CZARNY BEZ na PRZEZIĘBIENIE: herbata i sok z czarnego bzu

2015-09-21 8:46 Katarzyna Kujac

Czarny bez jest jedną z roślin leczniczych stosowanych tradycyjnie przy przeziębieniu. Herbata z kwiatów oraz sok (lub syrop) z owoców czarnego bzu mają właściwości napotne, obniżające gorączkę, wykrztuśne i przeciwbólowe - to sprawdzony naturalny lek łagodzący objawy przeziębienia i innych infekcji górnych dróg oddechowych.

Bez czarny to szybko rosnący krzew, który wiosną kwitnie obficie: jego białokremowe kwiaty zebrane są w płaskie, duże kwiatostany. Jesienią na krzewach dojrzewają ciemnogranatowe (prawie czarne) owoce. Zarówno kwiaty, jak i dojrzałe owoce mają właściwości lecznicze i są znakomitym surowcem zielarskim.

Lecznicze właściwości czarnego bzu

Kwiaty bzu czarnego zawierają przede wszystkim flawonoidy, kwasy fenolowe, trójterpeny i śluzy. Mają właściwości napotne i przeciwgorączkowe. Owoce bzu czarnego zawierają m.in. glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witaminy (szczególnie dużo C i prowitaminy A), sole mineralne. Wykazują właściwości napotne i moczopędne.

Kwiaty bzu czarnego zbieramy w pełni rozwinięte – zbiór trwa od maja do lipca. Owoce bzu czarnego zbieramy od września do października. Oba surowce zawsze zbieramy przy pogodnej aurze – kwiaty i owoce muszą być osuszone. Pozyskane surowce najlepiej wysuszyć bądź przetworzyć bezpośrednio po zbiorze.

Herbata i syrop z czarnego bzu na przeziębienie

Gdy czujemy, że zbliża się przeziębienie, warto zastosować preparaty z czarnego bzu. Przy pierwszych oznakach przeziębienia przygotujmy herbatę z suszonych kwiatów czarnego bzu: do filiżanki należy wsypać 1-2 łyżki stołowe suszonych kwiatów, zalać wrzątkiem, przykryć i trzymać pod przykryciem 10-15 minut, po czym przecedzić. Tak przygotowaną herbatkę należy pić gorącą. Herbatka z kwiatów czarnego bzu ma właściwości silnie napotne, obniżające temperaturę, wykrztuśne i rozkurczowe. Pijemy 2-3 filiżanki przez cały dzień.

Dodatkowo przy przeziębieniu warto pić syrop z owoców bzu czarnego. Syrop taki przygotowujemy wyłącznie z dojrzałych owoców. Najpierw musimy przygotować sok z owoców: mieszamy w garnku 1 kg świeżych lub mrożonych owoców bzu czarnego z jedną szklanką wody i całość gotujemy 2-3 minuty, po czym wyciskamy gorącą masę przez ściereczkę albo sitko (możemy też użyć sokownika). Pół szklanki gorącego soku mieszamy z jedną szklanką miodu - tak przygotowany syrop schładzamy i przechowujemy w lodówce. Pijemy dwa razy dziennie po jednej łyżce, między posiłkami.

To ci się przyda

Jeśli nie mamy mrożonych owoców ani zapasów soku, w sklepach zielarskich możemy kupić 100-procentowy sok z czarnego bzu (bez dodatku cukru, koszt 20-30 zł/500 ml). Trzeba go zużyć w ciągu 7 dni od otwarcia butelki. Dłużej postoją gotowe syropy z dodatkiem soku, jednak ich wartość lecznicza jest o wiele mniejsza - są dosładzane cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym, a niektóre zawierają zaledwie kilka procent soku z czarnego bzu, reszta to np. sok jabłkowy lub aroniowy (czytaj skład podany na opakowaniu!).

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019

Materiał partnerski

KOMENTARZE
Jarun
|

Sok z czarnego bzu ma także inne zastosowania. Podam większość z nich. Sok z czarnego bzu działa ściągające, moczopędne, regenerująco i trochę antyseptycznie. W medycynie ludowej stosuje się go głównie na przeziębienia, ból gardła, suchy kaszel i grypę - jako napotne, przeciwgorączkowo. Choroby nerek, dna moczanowa, choroby reumatyczne, cukrzycy, zapalenia stawów, otarcia; w chorobach układu nerwowego i jako środek przeciwbólowy .
Owoce czarnego bzu mają działanie moczopędne i lekko przeczyszczające. Sok, który jest przydatny w wielu medycznych i zdrowotnych diety (dietach postnych!) W leczeniu chorób zapalnych wątroby, żołądka i jelit, zaleca się stosowanie soku z bzu czarnego - przyspiesza gojenie tkanki po oparzeniu, stłuczeniu. Bez zawiera jod i inne sole mineralne, witaminy A, C i inne substancje, które promują procesy regeneracyjne.
Sok z czarnego bzu leczenie: receptury ludowej

Sok z owoców i kwiatów działa na rwę -rwa kulszowa - ból w dolnej części pleców i tylnej części uda, spowodowany zapaleniem nerwu kulszowego.
Zwykle sok owocowy rozpuszcza się w wodzie z miodem i pije 3 razy dziennie. 1 płaska łyżeczka miodu +1 łyżka soku z bzu czarnego wymieszać a 1 szklance przegotowanej ciepłej wody ale nie gorącej! Jagody zawierają wiele cennych substancji, kwas organiczny - kwas cytrynowy, octowy, winowy, askorbinowy; karoten, witaminę C, minerały, antocyjany, olej oraz cukry naturalne. Zebrane w soku minerały i witaminy mogą być przechowywane przez wiele lat, a nadal zachowuje wszystkie swoje właściwości lecznicze.

