Napar z imbiru

2021-05-25 14:46
Napar z imbiru
Autor: Getty Images Napar z imbiru można przygotować zarówno ze świeżego kłącza imbiru, jak i sproszkowanego imbiru.

Napar z imbiru działa rozgrzewająco na cały organizm, wykazuje także działanie antybakteryjne, przeciwpierwotniakowe, przeciwpasożytnicze i przeciwwirusowe. W medycynie ludowej napar z imbiru od wieków wykorzystywany był jako środek łagodzący mdłości i działający przyciwwymiotnie. Co ciekawe napar z imbiru zaparzyć można zarówno ze świeżego kłącza imbiru, jak również ze sproszkowanego imbiru sprzedawanego jako przyprawa.

Napar z imbiru to cudowny środek - remedium na bóle głowy, nudności, a także naturalny środek na przeziębienie czy grypę. Napar z imbiru nie tylko nas rozgrzeje, ale także pobudzi krążenie krwi, a nawet - popęd seksualny! Tak, tak, napar z imbiru może być stosowany jako afrodyzjak! Korzyści zdrowotnych z picia naparu z imbiru jest wiele. Przekonajcie się sami, zwłaszcza, że napar z imbiru można łączyć - z mlekiem, cytryną czy goździkami.

Spis treści:

  1. Napar z imbiru - właściwości
  2. Napar z imbiru - komu jest polecany?
  3. Napar z imbiru - jak przygotować? Przepisy
  4. Napar z gotowanego imbiru do pasteryzacji - przepis na napar ze świeżego korzenia
  5. Napar z imbiru - szybki przepis
  6. Napar z imbiru z mlekiem
  7. Napar z imbiru i cytryny na przeziębienie
  8. Napar z imbiru z goździkami

Napar z imbiru – właściwości

Imbir, w dużym skrócie mówiąc, wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwymiotne oraz przeciwwirusowe. Jednak nie trzeba go spożywać w formie surowej, aby w pełni korzystać z jego zdrowotnych dobrodziejstw. Można przygotować napar z imbiru, dodając do niego różne składniki, które wpłyną na smak, aromat oraz właściwości odżywcze napoju.

Imbir, także w formie naparu, pobudza trawienie, wzmaga apetyt, łagodzi bóle brzucha, wzdęcia i zaparcia. Świetnie sprawdza się także jako środek na mdłości i wymioty, dzięki zawartym w nim gingerolom i szoagolom. Te same substancje odpowiadają również za działanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe imbiru oraz analogicznie - naparu z imbiru. 

Napar z imbiru działa rozgrzewająco, pobudza krążenie krwi, w tym także przepływ krwi przez narządy płciowe. Nic więc dziwnego, że napar z imbiru stosowany jest jako afrodyzjak. Dodatkowo wspomaga odchudzanie, a dzięki poprawie krążenia krwi – także i pracę mózgu. Regularne picie naparu z imbiru znacząco poprawia koncentrację. 

Napar z imbiru - komu jest polecany?

Po napar z imbiru warto sięgnąć w przypadku występowania migren. Pity regularnie łagodzi występujące przy atakach migren mdłości oraz zmniejsza ilość napadów. Polecany jest także kobietom z bolesnymi miesiączkami, łagodzi objawy zespołu napięcia miesiączkowego. Napar z imbiru warto zastosować u osób z nieświeżym oddechem - imbir ma działanie odkażające i pozostawia świeży zapach w ustach. Działa także na bolące gardło - zarówno przeciwbólowo, jak i przeciwzapalnie. Napar z imbiru powinny pić osoby z obrzękami, bowiem zawarte w nim olejki eteryczne działają moczopędnie. 

Napar z imbiru - jak przygotować? Przepisy

Napar z imbiru przygotować można na kilka sposobów. Do przygotowania naparu z imbiru można wykorzystać świeży korzeń imbiru lub imbir sproszkowany. Należy jednak pamiętać, że taki imbir różni się od siebie smakiem. Surowy imbir jest pikantny i świeży, bardzo dobrze komponuje się z przyprawami korzennymi, natomiast mielony bardziej nadaje się do podawania na słodko, w towarzystwie cynamonu czy jabłek. Przygotowując napar z imbiru należy pamiętać, że o wiele bardziej aromatyczny będzie napar ze startego na tartce korzenia. W ten sposób do wody dostanie się więcej soku, niż z pokrojonych plastrów.

Napar z gotowanego imbiru do pasteryzacji - przepis na napar ze świeżego korzenia

Przygotowanie naparu z imbiru:

Korzeń imbiru należy obrać ze skóry. Można to zrobić za pomocą noża lub łyżki - skórę zeskrobuje się z korzenia. Połowę korzenia imbiru kroimy w plastry, drugą ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W ten sposób napar nie będzie zbyt aromatyczny. Imbir umieszczamy w rondelku, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze przez 15 minut na małym ogniu. Tak przygotowany napar możemy odcedzić, przelać do słoików i zapasteryzować. 

Z 50 ml otrzymanego naparu przygotowujemy napój - dolewamy 150-200 ml wody i dodajemy miód, sok wyciśnięty z cytryny i połowy pomarańczy oraz przyprawy do smaku.

Napar z imbiru - szybki przepis

  • 5 cm obranego korzenia imbiru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 plastry cytryny,
  • szklanka wrzątku,
  • cynamon.

Przygotowanie naparu z imbiru:

Pokrojony w plastry imbir zalewamy wrzątkiem. Kiedy napój przestygnie (do około 40 stopni Celsjusza) dodajemy miód, plaster cytryny lub sok z cytryny oraz szczyptę cynamonu. Temperatura naparu jest ważna, jeśli chcemy korzystać ze zdrowotnych właściwości miodu - w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza miód traci wiele ze swoich właściwości odżywczych.

Napar z imbiru z mlekiem

  • 10 cm obranego, startego imbiru,
  • 2-4 łyżek miodu,
  • litr wody,
  • szklanka mleka.

Przygotowanie naparu z imbiru:

Do litra wody wrzucamy 10 cm obranego, startego imbiru i gotujemy przez 15 minut. Następnie odcedzamy, studzimy i do napoju w temperaturze 40 stopni Celsjusza dodajemy od 2 do 4 łyżek miodu i wlewamy szklankę mleka.

Napar z imbiru i cytryny na przeziębienie

  • pól litra wody,
  • 3 cm świeżego, obranego imbiru,
  • cytryna,
  • 2 łyżeczki miodu.

Przygotowanie naparu z imbiru:

Plastry imbiru razem z pokrojoną w plastry cytryną układamy w szklankach, a następnie zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą. Szklanki zakrywamy talerzykami i pozwalamy imbirowi zaparzyć się. Kiedy napar przestygnie zdejmujemy nakrycie, dodajemy miód i dokładnie mieszamy. 

Napar z imbiru z goździkami

  • 500 ml wody,
  • 50 g obranego i pokrojonego w cienkie plasterki kłącza imbiru,
  • 3 strączków kardamonu,
  • 3 goździki.

Przygotowanie naparu z imbiru:

Imbir pokrojony w plastry razem z przyprawami zalewami wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Napar odcedzamy, przelewamy do butelki i trzymamy szczelnie zamknięty. Tak przygotowany napój pijemy w proporcjach 1:3 lub 1:4 wymieszany z gorącą wodą lub herbatą. Oczywiście do smaku można dodać miód, cynamon, sok z cytryny lub pomarańczy. 

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE