (do około 40 stopni Celsjusza) dodajemy miód, plaster cytryny lub sok z cytryny oraz szczyptę cynamonu. Temperatura naparu jest ważna, jeśli chcemy korzystać ze zdrowotnych właściwości miodu - w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza miód traci wiele ze swoich właściwości odżywczych.

Napar z imbiru z mlekiem

  • 10 cm obranego, startego imbiru,
  • 2-4 łyżek miodu,
  • litr wody,
  • szklanka mleka.

Przygotowanie naparu z imbiru:

Do litra wody wrzucamy 10 cm obranego, startego imbiru i gotujemy przez 15 minut. Następnie odcedzamy, studzimy i do napoju w temperaturze 40 stopni Celsjusza dodajemy od 2 do 4 łyżek miodu i wlewamy szklankę mleka.

Napar z imbiru i cytryny na przeziębienie

  • pól litra wody,
  • 3 cm świeżego, obranego imbiru,
  • cytryna,
  • 2 łyżeczki miodu.

Przygotowanie naparu z imbiru:

Plastry imbiru razem z pokrojoną w plastry cytryną układamy w szklankach, a następnie zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą. Szklanki zakrywamy talerzykami i pozwalamy imbirowi zaparzyć się. Kiedy napar przestygnie zdejmujemy nakrycie, dodajemy miód i dokładnie mieszamy. 

Napar z imbiru z goździkami

  • 500 ml wody,
  • 50 g obranego i pokrojonego w cienkie plasterki kłącza imbiru,
  • 3 strączków kardamonu,
  • 3 goździki.

Przygotowanie naparu z imbiru:

Imbir pokrojony w plastry razem z przyprawami zalewami wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Napar odcedzamy, przelewamy do butelki i trzymamy szczelnie zamknięty. Tak przygotowany napój pijemy w proporcjach 1:3 lub 1:4 wymieszany z gorącą wodą lub herbatą. Oczywiście do smaku można dodać miód, cynamon, sok z cytryny lub pomarańczy. 

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019
KOMENTARZE
Maria
|

Ja niestety nie znoszę smaku świezego imbiru, dlatego zawsze stosuje ten sproszkowany.

Raymama
|

Kurcze, musze sobie chyba zrobic bo przeziebienie mnie meczy juz od kilku dni...