Jest on również stosowany w łuszczycy, zaparcia i dróg moczowych, stany zapalne, niedokrwistość mięśniaków macicy - (podawane z ziołami).
Na zapalenie dróg moczowych jest bardzo dobry sok z czarnego bzu, w połączeniu z cukrem. Sok ten jest dodawany do herbaty 1 łyżka gdy występuje biegunka, poprawia funkcje nerek i eliminuje mimowolnego oddawania moczu u dzieci. Nawet sfermentowany sok zachowuje właściwości użytkowe, ale lepiej jest unikać - nie przechowywać go w ciepłym miejscu.

Regularne spożywanie soku z czarnego bzu pozwala dłużej zachować ostrość widzenia i zapobiec rozwojowi zaćmy. Wyciskanie soku powinno odbywać się we wrześniu, kiedy czarny bez dojrzał.
W medycynie ludowej, istnieje kilka sposobów leczenia czyraczność z sokiem owocowym z czarnego bzu
Do wytwarzania jednej z takich mieszanin wymagany jest czosnek (ząbki 2), cytryny (2 szt.), Miód (4 łyżki stołowe), sok z owoców bzu (3 łyżki stołowe) i wody (2 L). Czosnku i cytryny są kruszone, zalać wrzącą wodą, dodać miód i pozostawić go na 3 dni. Następnie miesza się i dodaje sok z czarnego bzu. 1 łyżkę 4 razy dziennie.
Inna metoda - to zastosowanie soku bzu, zmieszany z syropem mniszka lekarskiego.
Czyraki można leczyć sokiem z czarnego bzu: hemoroidy, oparzenia, raka skóry .

Felicjan
|

Konserwanty, barwniki. "ulepszacze", czy "polepszacze" smaku to chemiczna trucizna dodawana do produktów w ilościach niekiedy większych niż składniki naturalne. Tak zwane napoje owocowe zawierają czasem kilka procent naturalnych soków owocowych a dziewięćdziesiąt kilka procent to chemiczne dodatki i kranówa.

Aga
|

A czy moge pić syrop z czarnego bzu skoro jestem w ciąży?? Jedni mówią, że tak a inni że wywołuje przedwczesne skurcze??

gosc
|

to nie od cukru chorujemy tylko od chemii zawartej w produktach od syropów domowej produkcji mimo ze na cukrze (a jak wiemy cukier konserwuje) jeszcze nikomu raczej nie zaszkodziło . przez setki lat nasi przodkowie, babcie mnisi ....itd uzywali cukru do syropów ,win i zyli duzo dłużej niz ludzie w dzisiejszych czasach .. nie cukier a chemia nas zabija ;)

Dobromiła
|

Jestem przeciwna syropom, zawierają głównie sam cukier, który jest doskonałym pokarmem dla mikrobów i innych bakterii. Czarny bez tak, ale wolę w postaci soku, bez dodatku cukru! Taki sok można sobie dosłodzić ksylitolem, jeśli ktoś lubi na słodko.

piotrpolec
|

tak, syrop jest genialny. Polecam również syrop z liści brzozy. Rónież bardzo pomaga. Wraz z początkiem wrzesnia zaczynam przygotowywac swoją apteczkę na zimę, w której znajdują się wszelkie syropy i soki z malin itp, rutinoscorbin jak również suplement diety Revitasens, który uzupełnia braki witamin, ponadto wspomaga równowagę emocjonalna i ulatwia koncentrację i pamięć.

solis
|

syrop jest genialny jest silniejszy w działaniu od antybiotyku ,polecam sam stosuje od 2 lat i nie ma nic lepszego na przeziębienie oczywiście syrop własnej roboty

Ori
|

Polecam: sok z czarnego bzu. Dojrzałe owoce czarnego bzu zebrać przed południem. Przepuścić przez sokownik. Na 10 litrów gotowego soku wsypać 3 kg cukru , mieszać na wolnym ogniu nie doprowadzając do wrzenia około 20 minut po czym dodajemy sok z 5 sztuk cytryn i jeszcze 10 minut trzymamy na wolnym ogniu. Tak przygotowany gorący sok zlewamy do czystych butelek i odstawiamy do piwnicy.

Drugi sposób:

Sok w ilości 5 litrów uzyskany poprzez obróbkę termiczną w sokowniku j.w. zlewamy do garnka i dodajemy 3 kg cukru i podgrzewamy na wolnym ogniu nie doprowadzając do wrzenia, dodajemy sok z 5 sztuk cytryn po czym dolewamy do tak uzyskanego soku
po czym wlewamy 5 litrów alkoholu 40% i gorący jeszcze sok wlewamy do butelek.
Po ok. 3 miesiącach tak przygotowaną nalewkę można już zażywać.